30.11.00. USAs ambassade tilbyder hjælp i Gongadze-sagen
30.11.00. Indenrigsministeriet og sikkerhedstjenesten dementerer
30.11.00. Kutjma opfordres til at svare på anklager
30.11.00. Antallet af arbejdsløse ukrainere falder
30.11.00. 3 regioner hårdt ramt af isslag
30.11.00. Energisituationen normaliseres
29.11.00. Kutjma: jeg vil ikke tænke på en 3. periode
29.11.00. Kutjmas talsmand: Moroz lokket i en fælde
29.11.00. Præsidentens administration tilbageviser anklagerne
29.11.00. Moroz tæt på at give Kutjma ansvaret for mord
28.11.00. 10 regioner drukner i sne
28.11.00. Tjornobyl-værket lukket ned på grund af kortslutning
28.11.00. To eks-ministre forlader sikkerhedsrådet
28.11.00. Nye forlydender om at Jusjenkos afsked er nær
28.11.00. Moskva-avis: Kutjma købt til accept af gasrørledning
27.11.00. Viktor Jusjenko vil gerne kunne fyre ministre
27.11.00. Kutjma citeres for at beskylde regeringen for forræderi
27.11.00. Uklart om Polen vil tillade ny russisk gasrørledning
27.11.00. Shell vil gerne overtage Ukraines gasrørledning
24.11.00. Lovforslag om forfatningsændringer kritiseres
24.11.00. Jusjenko svarer undvigende på spørgsmål om USA
24.11.00. Ukraine og Tyrkiet underskriver bilaterale dokumenter
24.11.00. Præsidenten fremlægger lovforslag om forfatningsændringer
23.11.00. Over to tons marihuana beslaglagt i ukrainsk havn
23.11.00. Bombe mod kendt politikers sommerhus
23.11.00. SDPU (o) og Jusjenko i ny konflikt
23.11.00. Lazarenko bliver ikke udleveret til Ukraine
22.11.00. Tymoshenko i et nyt angreb på lyssky kapital
22.11.00. Rigsadvokaten strammer grebet om Tymoshenko
22.11.00. Transkarpato-regionen lider fortsat under forurening af floder
22.11.00. Ukraine og Polen styrker forsvarssamarbejde
21.11.00. Flere ændringer i budget-2001
21.11.00. Vanskelig energisituation i Donetsk-regionen
21.11.00. Rygterne om Tymoshenkos afgang er foreløbigt kun rygter
21.11.00. Rigsadvokatur indrømmer at have fjernet lig
20.11.00. Kutjmas seneste udtalelser om IMF overrasker
20.11.00. Nettet strammes om Dynamo Kyivs boss
20.11.00. Resultatløse forhandlinger i Moskva
20.11.00. Russisk økonomisk vækst får en gunstig virkning
17.11.00. Kutjma kritiserer IMF
17.11.00. IMF-lån i år afhænger af budgettets snarlige vedtagelse
17.11.00. Myndighederne afviser, at det er liget af Gongadze
17.11.00. Lig i skoven kan være Gongadzes
16.11.00. Skattevæsenet og regeringen uenige om energipenge
16.11.00. 60% flere udenlandske investeringer til næste år
16.11.00. Kutjma godkender langsom budgetproces
16.11.00. Ukraine afviser påstande om fortsat gastyveri
 

16.11.00. Ukraine afviser påstande om fortsat gastyveri

Uanset hvor meget Ukraines officielle repræsentanter hævder, at de allerede i maj  standsede tyveriet af russisk gas, der transporteres til Europa via Ukraine, så fortsætter det russiske energimonopol Gazprom at "køre" den hidtige linje i sagen, skriver UP.
    I tirsdags beskyldte Gazproms leder, Rem Vjakhirev, påny Ukraine for at stjæle "hans" gas og erklærede, at landet fortsætter den usanktionerede aftapning af russisk gas. "Det siger jeg officielt", - sagde Vjakhirev ifølge UP. Han tilføjede, at Ukraines samlede gæld til Gazprom for gas nu overstiger 2 mia. $.
    Alt dette skal ses i lyset at den ukrainske vice-premierminister Julia Tymoshenkos optimistiske erklæringer om, at Gazprom og det multinationale energiselskab "Itera", som Gazprom menes at kontrollere, ikke vil standse forsyningen af gas til Ukraine og dens kraftvarmeværker. Samme dag, nemlig tirsdag, forsøgte lederen af Ukraines statslige energiselskab "Naftohaz Ukrajiny" Vadym Kopylov at komme den forventede Gazprom-reaktion i forkøbet, idet han forklarede Ukraines position vedrørende tyveriet. Ifølge Kopylov, som vel at mærke skal vide den slags til punkt og prikke, har Ukraine ikke tilladt usanktionerede aftapninger af russisk naturgas fra Ukraines gastransitsystemer siden maj 2000. Det viser resultaterne af en overvågning, som "Naftohaz Ukrajiny" har gennemført. "Det blev efterset endnu engang, og man kan med fuld troværdighed hævde, at ikke en eneste usanktioneret gasaftapning er blevet tilladt", - viderebragte den ukrainske premierministers talskvinde Vadym Kopylovs ord.
 

