31.01.02. Julia Tymoshenkos tilstand stabil
31.01.02. SDPU (o) vil kæmpe om det nationalistiske vælgerkorps
30.01.02. Tymoshenko indlagt med hjernerystelse efter trafikulykke
29.01.02. "Ukraine’s Bid for a Decisive Place in History" (hele artiklen)"
28.01.02. Radio Libertys føljeton om Lazarenko-sagen - 1 (eng.)
25.01.02. Nu har også Jusjtjenko fået en dobbeltgænger
25.01.02. "Vores Ukraine" fører fortsat klart i meningsmålinger
24.01.02. USA: Desværre ikke muligt at stoppe sanktioner
24.01.02. Moroz kommenterer opstillingen af sin dobbeltgænger
24.01.02. Moroz-dobbeltgænger skal trække stemmer fra SPU
22.01.02. "Ukraine's Bid for a Decisive Place in History"
22.01.02. "SDPU(U) Hijacks a Long Social-Democratic Tradition"
21.01.02. Tymoshenko kan igen forlade hovedstaden
21.01.02. Tjornovils ældste søn stiller op som dark horse
20.01.02. Alternativ CD-lov vedtaget; men er måske ikke nok
18.01.02. Deklaration "For ærlige valg" underskrevet
18.01.02. Kharkiv Human Rights Group 12/2001 (eng.)
18.01.02. The Moscow Times: Ukraine - en økonomisk tiger på spring (orig.)
17.01.02. Kredsvalgkommissionerne bliver datamatiseret
17.01.02. Financial Times om Ukraine og IMF (orig.)
17.01.02. Godkendte Riabets valgsvindel?
17.01.02. Kendte politikere på "Vores Ukraine"s opstillingsliste
16.01.02. To kvinder med i "Vores Ukraine"s top ti
16.01.02. "Parlamentsvalget vil forløbe efter Kutjmas plan"
16.01.02. Den centrale valgkommissions leder kræves afskediget
16.01.02. PACEs observatører ankommer til Ukraine 28. februar
16.01.02. Kvinde opstiller i KPUs top fem
16.01.02. Kvinde opstiller i SDPU (o)s top fem
 

16.01.02. Kvinde opstiller i SDPU (o)s top fem

Ukraines første præsident Leonid Kravtjuk opnår en sikker placering som nr. 5 på SDPU (o)s opstillingsliste til parlamentsvalget den 31. marts i år. Partiformand Viktor Medvedtjuk indtager 1.pladsen, mens 2. pladsen går til Tamara Proshkuratova, der er lærer ved Drabivska almindelige skole i Tjerkasy-regionen syd for Kyiv. 3. pladsen gik til formanden for SDPU (o)s parlamentsfraktion, Oleksandr Zintjenko, mens formanden for ungdomsbevægelsen UNKMO, Volodymyr Rjabika, kom ind på fjerdepladsen.
    Denne rækkefølge forventes enstemmigt godkendt af SDPU (o)s kongres tirsdag-onsdag i denne uge.
    6. pladsen indtages af undervisningsminister Vasyl Kremin', 7. pladsen går til vice-guvernør i SDPU (o)s gamle højborg - Zakarpatska - Ivan Rizak. På 8. pladsen i de forenede socialdemokraters valgopstilling finder vi 1. vice-formand for SDPU (o) regionale komite i Tjernivtsi, Mykhajlo Papijev, 9. pladsen indtages af vice-guvernør i Kharkiv-regionen, Volodymyr Shepetin, mens 10. pladsen går til folkedeputeret og formand for forsvarsudvalget i Radaen, Borys Andresiuk.
De næste 10. spidskandidater for SDPU (o) er som følger:
11. Hryhorij Surkis, folkedeputeret, næstformand for SDPU (o), sekretær i partiets bykomite i Kyiv
12. Ihor Pluzhnykov, folkedeputeret, næstformand for SDPU (o)
13. Valerij Tjerep, formand for statskomiteen for byggeri, arkitektur og boligpolitik
14. Jevhen Sihal, folkedeputeret
15. Volodymyr Zaplatynskyj, folkedeputeret
16. Serhij Podobedov, folkedeputeret
17. Oleksandr Hranovskyj, præsident for handelshuset "Kashtan"
18. Anatolij Ljovin, præsident for koncernen "Titan"
19. Oleh Andreitjev, folkedeputeret
20. Oleh Nemyrovskyj, adm. direktør for selskabet "Brooklyn Kyiv"

På 27. pladsen finder man den tidligere oplympiske mester og nuværende folkedeputere Valerij Borzov, som nr. 31. kommer den afhoppede formand for Socialistisk ungdomskongres, som trådte ud af SPUs fraktion, fordi partiet ikke optog ham på partilisten, på 35. pladsen følger Oleksij Mustafin, der er chefredaktør for Tv-stationen "Inter"s informationstjeneste, på 45. pladen kommer Viktor Dubohaj, der er øverste otaman i Unionen af Ukraines kosakorganisationer, oplyser UP.
 

16.01.02. Kvinde opstiller i KPUs top fem

For en ordens skyld bringes her en oversigt over de tyve spidskandidater ved valget 31. marts 2002, som Det ukrainske Kommunistiske parti (KPU) godkendte på sin kongres den 6.-7, januar:

1. Petro Symonenko, 1.sekretær for KPUs CK, folkedeputeret, Donetsk
2. Omeljan Parubok, folkedeputeret, Tjerkasy-regionen
3. Ivan Herasymov, formand for sammenslutningen af Ukraines veteraner, Kyiv
4. Borys Olijnyk, forfatter, folkedeputeret, Kyiv
5. Valerija Zaklunna-Myronenko, folkedeputeret, Kyiv
6. Adam Martynjuk, folkedeputeret, tidligere 1. viceformand for parlamentet, Kyiv
7. Stanislav Hurenko, folkedeputeret, 2. sekretær i CK, (1. sekretær under august-kuppet i 1991)
8. Oleksandr Tkatjenko, folkedeputeret, tidligere parlamentsformand, Kyiv
9. Anatolij Nalyvajko, folkedeputeret, Donetsk-regionen
10. Oleh Blokhin, folkedeputeret, Ukraines (og Sovjets) mest vindende fodboldsspiller gennem tiderne
11. Leonid Hratj, formand for Krims Verkhovna Rada, Simferopol
12. Valentyn Matvejev, folkedeputeret, Kyiv
13. Petro Tsybenko, folkedeputeret, Luhansk-regionen
14. Georgij Krjutjkov, folkedeputeret, Kyiv
15. Kateryna Samojlyk, folkedeputeret, Kyiv
16. Vasyl Khara, folkedeputeret, Donetsk
17. Volodymyr Matvejev, folkedeputeret, Mykolajiv
18. Vasyl Sirenko, folkedeputeret, Kyiv
19. Heorhij Bujko, folkedeputeret, Donetsk
20. Mykhajlo Potebenjko, Ukraines rigsadvokat, Kyiv
 

16.01.02. PACEs observatører ankommer til Ukraine 28. februar

Observatører fra Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) aflægger besøg i Kyiv den 28. februar med henblik på at undersøge om valglovgivningen og de internationale normer og standarder bliver overholdt i Ukraine under valget af folkets deputerede.
    Denne beslutning blev truffet på et møde i PACEs monitoring-udvalg i tirsdags, oplyste justitsminister og Ukraines faste repræsentant ved Europarådet, Suzanna Stanik
    Europarådet sender en speciel valgmission, hvilket der er juridisk præcedens for i denne internationale organisation. Det er første gang, at Europarådet beslutter sig for ikke at konstatere manglerne umiddelbart under afstemningen, men sende sine observatører og referenter en måned før valget.
    Efter dette besøg vil det i starten af marts blive fastlagt, hvor mange udenlandske observatører, der ankommer i forbindelse med det ukrainske valg samt hvornår.
    På mødet i komiteen drøftede man endvidere spørgsmålet om den ukrainske journalist Georgij Gongadzes forsvinden. Ukraines repræsentanter bekræftede deres beredvillighed til at stille "liget fra Tarasjtja" til rådighed for international ekspertise og gav udtryk for ønsket om at samarbejde med den internationale Gongadze-kommission, såfremt en sådan kommission bliver nedsat.
    Komiteen vedtog ikke nogen særlige dokumenter omkring Ukraine, sagde Stanik. Parlamentsvalget i Ukraine finder sted den 31. marts.
    Som tidligere oplyst blev Stanik ved et præsidentielt dekret i starten af december sidste år udpeget til Ukraines faste repræsentant ved Europarådet. Den 19. december deltog Ukraines nye permanente repræsentant for første gang i et møde i Europarådets ministerkomite, skriver UP med henvisning til Interfaks-Ukrajina.
 

16.01.02. Den centrale valgkommissions leder kræves afskediget

Kommunistpartiets formand Petro Symonenko krævede i går i en tale i parlamentet, at formanden for den centrale valgkommission, Mykhajlo Rjabets, bliver afskediget fra sin post. Ifølge Symonenko har 42 partier indsendt forslag til medlemmer af kredsvalgkommissioner til valgkommissionen, men at kun 5 af dem er blevet repræsenteret i ledelsen af de 225 kredsvalgkommissioner. "De partier, som indgår i blokken "For et samlet Ukraine" har opnået 40,5% af formandsposterne i kommissionerne", - sagde han. Både under KPUs kongres og siden har ledende kommunister hævdet, at de sidder inde med dokumentation for, at USAs ambassadør "vil styre valget i Ukraine ned til mindste detalje" samt at Mykhajlo Rjabets skulle have ladet sig "købe" af ambassadens uddannelsesprogram for medlemmer af valgkommissionen. Ifølge Symonenkos indlæg i Radaen i går vil Ukraine i henhold til den aftale, som blev underskrevet sidst i december mellem USAs repræsentanter og "formanden for CVK Rjabets", modtage hjælp til forberedelse af det kommende valg. Ifølge det dokument skal der ifølge Symonenko leveres "propagandamateriale fra USA for et beløb af 2 mill. $ for at sikre et ærligt valg". Symonenko gentog kravet om at gøre USAs ambassadør Carlos Pasqual til en "persona non grata" i Ukraine og stemplede desuden Rjabets som inhabil p.g.a."hans proamerikanske engagement".
    I en kommentar til Symonenkos beskyldninger mod den centrale valgkommission for en uforholdsmæssig fordeling af de ledende poster blandt partierne i kredskommissionerne, oplyste Rjabets, at KPUs repræsentanter har 38 ledende poster i kredsvalgkommissionerne, hvilket svarer til 5,6% af det samlede antal. Desuden udgør KPUs repræsentanter kun 5% af det samlede antal kredsvalgkommissioner.
    Formanden for den centrale valgkommission understregede, at ikke alle partier "er i besiddelse af et lige stort professionelt potentiale", og at der vil blive lagt et stort ansvar på ledelsen af valgkredskommissionernes skuldre.
    "Jeg vil tro, at det ikke er den sidste erlæring under denne valgkamp fra lederne af politiske partier, eftersom der pågår en heftig politisk kamp ude på gaderne. Ind imellem antager den et omfang, som ikke gør de muligt at bremse partiledernes ophedede gemytter", - understregede Rjabets.
    Samtidig påpegede Rjabets, at såfremt Ukraines forfatningsdomstol bestemmer, at reglen om et pengeindskud under registreringen af kandidaterne er forfatningsstridig, vil den cetrale valgkommission gennemføre registreringen af kandidaterne på grundlag af de dokumenter, som lovgivningen fastlægger. Han sagde, at beslutningen vil blive truffet i overensstemmelse med forfatningsdomstolens beslutning.
    "Hvis lovens bestemmelse om et pengeindskud som en betingelse for en registrering af en liste med kandidater til parlamentet fra et politisk parti (blok) eller i en enkeltmandskreds f.eks. bliver kendt ugyldig, så vil det simpelthen medføre, at et af vilkårene for disse personers registrering som kandidater vil forsvinde", - påpegede Rjabets.
    I dag onsdag skal Ukraines forfatningsdomstol indlede behandlingen af spørgsmålet om, hvorvidt valglovens bestemmelse om et pengeindskud som en betingelse for en registrering af en liste med kandidater til parlamentet er i overensstemmelse med forfatningen.
    Det er 63 folkedeputerede, som har indbragt sagen for forfatningsdomstolen, idet de mener, at valglovens § 43, som indeholder bestemmelsen om pengeindskuddet, altså en formuemæssig kvalifikation af de borgere, som kan stille op til valget, ikke svarer til den ukrainske forfatnings § 5 og 24, som forbyder at indføre privilegier og indskrænkninger af forfatningssikrede rettigheder udfra formueforhold.
 

