31.12.05. Putin giver Ukraine endnu et tilbud

31.12.05. Gazprom afviser Jusjtjenkos seneste forslag

31.12.05. Jusjtjenko fremsender nyt forslag til Putin

28.12.05. Ukraine afviser Gazproms nye priser 

28.12.05. Nervekrig mellem Rusland og Ukraine om gassen

27.12.05. Janukovytj: Jusjtjenko vil indføre undtagelsestilstand snart

27.12.05. Rusland er ubøjelig i spørgsmålet om højere gaspriser

24.12.05. Jusjtjenko holdt hemmeligt møde med CIA's chef

17.12.05. Window on Eurasia: Ukraine's three challenges to Moscow

17.12.05. Ukrainian government faces an uphill battle in achieving NATO aspirations

14.12.05. Rusland hæver prisen for gasleverancerne

09.12.05. NATO holder døren på klem for Ukraine

07.12.05. Janukovytjs parti vil ikke udelukke alliancer efter valget

07.12.05. Rice støtter Ukraines indtræden i NATO, EU og WTO

02.12.05. Jusjtjenko opretter et alternativ til SNG

02.12.05. Jusjtjenko opretter et alternativ til SNG

Præsident Viktor Jusjtjenko sagde under åbningen af Forum for Det demokratiske valgs Samvirke fredag, at forum for Det demokratiske valgs samvirke skal tilnærme landene i Baltikum, Østeuropa, Balkan, Sortehavet og Kaukasus politisk, økonomisk og sikkerhedsmæssigt.

"Dette forum skal indlede et nyt samarbejde mellem landene i Baltikum, Østeuropa, Balkan, Sortehavet og Kaukasus. Dette samarbejdsformat, eller snarere en vedvarende dialog, baserer sig på et fælles ønske om at omdanne vores del af det europæiske kontinent til en region med demokrati, stabilitet og opblomstring", sagde han.

"Opnåelsen af stabilitet, blandt andet ved at løse de eksisterende konflikter, vil skabe forudsætningerne for at udfolde et betydeligt økonomisk potentiale i vores region. Således vil vi medvirke til en politisk, økonomisk og sikkerhedsmæssig tilnærmelse, som har en betydning for den østlige del af det europæiske kontinent og udvikling af hver enkelt nation", tilføjede han.

Han understregede desuden, "at formålet med dette initiativ ikke er rettet mod andre lande eller institutioner".

"Jeg forestiller mig i stedet samvirket som en dialog mellem venner, som er tilhængere af demokratiet og retsstaten, og som en dialog, hvor deltagerne på regeringsplan og NGO-plan vil støtte hinanden i fuldt omfang", - påpegede han.

Han understregede, at "de stater, som tilstræber demokratiske reformer, vil kunne gøre brig af den positive erfaring, som samvirket har høstet". Jusjtjenko påpeger endvidere, at "en vigtig faktor for samarbejdet indenfor rammerne af Det demokratiske valgs Samvirke vil blive en handlingsplan, som indebærer et regionalt samarbejde med henblik på at udbrede og beskytte de demokratiske værdier og den demokratiske styreform".

Endvidere håber Jusjtjenko på, at resultatet af forumets arbejde vil blive en vejviser for regionens statsoverhoveder og regeringschefer.

I forumet deltager foruden Jusjtjenko også Georgiens, Estlands, Sloveniens, Makedoniens, Letlands Moldovas, Litauens og Rumæniens præsidenter.

Desuden deltager Bulgariens vice-præsident, formanden for det polske Senat, OSCE's generalsekretær samt Europarådets generalsekretær. UP.

07.12.05. Rice støtter Ukraines indtræden i NATO, EU og WTO

"Hvis Ukraine bestemmer sig for, at jeres fremtid ligger i NATO, så vil USA hjælpe jer med det", sagde USA's udenrigsminister Condoleezza Rice i en tale til de studerende ved Shevtjenko-universitetet i Kiev.

"Når Ukraine er klar, vil NATO's døre være åbne for jer", sagde hun og understregede, at alle NATO-medlemmer har et solidt demokrati og bekæmper korruption. Ifølge hende er det netop dette, NATO landene forventer af Ukraine.

Rice har også lovet USA's hjælp til at "gennemføre politiske og økonomiske reformer i Ukraine for at opnå medlemskab af EU og WTO".

