30.06.03. Radaen stemmer om forfatningsændringer i denne uge

30.06.03. Senatet godkender ny amerikansk ambassadør i Ukraine

30.06.03. Ruslands forsvarsminister besøger Ukraine

28.06.03. Parlamentsflertallet vil stemme for Kutjmas forfatningsændringer

28.06.03. Anklagemyndigheden vil rejse tiltale mod oppositionelle folkedeputerede

27.06.03. Vesten bevarer optimismen efter Martjuks udnævnelse til forsvarsminister

27.06.03. Survivor of Ukrainian famine keeps vow to kin

27.06.03. U.S. voices concern over crime ties in Russian, Ukrainian energy sectors

27.06.03. Lytvyn kritiserer forslag til forfatningsreform

27.06.03. Politolog kommenterer udnævnelsen af Martjuk

26.06.03. "Vores Ukraine" vil forsvare forfatningen mod Kutjma

26.06.03. Europarådet uenig om Piskuns undersøgelse af Gongadze-sagen

26.06.03. Forfatningsdomstolen skal tage stilling til Kutjmas 3. embedsperiode

26.06.03. Forældre kæmper for at redde ukrainske skoler i Dnipropetrovsk

26.06.03. Jevhen Martjuk bliver ny forsvarsminister

25.06.03. Grækenland sigter ukrainske søfolk for ulovlig transport af sprængstoffer

25.06.03. Journalist: Oleksandr Zintjenko var imod styring af Tv-kanalen Inter

24.06.03. "Vores Ukraine" imod Kutjmas forslag om synkroniserede valg

24.06.03. 1,9% af ukrainerne prioriterer forholdet til USA højest

24.06.03. Radaens forfatningsudvalg uenig i præsidentens hovedforslag

24.06.03. Yushchenko seeks "open, honest" dialogue and better ties with Moscow

23.06.03. Kutjma skrinlægger to-kammer parlament

23.06.03. Konflikt omkring Tv-station tvinger Zintjenko til at forlade SDPU (o)s ledelse
23.06.03. Roundup of latest articles on Duranty and the Ukrainian Genocide

23.06.03. LA Times on Duranty, Ukrainian Division, and Bandera

23.06.03. Kyiv-based Russian newspaper attacks Taras Shevchenko

08.06.03. Styret menes at gøre klar til valgsvindel i Lviv

07.06.03. Jusjtjenko taber terræn til Janukovytj

07.06.03. Ukraine will apply for NATO-membership in 2004

07.06.03. Regeringen anmoder Radaen om at vedtage retsplejelov

06.06.03. Pascual: USA og NATO vil ikke ignorere overtrædelser af demokrati i Ukraine  

06.06.03. Parlamentet godkender afsendelse af ukrainske soldater til Irak

04.06.03. Udenrigsministeriet kræver en forklaring fra Ruslands udenrigsministerium

04.06.03. Uheldig bemærkning fra Kutjma fremkaldte politisk uro i Georgien

04.06.03. Oppositionen går i brechen for Lytvyn

03.06.03. Verkhovna Rada utilfreds med russisk lufthavns håndtering af mellemlanding

03.06.03. Ukrainske toldere ødelægger russiske indenrigspas

03.06.03. USA vil gerne finansiere udstationeringen af ukrainske styrker i Irak 

02.06.03. Jusjtjenko foreslår SPU og Tymoshenko at finde en fælles præsidentkandidat

02.06.03. Jusjtjenko tilfreds med udsættelsen af oppositionens protestaktioner

02.06.03. Kutjma holdt korte møder med forskellige af verdens ledere

02.06.03. Kutjma holdt korte møder med forskellige af verdens ledere

Indenfor rammerne af sit besøg i Sct. Petersborg (Rusland), hvor han deltog i topmødet for lederne af SNG-landene samt fejringen af byens 300-års jubilæum, holdt Ukraines præsident, Leonid Kutjma, en række møder med de førende verdenspolitikere, som var ankommet til den nordlige hovedstad for at deltage i topmødet Rusland-EU, oplyser Ukrajinski Novyny

Det meddelte Ukraines præsidents pressetjeneste. Præsident Leonid Kutjma og formanden for EU-kommissionen Romano Prodi drøftede udviklingen af Ukraines økonomi. Ifølge pressetjenesten fremhævede Leonid Kutjma den økonomiske vækst, som man på det seneste har kunnet konstatere i Ukraine. Romano Prodi sagde på sin, at han fulgte med i Ukraines eurointegrationstiltag.
    Leonid Kutjma og Slovakiets præsident Rudolf Shuster drøftede forholdet mellem de to lande og udtalte sig for aktiviseringen af det økonomiske samarbejde. Præsidenterne understregede nødvendigheden af at gennemføre fælles ukrainsk-slovakiske økonomiske fora og aftalte, at det første af den slags fora skal finde sted i Slovakiet. Desuden drøftede præsidenterne de politiske relationer mellem de to lande og fremhævede den politiske dialogs høje niveau. Leonid Kutjma og Rudolf Shuster udvekslede desuden synspunkter om den økonomiske og politiske situation i verden.

Lederen af Kina Khu Tsintao bekræftede sin hensigt om at komme til Ukraine på et officielt besøg. "... udvekslede informationer om den politiske og økonomiske situation i landene", - hedder det i meddelsen.

Præsident Leonid Kutjma drøftede med Italiens premierminister Silvio Berlusconi hans forestående besøg i Ukraine. Berlusconi bekræftede bl.a. sin intention om at besøge Ukraine til efteråret.

Præsident Leonid Kutjma og Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen drøftede den økonomiske og politiske situation i Ukraine og Danmark. "Under samtalen... udvekslede parterne informationer om den økonomiske og politiske situation i landene", - hedder det i meddelelsen. Korrespondent.net.

Kutjma holdt også møder med Storbritanniens premierminister, Tony Blair, som udtrykte sin støtte til Ukraines europæiske og euroatlantiske integration, tog imod et tilbud om at besøge Ukraine og sagde, at han fulgte med i den politiske udvikling i Ukraine. Desuden mødtes Kutjma med Frankrigs præsident, Jacques Chirac, som også gav udtryk for sin støtte til Ukraines europæiske integration. Podrobnosti.

 

02.06.03. Jusjtjenko tilfreds med udsættelsen af oppositionens protestaktioner

Lederen af partiblokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko, betegner udsættelsen af protestaktionerne som en fleksibel regional politik fra oppositionens side. Ordene faldt på en pressekonference efter blokken "Vores Ukraine"s regionale forum i Tjernihiv.

"Vores Ukraine"s holdning svarer til muligheden af at anvende såvel visse forholdsregler som andre", - sagde han. Ifølge ham skal den regionale politik for gennemførelsen af aktionerne være fleksibel. "Jeg er sikker på, at det er den indstilling, man skal lade sig styre af. Der er ikke nogen blind væg eller blind regel, som kan have den samme effektivitet i Lviv-regionen som i Odesa-regionen", - sagde han.

Jusjtjenko udtrykte en overbevisning om, at en sådan tilgang til udnyttelsen af de politiske mekanismer vil kunne højne de demokratiske kræfters autoritet.

Som tidligere omtalt, så besluttede de oppositionelle partier torsdag i sidste uge at udsætte de protestaktioner, som var berammet til den 31. maj indenfor antipræsidentkampagnen "Rejs dig Ukraine!".

Tirsdag sagde lederen af Det socialistiske parti, Oleksandr Moroz, at de oppositionelle partier kunne udsætte afholdelsen af protestaktionerne, som var planlagt til at finde sted den 31. maj, såfremt man ville nå frem til et kompromis med præsident Leonid Kutjma om forfatningsændringer med henblik på gennemførelsen af en politisk reform.

Tidligere havde oppositionen besluttet at flytte antipræsidentaktionen "Rejs dig Ukraine!" fra den 25. maj til den 31. maj i forbindelse med fejringen af Kyivs fødselsdag den 24-25 maj. I slutningen af marts havde oppositionen meddelt, at den agtede at gennemføre næste fase af antipræsidentaktionen "Rejs dig, Ukraine!" den 25. maj. Podrobnosti. Ukrajinski Novyny.

 

02.06.03. Jusjtjenko foreslår SPU og Tymoshenko at finde en fælles præsidentkandidat

Lederen af partiblokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko, foreslår nu Julia Tymoshenkos blok og Det socialistiske parti at danne en koalition inden præsidentvalget i 2004. Det sagde han i lørdags til de delegerede på "Vores Ukraine"s regionale forum. "Vi sidder i øjeblikket i forhandlinger", - sagde han. Jusjtjenko mener, at dannelsen af et oppositionshold op til præsidentvalget skal begynde til sommer med oppositionelle regionale fora, der afholdes sideløbende med oppositionsledernes forhandlinger.

"Til og med september vil vi afholde alle regionale fora, og der, hvor det er nødvendigt, bliver det muligvis to gange", - sagde han. Ifølge Jusjtjenko vil der efter afholdelsen af regionale fora blive afholdt det første landsdækkende forum for oppositionelle kræfter, som skal drage konklusioner og føre til udnævnelsen af en samlet kandidat. 

"Jeg er dybt overbevist om, at de demokratiske kræfter bør have en fælles kandidat, eller rettere; en enhedskandidat", - sagde han. Ifølge ham skal spørgsmålet om en enhedskandidat ikke afgøres i Kyiv, men indledningsvis i regionerne. "Denne diskussionen vil ikke ske i Kyiv, det er ikke Kyiv der er problemet; men meget af det skal besluttes på græsrodsniveau og ude i områderne", - tilføjede han.

Jusjtjenko mener, at ingen bør komme med den fælles kandidats navn inden oktober. Alle spørgsmål omkring enhedskandidaten skal besluttes i løbet af den diskussion, som finder sted på foraerne. "Valgkampen skal munde ud i en sejr, hvorefter vi skal gå i gang med at udforme et demokratisk europæisk enhedsparti", - opsummerede han.

Jusjtjenko er sikker på, at dannelsen af en ny politisk styrke nu vil kunne skade dannelsen af en koalition. Han mener, at en sådan tilgang vil gøre det muligt for kræfter, der er loyale overfor styret, men er parate til at kæmpe for de demokratiske kræfters sejr, til at træde ind i koalitionen. 

Som tidligere nævnt opfordrede Ukraines folkebevægelse (Narodny Rukh Ukrajiny), NRU, på sin 13. kongres i Kyiv alle demokratiske oppositionelle kræfter til at stille Jusjtjenko op som deres fælleskandidat til præsidentvalget i 2004.

I et interview, som blev offentliggjort i lørdags i avisen "Zerkalo nedeli", erklærer lederen af Julia Tymoshenkos blok, Julia Tymoshenko, at hun vil deltage i præsidentvalget i 2004, hvis oppositionen ikke finder en samlet kandidat.

Tidligere har lederen af Det socialistiske parti, Oleksandr Moroz, sagt, at hvis oppositionen begynder at diskutere en afstemt kandidat til præsidentvalget nu, så vil det kunne splitte den. Podrobnosti. Ukrajinski Novyny

03.06.03. USA vil gerne finansiere udstationeringen af ukrainske styrker i Irak 

USAs ambassadør i Ukraine, Carlos Pascual, har sendt en skrivelse til det ukrainske udenrigsministerium, hvori Washington meddeler, at man er parat til at tage stilling til muligheden af at yde økonomisk støtte til udstationeringen og støtte til de ukrainske styrker i Irak.

Det sagde ambassadøren selv i et interview til et erhvervsprogram på Ukraines Tv-1. Ambassadøren sagde, at noten var blevet overbragt af ham til udenrigsministeriet om fredagen.

Ifølge ham er USA parat til at drøfte denne mulighed, "hvis den ukrainske regering beslutter, at den har en interesse i at sende disse styrker til Irak, og hvis Verkhovna Rada godkender et sådant skridt".
    Adspurgt om det mulige finansieringsomfang fremhævede Pascual, at USA og Ukraine allerede "har fået udarbejdet en traditionel samarbejdsform i den henseende". "Denne fremgangsmåde er allerede blevet brugt i Kosovo, Bosnien og Herzegovina samt Kuwait", - sagde han. "Fx dækker vi transporten samt alle former for udgifter, som hænger sammen med støtten til styrkernes indsats og ophold i den pågældende region. Vi udbetaler ikke løn - det tillader vore love ikke", - understregede ambassadøren.
    Adspurgt, Ukraine kan deltage i genopbygningen af Irak, sagde Pascual: "Jeg tror, at der for de ukrainske selskaber i øjeblikket åbner sig mere brede perspektiver for at arbejde i Irak, fordi Irak i dag er blevet mere åben (for 10 dage siden blev FNs sanktioner ophævet).
    Han oplyste desuden, at ambassaden havde gjort alt muligt for at de ukrainske virksomheder kan få den nødvendige information om de tenders, som skal afgøre, hvem der bliver underentreprenør ved de kontrakter, som de amerikanske selskaber har fået. "Jeg tror, at de ukrainske selskaber har meget gode muligheder", - sagde han. UP.

03.06.03. Ukrainske toldere ødelægger russiske indenrigspas

Russiske borgere, som krydser den russisk-ukrainske grænse, risikerer at blive persona non grata efter hjemkomsten. Årsagen til det er en påtegning, som de ukrainske toldere påfører det russiske indenrigspas, hvilket automatisk gør passet ugyldigt.

Ifølge punkt 6 i Forordningen om Den russiske Føderations borgeres pas, "er det pas, hvori der er indført oplysninger, notater eller påtegninger, som ikke er omfattet af nærværende forordning, ugyldigt".

Lederen af det russiske udenrigsministeriums paskontor, Jurij Ivashkin, påpeger, at de stempler, som det ukrainske toldvæsen sætter, netop er "ikke omfattet" af denne forordning. Ifølge ham findes der en advarsel herom på den sidste side af det russiske pas. 

Det russiske udenrigsministeriums paskontor kender godt til problemet, men er ikke i stand til at overbevise det ukrainske toldvæsen.

"Vi har allerede gang på gang fået henvendelser fra borgerne om sådanne tilfælde. Vi har endda sendt en note til Ukraines udenrigsministerium med anmodning om at indstille denne praksis. Men det er åbenbart ikke lykkedes at viderebringe denne information til hver enkelt grænsebetjent", - sagde Jurij Ivashkin.

Embedsmændene fremhæver, at det ukrainske toldvæsen udover at skabe en del vanskeligheder for de russere, som har tager sig mod til at rejse til "det uafhængige Ukraine", også påfører den russiske statskasse en del tab.

De russiske paskontorer, som i forvejen dårlig nok kan nå at udskifte de gamle sovjetiske pas til de nye, er nu også nødt til at udskifte de nye dokumenter.

Som Ivashkin forsikrer, at så opstår den slags problem kun ved passagen af den ukrainske grænse. Tolderne i alle de andre lande i det nære udland forholder sig med respekt til det russiske pas.

Tilbage er der kun et at gøre for de russere, som skal til Ukraine; nemlig at forevise udenrigspasset i stedet for indenrigspasset. Podrobnosti. NEWS.ru.

03.06.03. Verkhovna Rada utilfreds med russisk lufthavns håndtering af mellemlanding

Næstformanden for Ukraines parlament, Oleksandr Zintjenko, går imod skarpe udtalelser i forhold til situationen i Khabarovsk, før man fra russisk side har afklaret situationen og truffet nogle beslutninger.

Zintjenko mener, at Verkhovna Rada bør afholde sig fra "nogen som helst erklæringer" i forhold til en vurdering af situationen i Khabarovsk-lufthavnen, indtil man fra russisk side har meddelt, hvilken "form for beslutninger, man har truffet".

Det sagde Zintjenko i går på parlamentsledelsens traditionelle pressekonference.