16.01.02. "Parlamentsvalget vil forløbe efter Kutjmas plan"

Parlamentsmedlem Oleksandr Jeljashkevytj mener, at valgkampen i Ukraine er planlagt af statsoverhovedet, og han opfordrer de deputerede til at gøre deres til, at 2002-valget forløber demokratisk.
    I sin tale i Verkhovna Rada i går sagde Jeljashkevytj, at "valgkampen 2002 forløber præcist i henhold til Ukraines siddende præsident Leonid Kutjmas planer".
    Han opfordrede parlamentsmedlemmerne til at gøre alt, hvad der står i deres magt, til at sikre "blot et minimum af demokratisk skær over valget" for at "det næste parlament bare nogenlunde kommer til at afspejle de ukrainske borgeres ønsker".
    Han oplyste endvidere, at han muligvis ikke vil stille op i sin valgkreds i Kherson-regionen, fordi han er bekendt med årsagerne til, at den tidligere indenrigsminister Jurij Kravtjenko blev udpeget til guvernør i Kherson-regionen, og hvorfor den kreds, hvor han (Jeljashkevytj) blev valgt som folkedeputeret sidste gang, er forsvundet.
    Desuden har han henvendt sig til KPUs repræsentanter i parlamentet med anmodning om, at "øve indflydelse" på Ukraines rigsadvokat, som stiller op for KPU, med henblik på at rejse sager for overtrædelse af straffeloven mod visse medlemmer af den centrale valgkommisson for forbrydelser i embedet, oplyser UP med henvisning til Interfaks-Ukrajina.
 

16.01.02. To kvinder med i "Vores Ukraine"s top ti

Ifølge valgstaben i "Vores Ukraine" har valgalliancens ledelse fordelt de første ti pladser på opstillingslisten til parlamentsvalget i denne rækkefølge:
1. Viktor Jusjtjenko (bemærk den nye translitteration, red.) - tidligere nationalbankdirektør og premierminister
2. Oleksandr Stojan - folkedeputeret og formand for Ukraines LO
3. Hennadij Udovenko - tidligere udenrigsminister og ambassadør i Polen, folkedeputeret og formand for partiet Rukh
4. Jurij Kostenko - tidligere miljøminister, folkedeputeret og formand for partiet UNR
5. Viktor Pynzenyk - tidligere vice-premierminister, folkedeputeret og formand for partiet "Reformer og Orden"
6. Lilija Hryhorovytj - folkedeputert og forkvinde for Unionen af ukrainske kvinder
7. Oleksandr Slobodjan - direktør for A/S "Firma Obolon'"
8. Jaroslava Stetsko - forkvinde for Kongressen af ukrainske Nationalister (KUN)
9. Borys Tarasiuk - tidligere udenrigsminister og ambassadør i Bruxelles
10. Mykola Zhulinskyj - akademimedlem, næstformand i Det liberale Parti og tidligere vice-premierminister

Opstillinglisten skal bekræftes på "Vores Ukraine"s kongres.
 

17.01.02. Kendte politikere på "Vores Ukraine"s opstillingsliste

"Vores Ukraine" kunne på sin kongres i går bekræfte navnene på de første 30 personer, der stiller op til parlamentsvalget for tidligere premierminister Viktor Jusjtjenkos valgalliance. De første ti navne blev bragt i går, så derfor bringer vi her navnene på de næste 20 kandidater:

11. Ivan Zajets, folkedeputeret og næstformand i partiet UNR og tidligere miljøminister
12. Les' Tanjuk, folkedeputeret og næstformand i partiet UNR
13. Roman Bezsmertnyj, folkedeputeret og politisk koordinator i "Vores Ukraine", præsidentens faste repræsentant i Verkhovna Rada
14. Volodymyr Pljutynskyj, folkedeputeret og medlem af fraktionen "Solidaritet"
15. Vjatjeslav Koval', leder af Verkhovna Radas sekretariat, medlem af Rukh
16. Serhij Sobolev, næstformand i partiet "Reformer og Orden", formand for "Vores Ukraine"s valgstab i Zaporizhzhja og tidligere rådgiver for premierministeren
17. Jurij Karmazin, folkedeputeret og formand for partiet "Fædrelandets Forsvarere"
18. Dmytro Sandler
19. Jurij Kljutjkovskyj, folkedeputeret, næstformand i partiet Rukh
20. Vjatjeslav Kyrylenko, folkedeputeret, formand for Det unge Rukh
21. Volodymyr Makejenko, folkedeputeret, medlem af fraktionen "Solidaritet"
22. Viktor Musijaka, formand for partiet "Fremad Ukraine!"
23. Oleksij Jaroslavskyj
24. Viktor Kapustin
25. Ernest Holijev
26. Jurij Jekhanurov, tidligere 1. vice-premierminister i Jusjtjenkos regering, næstformand for "Vores Ukraine"s valgstab med ansvar for regionalpolitikken
27. Volodymyr Filenko, folkedeputeret og næstformand i partiet "Reformer og Orden"
28. Mustafa Dzhemilev, folkedeputeret og formand for Krim-tatarernes øverste råd - Medzhlis
29. Oleksandr Rybatjuk, Jusjtjenkos assistent i premierministertiden, i dag: en af lederne i Sortehavsbanken for "Samarbejde og Udvikling"
30. Jevhen Tjervonenko, leder af koncernen "Orlan"
    På 44. pladsen kommer Sumys guvernør Volodymyr Sjtjerban, som nr. 46 følger Odesas tidligere borgmester Eduard Hurvits, mens den nuværende statssekretær i justitsministeriet Oleksandr Lavrynovytj har opnået en placering på listen som nr. 59. Den kendte politolog Mykola Tomenko kommer ind som nr. 61, han følges af den kendte pop-sangerinde Oksana Bilozir på 70. plads.
    At "Vores Ukraine" langt fra er en ensartet flok af "snylter"politikere bekræftes, når man kaster et blik på kandidaterne i enkeltmandskredsene, som byder på gensyn med oppositionelle som "anti-mafia" parlamentarikeren Oleksandr Zhyr (35. kreds), de liberale reformpolitikere Taras Tjornovil (116. kreds), Taras Stetskiv (118. kreds) og Serhij Terjokhin (216. kreds) samt Jurij Orobets (222. kreds). Petro Poroshenko genopstiller i 12. kreds. Formanden for ultra-højre partiet - Ukraines Sosial-nationale Parti - Oleh Tiahnibok opstiller i 120. kreds, mens den tidligere guvernør i Zakarpatska-regionen Viktor Baloha og den jødiske bankmand Leonid Tjernovetskyj prøver lykken i hhv. 71. kreds og 212. kreds.
 

17.01.02. Godkendte Riabets valgsvindel?

Parlamentsmedlem Oleksandr Jeljashkevytj insisterede i går på, at ledelsen af Ukraines centrale Valgkommission (CVK), herunder formanden for CVK, Mykhajlo Riabets, bliver tiltalt for overtrædelse af straffeloven. I et indlæg fra parlamentets talerstol informerede Jeljashkevytj om, at han er i besiddelse af oplysninger om, at major Mykola Melnitjenko råder over optagelser, hvor M. Riabets under et møde med Ukraines præsident Leonid Kutjma "klart begår ulovlige handlinger i forbindelse med resultaterne af præsidentvalget (i 1999) og folkeafstemningen. Ifølge Forum, der henviser til UKROP, opfordrede Jeljashkevytj rigsadvokat Mykhajlo Potebenjko til at invitere M. Melnitjenko som vidne i spørgsmålet, "og så er der ingen der vil være i tvivl om, hvordan valg er blevet afholdt og vil blive afholdt hos os".
 

17.01.02. Kredsvalgkommissionerne bliver datamatiseret

Til forskel fra alle tidligere valg i Ukraine får kredsvalgkommissionerne denne gang nogle andre opgaver "kvalitativt set" med hensyn til valgets informations-analytiske forsyning.
    Til det formål skal hver kredsvalgkommissionerne inden valget have opbygget mindst én brugbar PC-enhed, meddelte formand for Den centrale Valgkommission Mykhajlo Riabets i onsdags under mødet med formændene og sekretærene i kredsvalgkommissionerne. Mødet handlede om organisationen og afholdelsen af valget af folkedeputerede.
    Ifølge CVK-formanden skal der 5 dage inden valget være så mange PC-enheder i kredsvalgkommissionerne, at de hver især dækker 7 valgdistrikter. Derfor skal kredsvalgkommissionerne skaffe et nødvendigt antal computer-operatører og oplære dem.
    Desuden mindede Riabets lederne af kredsvalgkommissionerne om deres forpligtelser samt anvaret for overtrædelse af gældende valglov. Ifølge ham skal kredsvalgkommissionerne bl.a. oprette valgdistrikter og nedsætte distriktskommissioner. I henhold til loven har de kandidater, som er registreret i den pågældende kreds, ret til en forholdsmæssig repræsentation i ledelsen af distriktskommissionerne.
    Formanden for CVK fremhævede nødvendigheden af at stille lige muligheder til rådighed for de i kredsen registrerede politiske partiers, blokkes og kandidaters valgagitation. Han mindede om, at en række ledere af kredsvalgkommissionerne efter parlamentsvalget i 1998 og præsidentvalget i 1999 blev tiltalt efter straffeloven for misbrug af statslige midler.
    Som påpeget af Riabets har valgloven indført en række forbud og begrænsninger, hvis overtrædelse medfører administrativ og strafferetslig ansvarspådragelse.
    Ifølge den nye straffelov kan et medlem af kredsvalgkommissionen som udleverer stemmesedler til en person, der er ikke er opført på valglisten, blive straffet med fængsel i op til 3 år. Et medlem af kredsvalgkommissionen kan blive idømt mellem 3 og 5 års fængsel, hvis han findes skyldig i dokumentfalsk, mens en åbenlyst usand stemmeoptælling eller offentliggørelse af åbenlyst falske afstemningsresultater kan give mellem 5 og 8 års fængsel, skriver UP med henvisning til Interfaks-Ukrajina.
 

18.01.02. Deklaration "For ærlige valg" underskrevet

Repræsentanter for SDPU (o), De Grønne og "For et samlet Ukraine" har afvist at sætte deres navn under på hensigtserklæringen "For et ærligt valg", oplyste Julia Tymoshenko på en presse-konference i Kyiv i torsdags. Ifølge hende er erklæringen blevet underskrevet af lederne af valgforbundene "Vores Ukraine", "Jednist", KPU, SPU, PSPU og "Jabluko".
    Nu vil der ifølge Tymoshenko blive oprettet et hovedkvarter for "For ærlige valg". Det er meningen, at man her vil samle "en database til registrering af samtlige overtrædelser, monitoring af valgprocessen, informering af det internationale samfund, afsløring af den eksekutive magts ulovlige indblanding, overvågning af valget samt en alternativ stemmeoptælling".
    Tymoshenko mener, at oprettelsen af valgstaben "For ærlige valg" ikke sker på hendes eget men et fælles initiativ (i december præsenterede Tymoshenko et sådant dokument).
    "Julia Tymoshenkos blok" regner ifølge forkvindens ord med at have 5 repræsentanter i hver af de 33.000 distriktsvalgkommissioner, som vil blive valgt derind såvel på listens som på enkeltkredskandidaters vegne. Den tidligere vice-premierminister regner med at stille et tisvarende antal observatører til rådighed, skriver UP.
    Deputeret Oleksandr Jeljashkevytj fra det hedengange "Hromada" blev torsdag valgt som formand for et ad hoc udvalg i parlamentet, som skal forestå en overvågning og parlamentarisk kontrol med valget. Forslaget blev vedtaget af det "ikke-oligarkiske" flertal. Jeljashkevytj, som menes at være en torn i øjet på præsident Leonid Kutjma, var formand for et tilsvarende udvalg under præsidentvalget i 1999.
 