"Vi vil meget gerne have, at Ukraine bliver medlem af WTO, og vi arbejder målrettet i den retning", sagde Rice.

Hun tilføjede, at Ukraine og USA bør afholde "tekniske møder", mens der fra ukrainsk side bør vedtages en lovgivning, der lever op til WTO's krav.

Rice sagde også, at Ukraine tjener som "et anker for den demokratiske stabilitet i Europa og Euroasien". Hun føjede til, at begivenhederne i Ukraine har haft indflydelse på andre lande, hvor folk ellers "havde været underkuet og bange for at åbne munden".

"Via web-logs i internettet, via hjemmesider, fotografier, billeder og sange, som vi har set på satellit-tv - kunne man høre Ukraines stemme i stater som Libanon, Palæstina, Kirgizistan og Irak. Og det har inspireret disse landes borgere til at gennemføre deres egne transformationer".

"Ukraine står forrest i den reformkampagne, som løber henover de nuværende frihedens grænser, fra Kaukasus til Mellemøsten", tilføjede hun.

Da de studerende spurgte hende, om Ukraine ligger langt tilbage i udvikling i forhold til USA, forklarede Rice, at "man ikke bør orienteres sig mod faste standarder".

"For Ukraine er det bedre at sørge for en politik, som ville medvirke til den økonomiske vækst. Og hvis I gennemfører den politik, så vil I selv blive overrasket over, hvordan I vil udvikle jer økonomisk". Rice understregede, at økonomien bør basere sig på udenrigshandelen, og at et medlemskab af WTO vil bidrage til det. UP.

07.12.05. Janukovytjs parti vil ikke udelukke alliancer efter valget

Sekretær i Det politiske råd i Regionernes parti Andrij Kljujev vil ikke på forhånd udelukke muligheden af en alliance mellem "Regionerne" på den ene side og "Vores Ukraine" og "Julia Tymoshenkos blok" på den anden side efter parlamentsvalget.

"Vi er rede til at føre samtaler med alle, som ikke er ligeglade med Ukraines fremtid. Men det skal bare ikke være tom snak. Der skal handles", siger han i et interview med avisen Delo.

På spørgsmål, om en alliance mellem "Regionerne" og "Vores Ukraine" eller "BJuT", svarer Kljujev: "Lad os nu se, vi vil drøfte alle de spørgsmål".

Med hensyn til Rinat Akhmetovs optagelse på Regionernes Partis valgliste, siger Kljujev, at Akhmetovs navn "klart vil give Regionernes Parti ekstra stemmer". "Jeg mener, at det er et positivt indslag", fremhæver Kljujev.

Omkring den centrale valgkommissions påståede parallelle server, som angiveligt blev brugt til valgsvindel i forbindelse med præsidentvalget i 2004, siger Kljujev, at justitsmyndighederne i dag ikke har nogen spørgsmål til ham i den forbindelse.

"Men hvis nogen vil forklare mig, hvad man skal med en parallel server, og hvad det i det hele taget er for noget, så kan der måske rejses nogle spørgsmål. For ellers fører man bare folk bag lyset. Visse politiske PR-folk fører selv så respekterede mennesker som landets nuværende ledelse bag lyset", siger han.

På spørgsmålet, om han er blevet afhørt i den forbindelse i indenrigsministeriet, svarer Kljujev: "Vi har haft gentagne samtaler. Jeg kunne godt tænke mig selv at vide, hvad man skal med en parallel server, og hvordan den virker". UP.

09.12.05. NATO holder døren på klem for Ukraine

NATO bekræfter den åbne dørs politik overfor det officielle Kiev. En politik, der indebærer et mulig deltagelse i Membership Action Plan (MAP) med henblik på et medlemskab i alliancen.

Det sagde NATO's generalsekretær Jaap de Hoof Scheffer på en pressekonference efter mødet i komiteen "Ukraine-NATO" i Bruxelles om torsdagen, oplyser Interfaks-Ukrajina.

Han understregede, at hele afhænger af gennemførelsen af reformer i Ukraine. "Fremskridtet vil blive sikret i Ukraine af ukrainerne selv. Det er en besked, som vil blive givet under mødet", sagde generalsekretæren. Han henledte også opmærksomheden på det forestående parlamentsvalg, som har en stor betydning.

