30.03.05. Moroz vil samarbejde med russiske venstrenationalister

29.03.05. Zvarytj i åbent opgør med Tymoshenko

27.03.05. 63% af vælgerne har tillid til Viktor Jusjtjenko

26.03.05. Oleg Blokhin forbliver træner for landsholdet mod Danmark

25.03.05. Yushchenko welcomes Russian business leaders to Ukraine

25.03.05. Jusjtjenko skal tale i Kongressen i starten af april

24.03.05. Europarådet regner med frit og demokratisk valg i 2006

19.03.05. USA undersøger ukrainsk våbensalg til Iran og Kina

15.03.05. Odesa-Brody fortsætter med transport af russisk olie

13.03.05. Reprivatisering bruges som politisk pressionsmiddel (eng.) 

13.03.05. Justitsminister midt i interessekonflikt pga. ægtefælle (eng.)

13.03.05. Ukrainian-American software entrepreneur returns to Kyiv 

12.03.05. Det amerikanske udenrigsministerium skaffede Jusjtjenko læger

12.03.05. Lærerne får tilgodehavender udbetalt i løbet af 2005

10.03.05. USA reddede Jusjtjenko efter forgiftning

10.03.05. Kutjma afhørt i Gongadze-sagen

05.03.05. Kravtjenkos afskedsbrev fundet

05.03.05. New York Times om Kravtjenkos død 

05.03.05. Ukrainsk eksminister død under mystiske omstændigheder

04.03.05. Begik Jurij Kravtjenko selvmord?

04.03.05. Jusjtjenkos parti ville få 29,5% af stemmerne

04.03.05. Tidligere indenrigsminister fundet død på sin datja

03.03.05. Lytvyns parti kræver offentliggørelse af Melnitjenkos bånd

03.03.05. Rebet strammes om ekspræsident

02.03.05. Jusjtjenko kritiseres for at offentliggøre mordsag

02.03.05. Sikkerhedsråd godkender tilbagetrækningen fra Irak

02.03.05. Gongadzes mordere arresteret

02.03.05. Yushchenko Says Killers of Journalist Caught

 

02.03.05. Yushchenko Says Killers of Journalist Caught

By REUTERS

Published: March 1, 2005
KIEV, Ukraine (Reuters) - Ukrainian President Viktor Yushchenko said Tuesday security forces had detained the killers of an investigative reporter whose murder in 2000 plunged his predecessor into a political crisis.

The discovery of the headless corpse of Internet reporter Georgiy Gongadze in a wood outside Kiev in 2000 undermined the reputation of then president Leonid Kuchma at home and abroad.

The unsolved murder became a rallying cry for liberals who staged mass protests in Kiev last year to help propel Yushchenko to victory in a December election.

``I can declare here that Gongadze's murder has been solved. The killers have been detained and are now giving evidence,'' Yushchenko said in a statement at a hastily arranged briefing.

``The former authorities not only lacked the political will to solve this murder. They covered up for the murderers.''

Ukrainian media reported that three members of the security forces had been detained, but did not identify them. Neither the prosecutor general nor Ukraine's SBU security service offered any comment.

Yushchenko, finally elected in a re-run of a rigged poll, has repeatedly pledged since his inauguration in January to track down and punish those responsible for Gongadze's murder.

Kuchma repeatedly denied accusations by a former bodyguard, who covertly taped the president's conversations, that he had ordered the killing.

But no convincing evidence was ever presented of Kuchma's involvement and Kuchma easily survived a long series of protests launched in 2001 with the aim of pushing him out of office.

02.03.05. Sikkerhedsråd godkender tilbagetrækningen fra Irak

Ukraines nationale sikkerheds-og forsvarsråd har besluttet at trække de ukrainske tropper ud af Irak, oplyste udenrigsminister Borys Tarasyuk i går efter mødet i sikkerhedsrådet.

Ifølge Tarasyuk fandt man under mødet frem til datoen for begyndelsen af tilbagetrækningen af styrkerne, men han undlod dog at nævne den præcise dato og sagde, at det skal sekretæren for sikkerhedsrådet, Petro Poroshenko, gøre.

"Vi har ikke kun drøftet begyndelsen på tilbagetrækningen af styrkerne, men også deres overførsel fra den militære fase til den genopbyggende fase og forøgelsen af det ikke militære kontingent", sagde han.

På spørgsmålet om motiverne der ligger bag beslutningen sagde Tarasyuk: "Præsidenten har for længe siden udtalt sig om det, og desuden foreligger der to beslutninger fra Verkhovna Radas side."

Efter mødet oplyste præsident Jusjtjenko, at man i løbet af marts vil trække 150 militærpersoner ud, 530 soldater vil blive trukket ud i løbet af maj, og inden oktober vil hele troppekontingentet være ude af Irak. UP.


02.03.05. Jusjtjenko kritiseres for at offentliggøre mordsag

Lederen af SDPU (o)s fraktion, Leonid Kravtjuk, er bange for, at Ukraines præsident Viktor Jusjtjenko har været for hurtigt ude med offentliggørelsen af informationerne om opklaringen af Gongadze-sagen.

UNIAN's korrespondent oplyser, at Kravtjuk siger, at han med bevægelse havde modtaget præsidentens erklæring fra i går. "Jeg har på fornemmelsen, at hans udmelding er forhastet", sagde han.

Kravtjuk understreger, at der har været mange fortilfælde, hvor vidnerne har ændret deres holdning, er forsvundet og lignende. "Det vigtigste er, at undgå, at Jusjtjenko bagefter bliver nødt til at forklare, at han er blevet snydt. Men hvis det er sandt, så er det et vigtigt skridt", siger Kravtjuk.

Han er heller ikke enig i beskyldningerne mod Svjatoslav Piskun om, at denne vil trække Gongadze-sagen i langdrag. Ifølge ham vil "sagen komme i en blindgyde, hvis man kun anklager en enkelt person". Han understreger, at Piskun efter hans mening ikke bevidst har trukket sagen i langdrag.

Kravtjuk påpeger, at der er utrolig mange involverede personer i sagen, som har forsøgt at lede efterforskningen på afveje. UP.


03.03.05. Lytvyns parti kræver offentliggørelse af Melnitjenkos bånd

Folkepartiet (hvis leder er parlamentsformand Volodymyr Lytvyn, red.) kræver nu en offentliggørelse af samtlige bånd, som major Mykola Melnitjenko optog (i præsident Kutjmas kabinet i årene 1999-2000, red.) Det sagde medlem af Folkepartiets fraktion i parlamentet Oleh Zarubinskyj på en pressekonference i torsdags, oplyser LIGABiznesinform.

Ifølge parlamentsmedlemmet er der lige nu mange politikere, som manipulerer med major Melnitjenkos bånd. Han fremhæver, at det sker i forbindelse med, at man kun har kendskab til uddrag af disse båndoptagelser. Han mener, at det ville være hensigtsmæssigt at offentliggøre samtlige bånd, eftersom det ifølge ham "er nødvendigt, at den ukrainske offentlighed har det fulde kendskab til dem. Det er nødvendigt at offentliggøre dem".

I den forbindelse mener Zarubinskyj, at der ikke er nogle trusler mod parlamentsformanden og lederen af Folkepartiet, selvom visse politikere taler om det med henvisning til Melnitjenkos bånd. Han mener, at offentliggørelsen af disse båndoptagelser vil få alle spørgsmål af denne art til at forstumme.

Samtidig betegner vice-premierminister Mykola Tomenko det yderst vigtigt, at Kutjmas tidligere livvagt major Mykola Melnitjenko og Oleksaner Jeljashkevytj, som stod i spidsen for den midlertidigte kommission til efterforskningen af valgsvindel ved præsidentvalget i 1999, afgiver vidneforklaring i Gongadze-sagen. Tomenko håber på, at disse vidneforklaringer kommer i den nærmeste fremtid.