Zintjenko fremhævede, at det i denne situation er vigtigt at forstå den russiske sides reaktion og de beslutninger, som den vil træffe. Næstformanden sagde også, at han var imod hvilke som helst "hysteriske" erklæringer, som ville gå "langt udenfor rammerne af de politiske relationer". Samtidig understregede Zintjenko, at Verkhovna Rada vil holde det pågældende spørgsmål under kontrol, eftersom det drejede sig om en officiel parlamentsdelegation og ikke "et turistselskab".

Han meddelte desuden, at Ruslands udenrigsministeriet havde sendt en undskyldning for hændelsen i Khabarovsk til Ukraines udenrigsministerium, og den 2. juni ringede udenrigsminister Ihor Ivanov telefonisk til Volodymyr Lytvyn og undskyldte endnu en gang.

Zintjenko fremhævede, at situationen i Khabarovsk vidner om, at "vi har at gøre med en total ansvarsløshed fra Khabarovsk-regionens ledelse i forhold til yderst vigtige dokumenter fra Ukraines side" (det drejer sig om dokumenter vedrørende den ukrainske delegations overflyvning gennem Khabarovsk). Ifølge ham var disse dokumenter blevet rettidigt overdraget fra ukrainsk side, og derfor er en henvisning til, at de skulle være ankommet for sent, "aldeles uansvarlig".

Som tidligere oplyst var en officiel ukrainsk delegation med Verkhovna Radas formand, Volodymyr Lytvyn, i spidsen samt journalister på vej hjem fra Japan, hvor de havde været på besøg. I lufthavnen i Khabarovsk blev flyet tanket op med et brændstof, der ikke opfyldte standarden, hvorefter afgangen blev forsinket i 15 minutter.

Følgen af denne uagtsomhed kunne være blevet en katastrofe for det ukrainske fly, eftersom alle fire motorer kunne være sat ud i fuld højde, når der opstod krystaller i brændstoffet p.a. dets nedkøling. Ifølge den ukrainske kaptajn blev han i sidste øjeblik advaret herom af en af lufthavnens teknikere, hvorefter han traf en beslutning om at afvente, indtil flyet var blevet tanket op med det rigtige brændstof.

Delegationen bestående af 20 besætningsmedlemmer og 37 passagerer inklusive Lytvyn befandt sig ombord på flyet i samtlige 28 timer. Podrobnosti. UNIAN.

04.06.03. Oppositionen går i brechen for Lytvyn

I går støttede de folkedeputerede i Ukraines parlament en forespørgsel til udenrigsministeriet med opfordring til at sende en protestskrivelse til Rusland p.a. den hændelse, som fandt sted i lufthavnen i Khabarovsk i det fjernøstlige Rusland og involverede det fly, som var på vej hjem med en parlamentsdelegation med formand Volodymyr Lytvyn i spidsen. 170 deputerede (90 er minimumskravet, red.) stemte for forslaget. "For" stemte "Vores Ukraine", SPU, BJuT, en række løsgængere og nogle parlamentsmedlemmer fra centrum-blokken.

De deputerede kræver, at udenrigsministeriet fremsætter en advarsel overfor Rusland og kræver en objektiv efterforskning af hændelsens omstændigheder. Såfremt Rusland ignorerer kravet om at gennemføre en objektiv undersøgelse og straffe de skyldige, skal udenrigsministeriet sende en protestskrivelse.

I en kommentar til sin forespørgsel påpegede deputeret Andrij Shkil, at Rusland kan straffe nogle, som er langt fra de hovedansvarlige for hændelsen. "Alt tegner til, at man vil straffe den lille fisk og ingen anden", - sagde Shkil.
    I fredags vendte Lytvyn hjem til Kyiv fra Japan, hvor han var på officielt besøg, 12 timer senere end planlagt grundet forsinkelsen i Khabarovsk. Hans fly måtte nødtvungent lande, fordi det brændstof, der var blevet fyldt på i Khabarovsk, var af en dårlig kvalitet.

I går vedtog de deputerede endvidere en forespørgsel til rigsrevisionen med krav om at foretage en undersøgelse af anvendelsen af Det nationale Tv-selskabs midler.
    Forespørgslen, som var blevet foreslået af deputeret Mykola Tomenko, fik støtte af 140 deputerede ("Vores Ukraine", SPU og BJuT). I februar vedtog Radaen en resolution, ifølge hvilken den sendetid på UT-1, som er afsat til belysningen af parlamentets arbejde, skal fordeles mellem fraktionerne og grupperne afhængigt af deres størrelse. De deputerede vedtog, at Tv-kanalen skal sende direkte programmer med deltagelse af deputerede 6 gange om ugen, med en samlet sendetid på 4,5 timer ugentligt fra kl. 19.00 til 20.00.

I april erklærede præsidenten for Det nationale Tv-selskab, Oleksandr Savenko, at UT-1 overdriver dækningen af Radaens og de deputeredes arbejde. I slutningen af maj erklærede Savenko, at han anså det for umuligt at opfylde Radaens resolution, som krævede direkte sendetid til Radaen på UT-1. UP. Ukrajinski Novyny.

04.06.03. Uheldig bemærkning fra Kutjma fremkaldte politisk uro i Georgien

En skødesløs udtalelse fra præsident Kutjma ved det uformelle topmøde for statsoverhovederne i SNG i Skt. Petersborg har bragt sindene i kog hos oppositionen i Georgien. Ifølge den russiske avis Nezavisimaja Gazeta sagde Kutjma, som var ordførende på SNG-topmødet, i en afrunding af drøftelse af det abkasiske problem: "Vi har aftalt at forlænge de fredsbevarende styrkers mandat i 10 år. Jeg mener, at jeg har underskrevet et sådant dokument...". 

Kutjmas korte interview fremkaldte opstandelse i Tbilisi. Shevarnadzes accept af en forlængelse af de russiske fredsbevarende styrkers mandat i 10 år, vil udskyde lige så langt ud i fremtiden selv den teoretiske mulighed af en tilbagevenden af denne autonome republik, som rev sig løs i 1993, under Georgisk kontrol.
    Oppositionen beskyldte straks præsident Shevarnadze for at have forrådt de nationale interesser. Flygtningene på grænsen til Abkasien sluttede op om den georgiske opposition og samlede talrige protestskarer med krav om Shevarnadzes afgang", - fremhæver NG.

Ifølge den russiske avis fik medlemmerne af den georgiske delegation først nys om Kutjmas uheldige interview i lufthavnen i Tbilisi. I deres kommentarer påpegede de, at den ukrainske præsident havde blandet tingene sammen. "Det abkasiske spørgsmål blev slet ikke drøftet i Skt. Petersborg", - sagde Georgiens pressesekretær, Kakha Imnadze, i lufthavnen.
    NG fremhæver, at "samme reportage fra jubilæet i Skt. Petersborg indeholdt en interview med præsident Eduard Shevarnadze. Og han sagde, at 
han ikke havde diskuteret Abkasien-problemet på sit møde med Vladimir Putin. Samtidig  påpegede Georgiens præsident i sit ugentlige radiointerview i Tbilisi, at "der ikke er blevet truffet nogle beslutninger vedrørende Abkasien". Hvad angår Kutjmas udtalelser, så var Shevarnadzes vurdering følgende: "Kutjma har blandet et eller andet sammen. Enten har han husket forkert eller også har han ikke forstået det rigtigt. Lad os betragte det som en simpel misforståelse".

Ifølge Interfaks-Ukrajina deltog omkring 5.000 personer tirsdag i oppositionens møde i Tbilisi foran parlamentsbygningen. De aktionerende kræver vedtagelsen af en valglov, ifølge hvilken alle store partier og organisationer vil få en forholdsmæssig repræsentation i valgkommissionerne. Desuden går en række af mødedeltagerne ind for et magtskifte i Georgien, og på nogle af plakaterne står der "Georgien uden Shevarnadze". "Vi har fået nok af Shevarnadzes tid ved magten i Georgien". UP.

04.06.03. Udenrigsministeriet kræver en forklaring fra Ruslands udenrigsministerium

Ukraines udenrigsministerium har sendt en officiel skrivelse til Den russiske Føderations udenrigsministerium med anmodning om at opklare årsagen til tilbageholdelsen af et fly med en parlamentsdelegation fra Ukraine med formand Volodymyr Lytvyn i spidsen i lufthavnen i Khabarovsk.

Som lederen af det ukrainske udenrigsministeriums pressetjeneste, Markian Lubkivskyj, oplyste på en briefing i tirsdags, så blev brevet sendt af sted den 31 maj. I dokumentet "udtrykkes en overraskelse over holdningen fra russisk side til en parlamentsdelegation fra Ukraine", - oplyste Lubkivskyj.
    Ukraines udenrigsministerium begyndte at afkræve en forklaring fra russisk side endnu mens flyet befandt sig i Khabarovsk", - fremhævede Lubkivskyj, som oplyste, at der i den forbindelse havde fundet en telefonsamtale sted mellem lederen af det ukrainske udenrigsministerium Zlenko og hans russiske kollega. 

Som tidligere oplyst I fredags vendte den ukrainske parlamentsdelegation med Lytvyn i spidsen hjem til Kyiv fra Japan, hvor han var på officielt besøg, 12 timer senere end planlagt grundet forsinkelsen i Khabarovsk. De russiske myndigheder agter at gennemføre en efterforskning i sagen. Interfaks-Ukrajina. UP.

06.06.03. Parlamentet godkender afsendelse af ukrainske soldater til Irak

Verkhovna Rada godkendte i går beslutningen om afsendelsen af en ukrainsk fredsbevarende styrke til Irak. 273 deputerede stemte for beslutningen. "For" beslutningen om at sende de ukrainske soldater til Irak stemte samtlige medlemmer af de præsident-loyale fraktioner, 8 løsgængere samt 39 medlemmer af "Vores Ukraine"s fraktion. Desuden stemte 3 fra Julia Tymoshenkos blok "for". Kommunisterne og socialisterne havde ikke en eneste stemme "for".

USAs ambassade hilste beslutningen om at sende et kontingent af stabilisingsstyrker til Irak velkommen. "Ukraines bidrag til fred og stabilitet i Den persiske region, som begyndte med udstationeringen af en ABC-bataljon i Kuwait, hjælper os med i fællesskab at give svar på de trusler, som vedrører os alle. Det er et vidnesbyrd om en beslutsomhed omkring skabelsen af sådanne vilkår, som ikke vil give plads til despoti, tyranni og terrorisme. Vi håber på at fortsætte samarbejdet om opbygningen af et solidt fundament for fred og stabilitet i Irak", hedder det i en meddelelse fra USAs ambassade, som pressen modtog en halv time efter afstemningen.

Parlamentets beslutning er vurderet som "et væsentligt skridt hen imod støtten til de internationale bestræbelser på at sikre Iraks frihed og give dets folk muligheden for selv at fastlægge sin fremtid".
    Ambassaden minder om, at over 30 lande, herunder USA, Storbritannien og Polen, vil arbejde "sammen med Ukraine" om etableringen af stabilitet og sikkerhed i Irak gennem at yde et særligt troppekontingent, udstyr og ressourcer". I dokumentet minder man også om det forhold, at De forenede Stater har foreslået sin hjælp i finansieringen af opstillingen og støtten til de ukrainske styrkers tilstedeværelse i Irak.

"Vores første opgave er stabilisering; men på længere sigt opereres der med en reform af dette lands institutioner og dets genopbygning. Ved at yde et bidrag til etableringen af en sikker og stabil situation i Irak, medvirker Ukraine også til at skabe betingelserne for, at der gives landet mulighed for ærligt at konkurrere om genopbygningskontrakter", hedder det i USAs ambassades pressemeddelelse. UP.



06.06.03. Pascual: USA og NATO vil ikke ignorere overtrædelser af demokrati i Ukraine  

USAs ambassadør i Ukraine, Carlos Pascual, advarer mod at spekulere omkring spørgsmålet om, at såfremt Ukraine deltager i genopbygningen af Irak, så "vil USA og NATO ignorere overtrædelsen af demokratiske værdier i landet".

"Der foregår en vis spekulation i, at hvis Ukraine deltager i genopbygningen af Irak, så vil USA og NATO ignorere overtrædelsen af de demokratiske værdier. Svaret er - absolut nej. Eftersom det ville betyde, at Ukraine ville påføre sig selv et nederlag", - sagde Pascual under et møde i torsdags i Kyiv med repræsentanterne for Akademiet for statsadministration under Ukraines præsident. Pascual påpegede, at Ukraine i så fald aldrig ville kunne få et solidt grundlag for et medlemskab i NATO, og ville ikke blive et fuldgyldigt medlem af Europa. "Demokratiet bør være hovedaspektet i Ukraines integration i det europæiske fællesskab", - understregede ambassadøren.
    Han mindede desuden om, at de lande, som for nylig var blevet inviteret, vil blive medlemmer af NATO under topmødet i Frankrig i 2004, mens man i 2006 vil foreslå nye lande at blive medlemmer, og i 2008 vil disse lande blive medlemmer.

"De handlinger, som Ukraine vil foretage sig i 2004, vil i høj grad have indflydelse på resultatet i 2008", - sagde Pascual, idet han påpegede, at resultatet af 2008 vil kunne være betydelige for Europa i 50 år fremover. Han understregede desuden, at lovens overhøjhed er nødvendigt for at fremskynde de processer, der integrerer Ukraine i Europa. 
    Ifølge ham bør såvel Ukraine som Rusland og andre lande i regionen foretage en "betydelig overgang" fra det begreb om orden, som havde hersket i USSR baseret på kommando og styring, til "et samfund, som baserer sig på åbenhed, frihed og konkurrence".
    "Dertil kræves, at Ukraine bør have et sådant retssystem, som ville kunne blive en mekanisme til sikringen af orden i staten, mens domstolene ville 
kunne handle som en reel voldgift", - mener Pascual.
    I forhold til deltagelsen i løsningen af globale problemer, påpegede ambassadøren, at "Ukraine har solide muligheder for fredsskabende aktiviteter". Han understregede endvidere, at sikkerheden i dag baserer sig på partnerskab, og der i dette tilfælde opbygges et partnerskab, som hilses velkommen i FN, støttes af NATO og styrker Ukraines vej mod et medlemskab af NATO.
    Ambassadøren påpegede, at Ukraine bør tilslutte sig til G8 og forhindre udbredelsen af masseødelæggelsesvåben samt dets fremføringsmidler.
    Dertil kræves efter hans opfattelse, at Ukraine forbyder ulovligt salg af våben samt beskytte sine teknologier. "Det arbejder vi allerede sammen om. USA vil fortsætte med at støtte de videnskabeligt-tekniske institutter, som man allerede bevilger 15 mill. $ til årligt", - fremhævede ambassadøren. Interfaks-Ukrajina. UP.

07.06.03. Regeringen anmoder Radaen om at vedtage retsplejelov

Ukraines regering har bedt parlamentet om at vedtage en Retsplejelov (Civil proces code). Det fortalte justitsminister Oleksandr Lavrynovytj under en præsentation af regeringens lovforslag i Radaen.

Ifølge lovforslaget udgøres det juridiske forsvars metoder af domstolenes dekreter og behandlingen af civile sager i søgsmålsfremstilling eller særlig fremstilling. Domstolsdokumenterne skal udfærdiges på statssproget og overdrages til deltagerne i sagen oversat til deres modersmål eller til et andet sprog, som de behersker.

I løbet af den civile sagsbehandling vil domstolene ifølge lovforslag behandle følgende civile sager.

om beskyttelse af overtrådte eller påkærede sager af dekreteret og særlig fremstilling,

om påkærede voldgiftsretsafgørelser og om udlevering af eksekutivbreve vedrørende en tvangsmæssig gennemførelse af voldgiftsrettens beslutninger,

om anerkendelse og eksekvering af udenlandske domstoles beslutning

Der lægges op til, at fridage ikke skal indgå i procesfrister. Stævninger skal ske i form af indkaldelser til at møde i retten, mens domstolenes meddelelser skal gives i form af meddelelser. 