16.11.00. Kutjma godkender langsom budgetproces

Statsbudgettet for næste år bliver med stor sandsynlighed vedtaget inden udgangen af denne måned. Det mener i hvertfald Ukraines 1. vicepremierminister, Jurij Jekhanurov. I analyse af den forbedrede økonomiske situation gav Jekhanurov udtryk for, at han var overbevist om, at budgettet for næste år bliver et budget for økonomisk vækst.
    Ukraines præsident Leonid Kutjma udtalte i går, at han var tilfreds med at alle i Ukraine i dag er enige om den forventede indtægt fra privatiseringen i 2001, nemlig 6 mia. Hryvna (godt 1 mia. $). Kutjma vurderede den igangværende beslutningsproces omkring budgettet i Radaen, som fuldstændig normal. Ifølge præsidenten vil statsbudgettet være vedtaget inden de fastsatte frist. "Man ville helst have, at det gik lidt hurtigere, men hastværk er lastværk. Det primære er, at budgettet ikke har noget underskud, hvis man tager det efter vores ukrainske metodik...Inflationen, kursen, og så skal man derefter bestemt kigge på det udfra hvor reele de tal, som er blevet skrevet ind...Gud må forbyde det, at vi laver et eller andet politisk problem ud af det. Det ville primært være til skade for både Ukraines og ukrainerne", - sagde præsidenten.
   Ved åbningen af konferencen "Ukraine på tærsklen til det 21. århundrede - reformernes lektion og udviklingens strategi", sagde Kutjma, at "vi skal tage stilling til en ny etape i den social- økonomiske udvikling af vores stat. Enhver stats levedygtighed er afhængig af eksistensen af et idesystem, som fastlægger udviklingsvejen for denne stat. Hvis sådanne systemer ikke findes, så mister samfundet sit potentiale.
 

16.11.00. 60% flere udenlandske investeringer til næste år

Mængden af udenlandske investeringer i Ukraines økonomi vil til næste år vokse med 60% sammenlignet med i år; nærmere bestemt fra 490 mill. $ til 750 mill. $. Disse tal stammer fra Den europæiske genopbygnings-og udviklingsbank (EBRD), som den britiske avis Financial Times har offentliggjort. Ifølge Financial Times har de privatiseringslove, som fornyligt er blevet vedtaget i Ukraine, skabt betingelserne for en forøgelse af investeringerne. Men det der står i vejen for en sådan forøgelse er fortsat det høje reguleringsniveau, skattetrykket og vanskeligheder forbundet med opfyldelses af kontrakterne.
 

16.11.00. Skattevæsenet og regeringen uenige om energipenge

Uenigheden mellem regeringen og skattevæsenet fortsætter. Præsident Kutjma har signaleret, at begge parter burde tage den lidt mere med ro og koncentrere sig om at gøre landets energisektor klar til vinteren. Men den grundlæggende uenigheden om regnskabet i landets brændsels-og energikompleks lader sig ikke bare sådan berolige. Regeringen har fremsat nye beskyldninger mod skattefolkene. For det første mener regeringen, at de penge som regeringen har bevilget til færdigopførelsen af de to kompensationsreaktorer på atomkraftværkerne Rivne og Khmelnytskyj, bliver beslaglagt af skattevæsenet på grundlag af byggeselskabers gæld til statskassen.
    Skattechefen Mykola Azarov har udsedt et forbud mod at opkræve skatter fra energiselskabernes konti i vinterperioden. I forgårs kom der en ny beskyldning fra regeringens side mod skattevæsenet, som ifølge regeringen har inddraget de penge, som regeringen har opkrævet med henblik på at betale selskabet "Itera" for den modtagne russiske gas. Det russiske selskab "Itera" har truet Ukraine med at stoppe gasforsyningen p.g.a. landets vedvarende gæld for gassen. Men det lykkedes Jusjenko i sidste øjeblik at finde nogle nye penge, og ifølge ham selv er det lykkedes at undgå en gaskrise.
    I går demeterede skattevæsenet regeringens fortolkning i sagen. Ifølge Jusjenko beslaglagde skattevæsenet de ca. 170 mill., som regeringen havde modtaget. Derfor måtte regeringen ud og finde nye penge for at kunne betale "Itera". Ifølge en repræsentant for skattevæsenet har skattevæsenet aldrig beslaglagt de 170 mill.
 