"Vi vil inden længe ikke alene få navnene på dem, som udførte denne forbrydelse, men også navnene på dem, som stod bag og organiserede denne forbrydelse. Der er en grund til, at Leonid Kutjma ikke komme tilbage til Ukraine - måske forstår han, at denne sags tråde vil kunne lede til ham", siger vice-premierministeren ifølge sin pressetjeneste. UP.


04.03.05. Tidligere indenrigsminister fundet død på sin datja

Indenrigsministeriet har nu officielt bekræftet, at tidligere indenrigsminister Jurij Kravtjenko er død.

Pressesekretæren for Ukraines indenrigsminister Jurij Lutsenko oplyser overfor Ukrajinska Pravda, at Lutsenko kom med meddelelsen i forbindelse med præsentationen af lederen af politiet i Kirovohrad.

Ifølge pressesekretæren er det sandsynligt, at Kravtjenko har begået selvmord. Hun kom ikke med andre detaljer, idet hun henviste til, at sagen nu var overdraget til anklagemyndigheden. Ifølge Interfaks-Ukrajina blev Kravtjenko fundet død i den elitære datja-landsby Kontja-Zaspi fredag morgen.

Som det er blevet oplyst fra velunderrettede kilder i politiet begik Kravtjenko ifølge de foreløbige oplysninger selvmord. En efterforskningsenhed med formanden for sikkerhedspolitiet SBU Oleksandr Turtjynov i spidsen er ifølge kilden taget ud til gerningsstedet. 

Som tidligere oplyst skulle Kravtjenko fredag morgen have afgivet vidneforklaring hos den øverste anklagemyndighed i sagen om mordet på journalisten Georgij Gongadze. UP.


04.03.05. Jusjtjenkos parti ville få 29,5% af stemmerne

29,5% af de ukrainske vælgere vil stemme for det forenede parti "Vores Ukraine", hvis parlamentsvalget blev afholdt i den nærmeste fremtid.

Det viser resultatet af en meningsmåling fra Det ukrainske Center for økonomiske og politiske studier opkaldt efter Razumkov. Meningsmålingen blev gennemført i dagene 23-28. februar i alle Ukraines regioner. 

Det skal understreges, at meningsmålingen forudsætter, at præsident Viktor Jusjtjenko står i spidsen for et samlet parti. Men rent faktisk er partiet "Vores Ukraine" ikke blevet stiftet endnu. Der er ikke tale om det parti, som tidligere hed "Reformer og orden", og som nu bærer navnet "Vores Ukraine".

17% af vælgerne ville stemme for Regionernes Parti under ledelse af Viktor Janukovytj. 5,3% af vælgerne er parat til at stemme på partiet "Fædrelandet" under ledelsen af premierminister Julia Tymoshenko. 4,8% af vælgerne ville stemme på Det kommunistiske parti under ledelse af Petro Symonenko. 4,2% er parat til at støtte Det socialistiske parti under ledelse af Oleksandr Moroz.

Ingen af de øvrige partier ville ifølge målingen klare den 4% spærregrænse, som gælder ved det parlamentsvalg, som finder sted i marts 2006.

Således ville Natalia Vitrenkos Progressive socialistiske parti opnå 2,7% af vælgerne. Volodymyr Lytvyns Folkeparti ville opnå 1,8% af stemmerne. SDPU (o) ville kun få 1% af stemmerne. 1,5% af de adspurgte ville stemme mod alle, mens 3% ville blive hjemme på sofaen. Hele 22,1% af vælgerne har endnu ikke besluttet sig, hvem de vil stemme på. 

Målingen er gennemført blandt 2.012 vælgere. Den statistiske usikkerhed er højst 2,3%. Ukrajinski Novyny. UP.


04.03.05. Begik Jurij Kravtjenko selvmord?

Indenrigsministeriet er "præliminært" parat til at arbejde ud fra den teori, at Jurij Kravtjenko har begået selvmord og muligvis har efterladt sig et afskedsbrev. "Foreløbig er der ingen tvivl om, at Kravtjenko har begået selvmord", sagde vice-indenrigsminister Petro Koljada til pressen. På spørgsmålet om, hvorvidt Kravtjenko efterlod et afskedsbrev, svarede han: "Der er et eller andet, men jeg er ikke parat til at sige, hvad det er".

Ifølge Koljada skød Kravtjenko sig med sin egen indregistrerede pistol. På spørgsmålet om, hvorfor Kravtjenko begik selvmord, sagde Koljada: "Hvorfor begår folk selvmord?!... Hver person han sin begrundelse. Muligvis har de oplysninger, der har været fremme i medierne (i Gongadze-sagen) haft en indflydelse. Det bør man efterforske til bunds".

Koljada ved heller ikke, om det var en fejl af rigsadvokat Piskun at offentliggøre det forhold, at Kravtjenko skulle til afhøring i sagen. "Det kan jeg ikke sige noget bestemt om. Efterforskeren bestemmer selv, hvilken del af sagen han skal offentliggøre".

Desuden ved Koljada ikke, hvorvidt sikkerhedsstrukturerne overvågede Kravtjenko, som det blev beskrevet i pressen.

I forhold til ligheden mellem Kravtjenkos og transportminister Kirpas selvmord, sagde Koljada: "Der er ikke nogen lighed!. Måden man begår selvmord på er forskellig fra person til person. De lå endda i forskellige stillinger". Koljada sagde, at han ikke kan sige noget om, hvorvidt Kravtjenko var medvirkende til mordet på Georgij Gongadze, fordi materialerne i denne straffesag er overdraget til rigsadvokaturen: "Jeg har ikke set materialerne. Og det var heller ikke meningen, at jeg skulle se dem".

Samtidig sagde Koljada, at han forleden dag har underskrevet et brev om, at efterforskerne i Gongadze-sagen og vicestatsadvokaten, som efterforsker sagen, skal have tildelt sikkerhedsvagter og chauffører. UP.

05.03.05. Kravtjenkos afskedsbrev fundet

I sit afskedsbrev afviste tidligere indenrigsminister Jurij Kravtjenko at vedkende sig skylden for mordet på Georgij Gongadze, oplyser kilderne til nyhedsbureauet "Ukrajinski Novyny".

Ifølge dem har Kravtjenko skrevet, at han var en retskaffen person. Desuden kommer han med udfald mod den tidligere præsident Leonid Kutjma. "Blandt andet betegner Kravtjenko sig selv som offer for Kutjmas politiske eventyrlyst - selvom dette ikke er et ordret citat", siger UP's kilde. UP.

05.03.05. Ukrainian Suspected in Reporter's Murder Is Found Dead

By STEVEN LEE MYERS

Published: March 5, 2005

MOSCOW, March 4 - Ukraine's former interior minister, a man suspected of involvement in the abduction and murder of a prominent journalist in 2000, died Friday morning in a cottage outside the country's capital, Kiev, in what officials called a suicide.

Yuri F. Kravchenko, who as interior minister ordered his agents to trail the journalist, Georgy Gongadze, in the weeks before his death, shot himself in the head hours before he was supposed to meet with prosecutors to be questioned for the first time in the case, the officials said.

Mr. Gongadze's murder was one of the most sordid of the many scandals that have swirled around the former president, Leonid D. Kuchma, who stepped down in January with the inauguration of Viktor A. Yushchenko. Mr. Kravchenko's death indicated that solving Mr. Gongadze's killing could prove equally sordid - and mysterious.

As news of the former minister's death spread, some members of Parliament called for Mr. Kuchma's immediate arrest, suggesting that Mr. Kravchenko might have been killed to prevent him from revealing high-level complicity in Mr. Gongadze's death. Some said Mr. Kuchma should be arrested for his own safety.