20.01.02. Alternativ CD-lov vedtaget; men er måske ikke nok

Torsdag - på den sidste afstemningsdag inden vinterpausen - lykkedes det de ukrainske parlamentarikere omsider at få vedtaget lovforslaget om "laserdisketter" i sin helhed (233 stemmer "for" efter tre afstemninger, red.), men der var ikke tale om det lovforslag, som menes at være blevet udarbejdet af den amerikanske Clinton-regering tilbage i 2000 og fremlagt af den ukrainske regering med støtte fra præsident Kutjma sidste år.
    Som tidligere oplyst kan Ukraine fra den 23. januar imødese de bebudede handelssanktioner fra Washington i størrelsesordenen 75 mill. US$, hvis Ukraine ikke forinden har vedtaget den lov, som regulerer produktionen af CD'er. Ifølge visse beregninger vil et sådant skridt fra USAs side koste de ukrainske producenter et tab på 450-470 mill. $ årligt. Det er svært at svare på, hvorvidt det står til troende, eftersom diskussionerne omkring det spørgsmål som regel bærer præg af valgretorik, skriver UP.
    Den 17. januar stemte således 233 deputerede i Verkhovna Rada for lovforslaget "Om de særlige forhold i den statslige regulering af virksomhed forbundet med produktion, eksport og import af disketter til laserbaserede aflæsningssystemer". Der var imidlertid ikke tale om den hårde version af loven, som premierminister Anatolij Kinakh med præsidentens velsignelse havde foreslået, men den blødere udgave, som de folkevalgte selv havde fremlagt.
    Som det ser ud, regulerer lovforslaget kun produktion af disketter med optagelser, mens udbredelsen af råvarer, matricer og udstyret til deres produktion fortsat er "frit svævende i luften". Desuden er sanktionerne mod overtræderne mere lempelige.
    Kommunisterne og de pro-præsidentielle kræfter, som gik ind for en hårdere lovgivning, som ville have gjort Ukraine afhængig af udenlandske producenter af digitale informationsbærere, begrunder deres holdning med beskyttelsen af den hjemlige industri, først og fremmest metalindustrien.
    Dere opponeneter har en anden holdning. F.eks. mener socialistlederen Oleksandr Moroz, at sanktionerne vil finde sted under alle omstændigheder, eftersom det lige nu er nødvendigt for USA at beskytte sine metalarbejdere.
    Ifølge BBC's kommentatorer kan sådanne eksempler på "ulydighed" trods indtrængende anbefalinger fra regeringens og præsidentens side forekomme hyppigere i forbindelse med det forestående valg. Desuden er modstanderne af kontrol med produktionen af CD'er måske forbundet med pirat-industrien eller håber på, at USAs sanktioner vil tilføje konkurrenterne tab.
    Indtil videre er det uvist, om Kutjma vil underskrive loven, som den ser ud nu. Washingtons reaktion er heller ikke klar. Men Reuter's jorurnalister var i stand til få kommentarer fra folk, hvis rettigheder loven i dens grundtanke skulle beskytte.
    "Vi er bittert skuffede over, at det ikke lykkedes for Ukraine at indføre en virksom lov, og nu prøver den krampagagigt at vedtage en uvirksom lov", - sagde Eric Schwartz, vice-præsident og særlig rådgiver for Den internationale Alliance for intelektuelle formuer, hvori "skadelidte" - Associationen af lydoptagende selskaber, USA.
    Ifølge repræsentanter fra Den internationale føderation for fonografisk industri, "har Ukraine mistet chancen for at undgå handelssanktioner fra USAs side"
    USAs handelsminister Robert Zellick advarer, at den manglende succes med at løse problemet med CD-pirateri kan blive en hindring for Ukraines optagelse i WTO.
 

21.01.02. Tjornovils ældste søn stiller op som dark horse

Den afdøde Vjatjeslav Tjornovils ældste søn Andrij er blevet optaget som nr. 3 på valgalliancens "Narodnyj Rukh Ukrajiny" (Bojkos Rukh) opstillingsliste, som blev vedtaget på en kongres i weekenden. Andrij Tjornovil forklarede det med et ønske om at "forene de tre dele af Rukh", skriver UP.
    Han fortalte endvidere, at han var trådt ind i partiet "Narodnyj Rukh Ukrajiny for enhed" for omkring en måned siden og for tiden er medlem af hovedbestyrelsen i partiet. Han forklarede den hurtige karriere med, at han "muligvis ikke var moden til politik, mens politikeren inde i mig modnedes".
    Han afviste at svare på spørgsmålet om, hvem der foreslog ham at træde ind i Bojkos Rukh.
    Han betegnede sine relationer til lillebror Taras Tjornovil som "normale, passende, som mellem brødre". "Der er ingen gnidninger", - sagde han og føjede til, at de ses ofte. "På vej til Kyiv mødtes vi på banegården og fik os en sludder".
    Taras Tjornovil er bestyrelsesmedlem af partiet "Reformer og Orden" og stiller op for valgforbundet "Vores Ukraine" i Lviv. Formanden for "Narodnyj Rukh Ukrajiny for enhed"s Lviv-afdeling siger til UP, at valgalliancen ikke vil stille nogen op i denne kreds og vil bakke op om Taras Tjornovil.
    Andrij Tjornovil er 39 år gammel og arbejder som assistent ved lærestolen for infektionssygdomme under Lvivs statslige medicinske universitet. Han skal en af de nærmeste dage forsvare sin disputats om temaet "difteri".
 

21.01.02. Tymoshenko kan igen forlade hovedstaden

Julia Tymoshenko, der er leder af en valgalliance af samme navn, har erklæret, at retten har omstødt rigsadvokaturens beslutning om, at hun af hensyn til efterforskningen skal forblive indenfor Kyivs bygrænse, og at hun derfor indleder en valgturne op til det kommende valg.
    Ifølge nyhedsbureauet UNIAN har retten i Kyivs Petjerskyj-distrikt omstødt den ukrainske rigsadvokaturs kendelse, som havde slået fast, at Julia Tymoshenko var sigtet i en straffesag, og som følge deraf var underlagt en indskrænkning i bevægelsesfriheden. Det meddelte Julia Tymoshenko i et interview til ugebladet Zerkalo Nedeli (Mirror Weekly), skriver UP.
    Ifølge bladet fortalte Tymoshenko, at hun havde rettet henvendelse til domstolen med anmodning om at granske den procedure for fratagelse af hendes mandat som deputeret, som havde været baggrunden for, at rigsadvokaturen efterfølgende kunne bestemme, at hun som sigtet ikke måtte bevæge sig frit omkring; hvortil domstolen havde svaret, at hendes deputeret-mandat var blevet frataget hende på ulovlig vis. Således havde retten "suspenderet rigsadvokaturens resolution" og "givet mig ret til at leve og arbejde i fred, indtil den endelige beslutning om min status som deputeret foreligger", sagde Tymoshenko. "Med andre ord, - forklarer Tymoshenko, - har jeg i dag en folkedeputerets status med alt hvad deraf følger". Tymshenko siger til Zerkalo Nedeli, at det var lykkedes hendes advokater at godtgøre det ulovlige i fratagelsen af hendes status som deputeret, idet der blandt de papirer, som vedrører udelukkelsesproceduren, blev opdaget forfalskede dokumenter. "Jeg havde skrevet  en anmodning om at suspendere mine beføjelser som folkedeputeret sålænge jeg var vice-premierminister og indtil en lov, som ville gøre det muligt at forene arbejdet i regeringen  med status som folkedeputeret, er gået igennem. Denne anmodning forsvandt fra min sag, men i stedet for dukkede der en ansøgning op, som jeg aldrig havde skrevet, men som var forfattet på en måde, der var bekvem for dem, som gik efter hurtigst muligt at fratage mig min immunitet som folkedeputeret. Retten forviste sig om dens forfalskning". Ifølge føromtalte ugeblad agter Julia Tymoshenko at påbegynde sin valgturne i landet fra næste mandag.
 

22.01.02. SDPU(U) Hijacks a Long Social-Democratic Tradition

                       Taras Kuzio

                       The complete text of the following excerpts can be found at
                www.kpnews.com/main/10394/

                       Heirs of Hrushevsky

                       Social-democratic groups began to re-emerge in Ukraine in the late
                       1980s with their main bases in Lviv and Kyiv. At first these
                       social-democratic groups were a Russophone and leftist alternative to
                       both the Communists and Rukh.

                       “The Holding”

                       During the second half of the 1990s, the number of parties claiming to
                       adhere to a social-democratic ideology increased dramatically. In 1996,
                       the SDPU(u) was taken over by the clan of Viktor Medvedchuk and
                       Hryhory Surkis, which controlled the Slavutych holding company and
                       during the second half of the 1990s acquired influence over nearly all the
                       state-owned oblast energy distribution companies (oblenergos). By the
                       March 1998 parliamentary elections, the party’s election list also
                       included former President Leonid Kravchuk. After leaving office,
                       Kravchuk had headed an arts foundation whose main purpose was to
                       monopolize the lucrative tax-free trade in imported alcohol and tobacco.
                       In the words of one Ukrainian observer, the SDPU(u) became more of a
                       “holding” than a real party.

                       Fall from grace

                       By late 1999, the SDPU(u) claimed to have 94,000 members. Alone
                       among the centrist “oligarchic” or “pragmatic” parties, it took the trouble
                       to establish local branches, open newspapers and craft an ideology.
                       They had also perhaps become, like former Prime Minister Pavlo
                       Lazarenko before them, a little too greedy in taking over Ukraine’s
                       assets. In particular, Viktor Yushchenko has singled out the SDPU(u)
                       alone among the oligarchs for his wrath. They certainly stood to lose the
                       most from the energy reforms initiated by Yushchenko’s deputy Yulia
                       Tymoshenko.
 

24.01.02. Moroz-dobbeltgænger skal hugge stemmer fra SPU

Det alukrainske arbejderpartis valgalliance valgte i går Oleksandr Moroz for sin formand. Oleksandr S. Moroz - ikke at forveksle med SPUs leder og tidligere parlamentsformand Oleksandr O. Moroz - er leder af partiets distriktsorganisation i Svjatoshyn og forretningsmand. De øvrige spidskandidater, som blev valgt på partiets 4. kongres, var lederen af fagforeningerne i Luhansk-regionen Vladyslav Melnykov, næstformand i partiet Hennadij Bondarenko, formanden for Odesas regionale partiorganisation Viktor Kazuniti samt Tv-journalisten på det statslige UT-1 Valerij Lapikura (Lapikura blev af den afdøde Georgij Gongadze kaldt "Ukraines svar på Goebbels, red.)
    Partiets formand, Myroslav Jakiptjuk stiller op i en enkeltmandskreds. Der er i alt omkring 50 kandidater på partilisten og 27 i enkeltmandskredse.
    Det alukrainske arbejderparti blev stiftet i 1997 og tæller i øjeblikket 9.500 medlemmer i alle ukrainske regioner bortset fra Poltava og Kirovohrad, skriver UP med henvisning til Interfaks-Ukrajina.
    Det alukrainske arbejderparti har underskrevet et protokol med valgalliancen "Vores Ukraine" om at støtte Viktor Jusjtjenkos koalition. Inden valget oplevede partiet en mindre opsplitning, da der blev holdt to kongresser. Den ene kongres med ex-formand Leonid Vernyhora i spidsen besluttede at træde ind i Socialistpartiet (Vernyhora stiller op som nr. 19 på SPUs liste). Den anden kongres genvalgte partilederen Myroslav Jakiptjuk og besluttede sig for at stille op på egen hånd, dog efter at have underskrevet en samarbejdsaftale med "Vores Ukraine".
     Det alukrainske arbejderparti blev oprettet af det ukrainske LO (FPU). Formanden for Ukraines LO Oleksandr Stojan er nr. to på "Vores Ukraines" opstillingsliste, oplyser UP.
    Kommentar: STB billeder fra kongressen viste, at partiets symbolik er blå-gul og ikke rød - eller blot en blanding af de nationale symboler og arbejderklassens farve - som man kunne forvente af et parti, der kalder sig arbejderparti. Det synes at styrke formodningen om, at partiet er søsat for at kapre stemmer oppositionen til venstre - altså et højreorienteret arbejderparti inspireret af det argentinske Peronist-parti og det polske Solidaritet.
 