17.11.00. Lig i skoven kan være Gongadzes

Den 6. og 7. november rettede ukrainsk politi og anklagemyndighed henvendelse til internetavisen Ukrajinska Pravda (UP) og anmodede om en detaljeret beskrivelse af journalisten Georgij Gongadzes fingerring og armbånd, oplyser UP - et internetprojekt, som den den 16. september forsvundne journalist er leder og stifter af. Politiet og anklagemyndigheden interesserede sig endvidere for, hvad Georgij havde indtaget af mad den sidste aften inden han forsvandt (blev kidnappet).
    UP-medarbejdernes mistanke om, at politiet havde fundet et eller andet uidentificieret blev indirekte bekræftet, da myndighederne lod antyde, at man muligvis ville bede dem om at komme til en ligidentifikation.
    Men ingen ringede og indkaldte nogen af Gongadzes kollega hverken den pågældende eller den efterfølgende dag. De sagde ligefrem, at "vi har ikke grundlag for at være bekymrede".
    Vi ville sikkert heller ikke have været bekymrede, forklarer UP, hvis ikke de stadig tilbagevendende rygter om fundet af et lig i Tarastja udenfor Kyiv. UPs redaktion forsøgte hver eneste dag at finde ud af noget, som kunne bekræfte, at liget ikke var Georgijs. Som svar på deres henvendelser fik de at vide, at liget man fandt i Tarastja var to-tre år gammelt, og på deres spørgsmål om, hvorvidt man havde fundet de føromtalte fingerring og armbånd, blev der svaret undvigende.
    Derfor traf Gongadzes kolleger den beslutning, at de selv ville tage ud til Tarastja.
I det lokale lighus var man imødekommende og viste dem det, der var tilbage af liget. Det var visuelt umuligt at identificere liget. Liget havde ikke noget hoved og efter den lokale retsmediciners opfattelse var det blevet oversprøjtet med kemiske stoffer med henblik på at fremskynde dets forrådnelse.
    Retsmedicineren beskrev imidlertid armbåndet, som blev fundet på liget, samt en talisman, som Georgij Gongadze normalt bar, samt en fingerring. Disse genstande var så personlige, at beskrivelsen ikke efterlod skyggen af tvivl hos Georgijs kolleger om, at det var hans ting.
    For at være helt sikker i deres sag bad kollegerne retsmedicineren om at finde ud af, om liget havde spor af skader forårsaget af granatsplinter på dets arme. Anatomilægen viste dem så en granatsplint, som han havde trukket ud ved hjælp af en magnet og foreslog at lave et røngtenbillede. Røngtenbilledet viser, at der findes metalstumper i ligets benvæv. Georgij blev såret af granatsplinter under arbejdet som journalist under konfikten i Abkhazien i Georgien i starten af 90erne.
    Ifølge retsmedicineren fandt man i hans mavesæk resterne af den samme mad, som Georgij indtog den aften han forsvandt. Det blev endvidere oplyst, at liget blev fundet den 2. november om aftenen i nærheden af Tarastja. Liget blev opdaget i en mindre skov i 30 meters afstand fra vejen, hvor det var gravet 1 meter ned i jorden. Kyiv-regionens statsadvokat, Ukraines ledende retsmediciner og distriktets politichef var tilstede under opgravningen af liget. De blev imidlertid enige om, at dette lig havde ligget i jorden i nogle år, og man besluttede ikke at identificere de ornamenter, som blev fundet.
    Det allermest mystiske skete dog senere, skriver UP. UPs medarbejdere skrev nemlig en officiel begæring om en identifikation af liget, og de blev forsikret om, at de som hans pårørende kunne tage liget med til Kyiv. Da journalisterne så havde fundet en kiste og en bil til at transportere den i, forsvandt liget fra lighuset. Det blev angiveligt kørt væk af ukendte personer i ukendt retning. Hverken Tarastjas statsadvokatur eller det lokale politi kunne forklare, hvorfor liget pludseligt forsvandt. UP ringede rundt til de to lighuse i Kyiv, dom ordensmyndighederne har adgang til med henblik på identifikation. Begge steder fik man oplyst, at de ikke havde modtaget noget hovedløst lig og da slet ikke fra Kyiv-regionen.
    Nu står Gongadzes kolleger tilbage med erklæringen om hans død og en hel masse spørgsmål:
    Hvorfor lå det lig, som havde Gongadzes ornamenter på sig, hvis højde er sammenfaldende med Gongadzes og som ifølge den lokale retsmediciner havde spor af sår efter en eksplosion på armen, lå i to uger, når Gongadze-sagen er under personlig overvågning fra inderigsministerens, rigsadvokatens og præsidentens side?
    Hvorfor forsikrer politiets repræsentanter i Kyiv , at liget er to år gammelt?
    Hvorfor blev liget ikke overflyttet fra lighuset i Terestja til Kyiv, efter at fagfolk fra Kyivs regionale politimyndigheder og statsadvokaten havde været der?
    Hvorfor gennemførtes der ikke en DNA-analyse af det lig, som blev fundet, på grundlag af DNA-prøver fra en slægtning til Gongadze?
    Hvorfor forsvandt liget netop på det tidspunkt, da den afdødes kolleger kom for at hente det?
    Hvem beordrede liget fjernet?
 