Sagsfremstillingen i 1. klageinstans skal ifølge lovforslaget deles op i dekreteret fremstilling, søgsmålsfremstilling samt særlig fremstilling.

Det foreslås, at domstolene skal behandle sagerne indenfor en frist på 2 måneder fra rettens modtagelse af anmeldelsen af sagen. 

Lovforslaget bestemmer, at retten i tilfælde af sagsøgtes udebleven fra retsmødet kan træffe afgørelse in absentia, hvis sagsøgeren ikke protesterer mod en sådan afgørelse af sagen.

Den gældende civile retsplejelov trådte i kraft i 1964. Podrobnosti. Ukrajinski Novyny.

07.06.03. The Ukrainian president's NATO strategy

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY, PRAGUE, CZECH REPUBLIC
RFE/RL NEWSLINE Vol. 7, No. 101, Part II, 30 May 2003

by Taras Kuzio

Judging by the meeting of countries interested in sending peacekeeping troops to Iraq on 22 May in Warsaw and earlier signals from the U.S. and NATO, the answer is: a great deal.

U.S.-Ukrainian relations deteriorated sharply last September after Washington publicly accused Ukraine of supplying Kolchuga radars to Iraq two years earlier. The Kolchuga scandal was behind the implicit warning issued to Ukrainian President Leonid Kuchma, when he was told he would not be welcome at the NATO Prague summit in November -- a warning he duly ignored. But the war in Iraq has provided Kyiv, which has consistently cooperated with NATO far more actively than has any other CIS state, with a golden opportunity to redeem itself in the eyes of both NATO and the United States.

Ukraine joined the coalition to disarm Iraq and sent an anti-nuclear, -biological, and -chemical (NBC) battalion to Kuwait. Ukraine will also send 2,000 troops -- including a command-center brigade, a sapper, and an engineering battalion -- that may be based in the Polish stabilization sector of south-central Iraq. Anatoliy Hrytsenko, head of the Razumkov Center in Kyiv, said, "The U.S. considers [such a deployment] a real step toward America, a chance for later serious political support to Ukraine on the path to NATO."

Kuchma's foreign ministers between 1994 and 2000, Hennadiy Udovenko and Borys Tarasyuk, both wholeheartedly supported Ukraine's integration into Euro-Atlantic structures. (Udovenko and Tarasyuk have each led the Ukrainian Popular Movement [Rukh] at one point or another.) Nevertheless, Ukraine did not openly declare its intention to join NATO until May 2001, and it still has not submitted a formal application.

Kuchma regularly offloads responsibility for Ukraine's domestic and foreign problems onto others. Ukraine's poor international image, he claims, is due to opposition Internet websites. Similarly, Kuchma blames the slow pace of Ukraine's integration into "Euro-Atlantic" structures on Mykola Melnychenko, the presidential guard who triggered the "Kuchmagate" scandal by making public tape recordings of incriminating conversations in Kuchma's office. He also has blamed inactivity on the part of a parliamentary committee on Euro-Atlantic integration created after the March 2002 elections and headed by Tarasyuk. Tarasyuk has rejected those accusations and invited Kuchma to debate the issue publicly, an offer that Kuchma has so far refused. Tarasyuk has correctly pointed out that the Ukrainian Constitution specifies that responsibility for foreign policy lies with the chief executive. Moreover, as Tarasyuk and Our Ukraine politicians including leader Viktor Yushchenko have recently stated, the West is confused by Ukraine's foreign policy and its seemingly contradictory efforts simultaneously to create a CIS free-trade zone and to attempt to join the EU.

Tarasyuk's criticism of Kuchma's passivity (in not formally applying to join NATO) was echoed by U.S. and NATO officials at a high-level conference on NATO-Ukraine relations at the Washington-based Center for Strategic and International Studies in May. Participants in the conference, which included 12 of 26 NATO defense ministers, repeated hints given to Ukraine at NATO's pre-Prague summit in Reykjavik in May 2002 by U.S. Secretary of State Colin Powell: that an application to join NATO would be received positively. The message conveyed was that Ukraine could be rewarded for its support of the U.S. stance in the Iraqi conflict and its contribution to stabilization efforts in Iraq by being invited to join NATO at the alliance's 2007 summit along with Croatia, Macedonia, and Albania.

Tarasyuk has argued that a country should first apply to join NATO and then proceed in stages to achieve the goal of a formal invitation. But Yevhen Marchuk, secretary of the National Security and Defense Council, countered that Ukraine needs first to go through different stages of preparation for NATO membership, and then apply to join the trans-Atlantic defense alliance.

Marchuk's approach should engender concern, as it is contrary to the path that Ukraine has always demanded from the European Union. Ukraine has long insisted that the EU give it a signal of potential future membership by signing an Association Agreement with Ukraine. After that, the argument goes, Ukraine would begin to implement EU reforms. Marchuk would seem to be insisting -- unlike Tarasyuk, who advocates a similar procedure with regard to both NATO and the EU -- that Ukraine be allowed to adopt a different approach to NATO: ignore the implicit invitation to apply for membership extended in 2002-03, undertake the required steps, and only then formally applying to join.

Although the United States and NATO are both well disposed toward a possible Ukrainian application to join NATO, it is highly unlikely at this juncture that Kuchma would risk jeopardizing his personal fate by endorsing a departure in Ukrainian foreign policy that would alienate Russia. Russian commentators and Ambassador to Ukraine Viktor Chernomyrdin have repeatedly stated that Russia would view a Ukrainian application to join NATO as an unfriendly act. Kuchma has assiduously solicited President Vladimir Putin's support since relations with the West deteriorated in the wake of the Kuchmagate crisis in November 2000, since Putin and Russia hold the key to the 2004 transition to a post-Kuchma era. The choice of Kuchma as head of the CIS heads of state council, the creation of a CIS Free Trade Zone and the signing this month of a Russian-Ukrainian "strategic partnership" are all steps in the same strategy to ensure that Kuchma's chosen successor wins the 2004 elections by appealing to voters in the more populous, Russian-speaking eastern part of the country.

Applying for NATO membership now -- as Tarasyuk, the United States, and NATO are urging, or at least tacitly encouraging, Kyiv to do -- would undermine Kuchma's 2004 strategy. In Kuchma's eyes, NATO can and should wait until he has secured immunity from prosecution through the election of his chosen successor.

Russia, for its part, knows that Ukraine's multivector foreign-policy games have led to "Ukraine fatigue" in Western Europe, and that these games would end if Yushchenko were to win the 2004 presidential election. Yushchenko most likely would follow Tarasyuk's advice and apply for NATO membership first, then ensure that all of the steps required of Ukraine were undertaken.

The choices for Ukraine are twofold: Apply for NATO membership now and hold free elections in 2004 that Yushchenko would almost certainly win; this might, in turn, prompt the EU to alter its stance on Ukraine. Or, alternatively, hold off on applying for NATO membership to guarantee Russian support in ensuring that a Kuchma loyalist is elected through undemocratic presidential elections. That approach would only exacerbate the West's fatigue with Ukraine.

08.06.03. Styret menes at gøre klar til valgsvindel i Jusjtjenkos og Tymoshenkos højborg i Lviv

Lviv-regionen har længe haft på fornemmelsen, at noget var under opsejling. Den politiske situation er ret uafklaret i regionen, i hvert fald set ud fra ledelsens synspunkt. Statens ledelse forstår udmærket, at Lviv-regionen reelt allerede er blevet "overtaget" af Jusjtjenko og Tymoshenko; men kan ikke forlige sig med det.

Den første reaktion, som nyheden om afskedigelsen af guvernør Myron Javkiv (samt lederen af indenrigsministeriet i regionen, red.) fremkaldte i Lviv, var chok. Straks efter denne nyhed kom mange til at tænke på den gamle sovjetukrainske film "Bryllup i Malynivka": "Nu er der igen kommet nye magthavere!".

I løbet af sit år på posten som guvernør havde Jankiv tit været på vej ud i kulden. Hans afskedigelse var tættest på lige efter tragedien ved flyveopvisningen i juli sidste år samt efter offentliggørelsen af en indberetning fra statsadministrationen til statens ledelse. I denne rapport havde Myron angiveligt bl.a. berettet om, at den politiske situation i Lviv-regionen var under statsadministrationens kontrol. Det fremkaldte en bølge af protester hos de national-demokratiske politikere, som krævede guvernørens afgang. Men sidstnævnte undskyldte overfor dem, og sindene faldt lidt efter lidt til ro.

Men Jankiv var fortsat alvorligt truet. For kampen mellem de to magtgrene i Lviv var ufordelagtig for Kyiv. Men straks efter offentliggørelsen af denne indberetning mødtes Jankiv med Kutjma og Janukovytj. Og da han vendte hjem til Lviv erklærede han selvsikkert, at han ikke agtede at træde tilbage, og at præsidenten og premierministeren ikke havde nogle indsigelser imod ham og støttede ham i det videre arbejde. 

Lignende erklæringer havde der været mange og, og guvernørens selvsikkerhed overraskede indimellem. Men folk troede på disse ord. Jankiv kunne i det hele taget godt lide at fremvise tal, der bekræftede statsadministrationens succes. "Lviv-regionen er på vej ud af krisen", - således var Myron Jankivs sidste opsummering af sit arbejde.

Jankivs afskedigelse overraskede ikke mindst, fordi han så ud til at være bekvem for alle. Han havde formået at etablere normale forretningsmæssige relationer til repræsentanterne for alle indflydelsesrige finanspolitiske grupperinger.
    Jankivs afskedigelse blev ikke mindst overraskende, fordi premierminister Viktor Janukovytj, på trods af sin kritik af situationen i Lviv, havde været tilfreds med sit nylige besøg i regionen. Han lovede at komme igen til oktober for at sikre sig, at hans beslutninger blev ført ud i livet. Derfor var statsadministrationen, efter at have åndet lettet op, begyndt at gøre klar til den næste inspektion. UP.

Nyhedsbureauet "Kontext-media forsøger også at indkredse årsagerne til Jankivs afskedigelse. 

Det var ellers gennem længere tid lykkedes Jankiv at manøvrere mellem regionens to vigtigste politiske kræfter - "Vores Ukraine" og SDPU (o). Men da Donetsk-klanen for alvor var begyndt på at erobre magtens tinder i Ukraine, øjnede Lvivs guvernør en mulighed for at støtte sig til denne tredje kraft ved at blive deres befuldmægtige repræsentant i regionen og derved få lidt mere politisk råderum.

Jankiv demonstrerede et ønske om at tilnærme sig Janukovytj. For et par uger siden ankom Janukovytj så omsider til Lviv. Officielt havde besøget en udpræget apolitisk karakter. Premierministeren påtalte en række alvorlige mangler i arbejdet og pålagde at få rettet op på forholdene inden oktober. Det er den officielle version. Det kan ikke udelukkes, at der havde været tale om en aftale bag kulisserne, som ansporede modstanderne til at træffe omgående foranstaltninger.

Lederen af "Vores Ukraine" i Lviv-regionen, Petro Olijnyk, mener, at personaleudskiftningerne er betinget af en kamp mellem Medvedtjuk og Janukovytj om Lviv-regionen. Visse andre politikere giver ham ret.

Folkedeputeret Taras Tjornovil siger bl.a. til Kontext-media, at Myron Jankiv, lederen af indenrigsministeriet i regionen Vasyl Ryabopashka samt regionens statsadvokat "var en torn i øjet på Medvedtjuk, og desuden havde Myron Jankiv fået etableret et rimelig godt forhold til Ukraines premierminister Viktor Janukovytj". Ifølge Taras Tjornovil kan den næste leder af Lviv-regionen blive en kandidat fra SDPU (o) - det kan såvel blive Serhij Medvedtjuk (lederen af skattevæsnet i regionen og bror til Viktor Medvedtjuk) som en repræsentant for en anden region. "Hvis det lykkes Viktor Janukovytj at blande sig i situationen, så kan en repræsentant for Regionernes Parti godt blive den nye guvernør i Lviv, selvom lederen af Lvivs regionale organisation af RP, Oleksij Radzijevskyj, ikke har store chancer",  - siger Taras Tjornovil.

Folkedeputeret Pavlo Katjur "Vores Ukraine" var mere lakonisk i sine udtalelser. Han ville ikke komme med nogle navne på mulige efterfølgere for Jankiv, men sagde, at "det er nødvendigt at analysere, hvilket type administrator regionen har brug for lige nu".

Lvivs borgmester, Lyubomyr Bunyak, siger til "Kontekst-media", at han anser sig selv for at være inkompetent til at kommentere præsidentens beslutning; men fremhæver, at "den er ugunstig for mig personligt".

Folkedeputeret og medlem af fraktionen "Ukraines regioner", Petro Dymynskj", var heller ikke parat til at kommentere Myron Jankivs afskedigelse. Han fremhævede imidlertid, at han ikke havde til hensigt at kæmpe for at blive hans efterfølger. "Jeg har aldrig og vil aldrig sætte billet ind på at blive formand for Lviv-regionens statsadministration", - fremhævede den folkedeputerede overfor Kontekst-media.

Formanden for Verkhovna Radas udvalg til bekæmpelse af den organiserede kriminalitet og korruption, Volodymyr Stretovytj fra "Vores Ukraine" betegnede i et interview med Kontekst-media Lviv-guvernørens og lederen af indenrigsministeriets regionale afdelings afskedigelser som "en udfordring til Lviv-samfundet". Stretovytj er overbevist om, at man således er gået i gang en forfalskning af præsidentvalget: "styret er bange for, at Lviv-regionen for 92%'s vedkommende vil stemme på de antipræsidentielle kræfter: kommunisterne, socialisterne, BJuT eller "Vores Ukraine"". Jeg tror, at det gør klar til valgsvindel ved det forestående valg, fremhævede han. 

Efter Volodymyr Stretovytjs mening vil den næste formand for Lvivs statsadministration blive en repræsentant for Regionernes Parti. Den deputerede ville ikke udelukke, at det kan blive det tidligere byoverhoved i Drohobytj, formand for Lvivs regionale organisation af RP, Oleksij Radzvijevskyj.

Blandt de mulige kandidater til posten som guvernør nævnes endvidere den nuværende 1. næstformand for præsidentens administration i Kyiv, Oleh Djomin, som i årene 1996-2000 var guvernør i Kharkiv. Det var ikke mindst takke være ham, at Leonid Kutjma i 2. valgrunde i 1999 opnåede et lige så stor antal stemmer i Kharkiv-regionen som lederen af de ukrainske kommunister, Petro Symonenko. 

Således er det indtil videre svært at sige med sikkerhed, hvilken politisk lejr vil der vil få overtaget i denne for Ukraines politiske landskab vigtige region. Det er op til præsidenten at afgøre.

Den 5. juni udnævnte indenrigsministeren oberst i politiet Ihor Hryhorijevytj Adamtjuk til fungerende leder af Lviv-regionens afdeling af indenrigsministeriet. Samme dekret afskedigede Ihor Adamtjuk fra posten som 1. næstformand for indenrigsministeriets afdeling i Ivano-Frankivsk regionen. Kontekst-media.

23.06.03. Kyiv-based Russian newspaper attacks Taras Shevchenko

By MARK MacKINNON
Tuesday, Jun. 10, 2003

Insult to poet-hero riles Ukraine

MOSCOW -- There are a few hard and fast rules in Ukraine. None bigger, perhaps, than "don't mess with Taras Shevchenko."

Shevchenko, a 19th-century poet who popularized the Ukrainian language at a time when it was being suppressed by the Russian czar, is more than the country's national writer.