24.01.02. Moroz kommenterer opstillingen af sin dobbeltgænger

Lederen af Ukraines Socialistparti, Oleksandr Moroz, betegner Det alukrainske arbejderpartis opstilling af sin navnebroder Oleksandr Moroz som "en vulgær provokation fra den udøvende magts side". Han anser den slags valgteknikker for at være "et velkendt eksempel på beskidte tricks" med det formål at trække stemmer fra SPU. Desuden "letter det stemmeforfalskningsproceduren", påpeger socialisternes leder ifølge UP.
    Ifølge Moroz er det præsidentens administration og [LO-formand] Oleksandr Stojan, der står bag denne "provokation", idet Stojan er en uofficiel patron for Det alukrainske arbejderparti. "Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor de har hentet lederen af distriktsafdelingen [Oleksandr Moroz - nr. 1 på listen], for dette parti har aldrig haft distriktsafdelinger", - siger socialistlederen til UP.
    Ifølge Moroz er Det alukrainske arbejderparti fornylig ophørt med at eksistere. Formanden for det afviklede parti Leonid Vernyhora "har indleveret dokumenter til justitsministeriet og det fremkaldte ikke nogen indvendinger".
    "Så dukker der et nyt parti op - Det alukrainske arbejderparti - som heller ikke giver anledning til nogen spørgsmål fra justitsministeriets side. Med det demokratiniveau, som vi har i Ukraine, overrasker det mig ikke", - påpeger Moroz. (Det tidligere parlamentsmedlem for Rukh, Oleksandr Lavrynovytj, er i dag statssekretær i justitsministeriet, red.)
    Han oplyser, at Leonid Vernyhora vil gå til domstolen, hvis Det alukrainske arbejderparti bliver registreret ulovligt.
    Moroz tror ikke, at denne hændelse vil få indflydelse på SPUs relationer med "Vores Ukraine" (Stojan er nr. 2 på Jusjtjenko-blokkens opstillingsliste), eftersom "vi ikke har nogen relationer".
    SPU vil støtte to kandidater fra Jusjtjenko-blokken i enkeltmandskredse i Lviv-regionen - Taras Stetskiv og Taras Tjornovil. "Ikke fordi, at de repræsenterer "Vores Ukraine", men simpelthen fordi det er anstændige mennesker", - forklarer Moroz.
 

24.01.02. USA: Desværre ikke muligt at stoppe sanktioner

USAs ambassade i Ukraine udsendte i går den amerikanske regerings officielle underretning om indførelsen af handelssanktioner mod Ukraine. Som det blev meddelt den 20. december har det officielle Washington set sig nødsaget til at indføre sanktioner mod Ukraine p.g.a. landets manglende evne til at modvirke piratkopi-virksomhed indenfor lydoptagelser og udbredelse af optiske informationsbærere. Sanktionerne trådte automatisk i kraft den 23. januar. Det er nu ikke muligt at standse denne proces, hedder det i erklæringen. Sanktionerne betyder i realiteten stop for import af ukrainske varer til USA for et beløb af 75 mill. $, oplyser korrespondent.net.
    Den amerikanske regering beklager, at man er nødt til at træffe forholdsregler af denne art, men ser ingen anden udvej i den opståede situation.
    "I et forsøg på at løse dette problem har vi i over to år arbejdet med de ukrainske regeringsmedlemmer og lovgivere på en konstruktiv måde", - påpeges det i pressemeddelelsen. I juni 2000 afstemte præsidenterne Bill Clinton og Leonid Kutjma den fælles handlingsplan for bekæmpelse af piratkopi-virksomhed indenfor de optiske bæreres sfære, ifølge hvilken Ukraine forpligtede sig til at indføre licensregler for producenterne af compact discs.
    Selvom de folkedeputerede i Verkhovna Rada den 17. januar 2002 vedtog loven "Om særlige omstændigheder omkring statslig regulering af de erhverv, som er knyttet til produktion, eksport og import af disketter til laseraflæsningssystemer", så blev kopier af denne lov aldrig stillet til rådighed for USAs regering.
    Den amerikanske Ukraine-ambassades pressetjeneste oplyste overfor korrespondent.net, at USAs handelsattache ikke længere kan standse sanktionerne mod Ukraine.
    Dertil kommer, at officielle kilder i Washington længe inden afstemningen om loven i Verkhovna Rada havde informeret Ukraines regering om manglerne i det lovforslag, som i december blev vedtaget efter 1. behandling.
    USA er af den opfattelse, at de haltende paragraffer i loven muligvis er blevet fjernet i forbindelse med tilføjelser indføjet på dagen for lovens vedtagelse den 17. januar, men at det ikke har fjernet de vigtigste mangler, som ligger i selve lovforslagets konceptuelle del og som gør det uegnet til at modvirke CD-piratvæsnet.
    Samtidig bekræfter USA, at man vil fortsætte dialogen med Ukraine indenfor dette spørgsmål og i  fællesskab med Verkhovna Rada og Ukraines regering vil forsøge at udarbejde en strategi for at komme ud af den opståede situation.
    Erklæringen fra USAs ambassade var den endegyldige bekræftelse på, at handelssanktionerne mod Ukraine officielt er trådt i kraft og vil være gældende, indtil de amerikanske eksperter og den internationale fonografiske industri har sagt god for loven "Om særlige omstændigheder omkring statslig regulering af de erhverv, som er knyttet til produktion, eksport og import af disketter til laseraflæsningssystemer"
    Den afsluttende konklusion samt en vurdering af loven vil komme efter, at den amerikanske side har modtaget teksten af det dokument, som blev vedtaget den 17. januar, hedder det videre.
    Ifølge den amerikanske handelsattaches kontor under De forenede Staters ambassade koster produktionen af piratkopier af laserdisketter i Ukraine og eksporten heraf USAs økonomi 200 $ på årsbasis.
    Ifølge Ukraines undervisnings-og videnskabsministerium kan de amerikanske sanktioner komme til at koste Ukraines metalindustri 583,2 mill. hryvnas i årligt udbytte. Faldet i eksporten anslås til 393 mill. $, mens den kemiske branche vil miste 54 mill. hryvnas om året med en nedgang i eksporten på 35,04 mill. hryvnas. Den lette industri vil tabe 32,06 mill. hryvnas i indtægter med et fald i eksporten på 47 mill. hryvnas. Sanktionerne kan endvidere føre til tabet af 14.400 arbejdspladser i den lette industri (fødevarer, tekstil m.v.).
 

25.01.02. "Vores Ukraine" fører fortsat klart i meningsmålinger

Firmaet "Socis" og Fonden for Demokratiske initiativer står bag den seneste meningsmåling i Ukraine gennemført i dagene 29.december - 7.januar, hvor 1200 ukrainere over 18 år blev sprugt om, de ville stemme på de opstillede partier - resultatet offentliggjort i UP, som har tallene fra Interfaks-Ukrajina. Vælgerne kunne vælge mellem fem svarmuligheder; nemlig helt sikkert, sandsynligvis, næppe, helt sikert ikke og ved ikke. Resultatet ses i nedenstående tabel.
 
Vil stemme pe helt sikkert sandsynligvis næppe  helt sikkert ikke ved ikke
Vores Ukraine 16% 15% 12% 33% 24%
KPU 13% 8% 12% 44% 23%
De Grønne 7% 13% 16% 38% 26%
SDPU (o) 5% 8% 15% 43% 29%
Kvinder for fremtiden 5% 14% 15% 37% 28%
ZaJEdU (Lytvyn, Kinakh) 3% 9% 20% 36% 33%
Jabluko 3% 7% 17% 44% 29%
SPU 2% 5% 17% 47% 29%
Julia Tymoshenkos blok 2% 5% 13% 57% 24%
Jednist (Omeltjenko) 1% 4% 15% 45% 34%
Demokratisk Union-DP 1% 1% 15% 49% 34%
Rukh (Bojko) 0% 2% 13% 55% 29%
Natalia Vitrenkos blok 2% 7% 14% 51% 26%

To uger inden 1. runde af præsidentvalget i 1999 viste en prognose fra et andet meningsmålingsinstitut, at den progressive socialist Natalia Vitenko stod til ca. 25% af stemmerne (hun opnåede kun 11%), mens KPUs Petro Symonenko stod til at opnå ca. 17%, men endte med at få 22% i 1. valgrunde. Generelt ramte alle de ukrainske meningsmålingsinstitutter dengang rimelig meget ved siden af hvad angår stemmefordelingen til de to venstrefløjskandidater.
 

25.01.02. Nu har også Jusjtjenko fået en dobbeltgænger

Valgforbundet "Za Jusjtjenka" (For Jusjtjenko) har på sin nyligt afholdte kongres besluttet at stifte blokken "For Jusjtjenko". Følgende partier indgår i alliancen: Den alukrainske sammenslutning "Jedyna Rodyna", Det alukrainske Tjornobyl-parti "For velstand og befolkningens sociale sikkerhed", Partiet for de frie bønder og næringsdrivende samt Det slaviske parti.
    Volodymyr I. Jusjtjenko - formand for "Jedyna Rodyna"s distriktsorganisation i Zamostetska-distriktet i Vinnytsa-regionen sad i præsidiet. Det var ifølge obkom.net da også hans navn, som dannede baggrunden for beslutningen om at navngive blokken "For Jusjtjenko", selvom denne Jusjtjenko er en totalt ukendt novice - ligesom Moroz' navnebror. "Vores Ukraine" har truet med at trække "For Jusjtjenko" i retten for misbrug af navnet på sin spidskandidat.
    Følgende fem spidskandidater stiller op for blokken: Oleksandr Rzhavskyj, Volodymyr Jusjtjenko, Oleksandr Bazyljuk, Mykola Zabelyj og Tamara Lysenko.
    Viktor Jusjtjenkos blok "Vores Ukraine" har i øvrigt selv stillet en anden Viktor Jusjtjenko op i en enkeltmandskreds i Donetsk-regionen, mens den rigtige Viktor Jusjtjenko som bekendt er spidskandidat for "Vores Ukraine"s partiliste.
 

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY, PRAGUE, CZECH REPUBLIC RFE/RL Crime, Corruption, and Terrorism Watch Vol. 1, No. 6, 6 December 2001

THE TRACTOR DRIVER OF THE STATE -- THE CASE OF PAVLO LAZARENKO (Part 1).

                       The case of Pavlo Ivanovych Lazarenko, once one of the most powerful
                       men in Ukraine and now an inmate at a federal detention facility in
                       California, is a classic study of high- level corruption in Ukraine. It
                       involves not only Lazarenko but a long list of players beginning with the
                       Ukrainian president (who appointed Lazarenko prime minister), to the
                       head of the Intelligence Service that vetted the appointment, to the
                       Prosecutor's Office that watched as an impoverished nation was bled
                       dry. It is also the story of a lax law-enforcement system and parliament
                       which refused to investigate his dealings, preferring to let the dirty work
                       be done by the United States and Switzerland and only afterwards
                       becoming a minor participant.

                       The extent of Lazarenko's activities may never be known. The major
                       frauds which have been documented in the West include his dealings with
                       the Naukova State Farm, United Energy Systems of Ukraine, and the
                       GHP Corporation scam. There is also evidence of his relationship with
                       President Leonid Kuchma in the creation of a mobile-phone company in
                       Ukraine, where Lazarenko's money was used as the start-up capital of
                       this firm.

                       The case has been plagued by constant postponements of the trial date
                       and changes in Lazarenko's defense team. It now is due to begin in 2002
                       in San Francisco.

                       THE SCIENTIFIC STATE FARM

                       Pavlo Lazarenko began his career as a young tractor driver on a
                       collective farm in the Dnipropetrovsk region of Ukraine. He rapidly rose
                       in the ranks of Soviet Ukraine through loyalty to his superiors and a
                       willingness to cut them in on deals that he controlled. At one point in his
                       interrogation he admitted that, as prime minister, he always took 10
                       percent of every deal. It was also widely known that this 10 percent cut
                       was shared by others.

                       The first documented scam that brought Lazarenko fame among the elite
                       in Kyiv was connected with the unlikely commodity of Angus cattle.