"NATO har ingen favoritter, men selve processen skal leve op til internationale standarder. Vi håber endvidere på, at uanset hvem der bliver valgt, vil reformerne fortsætte", - understregede han.

Ifølge Scheffer havde man under mødet i komiteen "Ukraine-NATO" en venskabelig diskussion indenfor politiske. økonomiske, forsvarsmæssige og lovgivningsmæssige aspekter, som hænger sammen med forpligtelserne i forbindelse med et medlemskab.

Desuden mener han, at "der skal gøres meget oplysningsarbejde, så at ukrainerne kan få mere at vide om NATO".

Udenrigsminister Borys Tarasyuk gav udtryk for, at han er tilfreds med udfaldet af mødet, som han betegnede som "et møde mellem venner, der havde en åben samtale".

Han forsikrede om, at det forestående valg bliver frit og demokratisk, mens Ukraine helt sikkert vil opnå de politiske kriterier, som vil svare til de europæiske standarder.

Det ukrainske udenrigsministeriums pressetjeneste oplyser, at udgangen på mødet i komiteen "Ukraine-NATO" på udenrigsministerniveau blev en fælles erklæring. Ministrene understregede vigtigheden af et særligt partnerskab mellem Ukraine og NATO som skal øge sikkerheden og stabiliteten i det euroatlantiske område.

Endvidere drøftede ministrene udsigten til en fremtidig udvikling af relationerne i forbindelse med en mere intens dialog omkring Ukraines bestræbelser på at opnå et medlemskab og de relevante reformer uden et forhåndstilsagn fra alliancens side. UP.

14.12.05. Rusland hæver prisen for gasleverancerne

De nye priser, som det russiske statslige gasselskab "Gazprom" har offentliggjort er uacceptable for Ukraine. Det oplyser næstformand i det statslige ukrainske olie-og gasselskab "Naftohaz Ukrajiny" Andrij Lopushanskyj ifølge nyhedsbureauet UNIAN.

Lopushanskyj siger blandt andet, at "det er ikke første gang Rusland kommer med den slags udspil, men vi har visse afregninger og visse dokumenter, som viser, at en sådan pris ikke er konkurrencedygtig i dag, og det er uacceptabelt for Ukraine".

Ifølge ham pågår forhandlingerne lige nu, og de er temmelig anstrengte, om end konstruktive. "Og vi nærmer os hinanden i vores syn på tingene", tilføjer han.

Desuden tilføjer han: "Selvfølgelig er det en varm kartoffel, og vi ved ikke, hvad der venter os i morgen, men vi håber, at vi inden den 1. januar vil kunne underskrive en aftale med både Rusland og Turkmenistan".

Lopushanskyj understreger, at Ukraine agerer juridisk korrekt og minder om, at man også tidligere har underskrevet aftaler med såvel Rusland og Turkmenistan.

Som bekendt har næstformand for "Gazproms" bestyrelse Oleksandr Medvedev sagt, at Ukraine har forspildt chancerne for at drøfte gaspriserne. Ifølge gazeta.ru har han sagt, at der i dag ikke kan være tale om den gamle pris på 160$ for et tusind kubikmeter gas.

Ifølge Medvedev skal gassen leveres til europæiske priser, som ikke er faste og bliver udregnet på baggrund af forskellige parametre. Ifølge Gazproms repræsentant bliver prisen omkring $220-230 for et tusind kubikmeter gas.

Som bekendt har man på det seneste drøftet en prisstigning fra $50 til $160 fra 1. januar 2006. Tidligere har formanden for Gazproms bestyrelse Aleksej Miller sagt, at hvis forhandlingerne ikke er afsluttet inden den 1. januar 2006, så vil "Gazprom" kunne indstille sine leverancer af gas til Ukraine. UP.

17.12.05. Ukrainian government faces an uphill battle in achieving NATO aspirations

RFE/RL Belarus, Ukraine, and Moldova Report

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY, PRAGUE, CZECH REPUBLIC
Vol. 7, No. 39, 21 November 2005
UKRAINE

Ukrainian Defense Minister Anatoliy Hrytsenko visited the Czech Republic and Slovakia this week to discuss ways of strengthening Ukraine's military cooperation with these two NATO countries. Both Prague and Bratislava assured Hrytsenko that they support Ukraine's NATO bid. But the Ukrainian defense minister was reluctant to speculate on when Ukraine might join the alliance. He appears to be aware that Ukraine's NATO accession depends not only on support from NATO members, but also on the ability of the Ukrainian government to cope with its domestic agenda.