He is its biggest hero, a symbol of Ukraine's independence. He is not, as a Kiev [Kyiv] newspaper has learned, to be trifled with.

The newspaper, Kievsky Telegraf, printed an article that portrayed Shevchenko as a drunk and a second-rate hack. Such vitriolic words had rarely -- if ever -- been written about a poet who is to Ukrainians what Cat Stevens is to hippies.

When the paper hit the newsstands, it touched off a firestorm. Ukrainian President Leonid Kuchma himself led the attack, suggesting the writer of the article deserved to be roughed up for speaking such blasphemy.

"I think somebody will turn up and punch him in the face. I would do it with pleasure, word of honour," Mr. Kuchma, who has been accused of doing far worse to opposition journalists, told reporters at a recent press conference.

Mr. Kuchma was responding to questions about the article from other journalists, who were furious that one of their colleagues would stretch the boundaries of freedom of expression so far as to insult Shevchenko. "You demand freedom of the press," the President scolded. "Who can forbid him?

"I am saving myself by not reading anything."

Making matters worse, the Kievsky Telegraf is a Russian-language newspaper, leading immediately to charges of chauvinism.

A political party, the Ukrainian Republican Party Sobor, called on the prosecutor-general's office to shut down the newspaper's offices, nearly accusing the publication of treason.

"Kievsky Telegraf is a completely chauvinist, anti-Ukrainian newspaper," Volodymyr Shovkoshytny, the deputy head of Sobor's party office in Kiev, told the Kyiv Post newspaper.

"There is only one poet in the world who saved his nation. It's not Byron, it's not Pushkin, and it's not Goethe or Schiller -- it's Shevchenko."

Meanwhile, Volodymyr Skachko, chief editor of the beleaguered Telegraf, was quoted as saying he published the article to "protest against the creation of new idols and icons."

He said the deification of Shevchenko in modern Ukraine reminds him of the Communist era, when only Lenin was elevated to such heights.

Indeed, across Ukraine, statues of the poet are now as ubiquitous as those of Lenin once were. In central Kiev alone, there is a park, a museum (there's also one in Toronto), an opera house, a statue, a university and a main street named after the poet, who lived in the city only briefly before being exiled to Siberia for his anti-czarist writings.

His followers today say all of the adulation is justified, and that the Russian speakers at the Kievsky Telegraf simply don't understand the impact that Shevchenko had when he began writing in Ukrainian. Many say he resurrected the language from the dead.

"And what is a language?" Mr. Shovkoshytny told the Post.

"The language is the nation, and the nation is the language."

23.06.03. LA Times on Duranty, Ukrainian Division, and Bandera

Los Angeles Times
June 14, 2003
Regarding Media
By Tim Rutten

The Blair affair fuels a 70-year-old scandal The New York Times' Walter Duranty won a Pulitizer for reports promoting Stalin

Among all the unforeseeable permutations of the Jayson Blair affair, none is more unexpected -- or more problematic -- than its role in reviving the 13-year-old campaign to strip the New York Times' Walter Duranty of the Pulitzer Prize he won in 1932.

American journalism has thrown up more than its share of vile characters; Duranty certainly was among the worst. As the Times' Moscow correspondent in the 1920s and '30s, he was an active agent of Soviet propaganda and disinformation -- probably paid, certainly blackmailed, altogether willing. For years, Duranty lied, distorted and suppressed information to please Josef Stalin. One of his reportorial reputation's cornerstones, in fact, was the exclusive interview the Soviet dictator granted him in 1929.

Three years later, Duranty was awarded the Pulitzer Prize for correspondence "for his series of dispatches on Russia, especially the working out of the Five Year Plan." In its citation, the Pulitzer Board praised Duranty's work for its "scholarship, profundity, impartiality, sound judgment and exceptional clarity...."

Duranty's acceptance statement described his "respect [for] the Soviet leaders, especially Stalin," whom he called "a really great statesman."

In 1933, Stalin's savage campaign to collectivize agriculture in the Ukraine created a man-made famine in which somewhere between 6 million and 11 million people died. Duranty's reports did not simply ignore the famine. They denied its existence. [ . . . ]

Curiously, the same organizations and commentators who are pressing the issue of Duranty's prize have been resolutely silent about one of the Holocaust's darkest chapters -- the collaboration by tens of thousands of Ukrainians with the Nazi murderers of Eastern European Jewry. The Waffen SS raised an entire brigade from among the Galician Ukrainians. Ukrainian POWs volunteered to serve as guards in the German death camps. Followers of the Ukrainian nationalist Stepan Bandera enthusiastically joined the Nazis in carrying out massacres of Jews throughout the Ukraine and adjoining regions.

According to Rabbi Abraham Cooper of the Simon Wiesenthal Center in Los Angeles, "there is no doubt at all of their participation in genocide."

There is a clear moral claim to be made on behalf of those who died in theUkrainian famine. So, too, for those Ukrainian Jews who died at the hands of the Nazis and their owncountrymen. This week, the Los Angeles Times asked officials of the leading U.S. and Canadian Ukrainian émigré organizations whether they ever had censured or condemned the Galician Brigade or Bandera's followers for their participation in genocide.

"It depends on what you mean by genocide," said the UCCA's Gallo. "To my knowledge, well, I'm not really sure. We may have sent out statements in the past on these things, but I would have to look for them and get back to you." As of Friday's deadline, she had not.

John Gregorovich, chairman of the Ukrainian Canadian Civil Liberties Assn., said, "No, these are controversial things, and there is no evidence of war crimes by the Galician Division or Bandera's Organization of Ukrainian Nationalists. They were not motivated by anti-Semitism. Those who charge they were are mainly Jewish correspondents and scholars, who fail to differentiate between anti-Semitism and Ukrainian nationalism."

And so it goes.

Meanwhile, a special subcommittee of the Pulitzer board is once again reviewing Duranty's prize. Whatever it decides, it is hard not to agree with at least one thing Gregorovich said: "When it comes to genocide, every crime forgotten or denied is a victory for its perpetrators."

 

23.06.03. Roundup of latest articles on Duranty and the Ukrainian Genocide

June 10, 2003
By LARRY McSHANE

http://www.newsday.com/news/local/
wire/ny-bc-ny--pulitzerprobe0610jun10,
0,2827482.story?coll=ny-ap-regional-wire

NEW YORK (AP) - A Pulitzer Prize awarded in 1932 to a New York Times correspondent is under review and could be revoked because of complaints that he deliberately ignored the forced famine in the Ukraine that killed millions.

The review of Walter Duranty's work was launched in April by a Pulitzer subcommittee. No Pulitzer has ever been revoked in the 86 years that the prize has been awarded.

Members of the Ukrainian Congress Committee of America joined Ukrainians worldwide this year in urging the withdrawal of Duranty's award, said President Michael Sawkiw Jr., adding that more than 15,000 postcards and thousands more letters and e-mails were sent to the Pulitzer Board. "Exactly like Jayson Blair, the heart of all this is journalistic integrity and ethics,'' said Sawkiw, referring to the Times reporter who was found to have falsified and plagiarized dozens of stories.

The effort was timed to coincide with the 70th anniversary of the famine, which claimed as many as 7 million Ukrainian lives. Josef Stalin's regime created the famine to force Ukrainian peasants into surrendering their land. "Like any significant complaint, we take them seriously,'' Sig Gissler, administrator of the Pulitzer Board, said Tuesday of the charges against Duranty. "They are under review by a board subcommittee, and all aspects and ramifications will be considered.''

Gissler said the decision to review the Duranty award was made before most of the postcards and letters arrived. The story was first reported Tuesday in The New York Sun.

Duranty covered the Soviet Union for the Times from 1922 to 1941, earning acclaim for an exclusive 1929 interview with Stalin. But Duranty was eventually exposed for reporting the Communist line rather than the facts. According to the 1990 book "Stalin's Apologist,'' Duranty knew of the famine but ignored the atrocities to preserve his access to Stalin.

The Times has also distanced itself from Duranty's work. The reporter's 1932 Pulitzer is displayed with this caveat: "Other writers in the Times and elsewhere have discredited this coverage."

"The Times has reported often and thoroughly on the defects in Duranty's journalism as viewed through the lens of later events,'' said Toby Usnik, director of public relations at the Times.

This was not the first time that the Pulitzer Board has reconsidered its award to Duranty. A similar probe in 1990 ended with a decision to let the Pulitzer stand.

Gissler pointed out that most of the complaints related to Duranty's coverage of the forced famine, which began in 1932. Although the foreign correspondent won the Pulitzer that year, it was for stories he had written a year earlier.

In addition, he noted, the Pulitzer is awarded for work in a single year rather than "a winner's body of work over time.''

Although the Pulitzer has never been revoked, it was once returned. Washington Post reporter Janet Cooke surrendered her prize in 1981, after admitting she had fabricated stories.

 

http://media.guardian.co.uk/presspublishing/story/0,7495,975061,00.html

Guardian
11Jun03
Gary Younge in New York

Pulitzer urged to revoke New York Times' prize

Just when the New York Times thought things could not get any worse - having lost two senior editors, one star writer and its good name in the recent Jayson Blair scandal - the paper is in danger of having one of its coveted Pulitzer prizes revoked.

This time, however, there will be no question mark hanging over former editor Howell Raines' management style or publisher Arthur Sulzberger's stewardship. For the prize in question dates back to 1932 and the work of Walter Duranty, who was awarded American journalism's most sought-after honour for his reports from the Soviet Union.

Duranty's work is now under review by a Pulitzer subcommittee following complaints that he deliberately ignored the Ukrainian famine of the early 1930s that killed millions.

Members of the Ukrainian Congress Committee of America (UCCA) joined Ukrainians worldwide this year in urging withdrawal of Duranty's award.

New York Daily News
By PAUL D. COLFORD
DAILY NEWS BUSINESS WRITER
Wednesday, June 11th, 2003

'32 Times Pulitzer could be yanked
[ . . . ] Duranty earned the prize for stories about the Soviet dictator's five-year plan that were published in 1931 - before millions perished in the Stalin-engineered famine that ravaged Ukraine. Duranty denied in reports for The Times that there was a famine.

Thousands of letters, E-mails and preprinted postcards have been sent to the Pulitzer board in a campaign begun early this year by Ukrainian groups in the U.S. and abroad.

The board said it's "aware of the most recent complaints and, like any significant complaint, we take them seriously." "I'm very happy with the decision," said retired educator Myron Kuropas, a member of the Ukrainian National Association who said he distributed 1,000 postcards around the country from his home in DeKalb, Ill. "They should have done this years and years ago." [ . . . 

23.06.03. Konflikt omkring Tv-station tvinger Zintjenko til at forlade SDPU (o)s ledelse

Lederen af SDPU (o)s fraktion, Leonid Kravtjuk, mener at årsagen til Oleksandr Zintjenkos udtræden af partiets bestyrelse skal søges i uenigheden mellem intellektuelle og forretningsmæssige interesser omkring Tv-stationen Inter.

"Jeg ærger mig over, at Zintjenko har gjort sine problemer på Inter til hele partiets problemer. Jeg forstår, at han endnu er ung, emotionel, men jeg ville nødig have den opfattelse, at han virkelig beskylder partiet for alle sine Tv-problemer. Partiet er en kollegial organisation, som træffer alle sine beslutninger på kongresser, politbureauet, det politiske råd, og når en enkelt person mener, at alle andre tager fejl, så tror jeg ikke, at det er en rigtig opførsel", - sagde Kravtjuk i et interview, som blev offentliggjort lørdag i avisen Den.

"Vi har Inter med kanalens ideologi og retning. Det sidste bør efter min opfattelse bestemmes af alle tilsammen - både ejerne, stifterne og lederne af Tv-stationen. Man kan ikke underordne hele Tv-stationens ideologi en eller anden person. Jeg har fået den opfattelse, at Oleksandr Oleksijovitj virkelig er en velforberedt og erfaren person og har ment, at disse egenskaber giver ham ret til at sige, at Inters politik skal være den, som han anser den for at være nødvendig. Det var så her, at uenigheden startede, som efterhånden gik over fra den ideologiske til den materielle sfære", - sagde fraktionslederen.

Kravtjuk understregede, at "det er ikke et problem for et stærkt parti, når en enkelt person forlader partiet, også selvom det er dets formand", da partiet har over 350.000 medlemmer og 16.000 partiafdelinger. Interfaks-Ukrajina.

Oleksandr Zintjenko er mest kendt som personen, der stiftede Tv-stationen Inter, der i dag består af 4 kanaler; nemlig Inter, Inter+ (Inters satellitversion), musikkanalen Enter samt kanalen Enter-film. De tre sidstnævnte kan modtages via satellit og ses bl.a. af Dansk-Ukrainsk Selskab. For et par måneder siden begyndte Inters nyhedsudsendelser at sætte mere focus på Zintjenko end på andre af SDPU (o)s ledere.

Tv-stationen Inter blev efterhånden i stigende grad et talerør for partiet SDPU (o). Ifølge en UP var det imidlertid klart, at det ville være svært at fastholde en monolitisk struktur i disse tider. Dette partis praksis minder om SUKPs ikke særlig demokratiske centralisme i dets dødskamp. Det er svært for en almindelig iagttager at hitte rede i, hvad der i virkeligheden foregår i SDPU (o).

Lørdag meddelte nyhedsbureauet Ukrajinski Novyny, at Ukraines forenede socialdemokratiske partis politbureau har afskediget sin 1. næstformand, Oleksandr Zintjenko.

"SDPU (o)s politbureau var tvunget til at imødekomme hans anmodning om at træde tilbage som 1. næstformand i partiet samt medlem af partiets politbureau og politiske råd", - hedder det i en pressemeddelelse fra partiet. Denne beslutning forklarer politbureauet med Oleksandr Zintjenkos manglende ønske om at kommentere sin anmodning.

"Han blev tilbudt åbent at fremlægge sin holdning på et møde i SDPU (o)s politbureau den 21. juni 2003. Men Oleksandr Zintjenko ignorerede dette forslag", - hedder det i meddelelsen.

Desuden har SDPU (o) beskyldt Oleksandr Zintjenko for at han på det seneste har udvist en markant faldende politisk aktivitet, var holdt op med at komme til partiets arrangementer (således glimrede han ved sit fravær på den seneste partikongres, red.), var holdt op med at kommunikere med de regionale partiorganisationer og skrive i partipressen. Korrespondent.net.

Den 19. juni anmodede Oleksandr Zintjenko partiets politbureau om at blive løst fra de ledende poster i SDPU (o). I sin anmodning skrev han, at han var uenig med partiets ledelses syn på mange af de samfundspolitiske begivenheder i Ukraine. Han er også af den opfattelse, at han ikke deler partiets ledelses syn på moralsk-etiske normer.

Desuden havde Oleksandr Zintjenko meddelt medarbejderne ved Tv-stationen "Inter", at fra nu af han ikke længere vil have noget med kanalen at gøre. Alle spørgsmål skal fra nu af rettes til Ihor Pluzhnikov. (han ejer ligesom Zintjenko en stor aktiepost i Inter. En tredje aktiepost indehaves af det russiske Tv-selskab ORT). Lederen af SDPU (o) er formanden for præsidentens administration, Viktor Medvedtjuk. Korrespondent.net.

 

23.06.03. Kutjma skrinlægger to-kammer parlament

Ukraines præsident, Leonid Kutjma, har trukket sine tidligere fremsatte forslag om indførelse af et tokammer parlament, om reduktion af antallet af folkedeputerede fra 450 til 300 samt om folkeafstemningers direkte retskraft tilbage.

Det meddelte han i en Tv-henvendelse til folket torsdag i sidste uge.