                       Naukova ("Scientific") was a state-owned cattle-breeding farm located
                       in the village of Taromsk in the Dnipropetrovsk region of Ukraine. Its
                       director was Mykola Agafonov. It also became a "Leased Research
                       Farm" (also headed by Agafonov) and eventually an agro- business of
                       the Ukrainian Academy of Agrarian Sciences.

                       On 10 August 1992, when Leonid Kuchma was prime minister of
                       Ukraine and Pavlo Lazarenko was the president's (at that time, Leonid
                       Kravchuk's) representative to the Dnipropetrovsk region,. Agafonov
                       signed two contracts with Dutch company Van Der Ploeg & Terpstra,
                       B.V. According to those contracts, $11.088 million was to be deposited
                       with ABN-AMRO Bank by Naukova, to be used by the Dutch firm to
                       purchase 8,400 head of cattle for Naukova. Director Agafonov did not
                       have the cash to buy the cattle, so he turned to Lazarenko for help in
                       raising cash by selling ferrous metals and using part of the proceeds to
                       pay for livestock. Lazarenko helped Agafonov obtain an export license
                       from Kyiv for the metal, which he sold to Van Der Ploeg & Terpstra.
                       Agafonov sold 64,000 tons of ferrous metals to the Dutch company,
                       more than compensating for the amount needed to buy the Angus cattle.

                       According to information from Hryhoriy Omelchenko, the head of the
                       Ukrainian parliament's anticorruption committee, these metals were then
                       purchased from Van Der Ploeg & Terpstra by fugitive American
                       financier Marc Rich, Concord Trade Limited, and Cargill.

                       These initial dealings took place when Kuchma was the Ukrainian prime
                       minister. In 1993 Kuchma gave the "Scientific" farm 110 head of cattle
                       free-of-charge in order to promote cattle breeding. Agafonov himself
                       admitted that both Kuchma and Lazarenko were close to his company;
                       according to Agafonov, Kuchma often visited the "Scientific" state farm
                       at the time. It was also Kuchma, as prime minister, who had to approve
                       the export licenses for ferrous metals from Ukraine.

                       In the so-called "Superseding Indictment" of Pavlo Lazarenko by the
                       United States, dated 30 November 2000, it is stated:

                       "Lazarenko, while a government official in Ukraine, received money
                       derived from fraud from Mykola Agafonov, who was the chief
                       administrator of Naukovy State Farm...as follows:

                            "1. Lazarenko, while a government official in Ukraine,
                            exercised his official authority to ensure that Naukovy State
                            Farm received various benefits and privileges from the
                            government of Ukraine, including the right to export metal
                            products and raw materials produced by Ukrainian state
                            enterprises.

                            "2. Agafonov then exercised the right to export metal
                            products and raw materials by entering into a series of
                            agreements with Van Der Ploeg & Terpstra, B.V., in
                            Leeuwarden, the Netherlands, for the purchase of cattle
                            and other related supplies by Naukovy State Farm,
                            pursuant to which the cattle and other related supplies were
                            to be paid for in part with Ukrainian government funds and
                            in part from the proceeds of the sale of metal products and
                            raw materials exported from Ukraine.

                            "3. After the metal products and raw materials were
                            exported from Ukraine and sold, the proceeds from the
                            sale of metal products and raw materials exceeded the
                            actual price of the cattle and other related materials.

                            "4. Agafonov caused the preparation of false contracts in
                            which the value of the cattle was fraudulently inflated to
                            account for most of the excess funds received by him from
                            the sale of metal products and raw materials....

                            "7. Of the approximately $34,000,000 that were deposited
                            into the ABN-AMRO accounts from the sale of metal
                            products and raw materials, Agafonov transferred
                            approximately $20,000,000 into personal accounts
                            belonging to himself, his associates, and Lazarenko,
                            including a transfer of $1,205,000 to Account No.
                            502.607.03L in the name of LIP Handel A.G., in Fribourg,
                            Switzerland; a transfer of $2,972,000 and $4,000,000 to
                            account No. 08-05785-3 in the name of KATO-82 at
                            Credit Lyonnais Bank in Zurich, Switzerland; and a transfer
                            of $6,014,000 to account No. 21383 at Banque Populaire
                            Suisse in the name of ORPHIN. S.A. which was
                            subsequently transferred to account No. 21768 in the name
                            of NIHPRO at Banque Populaire Suisse controlled by
                            Lazarenko."

                       The Kuchma-Lazarenko relationship continued to bear fruit in the
                       coming years.

                       (To be continued.)
                       (Compiled by Roman Kupchinsky)
 

Carlos Pascual and Steven Pifer: Ukraine’s Bid for a Decisive Place in History

Copyright © 2001 by The Center for Strategic and International Studies and the Massachusetts Institute of Technology

The Washington Quarterly Winter 2002 • 25:1 pp. 175–192.

Carlos Pascual is the U.S. ambassador to Ukraine. From 1998 to 2000, he was senior director for Russia, Ukraine, and Eurasia at the National Security Council. Steven Pifer is deputy assistant secretary of state for Europe and Eurasia. He was the U.S. ambassador to Ukraine from 1998 to 2000.

For much of the last millennium, Ukraine as a state was more a vision of its people than a political reality. Rule came from abroad and initiative was repressed—until 1991. In that year, Ukraine split from the Soviet Union and gained its best chance to establish itself as a sovereign and inde-pendent
state. Across the nation, millions of people formed a human chain in a call for freedom. Ten years later, Ukraine has established its indepen-dence and strengthened what was, in the early 1990s, a fragile nation-state. The character of that independent Ukraine is still evolving: how free a society,
how strong its democratic values, how competitive its economy, how deep the rule of law, how much a prisoner of corruption? Accomplishments and disappointments have filled the last 10 years. For
most of that time, the Ukrainian people suffered a crushing economic contraction that wiped away their savings and cut their incomes by more than half. Yet as a nation, Ukraine held together, as if by some innate belief, produced through a thousand years of Ukrainian culture, that being Ukrainian meant something. Ukrainians often felt disappointed that the West did not help more. The West often resented that Ukraine did not make more of its assistance. Ten years later, we need to understand these clashing perspectives and use that knowledge to advance a shared goal of Ukraine as a
democratic, market-oriented, and prosperous European state. If any lesson has been learned, it is that Ukraine’s future is its own to de-fine. Outsiders can help or hinder, but their impact is marginal. The principal choices are Ukraine’s to make. Never before has Ukraine been able to make this claim. Never before has Ukraine shouldered such responsibility for itself.

Politically, there is really no middle road. Ukraine must either walk with the civilized world as a responsible democracy, or its indecision will isolate it. Indications are that Ukraine’s leaders understand this choice and are taking sound steps in their foreign policy, but in the long term, the success of
Ukraine’s foreign policy will depend on domestic choices—the political and economic character of the Ukrainian state. These traits will fundamentally shape Ukraine’s possibilities as a partner in the Euro-Atlantic community. From a U.S. perspective, this article charts some of the lessons of the past
and issues for the future. Ironically, the next 25 years are perhaps easier to predict than the next 10 years. Imagining a state as large as Ukraine, given its history and culture, and with such natural and human resources, as any-thing other than European is difficult. The big question is which path
Ukraine will take to reach that goal—an easy path or a difficult one. The choices that Ukraine’s leaders make now will determine that path and will have major consequences for the Ukrainian people.

A National Transformation
How to assess Ukraine and its prospects depends on how one understands the process of change during the past 10 years. One must recall that Soviet Ukraine was no more than part of an authoritarian, oppressive empire. The state controlled every economic entity from defense monoliths to corner bread stores. Corruption was a way of life: petty corruption to get by; whole-sale corruption enriching the privileged few. Suppression was the watchword for politics. There were no press freedoms, only one party, and no semblance of civil society. Human rights and religious freedoms were routinely trounced. Moscow defined political and economic life. The needs and interests of the state—as a handful of people at the top determined—were more important than the neglect of the people. From this starting point, building a modern Ukrainian state was a monumental challenge, and monumental successes have been achieved. In 1996, a new constitution officially revoked Ukraine’s Soviet constitution. In 1997, Ukraine and NATO signed a “Distinctive Partnership” agreement. Today,
Ukraine annually engages in hundreds of military activities with NATO and its members. Ukraine renounced its nuclear weapons and is safer for having done so. It has joined the Open Skies Treaty. Elections for president and parliament, even if flawed, have become accepted as the mechanism to
transfer political power. The Ukrainian people value their vote—about 70 percent show up each election day. In December 2000, Ukraine closed the Chernobyl nuclear power plant and turned the page on one of the most tragic chapters in its history.

Yet today’s Ukraine is still not what all Ukrainians hoped it would be. For eight years after independence, Ukraine’s economy contracted violently. Fear of change led to economic and political half-steps. Pensions went unpaid, and massive salary arrears mounted. Ukrainians had independence but had lost faith in their country. For some, a brighter future seemed unattainable as hardship came to define reality. A question often asked is, Why has the transition been so difficult? With hindsight, perhaps we should have considered why we would have thought otherwise. Ukraine is undergoing three radical transformations—from regional outpost to nation-state, from authoritarianism to democracy, and from command economy to market economy—simultaneously. In effect, every aspect of people’s political and economic lives, as well as how they thought of themselves as a nation, changed. Obviously, doing all of this at once is difficult; we should expect problems and complications. At an individual level, such massive transformations mean a new sociological and psychological mind-frame. They cause instability and insecurity and at times make people vulnerable to ugly forces such as nationalism and corruption. Managing such change is a generational challenge. Nor is the process of transition linear. Within each of these transitions are two processes: tearing apart the old and building the new. Building a new state is more difficult than tearing apart an old empire. Decayed structures crumble, and new buildings take time to erect. Changes in human infrastructure are even more profound: writing new laws, educating legislators to pass them, creating institutions to oversee them, training individuals to enforce them, educating the public to understand the differences, creating
the checks and balances in a society that allow a new social order to prevail, and internalizing the culture of a society based on openness and freedom. Defining, much less creating, a modern European Ukraine is not an overnight task. Time, however, is only part of the difficulty. Once the old is torn apart, gaps will appear before the creation of the new. What fills the void in the interim? What is the source of order when, ironically, the Communist state has collapsed and become a state hostage to patronage? Some have argued that the better course of action is waiting until the new state is “ready” before dismantling the old. Others argue that the two processes should run in tandem. The theories are interesting, but life is more complex; building the new will always take longer. Ukraine is going
through three radical transformations simultaneously.

Deciding that the risk of interim chaos was worth the price of independence, Ukraine seized the opportunity, forcing itself to confront chaos while it builds its future society. The challenge now, Ukraine’s “Lockean dilemma,”has its roots in seventeenth-century political philosophy: creating a
society founded on the principles of freedom, openness, and competition, yet regulated to prevent one individual’s rights from infringing on those of another—with courts to mediate disputes. Where the Soviet Union found order in authoritarianism, Ukraine must seek a sociocultural revolution, in which order stems from respect for the law and the rights of other individuals. In effect, Ukraine is defining a new state, new political ideology, new economic foundations, new philosophical framework, and new social contract. This change is cultural, not just physical. As any sociologist will say, cultural change is messy and long. Leaders can shape it. It takes root, however, only when people change from within.
Ten Tumultuous Years of Change At the beginning of the 1990s, some in the West highlighted the promise of Ukraine’s human capital, agricultural potential, and industrial capability, predicting the country could be an early post-Soviet success story. Others took a grimmer view, regarding Ukraine as a fragile state destined for hard times, even as a nation at risk. Looking at 10 years of post-Soviet transition, saying that Ukraine has avoided the worst pitfalls that the pessimists fore-told is fair. That outcome is good; avoiding disaster is a success of sorts. One unfortunately also must say, however, that Ukraine has failed to fulfill the bright hopes that the optimists described. In Ukraine’s early years of independence, both the nation and the West focused more, for reasons that are understandable, on giving substance to symbols of Ukrainian—as opposed to Soviet—statehood rather than the internal
policies needed to underpin a prosperous, democratic state. Ukraine had virtually no history as a modern, independent state, and symbols of statehood had enormous emotional and political significance. The risks of a collapsing state were enormous, possibly resulting in the reconstitution of the Soviet empire or massive instability in the heart of Europe. In effect, Ukraine and the West found themselves in an unintended and unfortunate collusion that encouraged Ukraine to skirt many of the most basic economic and political issues fundamental to prosperity. Forging a domestic policy consensus bordered on the impossible for Ukraine. About 91 percent of Ukrainians voted for independence in 1991. Beyond that, however, ideological consensus was scarce. The relatively conservative and nationalistic Rukh Party pressed for stronger ties to the West.