The investigation of Mr. Gongadze's killing foundered during Mr. Kuchma's last years as president; many said it had never really started. But in the wake of Mr. Yushchenko's election, investigators have pursued the case aggressively and appear to be making progress that could lead even to Mr. Kuchma himself.

Mr. Yushchenko and the country's prosecutor general, Svyatoslav M. Piskun, announced this week that the authorities had arrested three security officers - a general and two colonels - who had worked for the Interior Ministry under Mr. Kravchenko.

On Tuesday, Mr. Yushchenko accused Mr. Kuchma's government of "sheltering Gongadze's killers." A day later Mr. Piskun told a news conference that investigators knew who had ordered Mr. Gongadze's death, though he declined to elaborate. He did announce that investigators had invited Mr. Kravchenko to testify as a witness on Friday morning.

Mr. Kravchenko's death is not the first among ministers who served in Mr. Kuchma's government. On Dec. 27, the day after Mr. Yushchenko's victory in a third round of voting, the transportation minister, Hryhoriy Kirpa, died in what was also ruled a suicide, though one that spawned dark rumors that perhaps his hand might have been forced. On Monday, a suspect in a separate criminal investigation who has been identified as a potential witness in Mr. Gongadze's case was wounded in a grenade attack.

Hryhory O. Omelchenko, chairman of a parliamentary committee that investigated the case, said in a telephone interview that his committee had found that Mr. Kravchenko had ordered an officer in his ministry, Lt. Gen. Oleksey Pukach, to abduct Mr. Gongadze on Mr. Kuchma's orders. General Pukach, whose whereabouts are not known, is now wanted.

Mr. Omelchenko called for Mr. Kuchma's arrest, as did the Communist Party. Mr. Kuchma, now on vacation in the Czech Republic, has repeatedly denied any involvement in Mr. Gongadze's death. Ukraine's 1+1 television network reported that Mr. Kuchma had said he would cut short his vacation and return to Ukraine on Saturday, according to news agencies.

The network reported that he said he expected to be questioned by prosecutors, but again maintained that he had nothing to do with Mr. Gongadze's killing.

Mr. Yushchenko, appearing in Parliament, said Mr. Kravchenko's death would be thoroughly investigated, but his remarks suggested that he had little doubt that Mr. Kravchenko had killed himself because he was somehow implicated in the murder.

"Everybody has a choice, either to cooperate with the court and the prosecutor, give evidence, stand public trial, defend one's rights and honor," Mr. Yushchenko said in remarks posted on the presidential Web site. "Otherwise one can judge oneself."

Mr. Kravchenko, 53, was interior minister from 1995 to 2001, when Mr. Kuchma dismissed him. His body was found by family members at his country house in Koncha-Zaspa, an elite area outside Kiev that includes the cottages of many government officials, including Mr. Kuchma. "We can say preliminarily that this was a suicide," the deputy interior minister, Petro Koliada, said in remarks reported by news agencies.

10.03.05. Kutjma afhørt i Gongadze-sagen

I dag aflagde den tidligere præsident Leonid Kutjma efter forudgående aftale besøg hos den ukrainske anklagemyndighed, hvor han afgav vidneforklaring i sagen om Georgij Gongadze. Det oplyser pressetalsmanden for fonden "Ukraine", som Kutjma står i spidsen for.

Lederen af den ukrainske anklagemyndigheds pressetjeneste Vjatjeslav Antipov oplyser overfor nyhedsbureauet Interfaks-Ukrajina, at Kutjma ankom til afhøringen "ved middagstid". Han blev afhørt af de efterforskere, som er i gang med at undersøge sagen om mordet på Gongadze. Astapov sagde ikke noget om, hvor længe afhøringen varede, og hvad det drejede sig om, idet han henviste til hensynet til efterforskningen.

Adspurgt af nyhedsbureauet om, hvorvidt Kutjma vil blive indkaldt til endnu et forhør, sagde Astapov, at det vil afhænge af efterforskernes beslutning.

Den 1. marts sagde Jusjtjenko, at Gongadze-sagen var opklaret, og at mordernes identitet var blevet fastslået.

Den 2. marts sagde rigsadvokat Svjatoslav Piskun på en pressekonference i Kiev, at tidligere indenrigsminister Jurji Kravtjenko skulle til afhøring hos den øverste anklagemyndighed den 4. marts kl. 10.00 i sagen om mordet på journalisten Gongadze.

Om morgenen den 4. marts blev Kravtjenko fundet død med flere skudsår i hovedet i sit sommerhus i Kontja-Zaspa udenfor Kiev. Kravtjenko efterlod sig et afskedsbrev, hvor han blandt andet skrev, at han var "blevet offer for præsident Kutjmas og hans omgivelsers politiske intriger". 

Den 4. marts sagde Kutjma, at han ekstraordinært havde afbrudt sin ferie for at stoppe spekulationerne omkring ham.

I et interview med Tv-stationen "1+1" sagde Ukraines tidligere præsident blandt andet, at han ikke havde noget at gøre med Gongadzes død. "Jeg er ren overfor Gud og overfor menneskene og Gongadze, undskyld mig", understregede Kutjma. Den 5. marts vendte Kutjma tilbage fra Karlovy Vary (Tjekkiet) til Kiev.

Den 9. marts oplyste lederen af rigsadvokaturens pressetjeneste Vjatjeslab Astapov, at Ukraines øverste anklagemyndighed vil afhøre Ukraine ekspræsident i sagen om mordet på journalisten Gongadze. "Kutjma vil blive afhørt, men det er efterforskeren, som bestemmer, hvornår det skal ske", sagde Astapov. UP.

11.03.05. USA reddede Jusjtjenko efter forgiftning

Seks amerikanske læger hjalp i al hemmelighed Ukraines præsident Viktor Jusjtjenko med at klare følgerne af dioxinforgiftningen. Det fremgår af en artikel, som avisen "The Washington Post" bringer i dag, oplyser RIA Novosti.

Ifølge artiklen behandlede de tre af lægerne Jusjtjenko i midten af december 2004 i Wien. Ifølge avisen blev gruppen af amerikanske læger ledet af professor i medicin fra universitetet i Virginia Gregory Saathoff, som er direktør for ekspertorganisationen 
"Critical Incident Analysis Group", som hjælper USA's statslige og ikke-statslige organisationer i ekstraordinære situationer.

Saathoff har bekræftet, at den af ham nedsatte gruppe af amerikanske læger deltog i behandlingen af Jusjtjenko, og har understreget, at denne støtte var privat, og at USA's regering forsøgte at undgå at reklamere med sin deltagelse. Samtidig skriver "The Washington Post", at den amerikanske lægehjælp til Jusjtjenko kom i stand efter at medlemmer af hans familie havde henvendt sig til en vis højtstående person i Pentagon.

Også USA's udenrigsministerium og USA's ambassade i Wien, samt den amerikanske ambassadør i Ukraine, John Herbst, hjalp med at arrangere lægernes rejse til Wien, skriver avisen. 

Med henvisning til unavngivne repræsentanter for USA's regering oplyser "The Washington Post" desuden, at der er noget der tyder på, at den dioxin, som Jusjtjenkjo blev forgiftet med, minder om en dioxin med et højt koncentrationsniveau. Avisen hævder, at giften angiveligt  blev fremstillet i et laboratorium i Rusland i starten af 90'erne.

En anden unavngiven repræsentant for den amerikanske regering understreger, at den omstændighed, at dioxinen, som Jusjtjenko blev forgiftet med, var russisk fremstillet, ikke betyder, at Rusland havde noget at gøre med forgiftningen. I den forbindelse fremhæver repræsentanten, at USA ikke ved, hvem der forgiftede Jusjtjenko.

"The Washington Post" oplyser også, at det var den kendte Washington-advokat Robert Macdonnel, der har været personlig ven af Jusjtjenko i over 10 år, som hjalp med at lede efter de amerikanske læger, som skulle hjælpe den ukrainske leder.