Ifølge Kutjma har han gjort det i en erkendelse af, at det havde været de mest kontroversielle forslag under hans diskussioner med sine opponenter.

"Vi har ikke ret til yderligere tovtrækkerier og træden vande, og derfor har jeg trukket disse hindringer tilbage", - sagde præsidenten.

Tirsdag i sidste uge holdt Leonid Kutjma møde med lederne af samtlige fraktioner i parlamentet og udtrykte sin vilje til kompromis med parlamentet indenfor disse spørgsmål. Radio Liberty.

24.06.03. Yushchenko seeks "open, honest" dialogue and better ties with Moscow

Johnson's Russia List, #7218
11 June 2003
davidjohnson@erols.com
A CDI Project, www.cdi.org
#15

Ukraine: Yushchenko Seeks 'Open, Honest' Dialogue With Moscow, Better Ties With EU
By Askold Krushelnycky

Prague, 10 June 2003 (RFE/RL) -- Former Ukrainian Prime Minister Viktor Yushchenko's Our Ukraine (Nasha Ukrayina) bloc, with its program aimed at deepening democracy and implementing market economic reforms, won the largest share of votes to the country's parliament, the Verkhovna Rada, last year.

Yushchenko himself intends to run for president in elections scheduled for October 2004. Opinion polls show he is regarded as the country's most honest politician and would win if elections were held today. Current Ukrainian President Leonid Kuchma -- who is barred from seeking a third term -- has played a political balancing game between the West and Moscow. Yushchenko's pro-Western sympathies are well-known. But he is conscious that many Ukrainians, especially in the Russian-speaking east, are worried that a Yushchenko presidency would alienate Russia. In an interview with RFE/RL, Yushchenko explained that he wants good relations with Russia, but said Russia must show good faith. "My position was and still remains the same. Ukraine's politics should be where Ukraine's interests lie. If Ukraine's strategic interests that are important for Ukrainian society, for its business, for its politics, lie with Russia, it should be adequately supported by an appropriate political partnership and cooperation on Russia's part. This should be an open and honest policy with a stable dialogue and policy and, above all, be based upon a stable well-formulated policy," he said.

Yushchenko regards current Ukrainian-Russian relations as superficial. He said the difficulties, past and present, between the two countries have to be fully and openly addressed and a relationship developed that is based on equality.

"Today, 50 to 70 percent of Ukrainians regard relations with Russia as unstable," Yushchenko said. "Despite all the pronouncements of brotherhood at [Russian and Ukrainian] parliamentary levels, despite all the contacts, meetings, and joint cultural festivals, every year economic links between the two countries become weaker. People have a feeling that something could be done better. Our relations, with increasing frequency, bring to mind the relations of lost opportunities. If we are partners, and we are friends, and we are with Russia, if that's the case, we should talk honestly about the problems that appear in this relationship in order to energize the relations, because [Western] Europe wants to see Ukraine and Russia in a relationship based on mutual respect and equal partnership."

Yushchenko said he wants to begin a serious dialogue long before next year's presidential elections. "My political party several months ago was the initiator of a proposal to hold hearings in parliament about Ukrainian-Russian relations and to analyze all the issues of interest, including painful ones," he said. "If we're friends, let's talk about all these things -- any of these complex issues that have been avoided. In order not to carry into our future relationship the problems that have marred our past. I'm sure that Russia's political elite, her healthy political elite, also views the mutual, bilateral relationship in that way." Ivan Lozowy is the director of the Institute for Statehood and Democracy, an independent Ukrainian think tank. Lozowy said Russia currently dominates relations between the two countries and exerts an influence that recalls the master-servant relationship of the Soviet era.

Lozowy believes a Yushchenko presidency would usher in genuine democracy and allow Ukraine's stalled relations with the West to revive. "Without a strong move toward democracy, Ukraine simply is weak. And as a weak country, economically, politically, it invites I think the worse attentions, or the more base attentions, of Russians -- particularly Russian politicians," he said.

Yushchenko believes that, as president, deepening democracy would be his most important task and that the majority of Ukrainians would rally behind an administration committed to democracy.

Lozowy agrees that a Yushchenko victory "would unleash a tide of democracy." He added: "There's no question that Ukraine is heading toward a much more deeply developed and, I think, widely dispersed democratic society. A Yushchenko presidency would unleash the forces that are extant on the lowest level, namely, individuals themselves. Unfortunately, Ukraine hasn't reached the point where pro-democracy -- simply what in Ukraine is often called a normal life, as opposed to postcommunist or post-Soviet life -- that people who favor that and aren't entrenched in the current corrupt regime [dominate]. I think they're waiting for something to happen and for something to break, and that big hope is the Yushchenko presidency."

Yushchenko said a strong democracy installed in Ukraine would unite the country. He said it would provide a force for sweeping away the corrupt political and financial groups called "clans," which hold immense sway in the country, and would pave the way for rapid improvement in relations with the European Union.

"In my opinion, Ukraine today is undergoing two opposing tendencies. On the one hand, [the EU] is approaching Ukraine's borders. And on the other hand, Ukraine is distancing itself from Europe, not geographically, of course, but as a result of the sort of policies that have determined Ukraine's behavior in recent years," he said.

Yushchenko believes a Ukrainian government practicing democracy would rapidly establish close ties with the EU, and he said he wants to work to place Ukraine on the list of the EU's possible future members. Lozowy said a change in the Ukrainian government would dramatically alter the EU's attitude toward Ukraine.

"Europe's hesitancy is only a reflection of the lack of progress in Ukraine. The lack of progress is the fault -- or that lack of progress is to be laid directly at the feet of -- the people who have been in charge over the last 12 years, every one of them, except for one brief [interval] when Mr. Yushchenko was prime minister, every one of them a convinced and lifelong former communist," Lozowy said.

Yushchenko believes that as president, working with the country's democratic groups, he could transform Ukraine from what he called "a country of lost opportunities" into a democratic, economically thriving nation. "We have to accept one thing that the people of Ukraine, Ukrainian citizens, in the 12th or 13th year of their independence, finally deserve to be given the right to realize one of the fundamental human rights -- and that is the right to elections, the right to political elections," he said. Yushchenko said for Ukrainians to get that right, the West must do everything in its power to ensure the presidential elections are conducted fairly and without the allegations of fraud and misconduct that have marred previous elections in Ukraine.

 

24.06.03. Radaens forfatningsudvalg uenig i præsidentens hovedforslag

Verkhovna Radas ad hoc udvalg til udarbejdelsen af lovforslag vedrørende forfatningsændringerne har afvist muligheden af udarbejdelsen et afstemt lovforslag om indførelse af ændringer i forfatningen på grundlag af præsidentens lovforslag. Det oplyste lederen af fraktionen "Demokratiske initiativer", Stepan Havrysh, på udvalgets møde i mandags.

Ifølge ham vil udvalget færdiggøre parlamentets version af lovforslaget og forsøge at tage mest mulig hensyn til det lovforslag, som præsident Leonid Kutjma har fremlagt i parlamentet. Som tidligere omtalt sendte Kutjma i fredags sit lovforslag om forfatningsændringer til parlamentet. Ifølge deputeret Havrysh drøftede udvalget også spørgsmålet om en forlængelse af parlamentets beføjelser til 5 år i overensstemmelse med Kutjmas forslag. Dette spørgsmål blev ifølge Havrysh lagt ud til en særskilt afstemning, og kun 8 ud af 19 medlemmer af udvalget kunne gå ind for dette forslag.

I den forbindelse blev alle spørgsmål, som vedrører en forlængelse af beføjelserne til 5 år samt den deraf følgende afholdelse af synkroniserede valghandlinger på alle niveauer, ifølge Havrysh taget af bordet.

Ifølge ham vil der ikke i det lovforslag, som parlamentsudvalget er ved at udarbejde, være indeholdt spørgsmålet om en forlængelser af beføjelserne til 5 år samt afholdelse af synkroniserede valghandlinger på alle niveau indenfor 1 år. Havrysh oplyste desuden, at man efter al sandsynlighed vil sende to lovforslag til Forfatningsdomstolen; nemlig parlamentets ad hoc udvalgs lovforslag samt det lovforslag, som præsidenten har fremlagt i parlamentet.

24.06.03. 1,9% af ukrainerne prioriterer forholdet til USA højest

En tredjedel af Ukraines borgere (31,7%) mener, at relationerne til Den europæiske Union bør være hovedprioriteten i landets udenrigspolitik, mens 29% af ukrainerne går ind for at give forholdet til Rusland en hovedprioritet. Det er resultatet af en meningsmåling, som Det ukrainske center for økonomiske og politiske studier opkaldt efter Oleksandr Razumkov har gennemført i dagene den 1.-8. juni. 2011 personer over 18 år i alle Ukraines regioner deltog i undersøgelsen.
    Samtidig prioriterer 23,1% af de adspurgte udviklingen af kontakterne med de lande, som indgår i SNG (de tidligere sovjetrepublikker bortset fra de baltiske lande).

1,9% af de adspurgte mener, at forholdet til USA har hovedprioriteten. 3,2% af de adspurgte mener, at det er vigtigst at udvikle forholdet til andre lande. 11,1% af de adspurgte var i tvivl.
    Ifølge Razumkov-centrets eksperter vidner dynamikken i den udenrigspolitiske orientering i de seneste tre år, at samfundet har etableret en stabil prioritering af udviklingen af relationerne med EU og Rusland. Sidste år konstateredes en mindskelse af andelen af dem, som prioriterer udviklingen af relationerne til SNG-landene højest.
   Antallet af tilhængere af at give relationerne til USA en hovedprioritet har i løbet af de seneste tre år aldrig været højere end 7%; men er i februar-juni i år faldet til det mindste nogensinde; nemlig mellem 2,8% og 1,9%.
    74,9% af Ukraines borgere forholder sig negativt til, at det i fremtiden vil være nødvendigt at medbringe et udenrigspas ved rejser til Rusland.
    Kun 6,5% af de adspurgte er positive i forhold til indførelsen af denne foranstaltning. 16,3% af de adspurgte forholder sig neutralt til dette. 2,3% af de adspurgte var i tvivl. Interfaks-Ukrajina. UP.

24.06.03. "Vores Ukraine" imod Kutjmas forslag om synkroniserede valg

I sin seneste henvendelse omkring en politisk reform har Ukraines præsident fjernet fernisen omkring al snakken om nødvendigheden af en forfatningsreform, og i stedet står nu kun de mest kyniske hensigter tilbage. Det sagde lederen af blokken "Vores Ukraine", Viktor Jusjtjenko, den 23. juni på en pressekonference i Zhytomyr efter "Vores Ukraines" regionale forum, oplyser "Vores Ukraines" pressetjeneste.
    "Hvis man analyserer præsidentens tale, så kan man med lethed forudse, hvad styret herefter vil gøre. Det vigtigste for det er at bevare statens styrepind, og med det formål prøver styret at synkronisere alle valgene", - sagde Jusjtjenko. Hans antagelse er, at man først vil prøve på at indføre en regel om afholdelse af alle valg samtidig uden præcist at angive, hvilket år denne regel skal træde i kraft. Det andet skridt vil efter Jusjtjenkos mening være, at et simpelt flertal i Verkhovna Rada (26 stemmer) vil stemme for denne regel, herunder med angivelse af det konkrete år, denne regel skal træde i kraft i. Lederen af "Vores Ukraine" ville i den forbindelse ikke udelukke, at styret "tænker på 2007" som det første år med synkroniserede valg.

"Vores Ukraine" deler ikke denne tilgang og vil stemme imod dette initiativ", - fremhævede han og tilføjede, at denne regel ikke vil være en fordel for stabiliteten i staten; men tværtimod vil kunne føre til politisk kaos. Som eksempel nævnte Jusjtjenko en situation, hvor parlamentet efter et valg ikke rettidigt vil kunne danne et flertal og vil kunne blive opløst. "Vil det så ikke betyde, at præsidenten også skal træde tilbage, så man kan afholde et præsidentvalg for at undgå en forskydning af de synkroniserede valg på samtlige niveauer?", - fremhævede den folkedeputerede. "I den nuværende situation er det ret farligt at røre ved forfatningen, fordi det jo vil være et alvorligt destabiliserende skridt", - sagde lederen af "Vores Ukraine", som påpegede, at flertallet af de folkedeputerede i Verkhovna Rada ikke er enige i ideen om at afholde valgene synkront. UNIAN Podrobnosti

25.06.03. Journalist: Oleksandr Zintjenko var imod styring af Tv-kanalen Inter

Det seneste halve år var Oleksandr Zintjenko initiativtager til ændringer på Tv-stationen Inter. Nu, hvor han har forladt Tv-stationen og brudt med partiet SDPU (o), forventer journalisterne, at de gamle tider vil vende tilbage. Det siger en af stationens ældste medarbejdere, journalisten Vladimir Arjev fra nyheds- og informationsafdelingen i interview med UP.

- Zintjenko var på det seneste blevet til en person, som forsvarede kanalen mod det, som man frembringer i præsidentens administration. Han var blevet en barriere, som forhindrede tilstrømningen af informationer, som var til disse personers fordel (der tænkes her formentlig på lederen af præsidentens pressetjeneste, Serhij Vasyljev, red.). Som følge heraf opstod der en konflikt mellem ham og en anden ejer af kanalen, Ihor Oleksandrovitj Pluzhnikov. Jeg kender ikke detaljerne, men så vidt jeg ved, så var der tale om en alvorlig konflikt, når udgangen på den er blevet, at Oleksandr Zintjenko har meddelt, at han forlader kanalen og ikke længere vil være i stand til at gennemføre reformer, som han har indledt.
    Personligt tror jeg, at det er begyndt at få op for folk, at der med Zintjenkos afgang er indledt en ny æra. Og mange af dem, som begyndte under ham, risikerer nu at blive sat fra bestalling. For at sige det mildt.    

- Hvem tænker du på?
- På ledelsen og journalisterne.
    Jeg har ikke nogen konkrete eksempler. Ganske vist har man nu valgt en strategi, der siger: selvom Zintjenko har forladt Inter, så er alt ved det gamle. Men der er ingen, der i den nærmeste fremtid vil kunne stå imod det pres, som Zintjenko var i stand til. De slag, som han tog imod, og det som han gjorde på kanalen, var der mange der lagde mærke til, og kanalen blev mere rolig, objektiv og demokratisk. Det vil fortsætte, men den snigende reaktion vil også fortsætte. Det er der mange fra nyhedsafdelingen, der forstår.
    Jeg vil gerne endnu engang understrege, at det er min personlige holdning.
- Er der nogle signaler?
- Det første signal kom dagen efter det møde, Zintjenko havde med journalisterne. Det var indslaget om avisen "Komanda" i programmet "Podrobnosti". Det var et indslag, der var fuldstændig ubegrundet rent informationsmæssigt. Og alle ved, hvem avisen "Komanda" tilhører (Surkis). (Det kan tilføjes, at der mandag aften var et umotiveret langt interview med Surkis' bror - Ihor Surkis - der er præsident for fodboldklubben Dynamo Kiev, red.) 
- Men tidligere havde der jo også været mange reklameindslag på Inter...

- Så vidt jeg ved, så var det noget, som bare SKULLE på.

- Har nogle af journalisterne talt med nogle af de nye folk?

- Ikke indtil videre, fordi man gerne vil give et indtryk af, at alt er ved det gamle, og alt er godt. Men ændringerne vil under alle omstændigheder komme. Jeg har i løbet af sidste uge forsøgt sammen med andre at få det afklaret hos forskellige kilder. Kilderne bekræftede: indtil videre vil I ikke blive berørt, og man vil forsøge at overbevise jer om, at intet vil ændre sig efter Zintjenkos afgang; men senere...
- Hvorfor gik Zitjenko efter din mening?