Czech Defense Minister Karel Kuehnl said during a joint news conference with Hrytsenko in Prague on 15 November that the Czech Republic wants NATO next year to prepare a "realistic" plan for Ukraine's NATO accession.

The Czech defense minister said his country can help Ukraine resolve some of the problems it is encountering on its path toward NATO integration.

"There are three spheres where the Czech Republic can share its experience in the transformation of its armed forces," Kuehnl said. "This is primarily the so-called personnel management; that is, a wide sphere ranging from education to social issues. Furthermore, it is financial-resource management. Finally, we have a common problem of disposing of unnecessary ammunition."

But Ukraine faces a number of hurdles to its NATO accession that Czech expertise might not help overcome.

For example, carrying out the military downsizing required to join NATO by 2008 threatens to strain Ukraine's budget. This is because such massive cuts could mean that the state will have to pay to retrain and find jobs for discharged servicemen.

Ukraine is currently undergoing reforms that will reduce its 280,000-strong military to some 140,000 troops by 2012. It is also restructuring its combat capabilities to comply with NATO standards.

As part of this reform effort, Ukraine last year cut 70,000 military personnel. The military is to be reduced by a further 40,000 servicemen this year, and by 18,000 annually in the coming years.

Some Ukrainian politicians and economists are also worried that Ukrainian NATO accession could ruin or significantly damage the country's military-industrial complex. They argue that the country's defense industries will become obsolete after the military switches to weapons and military technologies used by NATO troops.

Such an outcome could result in the loss of tens of thousands of jobs in Ukraine and, possibly, a disruption of cooperation ties with Russia's military industries.

But the main obstacle to Ukraine's NATO membership seems to be presented by ordinary Ukrainians. Most still retain the Soviet-era perception that the alliance is a hostile organization, or are unconvinced about the advantages of NATO membership.

According to a poll conducted among 11,000 respondents in May, more than half of all Ukrainians oppose the country's NATO entry, while fewer than one in four support the move.

Hrytsenko said in an interview with RFE/RL that a government trusted by the people can change this perception of NATO among Ukrainians.

"First, it is a problem of informing people about what NATO is and what it is not. The government has not yet done this. It can seriously tackle this issue only after the conclusion of the [2006 parliamentary] election campaign, which is not a favorable background for this," Hrytsenko said. "Second, it is a problem of public trust in the government. If the government resolves successfully economic, social, and all other problems, then citizens trust this government and support its foreign-policy course."

Ukraine has more than a decade of experience in dealing with NATO

In 1994, it became the first CIS country to join the Partnership for Peace. The partnership was a program of security and defense cooperation that NATO offered to nonmembers after the breakup of the Soviet Union and the Soviet-led Warsaw Pact.

In 1997, NATO offered Ukraine a "Distinctive Partnership" status that underlined the country's important role in maintaining European stability. A NATO-Ukraine Commission was established to coordinate further development of bilateral relations.

In May 2002, then-President Leonid Kuchma announced Ukraine's goal of achieving NATO membership.

In November 2002, NATO foreign ministers adopted a NATO-Ukraine Action Plan. The plan aims to expand bilateral relations and to support Ukraine's reform efforts toward integration with Euro-Atlantic security structures.

NATO-Ukraine contacts have increased following Viktor Yushchenko's victory in the 2004 presidential election.

President Yushchenko earlier this year visited NATO headquarters in Brussels. There he confirmed that he considers a course toward NATO a strategic political goal, and he urged the alliance to take relations with his country to a "qualitatively new level."

Shortly afterward, NATO and Ukraine launched an "Intensified Dialogue" phase in their relations, which is expected to lead to the opening of direct talks on Ukrainian NATO membership.

However, NATO officials persistently emphasize that the speed of Ukraine's integration will be closely related to the country's pace of implementing political, economic, and military reforms.

In May, President Yushchenko told Ukrainians that he will seek a referendum on the country's NATO and EU membership. Thus, considering the lack of support for NATO accession among the population, the Ukrainian government is facing an uphill task in persuading them that NATO membership is truly beneficial.(Jan Maksymiuk -- Marianna Dratch from RFE/RL's Ukrainian Service contributed to this report.)