Macdonnel bekræfter overfor avisen, at en repræsentant for USA's regering, hvis navn han ikke ville nævne, anbefalede ham at gå til professor Saathoff. "Da forgiftningen fandt sted, stødte de ind i problemer med at bevæge sig rundt i Europa og henvendte sig til os for få hjælp", sagde den amerikanske advokat.

Et unavngivent medlem af det ukrainske parlament ankom i efteråret 2004 til Washington for at mødes med Macdonnel og overdrage professor Saathoff stykker af Jusjtjenkos hår og negle samt en blodprøve, skriver avisen.

I en interview med "The Washington Post" oplyste professor Saathoff, at den amerikanske regering ikke selv deltog i lægegruppens arbejde, fordi den frygtede udenrigspolitiske problemer. I USA's regering var der ingen interesse eller mulighed for at blive trukket ind i denne situation, fordi det ville have været ensbetydende med en indblanding i valget i et andet land", sagde professoren.

Også direktøren for Wien-klinikken Michael Zimpfer bekræfter, at amerikanske læger hjalp Jusjtjenko. Ifølge ham hjalp de amerikanske kolleger med deres ekspertviden og konklusioner i forhold til diagnosen deres østrigske kolleger med at vælge den bedste behandlingsvej for den ukrainske leder.

Den anonyme repræsentant for USA's regering oplyser overfor "The Washington Post", at klinikkens direktør, som hele tiden optrådte i massemedierne, hjalp de amerikanske læger med at forblive incognito.

"Han (Zimpfer) var den bedste dækning, fordi han meget gerne ville have hele æren", oplyser repræsentanten for USA's regering. UP.

12.03.05. Lærerne får tilgodehavender udbetalt i løbet af 2005

Ukraines regering vil udbetale de 800 millioner Hryvnas (ca. 1 mia. kroner), som de ansætte i landets undervisningssektor i alt menes at have til gode i form af udeblevne lønninger. Det siger videnskabs- og undervisningsminister Stanislav Nikojenko i et interview med avisen "Dzerkalo Tyzhnja".

"I år vil vi tilbagebetale de 800 millioner hryvna store tilgodehavende til medarbejderne i undervisningssektoren", udtaler han.

Nikolajenko fremhæver desuden, at undervisningsministeriet i øjeblikket drøfter med finansministeriet muligheden for at "forhøje lærernes lønninger med 10%". "Vi leder efter muligheden for at forhøje SU'en for de lærerstuderende, og der er et forslag fremme om at medregne studieårene i den undervisningsmæssige anciennitet, hvilket vil gøre det muligt for dem at få løntillæg på et tidligere tidspunkt. Vi har forelagt Verkhovna Rada et lovforslag om, at man kan præmiere en lærer i langt større omfang, end det hidtil har været tilladt", tilføjer ministeren. ProUA.

12.03.05. Det amerikanske udenrigsministerium skaffede Jusjtjenko læger

Det amerikanske udenrigsministeriums officielle talsmand Richard Baucher bekræfter, at amerikanske læger fra universitetet i Virginia i december sidste år rejste til Wien for at hjælpe i behandlingen af Viktor Jusjtjenko efter dennes dioxinforgiftning, men siger, at der ikke lå noget politisk motiv bag.

Det, vi stillede til rådighed, vil jeg betegne som en begrænset rutinehjælp", sagde Baucher, der citeres af flere udenlandske massemedier.

Udenrigsministeriets talsmand fremhævede også, at den amerikanske regering efter anmodning fra Jusjtjenkos familie stillede en liste over kvalificerede eksperter til rådighed, og at det var familien selv, der udvalgte lægerne fra Virginia Universitetet til Jusjtjenko.

Som tidligere oplyst, skrev avisen The Washington Post med henvisning til amerikanske embedsmænd og læger, at en gruppe læger fra USA med en professor fra universitetet i Virginia i spidsen i al hemmelighed besøgte den østrigske hovedstad i midten af december sidste år for at bistå med behandlingen af den daværende ukrainske præsidentkandidat Viktor Jusjtjenko.

Præsidentens pressesekretær Iryna Herasjtjenko oplyste i en kommentar til artiklen, at tre af de amerikanske læger, som The Washington Post skrev om, var blandt de mange fagfolk, som konsulterede lægerne på klinikken "Rudolfinerhaus" i Wien. Interfaks-Ukrajina. UP.

13.03.05. Ukrainian-American software entrepreneur returns to Kyiv 

By TechWeb News

A Ukrainian-American software and publishing entrepreneur is returning to his native Ukraine to introduce XML-driven projects to help establish a more open society and government.

Roman Kagarlitsky, chief executive officer of RenderX of Palo Alto, Calif. said his firm is teaming up with the Ukrainian National University to create an information technology laboratory. The effort will publish typeset-quality electronic and print output.

Ukraine recently elected its first president in an open election. "I believe that with the new democratic development in Ukraine there is a huge potential for leveraging Ukraine resources and expertise for software development," Kagarlitsky said in a statement. "Our funding for this facility at the University is intended to enable the intellectual capital of Ukraine to create software products in line with international standards."

The cooperative effort plans to introduce document delivery solutions related to democracy and human rights. The RenderX-university combine is already hard at work on an XML-based system for monitoring and delivering legislation.

Kagarlitsky was born in Kiev [Kyiv].

13.03.05. Justitsminister midt i interessekonflikt pga. ægtefælle

by Ivan Lozowy

Might Ukraine's "reprivatization" merely be a repeat of the wild privatization of the 1990s? The signs are unhealthy.

When he was on the campaign trail last autumn, one of the more notable promises made by Viktor Yushchenko was that, as president, he would "separate government from business," a radical departure from the old ways of doing things in Ukraine where government and business were closely intertwined to the benefit of the country's nouveaux riches and the "oligarchs," super-rich businessmen with close ties to those in power.

Yushchenko repeated his promise after his inauguration on 23 January, saying that members of his new government would sign a resolution in which they would promise to sell their businesses or transfer them into the hands of others. "This will serve as confirmation that this person will never use their official position to lobby for their own business interests," he said.

Yet, one month after Yushchenko's new government was sworn in, a scandal involving Ukraine's new justice minister, Roman Zvarych, suggests his ministers are doing little to offload their businesses, to stop lobbying, to heed Yushchenko's words.

Too oily to govern?

The Zvarych affair was sparked on 16 February, when Prime Minister Yulia Tymoshenko and her government banned the re-export of crude oil from Ukraine. The government argues that Ukraine, a country which imports over 90% of its oil, needs to maintain stable prices for petroleum products. The import of Russian oil for subsequent export at a hefty mark-up distorts and destabilizes oil prices in Ukraine, it contends. The next day, Zvarych said he would not sign off on the government's new decree, even hinting that he might resign.

Then an open letter to Tymoshenko appeared from a company, Oil Transit, whose deputy director happens to be Zvarych's wife, Svitlana. It complained that the government's decision interfered with its plans to re-export 3 million tons of oil from Russia to Slovakia. That would be roughly one-tenth of the 34 million tons of oil that Ukraine has so far imported each year from Russia. (Ukraine itself needs 22 million tons; the rest goes to Ukraine's petroleum refineries.)

For a country such as Ukraine, not used to debate about conflicts of interest, the Zvarych scandal has been a learning experience. (Zvarych himself, a former U.S. passport-holder, should know a little more about conflicts of interest.) Initially, the media were concerned primarily about Zvarych's accusation that the government was "attempting to drag members of [his] family into corrupt schemes," a reference to a complex business deal that he claims was suggested to him. When a connection with Zvarych's wife came to light, however, cries of "scandal" were heard and sentiment turned against the minister.