The Communist Party still remained the largest and best-organized network in the country. The national leadership was almost exclusively bred in the Communist Party’s system. People had no experience of freedom and markets. Pensioners, who constituted one-fourth of the population, feared
change. Although consensus for independence was overwhelming, no vision of what a sovereign and independent Ukraine should be, or how it should relate to Europe, was common. Half-measures in policy that made economic chaos a self-fulfilling prophecy exacerbated fear of change. In 1992 and 1993, some of today’s economic reformers argued that liberalizing prices and dismantling the state distribution system would create chaos and that entrepreneurs and consumers could not make economic choices for themselves. Following this course of action led to policies that kept the state involved in most economic activity, despite proclaimed steps toward liberalization and structural reform. The result is well documented. The state went bankrupt and shadow markets blossomed. In 1993, inflation reached more than 10,000 percent. By 1999, gross domestic product (GDP) had collapsed by 60 percent. By many accounts, well more than half of Ukraine’s national income was produced outside the official economy, meaning corruption was rampant and income was untaxed.

In Ukraine as anywhere else, when reform slows and standards of living suffer, politicians blame their opponents. At a time when Ukraine needed to create a national identity, it became entrapped in the “politics of blame.” For a politician, personal success lay in successfully casting blame for the country’s woes on one’s opponents. Few offered a vision of how to create a better life. Such tendencies made forging consensus on contentious issues, especially on economic policy, nearly impossible, resulting in a virtual policy roller coaster in which reforms never were sufficiently sustained to produce the desired results, and investors shied away. Cumulative foreign investment by 1999 was less than $3.5 billion, compared to more than $35 billion in Poland, a smaller country with fewer people and natural resources. To the extent Kiev addressed internal issues, it focused on managing ethnic diversity while promoting a national identity. One does not have to look far in the region to see how badly things can go wrong if ethnicity is not managed well. The Ukrainian government in effect defused the sensitivity
of the issue over Ukrainian and Russian languages and allowed Russian speakers to feel as if they were Ukrainian by allowing communities considerable choice over the language used for business and education. Increasingly, Ukraine built a sense of national identity, albeit one that is shallow in some
Managing such change is a generational challenge.

Although Ukrainian society has differences within it, the reality is more complex, nuanced, and hopeful than the oft-presented caricature of a simple ethnic Ukrainian–ethnic Russian divide. That national identity was perhaps best capped with the passage of a constitution in 1996 that gave Ukraine the legal underpinnings of an independent and sovereign state. Fraught with political conflict at home, Ukraine sought recognition and respect internationally. Having suffered the Chernobyl crisis, it deemed forgoing its nuclear weapons as a sound decision to gain international recognition and respectability. In January 1994, the Trilateral Statement among Ukraine, Russia, and the United States resolved the nuclear weapons question. By the end of 1994, Ukraine had acceded to the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) and was transferring nuclear weapons to Russia for elimination. The United States had provided Kiev security assurances and had launched a robust Cooperative Threat Reduction effort to assist Ukraine in eliminating the nuclear legacy of the Cold War.

In 1997, Ukraine achieved perhaps its most impressive string of foreign policy successes. Ukraine concluded agreements with Russia on the Black Sea fleet and on bilateral relations, resulting in the formal recognition of Ukrainian sovereignty in Moscow. It signed agreements with Moldova and Belarus, delimiting shared borders. In June 1997, President Leonid D. Kuchma joined the leaders of NATO to sign the NATO-Ukraine Charter on a Distinctive Partnership, a document that outlined practical areas for cooperation between NATO and Ukraine and established a standing mechanism for consultation. Ukraine’s initial focus on gaining “foreign recognition”coincidentally meshed with the United States’ preoccupation at the end of the Cold War. The United States did not want the breakup of the Soviet Union to increase the number of nuclear weapons states. Ukrainian retention of nuclear weapons would have been a major setback for global nuclear nonproliferation efforts, which at the time focused on securing an indefinite extension of the NPT, and would have been fraught with risks and dangers for Kiev and Moscow—as perhaps the only issue that raised a plausible prospect of Russian
military action against Ukraine.

Once the nuclear question was resolved, other aspects of U.S.-Ukrainian relations vastly expanded, but an unspoken frustration was always present. The United States provided more than $2 billion in assistance and credits through 2000. Much of it produced important micro-results: more than 24,000 Ukrainians trained in exchange programs, nuclear safety improved, and small business opportunities expanded significantly. Yet Ukraine never quite reached the anticipated economic levels that its Central European neighbors achieved. Kiev, for its part, often felt it did not get credit for many
tough reform measures. In hindsight, Ukraine and its relations with other nations suffered because Ukraine did not achieve “necessary and sufficient” conditions for successful reforms. Ukraine indeed undertook some necessary steps and sought commensurate rewards, but it never amassed sufficient reforms to generate the kind of economic stimulus it desired. Thus, through 1999, Ukraine’s development and its relations with Western countries were a halting dance forward—generally moving in the right direction, but frustrating to both sides because the results failed to meet either side’s expectations. To be ‘European’ depends on domestic policy choices.

The Ups and Downs of the New Millennium
The year 2000 changed the landscape of Ukrainian politics and economics, and the final shape of these changes is still evolving. Economically, Ukraine began to implement fiscal, energy, and agricultural reforms that led to un-precedented growth and shifted the terms of the internal economic debate.
Fiscal responsibility and transparency became accepted buzzwords in Ukraine’s political lexicon. Yet just when Ukraine began to turn the corner economically, in September 2000 Giorgiy Gongadze, a prominent journalist, disappeared. In November that year, a decapitated body was found, which analyses by the U.S. Federal Bureau of Investigation (FBI) eventually confirmed in May 2001 as Gongadze. Meanwhile, also in November, released audio recordings implied Kuchma’s and other key officials’ complicity in Gongadze’s disappearance. The tapes implied a series of political and corruption scandals, creating uproar in Ukrainian politics and isolating Ukraine from the West.

These political and economic developments are important to understand in order to assess a path forward. Three reforms dominated Ukraine’s economic revival: a balanced budget executed almost completely through cash transactions, cash transactions as the basis for payment in the electricity sector, and private production in agriculture. In 2000, Ukrainian GDP grew about 5 percent, and growth through August 2001 registered an annual growth rate of about 10 percent. Ukraine surely got a strong boost from sharp growth in Russia, especially due to high oil prices that stimulated Russian demand for Ukrainian goods, but Ukrainian growth has been broad based, extending to agriculture, light
industry, metallurgy, and retail sales. Exports to Russia account for only part of Ukraine’s recovery.
Through 1999, barter, or “offsets,” accounted for about half of Ukraine’s budget. Businesses would accumulate credits to the government. The government would issue tax bills, and deals would be cut to offset taxes against accumulated government debts to business. The result: the government was cash starved, pension and salary arrears mounted, fiscal instability created constant pressure on monetary policy, and the lack of transparency in government accounts created conditions in which corruption could thrive. In 2000, Ukraine accepted international recommendations to implement a cash budget; the results were almost immediate and beyond expectations. By the end of 2000, the government executed the budget almost completely in cash. It paid off pension arrears and most of its salary arrears, and it remained current on salaries and pensions. By late 2001, private agricultural production increased from 25 percent of acreage planted the previous year to 75 percent. Although Ukraine has not privatized land, it has given all former collective farm workers certificates that it gradually is converting into land titles. Based on a December 1999 decree, Ukrainians on former collectives were allowed to lease
land to private farmers. After some initial months of uncertainty, Ukrainian private farmers learned how to use this decree to sign leases with certificate holders to amass sizable farms. In addition, the government stopped interfering in the distribution of agricultural inputs and limited its role in agriculture
to interest-rate subsidies. That decision opened the door for private networks to distribute fertilizer and chemicals, reversing a declining trend in their use. The harvest in 2001 is estimated at 38.5 million metric tons, up more than 70 percent from the previous year’s harvest. In energy, Ukraine radically increased cash collections for electricity bills from less than 10 percent in January 2000 to more than 70 percent per month in mid-2001. With more cash flowing through the system, Ukraine had additional resources to pay fuel bills and miners. This change also provided the government with a usable tool to crack down on corruption: cash accounts can be audited; barter cannot. In addition, with more cash in
hand, Ukraine was able to conclude a new gas agreement to obtain 50 percent of its gas imports from Turkmenistan. (Most gas imported from Russia comes through a barter arrangement that pays Ukraine 30 billion cubic meters of gas per year for transporting Russian gas to Western Europe.)

By no means are Ukraine’s energy problems resolved. The coal sector is in disarray, electricity tariffs do not cover costs, and the electricity sector cannot survive if 30 percent of bills go unpaid. The budgetary and economic impact of the radical increase in cash collections, however, was an essential
step in the right direction, hopefully breeding further success. With these reforms, Ukraine unleashed latent economic activity that began to translate into higher incomes and greater security about the future for its people. By the end of August 2001, real personal income had in-creased by 11 percent compared to the previous year. As of September 2001, consumer confidence levels had risen by more than 44 percent in one year. Assets in the banking sector doubled, reflecting a massive increase in savings. In a September 2001 survey that the International Foundation for Election Systems (IFES) conducted, 74 percent of Ukrainians said that they expected the economy to get better or at least stay the same.

Serious concerns remain about the Gongadze case.
The Gongadze disappearance and the Melnychenko tapes (named after the former presidential security agent who claims he made the recordings) implicating Kuchma and other high officials threw Ukrainian politics into disarray late in 2000, just when the positive effects of the economic turn-around began to be seen and felt. When the United States accepted Melnychenko’s application for refugee status in April 2001, U.S.-Ukrainian relations suffered, even though U.S. officials made this decision based
strictly on U.S. immigration laws. The lack of progress on the Gongadze investigation, which even Kuchma noted, raised questions about the rule of law in Ukraine. A tenuous political alliance that had secured parliamentary cooperation on critical reforms came undone. Political parties became bitter competitors as they took stances on the scandal or sought to exploit it. Political rivalries led to the
parliament’s vote of no confidence in the government of reformist Prime Minister Victor Yushchenko, even though he had played no role in the Gongadze case. Many Western countries cooled their relations, pressing Ukraine to undertake promptly a transparent and credible investigation of the case.

The murder of another journalist in July 2001 and the beatings of two others raised questions about whether those who disagree with the press (not necessarily the government) can seek revenge without consequence. For months, political disarray derailed momentum on policy reform. Through May 2001, internal politics consumed the parliament exclusively. Ukraine’s International Monetary Fund (IMF) program went off track, in turn freezing World Bank assistance and an agreement with the Paris Club
nations. Critical legislation was shelved. The political cloud also obscured positive changes in the press environment. Journalists boldly reported most aspects of the political scandal. Because of intense domestic and international scrutiny, journalists have said that their principal concern is now not with the government but with editorial constraints that their oligarch owners impose. When a new prime minister was confirmed in late May 2001, expectations were low. Would Ukrainian politics fall back into a deadlock that would freeze both economic and political reforms? For various reasons, those worst fears have not materialized. Fiscal reforms have been sustained, Ukraine renewed its IMF program in September 2001, and the rescheduling of its Paris Club debt is moving forward. Some important economic legislation has passed, particularly budget and criminal codes. The parliament is
considering other key pieces of legislation—the land, tax, and customs codes; a law on an independent judiciary; and a law on intellectual property. Whether they pass will fundamentally shape the next stage of Ukraine’s economic progress.

Whether Kuchma, the prime minister, and the parliament can find the political consensus to advance these measures as Ukraine nears parliamentary elections in 2002 will fundamentally test the national commitment to integrate with Euro-Atlantic markets. Ukraine clearly needs to dispel the cloud that the Gongadze case has created if it wants to instill confidence in the rule of law and in the fairness of
its legal system—and if it wants to restore international and domestic confidence in Ukraine’s government. The IFES poll showed that about 60 percent of Ukrainians do not or only somewhat trust Kuchma and his presidential administration; 85 percent of Ukrainians are dissatisfied with the situation in Ukraine; and nearly half (47 percent) believe Ukraine is not a democracy. With the Gongadze case, the most crucial issue is demonstrating that the legal system works. With Ukraine as a whole, the fundamental issue is creating confidence that Ukraine is committed to the democratic principles that fundamentally define a European state.