17.12.05. Window on Eurasia: Ukraine's three challenges to Moscow

Vienna, December 6 -- In the year since the Orange Revolution, Ukraine has presented three challenges to the Russian Federation, none of which does Moscow appear to fully understand or to have come up with an adequate strategy to counter, according to a leading Russian analyst of Eurasian affairs.

The first of these challenges is Kyiv's increasingly successful effort to serve as an alternative center of gravity in the post-Soviet region, many of whose states are no longer prepared to defer to Moscow as they have in the past, Sergei Markedonov argues in an essay posted online yesterday http://www.polit.ru/analytics/2005/12/05/ukraina.html .

Ukraine's strategic alliance with Georgia, its involvement in conflicts in the Caucasus and in Moldova's Transdniestria region, and its proposals for reforming the CIS are just some of the steps it has taken in this direction, Markedonov notes, pointing out that Moscow has not yet figured out how to respond to any of them.

The second Ukrainian challenge is Kyiv's effort to develop ties with countries beyond the borders of the former Soviet Union. More than any other CIS country "except for the Russian Federation," Ukraine over the past year has "undertaken greater efforts at integration with states not included in the post-Soviet space."

Russian analysts and officials have focused only on whether this means that Ukraine will joint NATO, but that is the wrong approach, Markedonov insists. There is no consensus in Ukraine on joining the Western defense alliance, but there is one for pursuing a policy independent of and even in opposition to that of Moscow.

Exactly what form that will take ? either among the post-Soviet states who Markedonov suggests may see Ukraine as "'Russia-2," an independent patron around which its clients will assemble" or more broadly ? remains uncertain, but it is already certain that no conceivable Ukrainian leader will reverse this course.

But it is the third Ukrainian challenge to the Russian Federation that is the most serious and the least understood, according to Markedonov. That involves Ukraine's effort to construct a new national identity, one not rooted either in ethnicity or in nostalgia for a past that cannot be recovered.

Russian analysts over the last decade and more, Markedonov notes, have regularly pointed to the fact that Ukraine is in a certain sense "a conglomerate" and even "an artificial" formation, including as it does the Donbass, Transcarpathia, Galicia, Bukovina and Poltavshchina.

Such observations, however, are mistaken in a double sense. On the one hand, Markedonov asks rhetorically, can one really consider a country like the Russian Federation that includes Chechnya, Daghestan, Bashkortostan and Magadan oblast "a single ethno-cultural unit?"

And on the other, citing Cavour's famous dictum that "we have created Italy; it remains to create Italians," Markedonov argues that the Ukrainian elite in the last year has worked hard to create Ukrainians while the Russian Federation has utterly failed to take any of the steps necessary to create a new Russian identity.

Since the Orange Revolution, the Moscow analyst says, Ukraine has created a new "image" of itself both for its own people and for the world. How accurate that image is can be disputed, but it has already led Ukrainians to think about themselves and others to think about Ukraine in new ways, something that cannot be said about Russia today.

Because "the leaders of Ukraine are working on the formation of a new identity and not exploiting Soviet nostalgia as the single means of political mobilization," they already are far ahead of Moscow on the road toward a modernized future, something that Ukrainians and others recognize even if many Russians cannot.

Ukraine's "new political project," of course, may "turn out to be a utopia," Markedonov acknowledges. But there is a good chance that "it may also be fully realized." Regardless of what does happen, he says, Kyiv at least has a project, "unlike Moscow which continues to be nostalgic for the USSR we have lost."

24.12.05. Jusjtjenko holdt hemmeligt møde med CIA's chef

Ukraines parlament har stemt for at sende en forespørgsel til udenrigsminister Borys Tarasyuk og parlamentsformand Volodymyr Lytvyn vedrørende et hemmeligt møde mellem præsident Viktor Jusjtjenko og chefen for den amerikanske efterretningstjeneste CIA Porter Goss, som fandt sted den 16. december 2005 i Kiev. 153 deputerede stemte for forslaget fremsat af medlemmerne af SDPU (o)-fraktionen Efim Fiks, Nestor Shufrytj og Ihor Shurma.

"Der forelå ingen officielle meddelelser om CIA-direktørens besøg i Ukraine og hans møder med landets ledelse. I USA's ambassade afviser man overhovedet at kommentere disse oplysninger.