Yushchenko, however, came down on Zvarych's side and stated publicly that he was against banning the re-export of oil but favored imposing a value-added tax on the import of oil. That would limit the mark-up on re-exports by Oil Transit, while boosting budget revenues.

In the end, Svitlana Zvarych's business interests have been dealt a double blow: the government's ban on re-export has not been lifted, and oil imports are now subject to a 20 percent value-added tax (that is a hefty blow since Oil Transit had not yet imported most of the 3 million tons earmarked for re-export).

The scandal seems far from over, given that Zvarych last week claimed the ban on re-exports violated Ukraine's constitution, while the economics minister, Serhiy Teryokhin, claimed that there would be no re-export of crude oil from Ukraine, at least while he is a minister.

13.03.05. Reprivatisering bruges som politisk pressionsmiddel (eng.) 

Government seeks metals giant for reprivatization

But a new government policy is attracting even more attention than this one minister's conflict of interests. That issue is the possibility of a large-scale review of previous privatizations.

The focus so far has been on Kryvorizhstal, a privatization singled out by Yushchenko in his election campaign as a particularly questionable deal. When, on 12 May 2004, Ukraine's State Property Fund put 93 percent of the factory's shares up for sale foreign investors such as the LNM Group, U.S. Steel, and TATA Steel showed an immediate interest in the largest steelmaker in what is a major steel-making country. But, then, after the tender had already been announced, the State Property Fund ruled that potential investors must have a history of producing at least one million tons of coke--a coal residue used in smelting iron ore--per year in Ukraine. Perhaps not coincidentally, only Ukrainian companies fulfilled this condition.

But what particularly concerned Yushchenko, and many others, was that the buyer, Investment Metallurgical Union, won with an offer ($800 million) that was only a little higher than the starting price ($715 million). Interested foreign investors had mentioned sums at least twice as large. The privatization had also proceeded at a record pace, with the deal concluded by 14 June 2004. Investment Metallurgical Union is a joint venture between Viktor Pinchuk, the son-in-law of former President Leonid Kuchma, and Renat Akhmetov, a man who later bankrolled much of the presidential campaign of then-Prime Minister Viktor Yanukovych.

After her appointment as prime minister on 24 January, Yulia Tymoshenko announced that Kryvorizhstal would be returned to the state and, on 8 February, her cabinet instructed the State Property Fund to cancel all its decisions regarding the metal giant's privatization.

The real battle for Kryvorizhstal, however, is taking place in the courts. So far, Tymoshenko also seems to be getting her way there. On 17 February a local Kyiv court annulled its own decision from August 2004 that Kryvorizhstal's privatization was legal, and on 25 February froze the company's shares. On 1 March, Ukraine's Supreme Court annulled a number of lower-court decisions that had ruled the sale legal. It sent the case back to the commercial court to review from scratch.

In the meantime, Oleksandr Turchynov, the newly appointed head of Ukraine's secret service and before that the first deputy chairman of Tymoshenko's party, Batkivshchyna (Fatherland), said on 17 February that his agency would investigate 3,000 cases of alleged corruption in the privatization of state enterprises. In what is probably not a coincidence, Tymoshenko had earlier announced that her government would review 3,000 privatizations.

A bad example?

This policy has been dubbed "reprivatization" and stirred lively debate in the press and among policy-makers. Indeed, even Yushchenko seems to have been taken aback by the ambition of Tymoshenko, his main ally in the Orange Revolution. He responded to Tymoshenko's declarations by saying that at most 30 large enterprises would be reprivatized. But the intense and driven Tymoshenko has in the past proven hard to stop.

The danger is that "reprivatization" might become wild. Already, there is some sign that the Orange Revolution has introduced a new and disturbing element into Ukrainian business life. A case in point is the ownership of the football team Dynamo Kyiv, which was privatized in 1993 by the Surkis brothers, Hryhoriy and Ihor. Since then, it has expanded into a sports empire worth $200 million, according to Kostiantyn Grigorishin, a former business partner of the brothers'.

Grigorishin, a Russian businessman, began cooperating with the Surkises and their partners in 1998, when Ukraine's regional electricity distributors began to be privatized. But this cooperation stalled by 2002, when Grigorishin was briefly arrested at the instigation of another business partner of the Surkis brothers, Viktor Medvedchuk.

Medvedchuk is the former head of President Kuchma's administration. Hryhoriy Surkis is a member of the Social Democratic Party (United), a party led by Medvedchuk.

When the Orange Revolution was in full swing in November and December, Grigorishin declared publicly that he would "take back" Dynamo Kyiv. That threat took a tough form in mid-February when armed guards hired by Grigorishin tried unsuccessfully to seize two energy companies from the Surkis brothers. His attention has now turned to Dynamo Kyiv, although in a less violent fashion. An offshore company belonging to Grigorishin is now taking the football club to court for allegedly diluting the rights of minority shareholders. It has already won a court order prohibiting the sale of Dynamo Kyiv shares, though this might prove problematic in practice since court executors have been unable to locate the shares' registrar.

All of this is worrying observers. Grigorishin clearly feels he has a chance to wrest control over companies belonging to the Surkis brothers at a time when their fortunes, long closely tied to the political scene, have taken a sharp downturn. Grigorishin knows that the new government will not interfere to protect the Surkises as it would have under Kuchma and Medvedchuk. Some fear Grigorishin may even have the backing of the current administration. During the Orange Revolution, Grigorishin made several appearances on stage with members of the opposition. He denies he offered any material help to the opposition or to Yushchenko.

How far Grigorishin is willing to go in his pursuit of the Surkis family's assets is unclear, but his strong-arm approach suggests he will not be meek. Tymoshenko, too, can be remorseless in pursuit of her goals. The danger is that a Tymoshenko-backed mass reprivatization might create a business and legal whirlwind in which men like Grigorishin will pursue their own wild reprivatization. A sense of a free-for-fall akin to the privatization of the 1990s is beginning to emerge. No detailed criteria about what companies might or might not be reprivatized have been announced. The possibility now is that some, like Grigorishin, will look at Tymoshenko's initiative and believe anything goes. Those may just be fears at this point, but already the atmosphere is unhealthy. What looks certain is that Ukraine's courts face a very busy period and a test of their malleability.

Ivan Lozowy is a TOL correspondent and also runs an Internet newsletter, the Ukraine Insider.

15.03.05. Odesa-Brody fortsætter med transport af russisk olie

Selskabet TNK-BP hilser det velkommen, at Ukraines præsident Viktor Jusjtjenko på et møde med fremtrædende russiske erhvervsledere har sagt, at olierørledningen "Odesa-Brody" - indtil man har lavet en gennemgribende analyse af den mest effektive driftsform af ledningen - fortsat skal bruges til at transportere den russiske olie mod syd, .

"Efter mødet med ham er der al mulig grund til at tro på, at denne olieledning vil få en fornyet styrke. I dag har regeringen i skikkelse af hr. Jusjtjenko klart sagt, at så længe man ikke har fået udført en tilbundsgående analyse og fundet en retning, som er mere effektiv end den nuværende, vil olien blive transporteret i en sydgående retning", siger præsidenten for "TNK-BP-Ukraine A/S" Oleksandr Horodetskyj til pressen i mandags, da han blev bedt om at kommentere mødets resultat.

Efter hans opfattelse vil dette berolige de russiske olieselskaber, som endnu ikke betragter olieledningen i forhold til deres langsigtede planer, hvilket har medført, at man endnu ikke har sendt de bebudede 9 mill. tons olie årligt gennem ledningen.

"Efter mødet i dag, og jeg håber, at der vil komme en klar erklæring herom i pressen, vil oliefolkene blive mere rolige, og vi vil som koordinatorer for dette projekt kunne inddrage et meget større antal af leverandører", understregede Horodetskyj.