- Det var toppen af konflikten, som blev bekræftet af hans udtræden af partiets ledelse. Zintjenko kommenterede ikke sin beslutning. Det eneste som han sagde var, at han simpelthen var blevet fornærmet.

- Der er også en teori om, at han havde finansielle problemer...
- Nej, det kan jeg entydigt afkræfte. Kanalen blomstrer og har 24 timers sendetilladelse i de næste 10 år. Det hele skyldes kanalens tilgang til sit nyheds- og informationskoncept.
- Har I oplevet tilbageholdelser af lønudbetalinger?

- Nej, lønnen bliver altid udbetalt på dagen. Medarbejderne er altid taget på tjenesterejse, når det har været nødvendigt. Jeg mener, at der her udelukkende er tale om et politisk spørgsmål.
- Antyder du her, at chefredaktør Oleksij Mustafin har en finger med i spillet?
- Ja. Oleksij indkaldte medarbejderne og sagde, at der ikke ville ske nogen ændringer i Inters informationstjeneste. Han understregede det nogle gange. Men der er al mulig grund til at forudse, at Oleksij ganske enkelt ikke vil være i stand til at stå imod det svinghjul, som er sat i gang på bjerget.

- Alle bemærkede, at da Zintjenko havde skrevet erklæringen om, at han er uenig med partiledelsen i de moralsk-etiske principper, bragte Inter nyheden. I kanalens natudsendelse blev hans erkæring citeret, og det kunne ikke undgå at fremkalde en hård reaktion fra SDPU (o)s ledelse. Hvordan kunne det lade sig gøre?

- Denne nyhed var en af dem, som Inter bare ikke kunne ignorere. Sagen er den, at midnatsnyhedsudsendelsen faktisk kan bringe praktisk talt enhver form for information. Men også i Podrobnosti (kl. 20-udsendelsen, red.) havde ledelsen besluttet, at man ikke kunne ignorere denne nyhed.
- Hvor mange af Inters journalister er med i den uafhængige medie-fagforening og i den strejkekomite, som blev stiftet sidste efterår?
- Jeg er indtil videre den eneste, der indgår i fagforeningen. Men det er ikke et loft. Hvordan kan man tale om en strejkekomite? Hvad skal man strejke imod på nuværende tidspunkt.

- Jeg tænker på den strejkekomite, som blev stiftet sidste efterår.
- Jeg er det eneste medlem af strejkekomiteen. Men den havde jo det princip, at der skulle kun være et medlem pr. kanal. Så vidt jeg husker var der kun fire personer, der skrev under på manifestet imod den politiske censur.
- Vil I godt kunne stå imod et pres på kanalen?

- Det tror jeg, vi vil kunne gøre. 

- Hvornår begyndte man at reformere Inter?

- Det er ret længe siden. Det meget omtalte interview med Zintjenko i Dzerkalo Tyzhnja (ugebladet Mirror Weekly, red.) var i marts; men der havde været optræk til det længe. Informationsafdelingen har altid forsøgt at gøre tingene så objektivt som muligt. Midnatsnyhederne har altid været friere end de andre. Inter var begyndt at yde mere støtte til de andre kanaler, som virkelig var under temnik'ernes åg. Fordi hos os var man kun sjældent styret af temnik'erne.
- I dag forlyder det, at det var netop Zintjenko, der gav grønt lys for ikke at rette sig efter temnik'erne...
- Ja. Temnik'erne indeholdt nogle temaer, som det var svært at komme udenom, fordi de repræsenterede en nyhedsmæssig værdi. Noget andet er, at han forlangte, at informationen blev leveret på en anden måde, end det krævedes udefra. Selvfølgelig kan man, den nuværende situation taget i betragtning, ikke lave et BBC ud af en landsækkende kanal. Men hans opgave var at gøre informationsafdelingen så objektiv som overhovedet muligt. 

- Hvordan tog det sig ud?

- Zintjenko dukkede op på kanalen, indkaldte informationsafdelingen og sagde: hør her venner, I forstår, at kanalen Inter er en stærk kanal, som allerede har sendetilladelse og en kanal, som har en ret betydelig vægt. Og det, at I retter jer efter temnik'erne, vidner kun om jeres egen svaghed. I 
har kreeret et fantasifoster ud af disse temnik'er. Man kan uden besvær omgå dem. Denne samtale fandt sted for ca. en måned siden... Forinden plejede han at sige: vi skal have en maksimal af-SDPU (o)-sering af kanalen, fordi at et enkelt parti ikke kan sætte sig på den landsdækkende kanal.

- Der er oplysninger om, at Zintjenkos hustru og datter allerede har skrevet deres afskedsbegæring, og at der tilsyneladende også er andre, der agter at gøre det. Har du noget kendskab til det?

- Jeg har desværre ikke snakket med dem om det. Jeg kan tale om det, som finder sted i informationsafdelingen. Og her kan jeg oplyse, at folk simpelthen forbereder sig på at skulle forsvare sig.

- Hvor langt er I parate til at gå?

- Lad os vente lidt med det. Det ville være strategisk forkert
- Kan man i Ukraine håbe på en situation som den på Prags Tv, da journalisterne stillede sig bag om studieværterne og forlangte frihed fra ydre pression? 
- Det kan jeg desværre ikke sige. Der er tvivl om det, men der er forskellige muligheder. Efter al sandsynlighed vil vi vælge vores egen ukrainske vej. Hvis vi gør det. Men det er en kendsgerning, at der ulmer en modstand i Inters informationsafdeling. Lige nu bliver den simpelthen formuleret.

Den nuværende stilhed er en stilhed før storm, hvor der vil forlise mange skibe... 
Hvis man ser på situationen, så er den ret vanskelig. Ingen har fyret Zintjenko fra kanalen. Han er gået selv. Det er årsagerne til, at han gik, der er spørgsmålet. Han oplyste ganske enkelt, at han ikke havde noget med kanalen at gøre.

- Hvad betyder det - har han solgt sine aktieposter?

- Det ved jeg ikke. Hvis han havde nogle aktier, så giver det ikke nogen mening at sælge aktier i en Tv-station i fremgang. Jeg har desværre ikke set fortegnelsen.
- Selv I, der arbejder på kanalen, ved med andre ord ikke, hvem der er jeres ejere?
- Nej. Det er et Limited Company. Så vidt jeg ved - og jeg har altså ikke set fortegnelsen - så har Zintjenko nogle aktier. Det ligger fast.
- Lørdag skrev Dzerkalo Tyzhnja, at Zintjenko havde antydet, at han ville vende tilbage. Tror I på, at status quo kan genetableres?

- Desværre tror jeg ikke, at det er muligt i den nuværende fase. Min personlige holdning er, at jeg ikke tror, at den person, som oprettede den mægtigste kanal i Ukraine og er dens medejer, bare uden videre kan give afkald på den.

 

25.06.03. Grækenland sigter ukrainske søfolk for ulovlig transport af sprængstoffer

 

Den græske anklagemyndighed har rejst sigtelse mod besætningen på skibet Baltic Sky, som søndag blev opbragt med en stor ladning trotyl. Hvis søfolkenes skyld bliver godtgjort, så risikerer de at få mellem 5 og 20 års fængsel. Lasten blev konfiskeret den 24. juni. De ukrainske diplomater har også indledt deres egen efterforskning. Den 24. juni ankom de ukrainske diplomater til havnebyen Atakos for personligt at snakke med de anholdte søfolk. Indtil videre siger skibskaptajn Anatolij Baltak over telefonen, at myndighederne behandler besætningsmedlemmerne godt og udøver ikke nogen form for pression mod dem. Podrobnosti

26.06.03. Jevhen Martjuk bliver ny forsvarsminister

Ukraines præsident, Leonid Kutjma, har modtaget Volodymyr Shkidtjenkos afskedsbegæring og har udpeget sekretæren for Det nationale sikkerheds-og forsvarsråd, Jevhen Martjuk til ny forsvarsminister. Shkidtjenko indgav sin afskedsbegæring den 20. juni, efter at præsidenten havde kritiseret tempoet i reformeringen af Ukraines væbnede styrker. 

Ukraines præsidents pressesekretær, Olena Hromnytska, meddelte, at præsidenten havde underskrevet dekretet om udnævnelsen af Martjuk til forsvarsminister den 25. juni. 

Præsidenten præsenterede forsvarsminister Jevhen Martjuk for medlemmerne af Ukraines forsvarsministeriums kollegium. På mødet i kollegiet deltog formanden for præsidentens administration, Viktor Medvedtjuk, formanden for parlamentets udvalg for national sikkerhed og forsvar, Georgij Krjutjkov, samt næstformanden i præsidentens administration, Mykola Bilokon.

Jevhen Martjuk har siden november 1999 arbejdet som sekretær for Ukraines nationale sikkerheds-og forvarsråd.

Jevhen Martjuk blev født den 28. januar 1941 i landsbyen Dolynivka, Hajvoronskyj-distriktet i Kirovohrad-regionen. I 1963 afsluttede han Kirovohrads pædagogiske institut. Hans anden videregående uddannelse er jurist.

Han indledte sin karriere i 1963 som fuldmægtig i KGBs regionale styrelse i Kirovohrad-regionen. 1965-1988 arbejdede han som fuldmægtig, overfuldmægtig, afdelingsleder, vice-chef for direktoratet samt leder af Ukraines KGBs inspektion. I 1988 blev han udnævnt til leder af KGBs regionale styrelse i Poltava-regionen.

I 1990 blev han udnævnt til 1. næstformand i Ukraines KGB. Fra juni 1991 til november 1991 var han minister for forsvar, national sikkerhed og katastrofesituationer i Ukraine. Fra november 1991 til juli 1994 var han leder af SBU. Hans militære rang er hærgeneral af Ukraine.

I juli 1994 blev han udpeget til Ukraines vice-premierminister, og fra 31. oktober 1994 blev han Ukraines 1. vicepremierminister. Fra 3.3.1995 var han fungerende premierminister og 1. vice-premierminister. Fra 8. juni 1995 til 27. maj 1996 var han Ukraines premierminister.

Jevhen Martjuk blev valgt til Verkhovna Radas 13. og 14. samling, hvor han bl.a. har arbejdet i Radaens nationale sikkerheds-og forsvarsudvalg og  som formand for udvalget for socialpolitik og beskæftigelse. 

Han deltog i præsidentvalget i 1999, hvor han opnåede 2138356 stemmer (8,13%). Podrobnosti. UNIAN.

26.06.03. Forældre kæmper for at redde ukrainske skoler i Dnipropetrovsk

28 forældre med børn i ukrainske skoler har indgivet et søgsmål ved retten i Dnipropetrovsks Kirov-distrikt, hvori de kræver, at Dnipropetrovsks byråds eksekutivkomite ophæver sin beslutning om at nedlægge den ukrainsk-sprogede skole nr. 145.

Tirsdag den 24. juni havde forældrene og repræsentanterne for komiteen til forsvar af skole nr. 145 et møde med Dnipropetrovsks borgmester, Ivan Kulytjenko, som lovede dem at suspendere beslutningen i et år.

Samtidig oplyste skoleinspektør Ljubov Borodyna, at repræsentanterne for distriktets undervisningsafdeling tirsdag var begyndt på at køre borde, stole samt udstyr fra undervisningslokalerne for kemi og biologi ud. Borodyna sagde endvidere, at ukendte gerningsmænd natten til tirsdag havde knust 37 ruder i skolen. Der er 204 elever i skole nr. 145 og 17 lærere.

I juli sidste år vedtog Dnipropetrovsks byråds eksekutivkomite at nedlægge skolerne nr. 145, 95 og 146 med henblik på at sikre en økonomisk og rationel udnyttelse af byens finanser. Man vedtog, at der i skole nr. 95 skulle etableres fabrik for produktionspraktik for skoleelever, at der i skole nr. 146 skulle oprettes en aftenskole, og at skole nr. 145 skulle omdannes til en kostskole for forældreløse børn.

Ifølge forældrene til elever ved skole nr. 145 fik de først besked om en nedlæggelse af skole nr. 145 den 22. april, hvilket var en overtrædelse af deres ret til en rettidig modtagelse af information. De mener desuden også, at nedlæggelsen af en ukrainsk skole og elevernes overførsel til en russisk-sproget skole strider mod forfatningen, fordi dette skridt ikke sikrer den alsidige udvikling og benyttelse af det ukrainske sprog. Korrespondent.net. Ukrajinski Novyny.

26.06.03. Forfatningsdomstolen skal tage stilling til Kutjmas 3. embedsperiode

"Vores Ukraine", Julia Tymoshenkos Blok, Socialistpartiet og Kommunistpartiet har sendt en forespørgsel til Ukraines forfatningsdomstol, hvori de anmoder om at få en afklaring på, hvorvidt det er muligt for Ukraines præsident, Leonid Kutjma, at stille op til en tredje embedsperiode. "Forespørgslen er allerede blevet afleveret til forfatningsdomstolen og er registreret som modtaget", - sagde deputeret for "Vores Ukraine", Serhij Sobolev.

Han fremhævede, at antallet af deputerede, som har skrevet under, er langt større end de nødvendige 40 deputerede, som oprindelig skrev under. Som tidligere oplyst har præsident Leonid Kutjma fremlagt et lovforslag i Verkhovna Rada om forfatningsændringer med henblik på at gennemføre en politisk reform.

Præsidenten er gået væk fra tanken om at etablere et to-kammer parlament og reducere antallet af folkedeputerede samt reglen om, at folkeafstemninger kan have en direkte lovgivende kraft. 

I en Tv-henvendelse til folket torsdag den 19. juni understregede Kutjma, at det næste præsidentvalg skal finde sted i 2004 og gav parlamentet retten til at bestemme, hvornår man skal gå over til afholdelse af præsidentvalg, parlamentsvalg, lokalrådsvalg og borgmestervalg indenfor samme år samt vedtage en 5-årig embedsperiode for disse magtorganer. 

Ifølge præsidentens lovforslag skal parlamentet udpege premierministeren, som bliver foreslået af præsidenten efter en indstilling fra de politiske partier, som repræsenterer parlamentsflertallet. Verkhovna Rada skal også have lov til at udpege ministrene.

Samtidig ønsker Kutjma at præsidenten beholder retten til at udpege udenrigsministeren, forsvarsministeren, indenrigsministeren, lederen af Skattevæsnet, Toldvæsnet, Sikkerhedstjenesten samt formanden for statskomiteen for grænsebeskyttelse. Premierministeren skal indstille kandidaterne til disse embeder. Regeringen får ret til at udpege lederne af de centrale eksekutive organer, som ikke indgår i regeringen.

Kutjma insisterer desuden på at give statsoverhovedet ret til at opløse parlamentet i tilfælde af, at de deputerede ikke har dannet et flertal i løbet af 1 måned, dannet en regering indenfor 60 dage efter den tidligere regerings tilbagetræden og har vedtaget finansloven for næste år inden 1. december af indeværende år. Korrespondent.net. Ukrajinski Novyny.


26.06.03. Europarådet uenig om Piskuns undersøgelse af Gongadze-sagen

Europarådets parlamentariske forsamlings særlige repræsentant i "Gongadze-sagen", Hans-Christian Krüger, anbefaler at man løser ham fra de særlige beføjelser og betror det til Ukraines rigsadvokat, Svjatoslav Piskun, personligt at informere Europarådet om efterforskningens forløb.

"Den nuværende rigsadvokat gør under meget vanskelige omstændigheder alt muligt for at få opklaret "Gongadze-sagen", - citerer den ukrainske rigsadvokaturs pressetjeneste tirsdag Krügers beretning i PACEs bureau.
    I september 2002 udpegede PACEs bureau den tidligere stedfortræder for Europarådets generalsekretær Krüger til ansvarlig for indsamling af informationer om forløbet af efterforskningen af sagen om mordet på den ukrainske journalist Georgij Gongadze. Krüger har i overensstemmelse med en aftale mellem generalsekretær Walter Schwimmer og Piskun to gange besøgt Ukraine, hvor han har undersøgt efterforskningens forløb.