The Question of Russia
Throughout Ukraine’s short history of independence, relations with Russia have loomed heavily. Some fear that Russia seeks to manipulate and control Ukraine politically and economically. Conversely, Ukraine is sometimes seen as a critical barrier to reconstituting a Soviet empire. Throughout the past
year of political scandals, relations with Russia became an even more important factor. When Kuchma found little solace in the West, Russia continued to draw closer, raising questions about whether Ukraine had compromised its sovereignty. Rumored Ukrainian concessions on national security have
simply proved false. A bigger question is whether both Ukraine’s relations with Russia and the Ukrainian business climate possess sufficient transparency to ensure that Ukraine gets the value it deserves out of its assets. The United States has consistently encouraged good relations between
Ukraine and Russia. They are neighbors: a reforming Ukraine should want a reforming Russia on its border, and vice versa. To some extent, Ukraine will always need Russian fuel, and they should be major trading partners. The United States endorses both regional and bilateral economic ties as long as
nations enter freely into those ties, which also do not detract from a nation’s integration with international markets and the trans-Atlantic community.

In January 2001, the Ukrainian and Russian defense ministers met in Crimea. A month later, Presidents Vladimir Putin and Kuchma met in Dnepropetrovsk, the heart of Ukraine’s missile industry. Between the two meetings, rumors and press reports intimated that Ukraine and Russia had created a joint naval combat unit, that Ukraine had given Russia veto power over Ukrainian participation in NATO exercises, and that Ukraine and Russia would jointly produce intercontinental ballistic missiles (ICBMs) to counter U.S. missile defenses. These rumors were simply wrong. Ukraine and Russia are,
quite legitimately, creating a long-planned search-and-rescue unit for the Black Sea. Ukraine has intensified its cooperation with NATO and its member states, including 120 joint-participation events with NATO in 2001, more than 70 with Poland, more than 60 with the United States, and more still with other NATO countries. Ukraine and Russia are cooperating on ICBMs, but only to share technology on their dismantlement and perhaps to convert SS-18s from carrying warheads to carrying
commercial satellites to low earth orbit. Less clear is the nature of Russian-Ukrainian economic relations.

Virtually every year, tensions arise over Ukraine’s gas debt to Russia. Ukraine has steadfastly insisted that this debt is commercial, not sovereign, and has avoided state guarantees that could be converted into Russian equity in strategic infrastructure. Early signs suggest that the two countries reached an agreement in early October 2001 to reschedule the debt, although such agreements have collapsed in the past. Ukraine and Russia also signed an agreement in August 2001 to unify their electricity grids. When Russia cut Ukraine off from the grid several years ago due to fluctuations in Ukrainian frequencies, it was perceived as Russian manipulation. The unification agreement has raised similar allegations. The truth will depend on the actual implementation and must be watched carefully. In addition to these large energy transactions, numerous sales and privatizations of Ukrainian economic entities proceed constantly. At issue is not whether the sales go to Russia, but whether they are transparent. For context, U.S. direct foreign investment in Ukraine since 1991 is by far the largest of any investor—133 percent higher than direct investments from Russia. Some Russian investments have clearly benefited Ukraine, such as Lukoil’s purchase of the Odessa Oil Refinery, which resulted in increased productivity and wages for the refinery’s workers. The key is to ensure that privatization and bankruptcy cases are handled transparently and with maximum competition. Otherwise, Ukrainian interests will not be served, whether the buyer is Ukrainian, Russian, or of some other nationality.

In the long term, Ukraine’s best guarantee of its sovereignty and parity in its relations with Russia is its commitment to democracy and a strong economy tied to global markets. Kuchma has unequivocally stated that Ukraine has made a “European choice” and that there are no other options in its foreign policy. Slowly, Ukraine is recognizing that this European choice is as much a question of domestic policy as of foreign policy. To be “European” depends on free and fair elections, freedom of the press, objectivity of the courts, the soundness of one’s tax system, confidence in the rule of law—in other
words, domestic policy choices that are Ukraine’s to make. As President George W. Bush said in
June 2001, if this is Ukraine’s aspiration, we should reward it.

The United States and Ukraine: Looking Forward
The long-term objectives of the United States and Ukraine for Ukraine co-incide: a democratic, market-oriented, prosperous state founded on the rule of law and integrated with Europe. For the United States, these goals are long standing, underpinned by strong bipartisan consensus. To achieve these ends, keeping focused on long-term objectives and not allowing every twist and turn of Ukrainian domestic politics to drive U.S. policy is crucial. Current events should not be ignored; rather, our capacity to address them will be stronger if they are integrated into a consistent long-term policy agenda. For that reason, the United States will continue to engage Ukraine and support a reform agenda consistent with Ukraine’s integration with Europe. Based on the lessons of the last 10 years, clearly the success of international efforts to support Ukraine will depend on the clarity and efficacy of
Ukraine’s own efforts to build an open and democratic political system and a competitive market economy. Increasingly, consensus regarding which issues must take priority is growing among Ukrainians. The following agenda is not so much the U.S. wish list, but a reflection of the comments we now consistently hear from Ukrainian officials and activists.

THE GONGADZE CASE
Serious concerns remain about this case, which has effectively become a litmus test of the rule of law in Ukraine. Thus far, Ukrainian law enforcement authorities’ handling of the Gongadze case evokes little confidence. An FBI analysis concluded in May that a body found last November was indeed
Gongadze, but no evident movement has been made toward identifying the murderer. Ukrainian officials have invited FBI officials to return to Ukraine to consult on the case. If the prosecutor general shares its evidence and records with the FBI and engages in a serious dialogue on the conduct of the investi-gation, those actions will be welcome steps to help create confidence in the nature and course of the investigation. The situation would also benefit if law enforcement officials discuss publicly the course of their investigations into murdered or assaulted journalists—not to reveal confidential information, but to make clear whether credible investigations are being conducted and to signal
that violence against journalists will not be tolerated.

MARCH 2002 PARLIAMENTARY ELECTIONS
Elections are the most fundamental element of any democracy. A free and fair electoral process culminating in a free and fair election next March will send a strong signal to the international community that Ukraine has matured politically and is back on the track of democratic reform. They also will help redress the lack of domestic confidence in Ukraine’s political system. During the last national election in Ukraine, the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) found serious problems involving state pressure on the media as well as on opponents and their supporters, although we believe that the problems did not necessarily negate the election results. Ukraine must start work now to ensure a free and fair election. Having the right legal framework for the electoral process is critical. Key issues will be the role of the press, whether governors and mayors allow a level
playing field for all parties, the role of the courts in settling disputes, broad participation of election observers, a parallel vote count that engenders trust in the official results, and effective mechanisms to respond to violations in the course of the election campaign. All countries experience controversies
and disputes in their elections; the last U.S. presidential election demonstrated that the United States is certainly no exception. For any country, establishing mechanisms that will build a consensus on the final results and provide confidence that, in the end, the rule of law has been ob-served is key to building trust in its government.

INTERNATIONAL COALITION AGAINST TERRORISM
Ukraine’s leaders have pledged solidarity with the international coalition to combat terrorism. Thousands of ordinary Ukrainian citizens have brought flowers to the U.S. embassy in Kiev, sent letters, and signed condolence books. Ukraine has provided blanket overflight clearance for military transport aircraft and emergency landing rights at three airbases. It has worked hand in hand with U.S. intelligence officials, taken steps to tighten security around sensitive facilities, and has welcomed U.S. help. It has also tightened security around U.S. diplomatic facilities and businesses. Ukraine has played constructive diplomatic roles at the United Nations and with the grouping of GUUAM states (Georgia, Ukraine, Uzbekistan, Azerbaijan and Moldova). Among the tasks remaining, Ukraine can continue to play a strong, constructive role by passing a money laundering law to help keep financial resources out of the hands of terrorists. Ukraine can continue to work with Moldova to control the border with Transdnistria. At home, Ukraine can reassure its citizens that the fight against terrorism and a reaffirmation of freedom must go together because freedom is the core value under attack.

SOUND, CASH-BASED BUDGET
No single reform has had a more powerful impact on the Ukrainian economy than implementing a cash-based budget with a limited deficit that can be realistically financed. Temptations to loosen spending will appear as elections approach. Presidential leadership will be crucial to maintaining fiscal
stability and preserving the foundations for low inflation and economic growth while allowing the government to meet key obligations to salaries and pensions.

LEGAL FRAMEWORK FOR MARKET DEMOCRACY
Much of Ukraine’s recent economic success stems from shedding some of the barter economy’s strangleholds and from liberalizing economic activity. To attract significant new investment, Ukraine must establish a modern legal framework that establishes clear and fair ground rules for economic activity and for its court system. Perhaps no law would be more important than a land code, which can unleash a new dynamic for rural investment, allow land to be used as an instrument to raise financing, and give local governments an independent tax base. A law creating the legal basis to fight money laundering is also needed to give Ukraine the financial tools it needs in the fight against terrorism. Other necessary laws include tax and customs codes, a law on an independent judiciary, and legislation to protect intellectual property.

CREATE AN EFFECTIVE COURT SYSTEM
Many investors will not take risks in Ukraine because they fear that, if they get into a legal dispute, the court system is bound to rule against them and judgments from international arbitration will not be enforced. The case of Sunola is illustrative. Sunola is a food processing company in western Ukraine. A U.S. government–capitalized investment fund placed its money in this enterprise; legal disputes arose; court decisions were ignored; and Ukrainian courts will not enforce a judgment of the New York Arbitration Court, even though the founding investment documents clearly specify that the New York court will be the final arbiter of any disputes. Private-sector investors cannot help but wonder what their fate would be, in comparable circumstances, if even a fund with direct support from the U.S. government encounters such difficulties.

ACCELERATE ACCESSION TO THE WORLD TRADE ORGANIZATION
Ukrainian officials fully accept the need to join the World Trade Organization (WTO) to advance their integration with global and regional markets, especially as European Union (EU) expansion proceeds. They have not, however, organized themselves for the task. WTO accession, in effect, entails two components: binding commitments to a nonnegotiable WTO protocol and bilateral negotiations with
WTO members on goods (i.e., tariffs), agriculture, and services. Most countries move quickly on the
protocol because the only negotiations involve when they will implement its terms. Ukraine has had many useful bilateral negotiations on goods, agriculture, and services but has not taken effective steps to accede to the WTO protocol. It does not have sufficient staff to review and advance legislation to accelerate the process. It also does not have the institutional mechanisms to ensure that new draft laws submitted to parliament are WTO compliant. This situation needs to change, or it will slow Ukraine’s drive to integrate into the modern global economic system.

REVITALIZE ENERGY REFORM
After taking important steps toward shifting from barter to cash transactions in the electricity sector, energy reform has come to a halt. Failure to act resolutely poses a national security threat—the risk of bankrupting the country. Even if Ukraine were to collect 100 percent of its electricity bills, its generating and distribution companies would still lose money. They currently survive by borrowing monthly, creating enormous liabilities in the banking sector. In April, Ukraine successfully privatized six companies that distribute electricity, but it has not met its contractual commitment to raise tariffs even though the investors have fulfilled the terms of their contracts. This explicit violation of pre-investment commitments will scare investors away from future large-scale privatizations. Some officials argue that higher tariffs would hurt industry and residential consumers, which is likely true. Industry and consumers will be hurt more, however, if tariffs are not in-creased and debts continue to mount. Ukraine will be unable to finance its fuel imports, and the banking sector will collapse from the unsustainable debt burden. Ukraine also must address in a straightforward fashion its biggest
barter transactions, and consequently the biggest risk of corruption in the country: its gas transactions with Russia. Ukraine needs to move these transactions to a cash basis and seek professional international management of its gas system if it hopes to demonstrate its reliability as an energy-transit
country and keep pace in the accelerating race to meet Europe’s burgeoning energy needs over the next decade.