Adspurgt, om hvor meget olie der vil kunne transporteres gennem olieledningen i 2005, beklagede "TNK-BP Ukraine" lederen, at årets første kvartal blev mere eller mindre tabt på gulvet.

"Men det muligt at få mindst 7-7,5 mill. tons igennem, hvis regeringen virkelig vil have et ønske om at støtte denne olieledning. Hvis vi få at vide, at den kommer til at arbejde i denne retning i et år eller to eller tre år fremover, så vil olieselskaberne kunne lave langsigtede planer og gøre brug af ledningen", forklarede Horodetskyj.

Han understregede, at såfremt havnen "Pivdennyj" i Odessa bliver udbygget og man sænker havneafgifterne til det halve - til det samme niveau som der gælder i havnen i Odessa - så er der mulighed for at øge omfanget af transporten til 9 mill. tons olie.

Olieledningen "Odesa-Brody" blev opført i 2001 for at transportere den kaspiske olie. Da man ikke fik nogle konkrete forslag fra selskabets side om transport af den kaspiske olie i en vestvendt retning mod Europa, besluttede regeringen i slutningen af 2004 at begynde at bruge olieledningen til at transportere russisk olie i sydgående retning. UP.


19.03.05. USA undersøger ukrainsk våbensalg til Iran og Kina

USA holder nøje øje med den efterforskning, som er indledt i sagen om salget af 18 krydsermissiler til Kina og Iran under Leonid Kutjmas præsidentperiode. Det oplyste talsmand for USA's udenrigsministerium Adam Erely i fredags ifølge Deutsche Welle.

"Vi afventer med spænding resultatet af denne undersøgelse og vil arbejde sammen med ukrainerne omkring den fælles indsats, som skal forhindre noget lignende i fremtiden", sagde Adam Erely.

På spørgsmålet om, man fra amerikansk side kender til detaljer i efterforskningen og dens første resultater, svarede Erely, at Washington ikke ved, hvad det lige præcist er for teknologi, som er blevet solgt til Kina og Iran, og hvordan de kan blive udnyttet.

"Det er kun indenfor rammerne af vores dialog omkring ikke-spredningen af masseødelæggelsesvåben, at vi sammen med de ukrainske repræsentanter har drøftet dette eksempel", betonede Erely.

Den amerikanske presse oplyser i en kommentar til Ukraines salg af krydsermissiler til Kina og Iran, at disse potentielt atombærende missilers radius når op på 3000 kilometer. Således er Japan (fra kinesisk territorium) og Israel (fra iransk territorium) gået hen og blevet mål for et potentielt angreb med ukrainske missiler.

Samtidig har NATO endnu ikke offentliggjort sin holdning til salget af missilerne, idet man har begrundet det med ønsket om at undersøge sagen til bunds. Men repræsentanterne for alliancen er fortrøstningsfulde alene af den grund, at det ukrainske styre gennemfører undersøgelsen på en transparent måde, oplyser radio Liberty.

En af talsmændene for NATO sagde i en kommentar til oplysningerne fra det officielle Kiev, at NATO allerede i lang tid har siddet inde med informationer om, at Ukraine solgte våben i strid med FN's våbenembargo, men at det gamle ukrainske styre afviste at bekræfte disse oplysninger.

Om det er Ukraines tidligere præsident, der bærer det konkrete ansvar for dette, den tidligere premierminister, forsvarsminister eller måske en eller anden ukrainsk styrelse - bør afklares Ukraines ordenshåndhævende myndigheder: SBU, indenrigsministeriet, statsadvokaturen, betonede han og tilføjede: hvis Ukraine måtte ønske det, vil NATO  hjælpe i denne og i andre lignende sager.

Som tidligere oplyst, har Financial Times med henvisning til den ukrainske rigsadvokat Svjatoslav Piskuns interview oplyst, at Ukraine i 2001 solgte 12 krydsermissiler til Iran og 6 til Kina uden sprænghoveder på. Senere dementerede anklagemyndigheden denne oplysning, idet den påpegede, at det drejede sig ikke om eksport, men om smugling. UP.

24.03.05. Europarådet regner med frit og demokratisk valg i 2006

De to rapportører ved Europarådets parlamentariske forsamling (PACE), Hanne Severinsen og Renate Wohlwendt, regner med at afslutte monitoreringen af Ukraine efter gennemførelsen af et frit og demokratisk valg til parlamentet Verkhovna Rada i 2006. Det oplyste Severinsen og Wohlwendt på en pressekonference forleden dag.

Ifølge Wohlwendt har monitoreringen af Ukraine allerede varet i 9 år. "Det er en god nyhed, at den (monitoreringen) bliver afsluttet", sagde hun. I den forbindelse understregede hun, at afslutningen af monitoreringen af landet hænger direkte sammen med, hvor frit og ærligt det næste parlamentsvalg vil blive.

Efter at have holdt møder med Ukraines ledelse, påpegede Severinsen, at der endnu tilbagestår nogle uopfyldte forpligtelser, som regeringen kan fremskynde effektueringen af. Efter hendes mening vil et passende niveau for gennemførelsen af parlamentsvalget i 2006 blive en "lakmusprøve" på det demokratiske niveau i Ukraine.

Ifølge rapportørerne har de i løbet af deres besøg i Ukraine holdt møder med premierminister Julia Tymoshenko, statssekretær Oleksandr Zintjenko, visse ministre, samt med rigsadvokat Svjatoslav Piskun og dennes stedfortrædere. Desuden har de holdt møder med Verkhovna Radas ombudsmand for menneskerettigheder Nina Karpatjova og udenrigsminister Borys Tarasyuk.

Under mødet drøftede man spørgsmålet om forfatningsreformen samt reformeringen af domstolssystemet og visse aspekter af menneskerettighedsbeskyttelsen i landet. I den forbindelse bemærkede Wohlwendt, at de i Ukraine har konstateret forventninger om en høj standard, som nærmer sig Den europæiske Union.

Rapportørerne og regeringen nåede til enighed om, hvad det er nødvendigt at gøre, hvis man skal fremskynde Ukraines opfyldelse af de forpligtelser, som landet påtog sig.

Ifølge rapportørerne havde de med vice-premierminister Mykola Tomenko en drøftelse af perspektiverne i opbygningen af en public Tv og radio i landet.

I 2003 meddelte monitoreringskomiteen, at man agtede at fortsætte monitoreringen af Ukraine indtil præsidentvalget i 2004. Ukraine blev medlem af Europarådet i 1995 og påtog sig i denne forbindelse at opfylde en række betingelser, som knytter sig til denne organisation. Ukrajinski Novyny. UP.


25.03.05. Jusjtjenko skal tale i Kongressen i starten af april

Washington, DC -- Word has come in that the President of Ukraine, Viktor Yushchenko, has been invited to address a combined meeting of the Senate and House during his visit to the U.S. in early April.

President Yushchenko is expected in Washington on April 3rd for a private session with U.S. President George Bush on Monday, April 4th.

Tentative plans have been discussed for a 3-day visit that will include meetings in Washington DC, Chicago, and Boston.

A rally at the Shevchenko monument in DC is being planned by a community committee for Wednesday, April 6, and a banquet in the Ukrainian President's honor that evening.

Kyiv, 15 March 2005 (RFE/RL) -- Ukrainian President Viktor Yushchenko has assured leading Russian businessmen that Kyiv welcomes their investments.

Yushchenko's office today said that the president made his remarks to some 20 Russian business leaders at a meeting yesterday in Kyiv.

Yushchenko said business relations between Russia and Ukraine are important for the development of Ukraine's economy. The meeting comes days before Russian President Vladimir Putin is due to visit Kyiv.