17.11.00. Myndighederne afviser, at det er liget af Gongadze

Gongadzes kone, Myroslava Gongadze, betegner situationen omkring fundet af hendes mands lig som "svindel". Hun oplyser, at hun blev ringet fra den lokale statsadvokatur i Kyiv og fik oplyst, at undersøgelsen af liget var i gang. Medarbejderne forsikrede hende om, at "der er ikke noget at se på", eftersom "det er næsten umuligt at identificere personen udfra det skelet, der stort set er tilbage". Ifølge Myroslava er det nu meningsløst at insistere på en identifikation. I øjeblikket er man i gang med en DNA-analyse. Gongadzes hustru udtrykte desuden forundring over, på hvilket grundlag dødserklæringen blev udstedt. Hun har ikke engang set fotos af de ornamenter, som hendes mand havde på sig. Også hun mener, at der er flere spørgsmål end svar.
    Ifølge viceindenrigsminister Mykola Dzhyha så har indenrigsministeriets eksperter slået fast, at det lig, som blev fundet i skovbrynet i nærheden af byen Tarastji 120 km udenfor Kyiv, overhovedet ikke kan være  Georgij Gongadzes. Viceindenrigsministeren aflagde i går beretning i parlamentet efter anmodning fra deputeret Anatolij Matvijenko.
    "Det lig, som er fundet, det svarer efter de lægelige begreber til en højde på mellem 174 og 177 cm. Gongadze havde som bekendt en anden højde. Dertil kommer, at det lig, som er blevet fundet - det har uden tvivl overvintret der. Med andre ord, så er personen der er tale om her afgået ved døden meget tidligere end det tidspunkt, hvor Gongadze forsvandt", - sagde viceindenrigsministeren.
    Hvad så med de personlige genstande, som blev fundet på liget og som ligner dem, som Gongadze bar? Og hvorfor har det lokale lighus som tidligere omtalt udstedt en dødserklæring i Georgij Gongadzes navn?
    Gongadzes pårørende forsøgte at bringe liget til Kyiv, men det forsvandt samme aften. Det kom frem i går, at liget i øjeblikket befinder sig i den regionale retsmedicinske afdeling for Kyiv.
    UPs chefredaktør, Olena Prytula, fremviste den ene halvdel af et halssmykke, hvor den anden halvdel efter hendes overbevisning skulle befinde sig hos politiet. "Jeg undrer mig over, at man ikke har sammenlignet de to halvdele som led i efterforskningen", - sagde hun. Viceindenrigsministeren Mykola Dzhyha mener imidlertidigt ikke, at der er en sammenhæng:
    "De ringe og armbånd, som er blevet nævnt her, dem har hun tegnet på et stykke papir. De ligner. Men derfra og så til at slutte, at det er de samme, det har jeg ikke ret til".
    De ikke bekræftede omstændigheder rejser nye spørgsmål:
    Hvorfor er liget blevet overhældt med syre og hovedet blevet afrevet, når man samtidigt har ladet genstande blive siddende, som ville kunne identificere liget? Hvorfor blev liget kørt 120 km væk fra Kyiv, når det siden blev efterladt i et område, der var relativt synligt?
 

17.11.00. IMF-lån i år afhænger af budgettets snarlige vedtagelse

Ukraines parlament ratificerede i går en aftale om forbud mod atomprøvesprængninger, som Ukraines regering havde underskrevet tilbage i september 1996.
    I går modtog parlamentarikerne et ned i mindste detalje udarbejdet lovforslag for næste års statsbudget. Det forsikrede i det mindste premierministerens talskvinde, Natalia Zarudna, pressen om. Hun var overbevist om, at budgettet ville blive endeligt vedtaget inden den 30. november 2000. Talskvinden forsikrede desuden om, at "regeringen har gjort alt for at det skulle ske og har strakt sig til det yderste for at tage hensyn til alt, som det var muligt at tage hensyn til".
    Overholdelsen af en rimelig stram tidsramme for godkendelsen af budgettet for 2001 er en betingelse for en genoptagelse af Den internationale Valutafond IMFs lån til ukrainsk økonomi allerede i år. Hvis loven om statens finanser bliver vedtaget inden den 30. november - hvilket regeringens medlemmer i øvrigt ikke er det fjerneste i tvivl om - kan Ukraine håbe på, at IMFs direktørråd på sit møde den 19. december vil drøfte spørgsmålet om at bevilge nye lån til Ukraine. Hvis vedtagelsen af budgettet for 2001 derimod trækker ud, så må Ukraine nok vente til næste år med hensyn til nye IMF-lån. Det understregede regeringens økonomiske rådgiver Litvitskij da også i går: "Alle dem, som skal vedtage budgettet, burde vide, hvilket ansvar der påhviler dem".
    Repræsentanter for to af flertallets fraktioner - Jabluko og SDPU (o) - bragte i går nogen usikkerhed i regeringens optimisme med hensyn til fristerne for vedtagelsen af statsbudgettet. Ganske vist anser SDPU (o) sig ikke til at være i opposition til regeringen, og det er endnu uklart, hvordan fraktionen vil stemme. Jabluko har derimod ret klare indvendinger. Dets leder Viktor Suslov sagde: "For os er spørgsmålet i dag politisk: hvis vi f.eks. tager og læser regeringens program, så taler man om en nedsættelse af momsen til 18%. Så forklar os, om I vil gøre det eller ej". Jabluko-fraktionen meddelte i går, at den snarere ikke vil stemme for budgettet, hvis det gamle skattegrundlag bibeholdes. Forleden dag kom en lignende erklæring fra lederen fra en anden af de såkaldte oligarkiske fraktioner; nemlig fra "Regionernes genfødsel".
 