Lignende hemmelige møder mellem Ukraines præsident og lederen af efterretningstjenesten i et land, som Ukraine ikke har nogen officiel aftale om militært samarbejde, kan true Ukraines nationale sikkerhed og forsvar og fremkalder en dyb bekymring", hedder det i erklæringen. Inforcenter.

27.12.05. Rusland er ubøjelig i spørgsmålet om højere gaspriser

Det russiske statslige gasmonopol "Gazprom" afviser at have givet Ukraine indrømmelser i spørgsmålet om gaspriserne for 2006. Det siger Gazproms bestyrelses pressetalsmand Sergej Kuprijanov ifølge Interfaks, der henviser til Gasinformations agenturet.

"Det har intet på sig. Det er det rene nonsens! Der har ikke været og kan ikke være nogen som helst bekræftelse fra vores side om en trinvis overgang til markedsøkonomiske relationer. Der er bare tale om et simpelt forsøg på at stjæle penge fra os", sagde Kuprijanov.

Tidligere i løbet af dagen havde Ukraines brændstofs- og energiminister Ivan Platjkov sagt, at man fra russisk side var gået med til den af Ukraine foreslåede trinvise overgang til nye relationer indenfor gassektoren. "Rusland foreslår ikke europæiske relationer, men derimod en overgangsperiode", havde ministeren sagt i Kiev.

Kuprijanov siger også, at hvis Ukraine begynder at aftappe gassen i 2006, så vil dette blive anset for at være tyveri.

"Der findes intet dokument, som berettiger Ukraine til efter den 1. januar at aftappe en del af transitgassen til eget forbrug", siger han i en kommentar til den ukrainske premierminister Jurij Jekhanurovs erklæring om, at Ukraine har ret til at aftappe 15% af den russiske gas, som strømmer igennem ukrainsk territorium til Europa.

"Dette er en uansvarlig og juridisk akavet erklæring, som er rettet mod en eskalering af de russisk-ukrainske relationer og en undergravning af det europæiske fællesskabs tillid til Ukraine som et transitland, understregede Kuprijanov. RIA Novosti, UP.

Rusland har tidligere meddelt, at man fra kl. 10 den 1. januar 2006 vil forhøje kubikmeterprisen for den gas, som Ukraine får fra Rusland som led i transitten til Europa, fra de nuværende 60 USD til 270 USD. Den ukrainske regering siger, at Rusland derved bryder en aftale fra 2004.

27.12.05. Janukovytj: Jusjtjenko vil indføre undtagelsestilstand snart

Lederen af Regionernes parti, Viktor Janukovytj, mener, at styret bevidst er ude på at destabilisere den politiske situation i landet med henblik på at forhindre at der afholdes parlamentsvalg og lokalvalg.

Det sagde Janukovytj på en pressebriefing efter et ekstraordinært møde i partiets politbureau, hvor man diskuterede gasproblematikken, oplyser "Ostrov".

"Vi mener, at der i dag er tilstrækkelig meget grundlag for at påstå, at styret bevidst destabiliserer den politiske situation i landet. Vi mener, at styret gør det for at forpurre gennemførelsen af den politiske reform samt parlamentsvalget og lokalvalgene", sagde Janukovytj. Han tilføjede, at "styret er ved at udarbejde en af flere scenarier; nemlig indførelsen af undtagelsestilstand i Ukraine. Og hvis det er dette scenarium styret er ved at forberede, så forstår vi alle disse planer.

"Derfor har vi besluttet her på mødet, at den kritiske situation der er opstået i Ukraine her lige inden Nytår, skal drøftes på et ekstraordinært møde i Ukraines parlament med deltagelse af Ukraines præsident", sagde Janukovytj.

Regionernes parti foreslår at holde møde på torsdag den 29. december. De deputerede vil også inddrage den øverste anklagemyndighed med henblik på at afklare årsagerne til gaskonflikten og finde frem til, hvem der stod bag den. UP.

28.12.05. Ukraine afviser Gazproms nye priser 

Ukraine anser den pris, som det russiske gasmonopol Gazprom har foreslået Ukraine fra den 1. januar 2006 på 230 USD for tusind kubikmeter naturgas, for at være uacceptabel. Ifølge premierminister Jurij Jekhanurov anser Ukraine et sådant forslag for at være en direkte økonomisk pression mod landet.

