Georgij Gongadze. Dybdeborende ukrainsk journalist og redaktør af webavisen Ukrajinska Pravda, der bragte afslørende artikler om korruption i præsident Kutjmas inderkreds. Gongadze forsvandt den 16.9.2000. Hans maltrakterede og halshuggede lig blev fundet ved byen Tarastja et par hundrede kilometer syd for Kyiv den 2.11.2000. Liget forsvandt kort efter, at Gongadzes venner den 15.11.2000. havde identificeret liget i Tarastjas retsmedicinske klinik. Det lykkedes vennerne at få nogle hudrester med hjem fra klinikken, hvor en indledende obduktion havde fundet sted. Hudresterne blev via politikere i det ukrainske parlament overdraget til et retsmedicinsk institut i München, hvis DNA-analyse blev offentliggjort den 20.3.2001. og viste, at disse hudrester ikke tilhørte Gongadze. Ukraines øverste anklagemyndighed (rigsadvokaturen) gjorde straks gældende, at disse konklusioner ikke kunne anvedes som bevismateriale i sagen om mordet på journalisten Gongadze. Rigsadvokaturen havde forinden fået lavet en DNA-analyse i Rusland, som 10.1.2001. var kommet frem til det resultat, at det forelagte materiale med 99,9% sikkerhed stammede fra Georgij Gongadze.
    Det amerikanske forbundspoliti, FBI,  bliver nu anmodet om at lave en DNA-ekspertise for så vidt angår liget og en undersøgelse af båndoptagelserne af Kutjma. I starten af marts 2001 rejser FBI tomhændet hjem fra Kyiv p.g.a. strid om proceduren. Den 21.3.2001. - dagen efter offentliggørelsen af München-undersøgelsen - anmoder præsident Kutjma via anklagemeyndigheden påny FBI om at gå ind i sagen. De russiske eksperters konklusion bliver bekræftet den 8.5.2001, idet eksperter fra FBI og det amerikanske forsvarsministerium fastslår, at det lig, som de havde underkastet en DNA-analyse, en røngtensammenligning og en retsmedicinsk undersøgelse af skelettet, med sikkerhed tilhører den forsvundne journalist alias søn til Lesja Gongadze og fader til Myroslava Gongadzes børn - Georgij Gongadze. Den ukrainske rigsadvokatur anerkender officielt resultaterne af FBI's ekspertise, som dog ikke er i stand til at fastslå dødsårsagen og dødstidspunktet.
    Autentiske båndoptagelser sætter Ukraines præsident Leonid Kutjma i forbindelse med Gongadzes bortskaffelse. Sådan forsvandt Gongadze. Den 10.1.2001. indrømmer Kutjma i realiteten, at det skamferede lig fra Tarastja er identisk med Gongadze. Den 17.2.2001. siger Kutjma i russisk Tv, at han er overbevist om, at liget tilhører Gongadze, fordi han har tillid til de russiske retsmedicinere. Kutjma har desuden erkendt, at major Melnitjenko - som optog ham på bånd - eksisterer. Kutjma hævder, at hans politiske modstandere står bag aflytningen. Ifølge den ukrainske rigsadvokatur og Kutjma er de optagelser, der blev offentliggjort i Ukraines parlament den 28.11.2000, klippet sammen af brudstykker og forfalsket. Den 27.2.2001 indrømmer Ukraines rigsadvokatur, at det lig, som blev fundet den 2.11.2000, er identisk med Georgij Gongadze. Dagen efter meddeler rigsadvokaten, at sagen om Gongadze nu bliver efterforsket som overlagt mord.
    Hvorom alting er, så har Georgij Gongadze med sine afsløringer og sin død udløst den største politiske skandale i Ukraine siden uafhængigheden i 1991. En skandale med storpolitiske undertoner. Han sagde engang til en af sine venner: "Jeg er georgier, men er rede til at dø for Ukraine".
    I april 2001 modtog Georgij Gongadze OSCEs præmie for journalistisk virksomhed og demokrati år 2001 post mortem.
    I september 2001 konkluderede en rapport fra det amerikanske detektivbureau "Kroll Associates", at der ikke er beviser, som kan sætte præsident Leonid Kutjma i forbindelse med Gongadzes død.
    I februar 2002 offentliggjorde Bruce Koenig, der er leder af det anerkendte amerikanske selskab BEK TEK og samarbejder med FBI, resultaterne af en fonoskopisk ekspertise af dele af de båndoptagelser, som major Melnitjenko angiveligt havde foretaget i præsidentens kabinet. Undersøgelsens konklusion var, at optagelserne er autentiske.
    Læs endvidere: Gongadze-sagen rider Ukraines styre som en mare
 

"Hellere en død med ære end et liv i evig skam"
                                        Shota Rustaveli, georgisk digter (12. århundrede)
"Den som går i spidsen, er en bro for den som følger efter
                                                              Georgisk ordsprog

Hit Counter