Rigsadvokaturens pressetjeneste oplyser, at "Gongadze-sagen" efter ekspertens mening er unik, mens "varigheden og vanskeligheden i dens efterforskning er betinget af objektive omstændigheder".
    Krüger udtrykte sin taknemmelighed overfor Europarådets informationskontor i Kyiv og Ukraines rigsadvokatur og fremhævede, at han "under hele forløbet af mit arbejde har mødt venlighed, oprigtighed og et ønske om samarbejde".
    Som tidligere oplyst sagde den ukrainske rigsadvokat Piskun under sit møde med Krüger i maj i år i Kyiv, at han om nødvendigt var parat til selv at
besøge PACE for at informere ham i "Gongadze-sagen". For nærværende har rigsadvokaturen ifølge Piskun "gjort betydelige fremskridt" i efterforskningen af denne kriminalsag. Interfaks-Ukrajina. UP.

Medreferent i PACEs monitoreringskomite Hanne Severinsen undsagde kort tid efter i et interview med det ukrainske Institut for masseinformation den ukrainske rigsadvokaturs konklusioner omkring Hans-Christian Krügers udtalelser om hans tilfredshed med forløbet af efterforskningen af  Gongadze-sagen i Ukraine. Hun understregede, at hr. Krüger har opfyldt sin mission, men at det ikke betyder, at komiteen vil indstille sit arbejde i forhold til Gongadze-sagen. UP.

26.06.03. "Vores Ukraine" vil forsvare forfatningen mod Kutjma


På en pressekonference i går blev repræsentanter for Rukh og "Vores Ukraine" Borys  Tarasyuk og Jurij Kljutjkovskyj spurgt om, hvorvidt Kutjma kan tænkes at ville gentage det tadzhikiske scenarium og blive siddende på præsidentposten i kraft af en folkeafstemning "efter folkets initiativ". De svarede, at der i dag er mange, herunder indflydelsesrige politikere i verden, der advarer statsoverhovedet om, at en sådan folkeafstemning i verden vil blive anset for at være et statskup og en endegyldig overgang til den asiatiske udviklingsmodel. "Hvis situationen udvikler sig efter netop dette scenarium, så vil Ukraine miste den sidste chance for at blive integreret i Europa, og vi vil kunne skyde en hvid pil efter at være kandidater til at blive kandidater til et medlemskab af EU. Ifølge Tarasyuk fremkaldte folkeafstemningen i 2000 en bølge af protester fra Europarådets, Eurounionens og OSCEs side. "Reaktionen fra disse respekterede institutioner tvang styret til at bakke ud. Det vidner om, at det nuværende styre har bevaret elementer af tilbageholdenhed", - fremhævede parlamentarikeren. 

    Han sagde, at såfremt man trods alt i Ukraine vil forsøge sig med en model, som ligner den tadzhikiske, kazakiske, hviderussiske og azerbajdzhanske, så bør hele samfundet rejse sig til et forsvar for demokratiet, og det bliver enhver borgers forpligtelse, som ikke er ligeglad med sine børns, sin egen og sin stats skæbne. Razom.org.ua.

27.06.03. Politolog kommenterer udnævnelsen af Martjuk

Præsidentens udnævnelse af Jevhen Martjuk til forsvarsminister "kan betegnes som en fuldstændig logisk og velbegrundet beslutning", mener politologen Mykhajlo Pohrebynskyj.

I et interview med avisen Den minder han om, at Det nationale sikkerheds-og forsvarsråd, som Martjuk hidtil har stået i spidsen for, "snarere er et rådgivende organ", hvis funktion er at "udarbejde præsidentens holdning i forskellige spørgsmål". "Rådet kan ikke føre en selvstændig politik". Forsvarsministeriets status er noget anderledes, fordi det er en del af den udøvende magt", understreger Pohrebynskyj og tilføjer, at "det er på høje tid, at der sker reformer i militæret", "hvor man de seneste år har udskiftet lederne uden at have opnået nogen særlig succes i reformeringen af de væbnede styrker".
    "Ukraines præsident Leonid Kutjma har åbenbart besluttet at betro dette felt til en prøvet og pålidelig person. En person, som på den ene side ikke er en del af dette system, fordi han aldrig har været i de væbnede styrker. På den anden side er han vældig godt orienteret om de problemer, som hænger sammen med de nuværende krav til den nationale sikkerhed og hærens muligheder og potentiale", mener politologen.

Efter hans opfattelse har præsidenten "flere gange drøftet problemet omkring en militærreform med hr. Martjuk, og de var genstand for drøftelse på Det nationale sikkerheds-og forsvarsråds møder".
    Pohrebynskyj antager, at Kutjma på baggrund af disse samtaler "har konkluderet, at Jevhen Martjuk har et klart syn på disse spørgsmål, og derfor har han pålagt ham at bringe orden i sagerne og for alvor sætte skub i reformtempoet".
    Politologen henleder opmærksomheden på, at Martjuk har deltaget i samtlige de forhandlinger, som Ukraine har ført med NATOs repræsentanter, og at han "har en glimrende forståelse af de opgaver og problemer, som er i denne sfære". Det er især vigtigt nu, hvor Ukraine "påtager sig de nødvendige forpligtelser overfor de vestlige partnere i forbindelse med kursen mod den euroatlantiske integration".
    "Og det er helt naturligt, at det netop bliver ham der skal realisere de væbnede styrkers overgang til de standarder, som er nødvendige for at tilnærme Ukraine det euroatlantiske fællesskab", - mener Pohrebynskyj. UP.

27.06.03. Lytvyn kritiserer forslag til forfatningsreform

Verkhovna Radas formand Volodymyr Lytvyn har uventet rejst en kritik af de lovforslag til en politisk reform, som præsident Leonid Kutjma og Verkhovna Radas udvalg har fremsat, idet han mener, at de er ufuldstændige og overfladiske. Det sagde han under et møde med repræsentanter for forskellige brancher indenfor økonomien i anledning af den forstående ukrainske grundlovsdag (28.juni).

I den forbindelse påpegede Lytvyn desuden, at den foreslåede politiske reform udelukkende tager sigte på at fordele beføjelserne mellem de forskellige magtgrene, hvilket ikke har den store interesse for det ukrainske samfund. "Hvis man kigger nøje på de dokumenter, som er foreslået, så tror jeg, at der snarere er tale om en omfordeling af beføjelserne i magtens øverste lag, og ikke gennemførelsen af en politisk eller forfatningsmæssig reform", - sagde Lytvyn.

Parlamentsformanden mener bl.a., at det er en mangel, når politikerne er gået udenom forfatningens vigtigste afsnit, som vedrører borgernes rettigheder og friheder. "Hvorfor har man hos os ikke bemærket det vigtigste kardinalpunkt, som vedrører menneskerettighederne", - tilføjede han.

Ifølge Lytvyn behøver dette afsnit også en fuldkommengørelse, herunder hvad angår en styrkelse af statens ansvar for opfyldelsen af sine forpligtelser overfor borgerne. Samtidig sagde han, at den gældende forfatning bør roses for at have tilført det ukrainske samfund stabilitet.

Den 23. juni afviste Verkhovna Radas udvalg at afstemme et fælles lovforslag om indførelse af ændringer i forfatningen med henblik på at gennemføre en politisk reform. Den 20. juni fremlagde Kutjma sit lovforslag til forfatningsændringer med henblik på gennemførelsen af en politisk reform i Radaen. Podrobnosti, Ukrajinski Novyny

27.06.03. U.S. voices concern over crime ties in Russian, Ukrainian energy sectors

RFE/RL Organized Crime and Terrorism Watch
Vol. 3, No. 21
19 June 2003
Reporting on Crime, Corruption, and Terrorism in the former USSR, Eastern Europe, and the Middle East

U.S. Ambassador to Ukraine Carlos Pascual expressed concern in late May over the influence that Russian organized crime was having on a gas-supply deal signed on 5 December between Russian gas monopoly Gazprom and the Hungarian shell company Eural TransGas (see "RFE/RL Organized Crime and Terrorism Watch," 13 March 2003). A similar contract was reportedly signed by Ukrainian state gas company Naftohaz Ukraine with Eural TransGas on 4 December.

Speaking at the sixth international "Energy Security in Europe" conference in Kyiv on 28 May, Ambassador Pascual said, according to the embassy's website

www.usinfo.usemb.kiev.ua:

"By the end of 2000, Ukraine had taken concrete steps to advance its gas security. An agreement with Turkmenistan covered over 38 percent of Ukraine's gas needs up until 2006, reducing Ukraine's dependence on one single supplier from Russia. Itera was the transporter, supplier, and operator, providing Naftohaz with relative security that supplies would reach the Ukrainian border. NAK Naftohaz also agreed with Gazprom on the precise gas debt, $1.4 billion. In 2001, Gazprom accepted that the debt would not be sovereign guaranteed. In December 2001, Ukraine signed a deal with Russia that also decreased barter-based transactions.

"Some of these successes are now at risk. In December 2002, just a few months ago, Ukraine signed several agreements that increase Gazprom's control over NAK Naftohaz and its activities. Itera, seen by many as a Gazprom competitor, was pushed out of the Ukrainian market and substituted for a new Gazprom intermediary, Eural TransGas. According to press accounts, Eural TransGas was registered in Hungary the day before the contract was signed with just $12,000 in charter capital. In addition, media reports link Eural TransGas with organized-crime figure [Semen] Mogilevich, who was recently indicted in the United States.

"The Gazprom deal to purchase all of Turkmenistan's natural gas production capacity and more starting in 2007 would once again make Ukraine fully dependant on Gazprom for its natural gas imports. If Ukraine wants to strengthen its competitive position on gas transit, it should consider several steps:

  1. Approach Gazprom to renegotiate the Eural TransGas transit arrangements given recent revelations about the nature of this company. Both Gazprom and NAK Naftohaz should find it in their interests to revisit.
  2. Explore whether Ukraine can offer Turkmenistan a more compelling alternative than a deal that would seal Turkmenistan's dependence on Russia. Turkmenistan does not have the technical capacity to achieve the Turkmen-Russia deal without major investment. If Ukraine can offer Turkmenistan a long-term reliable market, Turkmenistan would also be better off having more than one customer. Ukrainian consumers would benefit from a competitive market involving multiple suppliers."

The Ukrainian media avoided any mention of this portion of Ambassador Pascual's speech. When RFE/RL's Ukrainian Service (www.radiosvoboda.org) interviewed a spokesman for NAK Naftohaz Ukraine on 3 June, he told the station that the U.S. ambassador "should not teach Ukraine how to go about doing business." Replying to the question of whether there was in fact a contract between Naftohaz Ukraine and Eural TransGas, the spokesman refused to divulge any information and stated that this was "confidential company information."

Mogilevich, presently living in Russia, has been placed on the FBI's "most wanted" list

www.fbi.gov/mostwant/alert/mogilevich.htm

for alleged securities-fraud, wire-fraud, mail-fraud, and money-laundering charges. He is characterized as "armed and dangerous and an escape risk."

The United States and Russia have no mutual extradition treaty.

27.06.03. Survivor of Ukrainian famine keeps vow to kin

Sutton Eaves
The Edmonton Journal
Friday, June 20, 2003

EDMONTON - In the corner of an abandoned barn, his emaciated grandfather resting in the crooks of his skeletal arms, a 15-year-old boy watched the oldest member of his family die of starvation.

"The last time I brought him some milk and a piece of very poor bread he died in my hands. He took an oath from me to live and tell the whole world how Moscow destroys the Ukrainian nation," said Yar Slavutych.

A well-stocked kitchen is in plain view from the living room where the 86-year-old man is sitting, and it is a site the Ukrainian immigrant relishes.

Slavutych is a survivor of the Ukrainian Genocide of 1932-33, one of the most devastating famines of the 20th century, claiming between seven million and 10 million lives at the hands of the Soviet rulers.

The Soviets denied the famine until 1989, when then-president Mikhail Gorbachev spoke publicly of the tragedy.

Only last month did the Ukrainian government recognize it as a genocide. Now Canada is following suit with a parliamentary motion to acknowledge the event and designate the fourth Saturday in November as a day of remembrance. The motion passed unanimously Thursday.

Senator Raynell Andreychuk spearheaded the movement to recognize the Ukrainian genocide for its 70th anniversary.

"It's important that this crime against humanity be recognized for what it was, not only to honour the victims but to make sure nothing like this happens again," said Marco Levytsky, editor of the Ukrainian News in Edmonton.

"It was a traumatic experience. It destroyed people's will and their sense of dignity and their democratic and national consciousness."

Levytsky said it was significant that Canada was the first western country to recognize "this act of genocide," and it means people are aware of it and it's less likely to happen again. "It says to me that people are finally recognizing the fact that this is a crime against humanity and it should be recognized as such."

He said the use of food as a political weapon is still practised by countries today. "It's necessary for the world to know whenever regimes use this type of weapon they're destroying the people."

At the time of the Ukrainian famine, Josef Stalin and his Communist government enforced a policy of "collectivization," with the government controlling farm yields from Latvia to Estonia to Ukraine.

Farmers had to hand over all their grain and produce to raiding squads who, in theory, were supposed to distribute the food equally across the territories. In reality, the food was hoarded or sold to other countries for a profit. Ukrainian farmers were devastated.

"Those who worked in fields, who produced bread, died because all grain was taken from them. All animals, cows, horses, were taken from them and what was not taken was killed and eaten," said Slavutych, who lost his grandmother and youngest sister to starvation.

His father was arrested and exiled to a Siberian labour camp for not providing the required quota of grain to the government.

© Copyright 2003 Edmonton Journal

27.06.03. Vesten bevarer optimismen efter Martjuks udnævnelse til forsvarsminister

Vesten har mødt den nye forsvarsminister med beherskede klapsalver. Torsdag kom de første reaktioner. Nu knytter de vestlige eksperter og Ukraines kuratorer deres forhåbninger til Martjuk. 

Samarbejdet Ukraine-NATO vil under Martjuk blive udbygget, sagde direktøren for NATOs informationskontor i Kyiv, Michel Dure.
"Vi har allerede kendt hr. Martjuk længe og vi tror, at det betyder, at vi vil fortsætte vores arbejde uden problemer", - understregede Dure.
"I NATO-landene er den civile kontrol med de væbnede styrker og sikkerhedssfæren meget vigtig, og selvfølgelig er udnævnelse af en civil forsvarsminister utvivlsomt et positivt skridt".

Det var nogenlunde det sammen Radio Liberty fik at vide i NATOs hovedkvarter. "Vi har allerede én gang kommenteret det, da der i Ukraine for første gang blev udpeget en civil person til posten som forsvarsminister. Derfor hilser vi det velkomment, at man i Ukraine har udpeget en civil forsvarsminister og ikke en militærperson".

Til sammenligning så udtalelsen fra redaktøren af "NATO Nations" og "Europæisk sikkerhed og forsvar" Peter Müllers side ud som en leder i avisen Den: "Ja! Jeg har flere gange mødt hr. Martjuk og jeg ved, at det virkelig er en person med en stor erfaring i forhold til udviklingen af relationerne mellem Ukraine og NATO, og jeg er overbevist om, at det er en stærk personlighed til at forbedre forholdet mellem Alliancen og hans land, og desuden er han den person, som er i stand til at forbedre forholdene i Ukraines væbnede Styrker i et samarbejde med NATO".