"Fra ukrainsk side mener vi, at det er en uacceptabel pris, og som også økonomiministeriet har konkluderet, er der tale om en direkte økonomisk pression mod landet med deraf følgende slutninger", sagde premierministeren ved åbningen af mødet med landets guvernører og regeringsmedlemmer om landets energiforsyning i 2006.

"Det er ikke nogen markedsøkonomisk tilgang, og efter alt at dømme bliver Gazprom udsat for pression", tilføjede Jerkhanurov. Jekhanurov talte også om den forestående stigning i prisen på gas for den ukrainske befolkning. Han fremhævede, at der er et forslag fra Den nationale kommission for energiregulering samt beregninger fra økonomiministeriet om nødvendigheden af en revision af de satser, der gælder for de private forbrugere.

"Den foreløbige pris ser sådan ud, at hver enkelt husstand vil opleve en stigning på 6 UAH månedligt", sagde Jekhanurov.

Han oplyste, at regeringen onsdag vil anbefale den nationale kommission for energiregulering en køreplan for overgangen til de nye satser. "I løbet af i aften vil vi tilkendegive regeringens holdning i dette vanskelige spørgsmål", sagde premierministeren. Interfaks-Ukrajina. UP.

28.12.05. Nervekrig mellem Rusland og Ukraine om gassen

Kl. 14.10 lokal tid havde Ukraine endnu ikke modtaget nogen bekræftelse fra russisk side af, at der vil blive forhandlinger med deltagelse af Ukraines brændstof- og energiminister Ivan Platjkov om betingelserne for transitten af den russiske gas gennem ukrainsk territorium. Det oplyste den ukrainske premierminister Jurij Jekhanurov under et møde vedrørende energiforsyningen til den ukrainske økonomi og befolkning i 2006, oplyser Obkom og UNIAN.

Men regeringschefen sagde også, at han var overbevist om, at man fra ukrainsk side vil indvilge i at forhandle. "I talende stund har vi ingen bekræftelse fra russisk side, men vi forventer, at en sådan vil komme", sagde Jekhanurov.

Ifølge ham befinder brændstof- og energiminister Platjkov sig i øjeblikket i præsidentens sekretariat, hvor han beskæftiger sig med aktuelle energipolitiske spørgsmål.

Samtidig udtrykte premierministeren en overbevisning om, at brændstof- og energiministeren samt en forhandlingsdelegation i dag vil rejse til Moskva for at deltage i forhandlinger. "Jeg vil gerne endnu engang bekræfte, at vores forhandlingsdelegation i dag tager til Moskva for at føre forhandlinger", påpegede Jekhanurov.

Som det tidligere blev oplyst, skulle Platjkov have fløjet til Moskva i dag for at føre forhandlinger omkring gassen. Denne aftale var blevet indgået telefonisk mellem Ukraines og Ruslands præsidenter Viktor Jusjtjenko og Vladimir Putin den 27. december.

I mellemtiden oplyser avisen Komersant, at Gazprom den 1. januar har tænkt sig at vise massemedierne, herunder de centrale Tv-stationer, hvordan man "lukker for gashanen" på stationen i Kursk og i Gazproms hovedkvarter i Moskva. UP.

31.12.05. Jusjtjenko fremsender nyt forslag til Putin

Ukraines præsident Viktor Jusjtjenko har sendt et telegram til Ruslands præsident Vladimir Putin med forslag til ukrainsk-russisk samarbejde indenfor gassektoren.

"Vi sætter stor pris på de forsøg, som på det seneste er blevet gjort på en liberalisering af den handelsmæssige del af vores samkvem og overgangen til en markedsmodel", påpeger det ukrainske statsoverhoved i et telegram, oplyser præsidentens pressetjeneste.

Taget i betragtning af, at "Naftohaz" og "Gazprom" indtil videre ikke har formået at afslutte forhandlingerne omkring gasforsyningen for 2006, foreslår Jusjtjenko imidlertid Rusland at tage stilling til de forslag, han lister op i telegrammet.

Ukraines præsident foreslår at pålægge "Naftohaz" og "Gazprom" at afslutte forhandlingerne i løbet af de første 10 dage af januar sammen med indbudte internationale eksperter og underskrive en kontrakt.