25.03.05. Yushchenko welcomes Russian business leaders to Ukraine

By  Aleksandr Vinogradov, Andrey Chernikov, Viacheslav Sadovnichy
Kyiv; Mikhail Zygar

Viktor Yushchenko is ready to grant asylum to Russian business

Yesterday, Ukrainian President Viktor Yushchenko had an unprecedented meeting with top managers of the leading corporations of Russia.

Yushchenko decided to have a meeting with Russian business elite before Putin's working visit. His secretariat sent invitations on March 10-11. The oligarchs came in three days. The list of the invited looks just like a list of the richest men of Russia. However, not everybody came. Some couldn't come because of tight schedule. Aleksey Mordashev, head of Severstal, Mikhail Fridman, CEO of Alfa Bank, Anatoly Chubais, CEO of RAO UES of Russia couldn't come. However, Andrey Trapeznikov, member of the Board, said, that Chubais had a chance to talk to Yushchenko in Davos.

Those who couldn't come sent their representatives. Head of Gazprom, Aleksey Miller, sent his deputy, Aleksandr Riazanov, who is in charge of the Ukrainian branch of the company.

Such a solid company never went abroad together. Sure, it happens that the leading businessmen go to country, where their president is about to go. They, let's say, prepare the floor. But this time it is different. It's not Putin who has sent them. It's Yushchenko, who has invited them. Apparently he needed it, not Russian president.

Having Russian oligarchs by his side, the Ukrainian president pursues several objectives at a time.

Strangers shouldn't be afraid

Of course Viktor Yushchenko needs to get acquainted with the leading businessmen and dispel the fears of himself and his government.

Russian corporations settled down in Ukraine when Kuchma was ruling. The regime is often called family-oligarchal. Some of the corporations supported Yushchenko's opponent Yanukovich. So, many of the Russian businessmen might be afraid of the first actions that Yulia Timoshenko has taken. They can hardly like the idea of reprivatization that was in the air.

However, the political success of the orange government depends on its economical success. In his election program he promised to organize five million working positions. He has to organize one million this year. They are having parliamentary election next year in Ukraine.

The Ukrainian president told frankly about that at the meeting with the Russian businessmen. "It's impossible without improvement of the investment climate."- Yushchenko outlined. He promised not only to "establish a good investment climate, but also a civilized taxation system, reasonable for business." "We welcome capital, no matter where it comes from. But we need it to be honest."

However, this aim, to dispel fears and ask money is not the only one. Russian business may be a bit scared of deprivatization, but still it shows interest in Ukraine. There were a some economic investment forums in Kyiv lately. Some heads of big companies have already visited Ukrainian president. Yesterday's round-table-talk 'their president and our oligarchs' is rather a demonstration of the beginning of friendship.

Oligarchs seemed to be satisfied with the results of the negotiations. "Yushchenko let us understand that the priorities are transparency and business responsibility to the power."- Vagit Alikperov, head of LUKOil said. He also added that he put a period to the question of reprivatization: "He guaranteed that nothing would happen to the property of the Russian businessmen that they gained legally." In return, the colleagues promised new investment projects.

Locals should be afraid

It's well known that Timoshenko's activity scares Ukrainian business elite more than Russian one. Still, Yushchenko is not in a hurry to invite top twenty of the Ukrainian businessmen.

Meeting with the Russian oligarchs is a signal for them. It means that the new power is not afraid of Fronda of the big internal business. It may just substitute it with the Russian. The meeting happened at the moment when anti-Yushchenko's oligarchs change sides. Sergey Taratuta, one of the three Ukrainian billionaires accompanied Yushchenko in his trip to Germany. Taratuta said that his company had always supported Yushchenko, However, Taratura has always been a friend of Rinat Akhmetov, the main sponsor of Yanukovich's campaign.

Putin should see

The main objective of the yesterday's meeting is to impress Putin. Creating a stir is something that Yushchenko doing with pleasure. He appointed Timoshenko to the position of the Prime Minister some hours before his flight to Moscow. He knew Moscow didn't like her. Yesterday he was meeting Russian oligarchs that hadn't had audience with the Russian president for a long time. Having experience of negotiating Yushchenko will feel easy talking to Putin. Indeed, a traditional argument that Ukrainian economy is dependable on Russian is not that sound any longer.

However, the present administration is worried about the coming parliamentary election. They realize that the those who lost in the presidential election will try to take a revenge during the parliamentary election. They also realize that Moscow may help them. The western regions of Ukraine are pro-federal. And the administration is aware of that.

That was what Yushchenko started from when the negotiations began. He said that Ukraine wouldn't be divided. It will remain as it is.

Starting with a tough declaration he explained all the advantages of investment into friendship with the new power, not into derogation.

While Yushchenko was telling the Russian businessmen about his intention to "create suitable conditions for running business, which are civilized taxation system, fiscal policy and reduction of the registering arrangements" his Russian colleague complained that there are no conditions like that in Russia. But he was addressing to his government.

26.03.05. Oleg Blokhin forbliver træner for landsholdet mod Danmark

Folkedeputeret Oleg Blokhin kan godt forene arbejdet som det ukrainske fodboldlandsholds træner med et mandat som parlamentsmedlem.

I fredags afviste en appelret i hovedstaden Kiev et søgsmål fra den ukrainske parlamentsformand Volodymyr Lytvyn om at suspendere Oleg Blokhins mandat i parlamentet.

Domstolen begrundede sin afgørelse med, at Blokhin ikke får noget vederlag for sit arbejde med landsholdet og, at han derudover udfører sine pligter som folkedeputeret "på en samvittighedsfuld måde".

Den repræsentant, som havde indgivet søgsmålet på vegne af Verkhovna Rada, påpegede i sine indlæg, at de er enige i samtlige argumenter fra Blokhins side og ikke er i tvivl om, at han ikke overtræder loven om den folkedeputeredes status ved at arbejde på landsholdet.

Efter retssagens afslutning udtrykte Blokhin i en kommentar til massemedierne "tilfredshed med, at retten traf den rigtige afgørelse". "Herefter vil dobbeltmoralen høre op med at være gældende herhjemme, og andre bør gennemgå den samme procedure, som jeg har været igennem. Det har været meget stressende for mig. Der har hvilet et pres på mig og fodboldspillerne, men vi holdt stand med værdigheden i behold. Jeg vil tro, at alle de begivenheder, som har fundet sted, ikke vil påvirke kampen mod Danmark den 30. marts", påpegede Blokhin.

Som bekendt sagde Blokhin på et møde i parlamentet den 16. marts, at han trådte tilbage fra posten som Ukraines fodboldlandstræner og begrundede det med parlamentets pres imod ham. UP.

27.03.05. 63% af vælgerne har tillid til Jusjtjenko

En dugfrisk meningsmåling fra meningsmålingsinstituttet "Det ukrainske barometer" under ledelse af Volodymyr Nebozhenko viser, at 33,4% af de ukrainske borgere har "fuld" tillid til Viktor Jusjtjenko, mens 29,5% har "overvejende" tillid til ham. Kun 11,6% af borgerne har "overhovedet ingen" tillid til den nye præsident, mens 11,9% "overvejende" ikke har tillid til Jusjtjenko. 13,5% svarede "ved ikke".

Ifølge en tilsvarende meningsmåling fra oktober 2004 svarede 16,5%, at de havde "fuld" tillid til Jusjtjenko, mens 19,2% svarede, at de "overvejende" havde tillid til ham. Det betyder, at tilliden til Jusjtjenko efter hans valg til landets præsident er steget med 27%.

50,4% af ukrainerne har tillid til premierminister Julia Tymoshenko (26,3% har "fuld" tillid, mens 24,1% "overvejende" har tillid til premierministeren. Hendes tilslutning er hele 39% højere end den var i oktober 2004.

Parlamentsformand Volodymyr Lytvyn har 59,3% af ukrainerne tiltro til (17,7% har "fuld" tillid, mens 41,6% "overvejende" har tillid til ham.