17.11.00. Kutjma kritiserer IMF

På konferencen "Ukraine på tærsklen til det 21. århundrede - reformernes lektion og udviklingens strategi", sagde præsident Kutjma i går bl.a.: "Økonomiens disbalance giver en særlig anledning til bekymring. Produktionsstrukturen er yderst deformeret. Ejendomsforholdets system er forvansket i hele sit indhold, idet en stor del af det baserer sig på lyssky og korrupte relationer. Der er en reel fare for, at disse truende fænomener bliver konserveret og fasttømret".
    Konferencens hovedtema var, at Ukraine har valgt den europæiske model for samfundsudviklingen, eftersom denne både er landet nærmere og mere forståelig. Samtidigt skal staten sørge for ikke at glide hen imod periferien af verdenssamfundet, som det ville være nemt at styre fra et centrum. Ukraine skal samarbejde med de internationale finansorganisationer, men skal ikke glemme sine egne interesser.
    "Desværre giver såvel vore egne som andre landes erfaringer os grundlag for at hævde, at IMFs politik ikke altid er lige konstruktiv. Den er bygget op omkring langt fra optimale standarder og tager ikke hensyn til konkrete lande særlige forhold", - sagde præsidenten.
    Statens udvikling skal sørge for en harmonisk forening af opbygningen den økonomiske, sociale, politiske og åndelige sfære. Hidtil har der været en for stor betoning af det økonomiske element, lød en af konferencens konklusioner.
 

20.11.00. Russisk økonomisk vækst får en gunstig virkning

For første gang siden 1989 oplever Ukraine omsider en varig vækst i økonomien. Hvad der er nok så overraskende og glædeligt er, at væksten er større end i visse lande i Østeuropa, skriver UP med henvisning til tal fra Den europæiske bank for genopbygning og udvikling (EBRD). Men det mest interessante og væstentlige i denne positive tendense er væksten i de udenlandske investeringer, som efter EBRDs skøn er på 50%.
    Ifølge EBRD vil de direkte udenlandske investeringer i Ukraine i år komme op på 750 mill. $ mod 489 mill. $ sidste år (et valgår, red.). Produktionstilvæksten var i første halvår af 2000 på hele 10%. Disse tal er blevet offentliggjort i den europæiske banks årlige "Rapport om overgangsprocessen". Men EBRD fremhæver imidlertid, at drivkraften i den økonomiske vækst i SNG-landene er den russiske økonomiske vækst, som er på 6,5%. OECD har peget på, at den bratte stigning i verdensmarkedspriserne på brændstof, primært olie, på op mod 350% i en periode på lidt over et år fra januar 1999 til foråret 2000, ganske enkelt har resulteret i lidt af en mirakelkur for russisk økonomi, som ellers nåede bundlinjen efter augustkrisen i 1998. Rusland er en af verdens største olieeksportører.
    EBRD påpeger, at denne sammenhæng mellem den russiske vækst og sideeffekten i SNG- landene, og ikke mindst Ukraine, er farlig. Ifølge EBRD-økonomen Villem Boyter er væksten i Rusland midlertidig (han henviser bl.a. til Den internationale Valutafonds beregninger, der viser, at et fald i verdensmarkedsprisen på olie på 10% betyder, at det russiske statsbudget ville miste indtægter svarende til 0,1% af landets bruttonationalprodukt.
    En vækst i investeringerne er ganske enkelt et unikt fænomen for Ukraine, skriver UP, uden dog at nævne, at de fleste af investeringerne kommer fra andre SNG-lande. Tilgangen af direkte udenlandske investeringer vil ifølge forventningerne nå op på 27 mia. $ i 2000 - et rekordhøjt tal siden starten på de kommando-administrative økonomier. EBRDs ledelse har opfordret Kyiv til at forbedre investerings-og forretningsklimaet for at tiltrække endnu flere investeringer udefra, oplyser UNIAN. "De love og det privatseringsprogram, som er blevet vedtaget fornyligt, skal også forbedre investeringsklimaet". Hidtil er investorerne for det meste gået udenom Ukraine p.g.a. forværringen af korruptionen og den uklare lovgivning. EBRD understregede desuden, at Ukraine bør ændre sit skattesystem og mindske statens indblanding i erhvervssektoren.
    Hvis man tager hele den tidligere Sovjetblok, så blev 2000 året med den største samlede økonomiske vækst i området siden Sovjetunionens sammenbrud; nemlig 4,8%. Noget overraskende er væksten i Østeuropa mindre end i SNG-landene; nemlig 4,1% mod 5,9%.
 