Ekspert ved Storbritanniens kongelige forsvarsakademi James Sherr udtrykte i et interview med Radio Liberty beklagelse over, at Shkidtjenko trådte tilbage og betegnede ham som "en meget kompetent fagmand".
    "Hr. Martjuk var i mange år sekretær for Det nationale sikkerheds-og forsvarsråd. Han skal koordinere de forskellige magtstrukturer og vil gerne have, at Ukraines væbnede styrker bliver ændret radikalt. Mens hr. Shkidtjenko udover dette ønske gerne ville sikre en respekt (for sin person) fra De væbnede styrkers og forsvarsministeriets side. Derfor er det naturligt, at Shkidtjenkos tilgang i sammenligning med Martjuks var ret konservativ.
    Men jeg tror, at enhver forstår: nu er tiden kommet til alvorlige ændringer i Ukraines væbnede styrker. For det første fordi den ukrainske økonomi forlanger det. For det andet fordi Ukraines sikkerhed kræver det. For det tredje fordi det er en integreret del af Ukraines integration i NATO. Og NATO har nogle rimelige forventninger om ændringer". 

Den amerikanske politiker og politolog Zbigniew Brzezinski reagerede også på Martjuks udnævnelse.
"Martjuks erklæringer i forhold til Ukraines politik i forhold til NATO og om Ukraines ønske om at være i NATO er meget klare (hvis man studerer Martjuks udtalelser omkring NATO, så har han faktisk været den, der har holdt igen i forhold til et NATO-medlemskab, og han har endda brugt den manglende folkelige opbakning som et af argumenterne, red.). Han deltog i konferencen i Washington "Ukraine and NATO: Tasks and Achievements for Cooperation and Integration". Man kender ham godt fra amerikansk side. Jeg ved ikke, hvad der gik forud for denne udnævnelse. Når man ser på Kyiv udefra, så ville jeg ikke være for hurtig til at drage en konklusion om, at hans udnævnelse vil betyde en ændring af Kyivs kurs", - sagde han i et interview til Hromadske Radio.
    Martjuk er blevet modtaget med varme, selvom hans forgænger også var afholdt i Bruxelles, og Robertson kaldte den tidligere minister for "Vladimir". Under det seneste møde i udvalget Ukraine-NATO opmuntrede generalsekretæren Shkidtjenko og lovede ham "fuld støtte i militærreformen".
    I Ukraine blev disse ord opfattet som NATOs generalsekretær gik i brechen for Shkidtjenko overfor hans fjender internt i landet. I øvrigt er det uklart, hvad de har opnået med denne afskedigelse - i stedet for har de fået en anden person, som også er orienteret mod Washington og Bruxelles - Martjuk.    
    Under Shkidtjenko som forsvarsminister fik Ukraine bevæget sig betydelig hen imod NATO, hvilket uofficielt blev anerkendt i Alliancen. Opfyldelsen af målplanen for militærreformen var bedre end den politiske. Og som kronen på værket valgte et flertal af NATO-landene at bruge det ukrainske fly An-124 som NATOs vigtigste militære transportfly indtil 2010.
    Shkidtjenko holdt sit sidste indlæg på Ukraine-NATO mødet på engelsk som en illustration af længslen mod Vesten. Og han lod sig ikke slå ud af, at hans udtale var dårligere end en skoleelevs.
    Men Martjuk er blevet mødt af optimistiske udtalelser på trods af, at Shkidtjenkos tilbagetræden så ud som en intrige foretaget af modstanderne af Ukraines kurs mod Vesten.
    I Bruxelles har Martjuk et omdømme som en pro-NATO politiker. Det er allerede blevet til en stereotyp opfattelse. I foråret 2001 organiserede Alliancens Kyiv-kontor en rejse for journalister til organisationens hovedkvarter. Og dengang nævnte NATOs repræsentanter to tilhængere af Ukraines integration i NATO - Martjuk og Horbulin. Den førstnævnte beklæder nu posten som forsvarsminister, mens den anden er kørt ud på et sidespor som leder af et af de mange organer for Ukraines europæiske integration. UP.

28.06.03. Anklagemyndigheden vil rejse tiltale mod oppositionelle folkedeputerede

Ukraines rigsadvokatur agter i den nærmeste fremtid at anmode Verkhovna Rada om tilladelse til at rejse tiltale mod de oppositionelle folkedeputerede Oleksandr Turtjynov, Stepan Khmara og Mykola Rud'kovskyj. Anklagemyndighedens efterforskere beskylder de deputerede for "banale optøjer", som de angiveligt har "tilladt sig i ly af deres mandater", - citerer avisen "CN-Stolichka" vice-rigsadvokaten Viktor Shokin.
    "Alle ved, at der i år er blevet rejst en række straffesager mod parlamentsmedlemmer for retsstridige handlinger. Der tænkes bl.a. på deres erobring af Kyivs varetægtsarrest, og det endda i to tilfælde. Seneste gang - det var den 20. juni i år - skete det i forbindelse med ulovlige krav om at løslade Hennadij Tymoshenko og Antonina Baljura (de sidder fængslet som led i Lazarenko-sagen, red.). Deputerede med Julia Tymoshenko og Oleksandr Turtjynov i spidsen trængte ind i varetægtsarresten, hvor de befandt sig i temmelig lang tid. De krævede at få løsladt Tymoshenko og Baljura", - sagde Shokin til avisen.
    Ifølge ham "udartede sagen sig til, at de folkedeputerede ikke alene fornærmede varetægtsarrestens medarbejdere; men også tilføjede dem nogle  legemsbeskadigelser". "Udover at han forlangte, at de ovennævnte blev løsladt, greb Oleksandr Turtjynov en af varetægtsfængslets medarbejdere i kraven og bankede hans hoved mod væggen. Der blev efterfølgende udfærdiget en sygejournal på den skadelidte", - fremhævede rigsadvokatens stedfortræder.
    Han mindede om, at der som følge af dette overfald den 21. juni blev rejst en tiltale efter straffelovens §§ 341, 343 stk.1, 345 stk. 2. Desuden har anklagemyndigheden i Tjernihiv rejst tiltale efter straffelovens § 345 stk. 2 mod folkedeputeret Khmara.
    Ifølge Shokin "rev han skulderklapperne af en af de ansatte ved varetægtsarresten i Tjernihiv, kravlede over hegnet og tilføjede ham slag og knubs mens han tilmed erklærede: "Jeg slog og vil blive ved at slå!".
    Rud´kovskyj havde ifølge vice-rigsadvokaten også "været aktiv" i Tjernihiv. "De handlinger, som han forøvede i Tjernihiv under suppleringsvalget den 8. juni i år, er kriminelle forbrydelser. Han gjorde sig skyldig i legemsbeskadigelse af to kvinder, idet han begrundede denne med, at de havde opkøbt stemmesedler", - sagde Shokin.
    Folkedeputeret for Socialistpartiet Mykola Rud´kovskyj bliver sigtet for legemsbeskadigelse i Tjernihiv. To indbyggere i Tjernihiv rettede henvendelse til politiet og påstod, at den deputerede havde overfaldet dem den 8. juni under suppleringsvalget i 206. kreds.
    En af dem havde han angiveligt vredet armene om på, mens han tog kvælertag på den anden, kastede hende omkuld og slæbte hende hen til valgstedet, hvor han befalede en politimand at tage sig af hende.
    Som følge deraf blev den ene af de skadelidte sendt til sygehuset med diagnosen hjertearytmi, mens den anden blev pålagt ambulatorisk behandling i forbindelse med de fysiske beskadigelser. Rud´kovskyj selv anser Tjernihiv-anklagemyndighedens tiltale mod ham for at være led i en politisk pression.
Interfaks-Ukrajina. UP.

28.06.03. Parlamentsflertallet vil stemme for Kutjmas forfatningsændringer

Flertalsfraktionerne i Verkhovna Rada har besluttet at støtte det lovforslag til en ændring af forfatningen, som præsident Kutjma har fremsat. Det oplyste koordinatoren i parlamentsflertallet, medlem af NDPs fraktion Anatolij Tolstoukhov lørdag. "Jeg tror, at præsidentens lovforslag går igennem, - understregede Tolstoukhov og tilføjede, at det herefter vil være nødvendigt at tænke på, hvad der skal ske med det lovforslag, som parlamentsudvalget har udarbejdet. Ifølge Tolstoukhov vil Radaen næppe støtte det lovforslag, som udvalget har udarbejdet.
    "Hvis begge lovforslagene bliver godkendt af Forfatningsdomstolen, og de jo uforenelige, fordi de har forskellige tilgange, så vil præsidentens lovforslag alligevel blive godkendt, mens de deputeres forslag slet ikke vil komme til behandling", - sagde han.
    Netop derfor, understregede flertallet koordinator, er det nødvendigt at søge en løsning på dette spørgsmål nu (inden forslagene bliver overgivet til Forfatningsdomstolen). 

Samtidig udtrykte formanden for Verkhovna Rada, Volodymyr Lytvyn, tvivl om, hvorvidt Radaen i den nuværende fase vil kunne vedtage en endelig beslutning hvad angår forfatningsreformen.
    "Jeg tvivler meget på, at vi vil kunne vedtage en endelig beslutning, fordi i dag er alle interesseret i processen og ikke i resultatet", - sagde parlamentsformanden lørdag under åbningen af et ungdomsboligkompleks i Obolon'-distriktet i Kyiv.
    Han mindede om, at der i dag er to lovforslag til ændring af Ukraines forfatning, som er blevet indregistreret i parlamentet. Ifølge ham vil Verkhovna Rada på torsdag tage stilling til parlamentets og præsidentens lovforslag.
    "Jeg vil nødig have, at det arbejde, som både præsidenten og parlamentet har lavet, forsvinder uden nytte", - understregede formanden. 
    "Det er meget dårligt, at vi ikke har fundet et kompromis, som både parlamentet og præsidenten støtter", - tilføjede han og sagde, at dette spørgsmål vil blive udskudt til "senere".
    Som bekendt er der i parlamentet blevet indregistreret to lovforslag til forfatningsændringer - ét fra Leonid Kutjma og ét fra Verkhovna Radas udvalg, som foreløbigt godkendte sit forslag den 6. juni. Medformand i dette udvalg er lederen af socialisterne, Oleksandr Moroz. Lovforslaget fra 
statsoverhovedet operer med afholdelsen af præsident, - parlaments og lokalvalg indenfor et år, hvilket ifølge oppositionen har til formål at forlænge præsidentens mandat til 2007. UP.

30.06.03. Ruslands forsvarsminister besøger Ukraine

Den 30. juni - 2. juli kommer Ruslands forsvarsminister, Sergej Ivanov, på officielt besøg i Ukraine. Den 27. juni meddelte Ukraines forsvarsministeriums pressetjeneste, at der efter den officielle modtagelsesceremoni vil finde forhandlinger sted mellem de to landes officielle delegationer. I løbet af konsultationerne vil de to landes forsvarsministre, Jevhen Martjuk og Sergej Ivanov, efter planen drøfte spørgsmålet om tilstanden og udsigten til udviklingen af et bilateralt militær- og militær-teknisk samarbejde samt udnyttelsen af russiske militære øvelsesterræner til oplæring af delinger under Ukraines antiluftforsvarsstyrker og luftvåben. Det forventes, at forhandlinger skal munde ud i underskrivelsen af en aftale mellem Ukraines regering og Den russiske Føderations regering om afviklingen af og tilbageførelsen af flyveteknologi, som befinder sig på virksomheder under Ukraines og Den russiske Føderations forsvarsministerier. Den 30. juni er der også planlagt et møde mellem Ukraines præsident Leonid Kutjma og udenrigsminister Anatolij Zlenko og Sergej Ivanov.
   En kilde i det russiske forsvarsministerium siger til nyhedsbureauet "Interfaks-ABN", at "nogle af de centrale temaer under de forestående forhandlinger i Kyiv bliver tilstanden og udsigten til udviklingen af et bilateralt militær- og militær-teknisk samarbejde samt realiseringen af de russisk-ukrainske projekter omkring etableringen af det mellemstore transportfly An-70. Desuden vil man i Kyiv kunne underskrive en kontrakt om undervisningen i de ukrainske luftværnsmissilsystemer S-300 og afholdelsen af taktiske øvelser med skydning".
    På besøgets sidste dag skal lederen af Ruslands forsvarsministerium efter planen inspicere delingerne og formationerne i Den russiske Føderations Sortehavsflåde på Krim. Ukraine.ru.

30.06.03. Senatet godkender ny amerikansk ambassadør i Ukraine

USAs Senat har godkendt John Edward Herbst som De forenede Staters ny ambassadør i Ukraine. USAs udenrigsministerium har offentliggjort beslutningen på sin officielle hjemmeside. Beslutningen blev truffet fredag den 27. juni. Det hvide Hus meddelte i slutningen af april, at De forenede Staters præsident, George Bush, agtede at udnævne Herbst til USAs ambassadør i Ukraine. Det forventes, at USAs nuværende ambassadør i Ukraine, Carlos Pascual, vil forlade sin post til sommer.

John Herbst er karrierediplomat, som anses for at tilhøre eliten i USAs udenrigsministerium. Han har tidligere beklædt forskellige embeder i Washington, de tidligere sovjetrepublikker samt Mellemøsten. Han indgår i udenrigsministeriets Senior Foreign Service. I øjeblikket er den 51-årige Herbst USAs ambassadør i Uzbekistan. Han blev udnævnt til denne post af Bill Clinton og startede i dette embede den 5. oktober 2000.

Inden udnævnelsen til USAs ambassadør i Tashkent havde Herbst i tre år stået i spidsen for det amerikanske konsulat i Jerusalem. Inden da havde han arbejdet som 1. viceambassadør i De nye uafhængige stater. Herbst havde desuden været ansat ved USAs ambassader i Tel-Aviv, Moskva og Saudi-Arabiens hovedstad, Er-Riad.

Herbst har to videregående diplomatiske uddannelser. Han indledte sin diplomatiske karriere i 1979. Herbst taler flydende russisk og behersker arabisk på forhandlingsniveau. Korrespondent.net.

30.06.03. Radaen stemmer om forfatningsændringer i denne uge

Verkhovna Rada vil i dagene 1.- 4.juli tage stilling til to lovforslag til forfatningsændringer; nemlig præsident Leonid Kutjmas forslag og det forslag, som parlamentets særlige ad hoc udvalg har fremlagt. I henhold til præsidentens lovforslag vil premierministeren blive udpeget af parlamentet. Hans kandidatur vil blive indstille af præsidenten efter forslag fra de politiske partier, som har dannet et fungerende flertal og efter konsultationer med dets medlemmer. Verkhovna Rada skal udpege regeringsmedlemmerne. Præsidenten bevarer retten til at udpege følgende regeringsmedlemmer: udenrigsministeren, forsvarsministeren og indenrigsministeren. Præsidenten bevarer også retten til at udnævne lederne af skattevæsnet, toldvæsnet, sikkerhedstjenesten (SBU) og grænsebevogtningskomiteen.

I henhold til de deputeredes lovforslag skal Verkhovna Rada godkende kandidaterne til disse embeder og give sit samtykke til at afskedige dem. Ifølge præsidentens forslag skal valget af præsidenten, parlamentet samt de lokale råd afholdes én gang hver femte år; mens de deputeredes forslag opererer med uændrede valgterminer. Det lovforslag, som vil opnå mindst 226 stemmer, vil blive overdraget til Forfatningsdomstolen med henblik på en vurdering af dets overensstemmelse med forfatningens § 157 og § 158, oplyser UFS.

Forfatningens § 157 siger, at ændringer i forfatningen ikke skal begrænse eller afvikle nogen som helst menneskerettigheder eller borgerrettigheder. I henhold til § 158 i forfatningen kan det lovforslag til forfatningsændringer, som er blevet behandlet i Verkhovna Rada uden at blive vedtaget, tidligst fremlægges i parlamentet et år efter. Korrespondent.net.