STRENGTHEN PRIVATE AGRICULTURE
Anyone familiar with Ukraine understands its legendary soil and agricultural potential. During the past year, Ukraine started to unleash some of that potential, but advances are fragile. Without private ownership of land, banks will not provide the type of seasonal financing critical to any agricultural
system. Already 1.7 million land titles (out of 6.5 million) have been distributed, but those with titles cannot sell their land or use it as collateral; their titles are, in effect, IOUs that will be paid off once a land code is passed. While Ukraine works to pass a land code, the process of tilting should be accelerated and streamlined; otherwise years will pass before the land code has substantive impact. Agriculture markets also need to stay in private hands; although the state has a legitimate role in supporting farmers, it needs to avoid the blatant interventionism in input and output markets that destroy production incentives and production capacity. Sound markets and private land together will open the door to private financing for agriculture and allow the state to focus subsidies on the poor.

An Opportunity
Ukraine could have its best opportunity today to take a definitive step forward as a market-economy democracy and to advance its integration with Europe. Certainly, the challenges are serious. Parliamentary elections next year will focus more attention on politics than policy. The global economic
slowdown could affect demand in key export markets and internally within Ukraine. Issues such as raising electricity tariffs are never politically popular. The oligarchs, who are unenthusiastic about reforms that threaten their interests, play an overly large role in Ukraine’s political life and have concentrated many important media outlets in their hands, which will complicate further the task of holding a fair election. Nevertheless, developments favor Ukraine. People have started to see the impact of good economic policy. The IFES poll shows that 76 percent of the population thinks that reform is moving too slowly or not at all. As the economy grows, other reforms are easier to implement. Even within a contentious parliament, politicians now generally argue for fiscal stability, even if they might not vote consistently with that outlook.

Internationally, tensions have eased in the Russia-Ukraine relationship, and Russia’s efforts
to draw closer to the EU defuse the risk of aggressive Ukrainian actions to integrate with global markets. Indeed, Ukraine cannot afford the risk that Russia accedes to the WTO and deepens economic ties with Europe while Ukraine is left behind. In the energy sector, a new gas pipeline will need to be built from the east to Europe every two years to keep pace with rising European demand. Ukraine is positioned well to run in this race if it can demonstrate its reliability as an international partner.

The war against terrorism also makes a difference. Virtually all countries have started to understand that the world is interlinked more closely than ever. Ordinary Ukrainians actively discuss the implications of this reality. Although only a minority of Ukrainians advocates a Ukrainian military role
in a conflict against terrorists, recent polls indicate that only a few percent believe that terrorism does not affect Ukraine. As has happened throughout the world, the tragedy of September 11 has created a profound awareness that the cooperation of all is crucial to combat the threat of terrorism. Yet that cooperation extends far beyond the military. It means common attitudes and values toward humanity, common policies toward financial regulation, sharing of intelligence on crime and terrorism, and cooperation on law enforcement. In other words, terrorism is a threat to all because it has broken down international barriers. To combat it, countries also need to break down barriers and join together in a common cause. In both the popular and official outlooks, awareness is growing that all countries really have a choice to make: unite with those who support civilized values, or oppose a common cause for humanity. For Ukraine, its path to democracy and market reform and its stance against terrorism can and should reinforce each other.

After 10 years as an independent state, Ukraine has already achieved a historic milestone: its future is its own to chart. The agenda forward is not easy, but it offers hope. For Ukraine, no time is better than now to forge a consensus in its bid for a decisive place in history and its bid to find its place as a modern European state.
 

30.01.02. Tymoshenko indlagt med hjernerystelse efter trafikulykke

Leder af valgforbundet der bærer hendes navn, Julia Tymoshenko, kom i går ud for en trafikulykke på en bro i omegnet af Kiev, hvorefter hun blev bragt til privathospitalet "Feofanija" "i middelsvær tilstand med en foreløbig diagnose, at hun havde fået en hjernerystelse og fået trykket brystkassen ind." Ifølge klinikkens overlæge Volodymyr Sviridov var hun ved bevidsthed, oplyser korrespondent med henvisning til Interfaks-Ukrajina.
    Sviridov oplyste i går ved 13-tiden, at man nu var gået i gang med at behandle Tymohsenko og finde frem til en nærmere diagnose. Ifølge overlægen skulle Tymoshenko indtil videre behandles på dette sygehus.
    Den 29. januar kl. 10.00 kom Julia Tymoshenko ud for en trafikulykke, da hendes Mercedes stødte sammen med en Lada. Straks efter ulykken blev Tymoshenko bragt ind til "Feofanija"-sygehuset.
    Politiet er i gang med at undersøge omstændighederne omkring ulykken. Man kan læse mere på Julia Tymoshenkos engelsk-sprogede hjemmeside, som der er en link til øverst på denne side.
 

30.01.02. Jusjtjenko tvivler på, at det var et hændeligt uheld

Viktor Jusjtjenko reagerede ifølge UP meget hurtigt på den ulykke, som hans tidligere regeringskollega Julia Tymoshenko kom ud for i går. I et brev, som blev offentliggjort af hans pressetjeneste, ønskede lederen af valgforbundet "Vores Ukraine" Tymoshenko en hurtigtst mulig udskrivelse.
    "Jeg var ærgeligt overrasket og foruroliget af oplysningerne om, at Julia Tymoshenko havde været udsat for en trafikulykke. Jeg ønsker hende oprigtigt den hurtigst mulige bedring. Jeg håber, at de retshåndhævende myndigheder hurtigst muligt vil få opklaret alle detaljerne og årsagerne i denne ulykke", - skriver Jusjtjenko i pressemeddelsen.
    Viktor Jusjtjenko påpeger, at han tvivler på, at der var tale om en tilfældig ulykke. "Man ville ønske, at det forholdt sig sådan - at det var et kedeligt men hændeligt uheld... Men den omstændighed, at kendte ukrainske politikere alt oftere bliver ofre for havarier, tvinger en til nøjere at granske dette problem. Er det virkeligt sådan, at chaufførerne sløser med færdselsreglerne, eller skyldes disse uheld noget der ikke er tilfældigt", hedder det i brevet til Tymoshenko.
 

31.01.02. SDPU (o) vil kæmpe om de nationalistiske vælgere

SDPU (o)s leder Viktor Medvedtjuk er "overbevist om", at "vi vil blive en klar nr. 3 blandt partilisterne". Det sagde Medvedtjuk i et interview til avisen Den, skriver UP.
    Adspurgt lovede Medvedtjuk, at man "med 100% sikkerhed" vil kæmpe om "det nationalistiske" vælgerkorps og sagde, at han var overbevist om, at hans partis kandidater ville vinde i de vestukrainske enkeltmandskredse.
    Ifølge Medvedtjuk har SDPU (o) ingen "døde" regioner, selvom "Donetsk er en svær region". "Men vores positioner der er ret stærke. De seneste meningsmålinger beviser, at SDPU (o) indtager 2. pladsen i Donetsk-regionen efter kommunisterne. Selvfølgelig står Regionernes Parti også stærkt der. Men vi har ikke tænkt os at afgive vores positioner".
    Socialdemokraterne har fornylig udskiftet lederen af SDPU (o)s afdeling i Donetsk-regionen. "Den tidligere sekretær i partiets regionalkomite var og er fortsat vice-guvernør, men vi har udskiftet ham netop fordi vi mener, at han ikke har udøvet sit hverv særlig godt. Hans afløser er parat til en politisk kamp".
    Medvedtjuk slog til lyd for, at de embedsmænd, der stiller op som folkevalgte, tager orlov under valgkampen for ikke at give "anledning til beskyldninger om embedsmisbrug". "Repræsentanter for den udøvende magt, som stiller op for SDPU (o) og får vores støtte i enkeltmandskredsene, har allerede den 14. januar af os fået det råd, at de burde tage orlov for derefter at gå aktivt ind i valgkampen.
    Det gælder undervisningsminister Vasyl Kremen, Valerij Tjerep (formand for statskomiteen for byggeri), og mange andre, som arbejder i den udøvende magt".
    Socialdemokraternes leder sagde endvidere, at han "ikke kunne acceptere", at man stiller  familiemedlemmer til en af de politiske ledere op på sin partiliste:
    "Jeg vil sige klart og oprigtigt, at jeg ikke ville turde foreslå et af mine familiemedlemmer en plads på opstillingslisten. Eller som partileder ignorere det forhold, at nogle foreslår ens bror, fader eller en eller en tredje en plads på listen. Især hvis disse familiemedlemmer ikke har noget som helst med politik at gøre. Samtidig har vi nogle helt regulære eksempler på politikere, der er i familie med hinanden. Tag for eksempel Zajtjuk-brødrene: Valentyn er statssekretær i undervisningsministeriet og tidligere minister og ambassadør, mens Borys er formand for Pensionsfonden. Hvis disse to brødre var blevet opstillet for et eller andet parti, så ville der ikke have været noget at udsætte på det". Men når et menneske fra en anden branche bliver optaget på en partiliste for at opnå valg... Det kan jeg ikke acceptere".
 

31.01.02. Julia Tymoshenkos tilstand stabil

Julia Tymoshenko er muligvis endnu ikke underrettet om, at hun i tirsdags blev ramt af mere end en ulykke; nemlig ikke bare trafikulykken, men også Kyivs byrets omstødelse af hendes triumf over rigsadvokaturen. Oleksandr Turtjynov, der er næstformand i Tymoshenkos parti Fædrelandet og stabschef for valgalliancen BJUTy, er en af de få, som har snakket med hende på sygehuset. Ifølge UP har han endnu ikke informeret Julia Tymoshenko om, hvordan byretsdommeren uden at skele til trafikulykken og lovovertrædelsen omstødte den afgørelse, som Petjersk-distriktets dommer havde truffet om at genoprette hendes parlamentariske immunitet.
    "Jeg antydede, at vi har problemer med domstolen, men at vi fortsætter arbejdet. Så hun kender ikke nuancerne.", - fortalte Turtjynov om sit besøg på sygehuset "Feofanija" på selve ulykkesdagen.
    Ifølge Turtjynov er det kun den nærmeste familie, der får lov til at besøge Tymoshenko. Hun ligger på en almindelig to-sengsstue. Hendes mor og moster får lov til at opholde sig ved sengen foruden en sygeplejerske.
    Der er hverken fjernsyn, radio eller aviser på Tymoshenkos stue. "Lægerne har forbudt at diskutere emner, som kan medføre en belastning af hendes nervesystem", - tilføjede Turtjynov. Med hensyn til [præsidentadministrationens chef] Lytvyns besøg, sagde Turtjynov, at denne kun medbragte blomster, og at de nok ikke talte sammen.
    Turtjynov sagde følgende om sin chefs tilstand: "Det er godt, at den ikke er blevet værre, men den er heller ikke blevet bedre. Udover den foreløbige diagnose "middelsvær hjernerystelse" og læsioner i brystkassen kunne man i går tilføje: læsioner i halsbrusken. Indtil videre må Tymohsenko ikke forlade sygesengen, og får skiftet drop hver halve time. Hun spiser næsten ingenting. "Hun har konstant og meget kraftig hovedpine", - berettede Turtjynov.
    Familiemedlemmerne ville gerne have involveret eksperterne fra Institut for neurokirurgi. Julia Tymoshenko har allerede opholdt sig dér, efter hun forlod varetægtsfængslet sidste år. "Hun havde problemer med hjerneblodkarene".
    Tymoshenko har ikke en selvstændig teori vedrørende ulykken: "Hun opfattede ikke noget. Hun sad i bilen og gennemgik sine notater inden sit indlæg i retten. Pludselig mærkede hun et kraftigt slag. Så gik hun i chok og kom først for alvor til bevidsthed på sygehuset".
    Ifølge Turtjynov har Tymoshenko ikke givet ham nogen anvisninger med hensyn til valgkampen, eftersom hun ved, at processen befinder sig "i sikre hænder". "Det første, som hun spurgte mig om, da jeg trådte ind i sygstuen, var, hvordan chaufføren i den anden bil havde det", - fortalte Turtjynov.
    Helbredsudsigterne vil først tegne sig om et par uger, gentog Turtynov. Men efter hans opfattelse vil der højst gå en uge, inden Tymoshenko er i gang med at arbejde fra sygesengen.
 

Nyheder---Om Selskabet---Om Ukraine---Aktiviteter---Medlemsskab---Holodomor---Home
Copyright (c) Dansk-Ukrainsk Selskab og Ivan Nester