20.11.00. Resultatløse forhandlinger i Moskva

Ifølge det russiske internetbureau RosBiznesKonsultning lykkedes det ikke efter lørdagens forhandlinger den ukrainske og russiske regeringleder at nå frem til en enighed om omlægningen af Ukraines gasgæld til Rusland, skriver den ukrainske internetavis Pro.ua.
    Den russiske premierminister; Mikhail Kasjanov, sagde efter møderne med sin ukrainske kollega, Viktor Jusjenko, at Rusland fortsat insisterer på, at den ukrainske gældsforpligtelse skal udformes som et statsligt anliggende, mens den ukrainske regering omvendt insisterer på, at gasgælden fortsat skal forblive de enkelte virksomheders korporative gæld. Under forhandlingerne, som ifølge Kasjanov foregik i en konstruktiv atmosfære, forsøgte man at finde en afdragsmekanisme, som ville være acceptabel for begge parter. Rusland foreslog en otte-årig omlægning af Ukraines gæld. Den ukrainske regering forpligtede sig til at sørge for at standse reeksporten af den russiske gas fra ukrainsk territorium. Ifølge den russiske regeringsleder vil den ukrainske regering indføre nogle afgifter, som vil gøre reeksporten af den russiske gas ufordelagtig. Rusland vil på sin side sørge for, at Ukraine får gas fra Turkmenistan.
    Kasjanov meddelte desuden, at Rusland vil yde Ukraine en teknisk kredit i forbindelse med sæsonforbruget af gas. Det ekstra gasforbrug vil blive udformet som den ukrainske stats gæld. Hvis denne gæld ikke bliver betalt til tiden, skal den betales i form af ukrainske selskabers aktier, som så overgår til Rusland. Forhandlingerne vedrørende disse emner skal fortsættes i Minsk den 30. november, og den endelige parafering af aftalen forventes at ske den 15. december i år, skriver Pro.ua.
 

20.11.00. Nettet strammes om Dynamo Kyivs boss

Den legendariske ukrainske fodboldklub og pengemaskine - Dynamo Kyiv - skal muligvis have en ny leder i stedet for finansmanden og politikeren, Hryhorij Surkis, skriver internetavisen Pro.ua. Det er den mangeårige Dynamo-træner Valerij Lobanovskyj, der skulle være kandidat til at afløse Surkis. Lobanovskyj har tidligere været træner både for Sovjetunionens landshold og siden for Ukraines landshold.
    Det russiske nyhedsbureau, RIA Novosti, offentliggjorde ifølge Pro.ua i lørdags en artikel, hvori det hævdedes, at der inden længe vil finde en såkaldt finans-økonomisk revision af Dynamo Kyivs forretningsførelse sted, hvis resultat meget vel kan blive, at den tidligere så magtfulde oligark Surkis bliver fjernet fra posten som fodboldklubbens præsident. I et interview med den russiske avis Kommersant skal Surkis have besvaret rygterne herom med, at "det vil ikke ske".
    Ifølge RIA Novostis kilde har der gennem længere tid været problemer i Dynamo Kyiv. Klubbens ledelse skal have brugt sponsorers midler (ca. 10 mill. $ om året) til formål, som ligger langt fra fodboldholdets umiddelbare behov. Netop dette skal den kommende revision bekræfte. Formålet med revisionen, hvis den altså virkeligt finder sted, er klart: som minimum at fange Hryhorij Surkis i en anvendelse af midler i forkert øjemed eller, hvad der vil være nok så alvorligt, at afsløre at han har begået underslæb. RIA Novostis kilde oplyste desuden, at revisionen også har til hensigt at bekræfte, at man har overtrådt lovgivningen, da man solgte Dynamo-stjerner til udlandet. Det drejer sig bl.a. om Andrij Shetvtjenko, der blev solgt til AC Milan for 25 mill. $ og Serhij Rebrov, der blev solgt til Tottenham Hotspurs for 16 mill. $. Surkis havde efter sigende insisteret på at indføje en passus i de to spilleres kontrakter, ifølge hvilken 25% af deres personlige indkomst skulle overføres direkte til ham, hvilket ville være i strid med loven.
    Den slags returkommissioner er i og for sig ikke så sjældne i fordboldverdenen, men modtageren af pengene kan enten være selve klubben, der har solgt spilleren, eller dennes agent, som vel at mærke skal have FIFAs licens.
    I et telefoninterview med Kommersant betegnede Hryhorij Surkis disse beskyldninger som absurde: "Alt dette er det reneste sludder og vrøvl. Jeg kan dementere det punkt for punkt. For det første kommer der ikke nogen revision i Dynamo, eftersom vores statut ikke giver sponsorer lov til indlede den slags forundersøgelser. - For det andet, så bliver Dynamo Kyiv hvert eneste år revideret af et udenlandsk selskab, og indtil videre er der ikke blevet konstateret nogen som helst uregelmæssigheder. For det tredje, så findes den mystiske kilde, som RIA Novosti henviser til, efter min mening ikke. Jeg ved i hverfald udmærket, hvad der foregår i min klub, og vi har ingen personer, der kan komme med den slags erklæringer".
 