Jusjtjenko foreslår desuden, at man indtil afslutningen af disse forhandlinger og underskrivelsen af kontrakten erklærer en fastfrysning af priser og satser. Desuden betoner præsidenten det uacceptable i ikke-markedsøkonomiske metoder, som kunne kreere vaskeligheder i gasforsyningerne og gastransitten.

Lederen af den ukrainske stat oplyser desuden, at Ukraine efter en regeringsbeslutning den 30. december har iværksat tiltag, som sikrer, at de ukrainske gasledninger og de myndigheder, som står for driften af dem, arbejder i et forhøjet beredskab med henblik på at sikre en uhindret gasforsyning til Ukraine og dens videre transit til EU-landene, indtil en aftale for 2006 foreligger.

Desuden ønsker præsidenten sin kollega og hele det russiske folk et godt nytår og en glædelig jul. "Må 2006 bringe Dem, Deres familie og pårørende og hele det venskabelige russiske folk lykke, velstand og opblomstring", hedder det i telegrammet. UP.

31.12.05. Gazprom afviser Jusjtjenkos seneste forslag

Det russiske statslige gasmonopol Gazprom betragter den ukrainske præsidents forslag om en fastfrysning af priserne på den russiske gas indtil den 10. januar som uacceptebelt, oplyser Gazproms pressetalsmand Sergej Kuprijanov.

"De vil gerne fastfryse prisen i de første ti dage af januar, og bagefter vil de bede om en fastfrysning i yderligere ti dage", meddelte Gazproms officielle talsmand. Ifølge Kuprijanov har bestyrelsesformanden for Gazprom Aleksej Miller allerede i fredags meddelt, at hvad selskabets holdning er, og denne holdning er uændret.

Tidligere på dagen foreslog præsident Viktor Jusjtjenko at fastfryse priserne på den russiske gas til den 10. januar, når forhandlingerne om gassen bliver genoptaget.

"Præsidenten foreslår at pålægge "Naftohaz Ukrajiny" og "Gazprom" at afslutte forhandlingerne i løbet af de første 10 dage af januar sammen med indbudte internationale eksperter og underskrive en kontrakt. Indtil afslutningen af disse forhandlinger og underskrivelsen af kontrakten foreslås en fastfrysning af priser og satser", hedder det i meddelelsen fra den ukrainske præsidents pressetjeneste.

Samtidig vil Rusland fra kl. 10.00 den 1. januar helt og holdent stoppe for gasforsyningen til de ukrainske forbrugere, hvis en kontrakt ikke forelægger på det pågældende tidspunkt. Det har "Gazproms" bestyrelsesformand sagt gentagne gange. RIA Novosti. UP.


31.12.05. Putin giver Ukraine endnu et tilbud

Ruslands præsident Vladimir Putin har pålagt sin regering og det statslige monopol Gazprom at sikre gasforsyningerne til Ukraine i første kvartal af 2006 efter de vilkår, som har været gældende i 2005, hvis de ukrainske partnere inden den 31. december underskriver en kontrakt, som følger Gazproms forslag om at gå over til markedspriser fra og med 2. kvartal af 2006.

Præsidenten kom med meddelelsen om lørdagen på et møde med medlemmerne af Den russiske Føderations Sikkerhedsråd, hvor også bestyrelsesformanden for Gazprom, Aleksej Miller, var blevet indbudt.

"Jeg ser en temmelig fast holdning fra såvel regeringens som Gazproms side", sagde Putin efter at have lyttet til premierminister Mikhael Fradkovs og Millers beretning om status i gaskonflikten.

"Samtidig med det vil jeg henlede opmærksomheden på, at Ukraine ikke er en eller anden abstrakt ledelse eller olie-og gasfyrster, som under alle omstændigheder nok skal sikre deres interesser, men at der først og fremmest er tale om det ukrainske broderfolk, og at vi skal tænke på hele spektret af relationerne mellem Rusland og Ukraine", understregede præsidenten.

"Derfor pålægger jeg regeringen og Gazprom at sikre gasforsyningerne til Ukraine i første kvartal af 2006 efter de vilkår, som har været gældende i 2005, hvis de ukrainske partnere inden dagen er omme underskriver en kontrakt, som følger Gazproms forslag om at gå over til markedspriser fra og med 2. kvartal af 2006", sagde Putin.

"Såfremt det ikke foreligger et klart svar, så vil vi anse vores tilbud som værende afslået", tilføjede det russiske statsoverhoved. UP.