Kun 12,7% af de adspurgte nærer i dag "fuld" tillid til den detroniserede premierminister og tidligere præsidentkandidat Viktor Janukovytj, mens 16,2% har "overvejende" tillid til ham. 43,5% af ukrainerne har "absolut ingen" tillid til Janukovytj, mens 9,7% "overvejende" ikke har tillid til ham. I oktober sidste år lå Janukovytj på i alt 36,2% på tillidsbarometeret, altså en smule højere end Jusjtjenko.

Viktor Jusjtjenko er også den ukrainske politiker, som flest borgere har respekt overfor. I landet som helhed har 48,6% respekt for Jusjtjenko, men der er store forskelle på de enkelte regioner. I Vestukraine har 77,2% respekt for Jusjtjenko, i Centralukraine er tallet 62,2%, i Nordukraine har 54,7 respekt for Jusjtjenko og i Østukraine er tallet 42,1. I Donbas er tallet dog kun  15,9%, mens det på Krim er 27,4%.

Sådan ser respektbarometeret ud for de førende ukrainske politikere

Navn Hele landet Vest Centrum Nord Syd og Krim Øst Donbass
Jusjtjenko 48,6% 77,2% 62,2% 54,7% 27,4% 42,1% 15,9%
Janukovytj 25,3% 7,2% 6,5% 10,4% 30,8% 38,4% 66,1%
Tymoshenko 32,8% 66,1% 44,3% 40,6% 9,1% 23,9% 9,2%
Lytvyn 23,9% 21,1% 27,1% 30,7% 31,9% 25,8% 7,4%
Moroz 19,3%            
Vitrenko 12,9%            
Symonenko 10,3%            
Kinakh 10,9%            
Zintjenko 5,0%            
Kravtjuk 5,4%            
Poroshenko 4,5%            
               

Nedenstående tabel viser politikernes image i befolkningen 

Navn Fører Folke-

fører

Nationens 

leder

En vis 

politiker

Folkets 

yngling

Fremmed 

agent

Radikal

oprører

Fredsstifter under revolutionen Forbryder Vendekåbe Forræder Usurpator
Jusjtjenko 26% 21,4% 20,8% 17% 13,7% 14,7%            
Tymoshenko   42%   15,6% 11,6%   12,3%          
Lytvyn       28,5%       29,2%        
Moroz       27,7%       11,2%        
Janukovytj       12,6%         20,3% 11,6%    
Medvedtjuk                 15,6% 9,4% 8,1% 6,6%
                         
                         

Nedenstående tabel viser de ukrainske partiers tilslutning blandt vælgerne lige nu

Parti/Blok jan. 2002 dec. 2003 feb. 2005
"Vores Ukraine" 17,7% 23,3% 37,5%
Julia Tymoshenkos 

blok

2,1% 6,5% 7,7%
Regionernes parti 0% 6,9% 14,8%
Folkepartiet 0,3%   3,6%
Socialistpartiet     5,7%
Kommunistpartiet   17,7% 6,3%
SDPU (o)   7,3% 1,7%

29.03.05. Zvarytj i åbent opgør med Tymoshenko

Ifølge det ukrainske justitsministerium har præsident Viktor Jusjtjenko underskrevet et dekret om, at regeringens beslutning om videreeksport af olie er ulovlig, men dekretet er dog endnu ikke blevet offentliggjort. Det oplyste justitsminister Roman Zvarytj på en pressekonference.

Ifølge ham insisterer justitsministeriet på, at regeringens beslutning er ulovlig og indgav for tre uger siden et forslag til et præsidentdekret. "Så vidt vi ved, er dekretet blevet underskrevet, men endnu ikke offentliggjort, hvilket vækker en vis undren. Nu vil vi igen rejse dette spørgsmål overfor regeringen", tilføjede ministeren.

På spørgsmålet om, hvad Zvarytj vil gøre, hvis beslutningen ikke bliver offentliggjort, opfordrede han journalisterne til ikke at forhaste sig. "Jeg vil ikke sige noget om, hvad jeg vil gøre, hvis dekretet ikke bliver offentliggjort. Jeg kan bare sige, at vi har snakket med præsidenten om dette flere gange, og jeg fornemmer, at det langt fra er for sent for regeringen at rette sin fejl. Jeg vil ikke på forhånd sige, at hvad jeg vil gøre, hvis det ikke sker", påpegede Zvarytj.

"Jeg indgav min afskedsbegæring ikke fordi, at ministeriets juridiske holdning ikke mødte opbakning, men fordi jeg var blevet mødt af diverse beskyldninger om, at justitsministeren kun skriver det, som er fordelagtigt for hans kone. Der er ingen, som kommenterer på, at konklusionen er i overensstemmelse med loven. Derfor besluttede jeg dengang, at indgive min afsked for at få sat en stopper for disse grove insinuationer", begrundede han sin foreløbige beslutning.

Kilder i den ukrainske regering har sat mange af Zvarytjs initiativer som justitsminister i forbindelse med det forhold, at hans kone medvirker til et olie-reeksportsprojekt. Samtidig har andre beskyldt regeringen for at føre lobbyvirksomhed for lederen af Folkepartiets fraktion, Ihor Jeremejev, hvis interesser er stik modsat af Zvarytjs kones. UP.


30.03.05. Moroz vil samarbejde med russiske venstrenationalister

Det ukrainske socialistpartis leder, Oleksandr Moroz, har underskrevet en samarbejdsaftalemed lederen af den russiske parlamentsfraktion "Rodina" (Fædrelandet, red.), Dmitrij Rogozin, fordi han mener, at Rodina har gode chancer ved det kommende valg. Det oplyste Moroz i går til radio Liberty.

Ifølge Moroz er blokken "Rodina" blevet valgt, fordi "dette politiske parti har fremtiden for sig, de er i opposition i dag - det samme som vi var i går".

"Jeg har det indtryk, at partiet "Rodina" har gode chancer ved det kommende valg. Vi regner med, at vi vil få et bedre valgresultat... Derfor har vi underskrevet sådan en bred politisk aftale om et samarbejde, idet vi håber på, at den vil blive udmøntet i nogle konkrete sager her og nu, og når partiet kommer til magten", sagde SPU's leder.

I Moskva mener iagttagerne, at Moroz' besøg i Moskva har vist, at de ukrainske socialisters leder har tænkt sig at føre en selvstændig linje i forhold til kontakterne med den russiske politiske elite.

Bevægelsen "Rodina" under ledelse af Dmitrij Rogozin lagde ikke skjul på sine modvilje mod Den orange revolution. Ikke desto mindre rejste Rogozin til Kiev i forbindelse med omvalget af præsidentvalgets 2. runde og udtalte til pressen, at Rusland ikke burde støtte nogen af kandidaterne, men burde samarbejde med valgets vinder, fordi Ukraine under alle omstændigheder er afhængig af Rusland.

Da han vendte tilbage til Moskva, rettede Rogozin en skarp kritik af præsident Viktor Jusjtjenkos udnævnelse af den kendte russiske politiker Boris Nemtsov til sin rådgiver og understregede, at de personer, der således har tænkt sig at tjene Ukraine, bør give afkald på deres russiske statsborgerskab.

Desuden har Rogozin gentagne gange fordømt de nye ukrainske ledere og sagt, at det ikke er personer, som arbejder på at udvikle de russisk-ukrainske forbindelser i den ifølge Rodinas mening rigtige retning.

Fraktionen "Rodina" er i dag en af de få oppositionelle fraktioner i Ruslands Duma, selvom iagttagere sætter spørgsmålstegn ved, om Rogozins og hans partis opposition ikke er iscenesat af den russiske præsidents administration, og at Moroz' besøg i Rusland derfor kan være blevet afstemt med den øverste russiske politiske ledelse, påpeger radio Liberty. UP.