20.11.00. Kutjmas seneste udtalelser om IMF overrasker

Ukrainske politikere og massemedier nåede knapt nok at ånde lettet op ved udsigten til den kærkomne julegave, som et lån i størrelsesordenen 250 mill. $ fra Den internationale Valutafond, ville blive, før præsident Kutjmas barske røst mindede os alle om, at der er ting, der er vigtigere end penge, skriver Pro.ua i en kommentar.
    I onsdags betegnede Leonid Kutjma overordnet resultatet af forhandlingerne mellem regeringen og IMF som positivt og kom med nogle barske og forslidte sandheder (om nationale interesser og grænserne for det tilladte) som, hvis man skulle dømme udfra den hyppighed, hvormed vores præsident nævner dem, der er nogen som stædigt nægter at forstå.
    Dagen efter holdt Leonid Kutjma en tale for videnskabsfolk og diverse samfundsspidser på konferencen "Ukraine - Det 21. århundrede", hvor han udsatte IMF for en så hård kritik, som på det seneste vel kun blevet premierminister Jusjenkos regering til del. IMF blev ikke alene beskyldt for at diskriminere mod Ukraine, men for at være nærmest direkte ansvarlig for den nuværende situation i landet. "Vores fejl - det er samtidigt vore kreditorers fejl", - sagde Ukraines præsident.
    24 timer senere blev Kutjma inveteret til Kyivs Institut for Internationale Relationer, hvor Ukraines kommende diplomater bliver uddannet. Her underholdt præsidenten med noget, der lignede en syntese ovenpå de to forudgående dages tese og antitese: Præsidenten erklærede, at der ikke fandtes nogle strategiske uoverensstemmeler mellem Ukraine og IMF. Men tilføjede: "Man bør ikke grave hovedet ned i sandet og ikke tale om de problemer med IMF, som der jo findes".
    Pro.uas kommentator udtrykker en vis forundring over det tidspunkt, som præsidenten valgte at fremkomme med den slags udtalelser på. Situationen er i øjeblikket den, at IMFs Ukraine-mission i sidste uge rejste hjem med forsikringer om, at man ville forsøge at bevilge Ukraine de længe ventede 250 mill. $, og vel at mærke inden Jul. Den europæiske genopbygnings-og udviklingsbank (EBRD) står i en venteposition til at bevilge ca. 250 mill. euro til færdiggørelsen af de to atomreaktorer i Rivne og Khmelnytskyj. Penge, der meget vel kan blive en katalysator for andre vestlige kreditter.
    Så på den baggrund kan enhver se, at Leonid Danilovitj umuligt kunne have valgt et bedre tidspunkt at fremkomme med diverse "sandheder" omkring Ukraines mangeårige kreditgivere på, skriver kommentatoren sarkastisk.
    Spørgsmålet er imidlertid, om d'herrer fra IMF, som altså har lært ukrainerne at begå fejl for deres egne penge, nu vil forstå hele dybden og oprigtigheden i den smerte, som vores præsident på det seneste til overflod har delagtiggjort den ukrainske offentlighed i. Vil de opfatte ordene fra en præsident i et uafhængigt centraleuropæisk land med behørig agtelse og respekt og tænke sig en ekstra gang om (i ca. 14 måneder), inden de kommer med deres millioner, spørger Pro.ua.
    Da Kutjma i fredags skulle svare på spørgsmål fra de studerende ved Kyivs Institut for Internationale Relationer kom han bl.a. med følgende udtalelser:
    - På spørgsmålet om, vi skal vælge EU eller Rusland, kan der kun være ét svar: både EU og Rusland.
    - Hvad angår det strategiske partnerskab med Amerikas Forenede Stater, og om vores relationer vil ændre sig, hvis der f. eks. kommer en eller anden ændring i administrationen i Amerikas Forenede Stater, kan jeg entydigt svare: i det store og hele - nej.
    - Både Europa og Rusland vil under et normalt samarbejde, hvis Ukraine opfører sig som en normal partner, være interesseret i, at den ukrainske gasrute og vores gasrørledning er udnyttet i dens fulde kapacitet. Vi bør deltage - og det er ønskeligt for os at deltage  - i opførelsen af den gasrørledning der går udenom og som hverken kommer i dag eller i morgen, tro mig.
    - Hvis vi i regeringen har nogle regeringsmedlemmer, som f.eks. kan tage til et eller andet land, som ligger lige i nærheden og kan blive arresteret der. Hvad er det for noget ?
    I forhold til implementeringen af april-folkeafstemningen om øgede magtbeføjelser til præsidenten på bekostning af Radaen, sagde Kutjma: "vores land har ikke nogen fremtid, hvis ikke folkeafstemningens resultater bliver implementeret".
 

21.11.00. Rigsadvokatur indrømmer at have fjernet lig

Det hovedløse og svært forvanskede lig, som den 6. november blev fundet ved byen Tarastja 120 kilometer syd for Kyiv og i nærheden af byen Bila Tserkva, og som journalisterne på internetavisen Ukrajinska Pravda (UP) mistænker for at tilhøre den i september forsvundne redaktør af avisen, Georgij Gongadze, blev fjernet fra det lokale lighus af de centrale ukrainske myndigheder i Kyiv. Det indrømmede vicerigsadvokat, Serhij Vinokurov, i et interview med avisen Segodnja, skriver UP.
    I et svar til Segodnjas journalister, der udspurgte ham angående ligets pludselige forsvinden fra Tarastja, oplyste Vinokurov, at beslutningen om, at "liget skulle undersøges i Kyivs regionale retsmedicinske afdeling" var blevet "truffet tidligere". "Men da det i onsdags blev klart, at der foregik et eller andet virvar omkring liget, og at det var på nippet til at blive kørt væk - ikke engang af nærtstående men af journalister - så gav vi en ordre om, at man skulle fremskynde fremsendelsen [af liget]. Det er det hele, der er ikke nogen hemmeligheder...", - bekræftede vicerigsadvokaten UP-journalisternes bange anelser om, at ordren til at fjerne liget kom den samme dag, som de ankom til Tarastja. Vicerigsadvokaten undlod bevidst at præcisere, hvornår "tidligere" beslutningen om det blev truffet, og hvorfor liget ikke blev overført til Kyiv straks. Ifølge Tarastja-distriktets politichef Velijev blev problemet med transporten af liget løst på en time, efter at der var blevet presset på fra Kyiv.
    Vinokurov ville heller ej udelukke, at der ville blive rejst tiltale mod den lokale retsmediciner, fordi denne udstedte en dødsattest i Gongadzes navn. "Men indtil videre er det kun rygter - ingen har endnu rejst en sigtelse for en straffelovsovertrædelse. Men selve forholdet og årsagen til, at en sådan dødsattest blev udstedt, er nu genstand for en undersøgelse, og man har afhørt den pågældende retsmediciner. Han oplyste i øvrigt, at han underskrev dokumentet under indtryk af et psykologisk pres fra de journalister, som i onsdags var ankommet til Tarastji", - oplyste vice-rigsadvokaten.
    Kollegerne og vennerne til den forsvunde Georgij Gongadze håber på, at det er Vinokurov, der overdriver i den pågældende situation, og ikke retsmedicineren Ihor Vorotyntsev. Journalisterne havde ikke havde kendskab til den procedure, som er påkrævet for at få udleveret liget fra lighuset og anmodede ikke om nogen dødsattest, oplyser UP.
    Vice-rigsadvokaten forklarede, at "ved at have en sadan attest i sin besiddelse kunne [UPs nye chefredaktør efter Gongadze] Prytula f.eks. have krævet at få udleveret liget fra et hvilket som helst lighus. Var hun f.eks. dukket op på et tidspunkt, hvor det var en eller anden sygeplejerske som var der, så kunne hun have fået det. Men eksperterne mangler endnu at gennemføre et stort arbejde med resterne af liget..."
    Nu er det klart, hvorfor den attest, som ikke havde den mindste betydning for os, fremkaldte en bølge af forargelse hos ordensmyndighederne. De er bange for, at vi fjerner liget? Men hvad er de bange for? Så meget desto mere, at politiet er overbevist om, at det ikke er Gongadzes lig?. Ordene om, at der er nogle der stadig mangler "at gennemføre et stort arbejde med resterne af liget" lyder endnu mere kynisk. Det er det rene sludder, eftersom liget havde ligget i lighuset i næsten to uger uden at nogen interesserede sig for det. Det blev imidlertid meget hurtigt kørt til Kyiv, ligeså snart vi dukkede op i Tarastji, skriver UPs redaktion, der forståeligt nok er dybt påvirkede af såvel deres kollegas forsvinden som de seneste begivenheder.
 

21.11.00. Rygterne om Tymoshenkos afgang er foreløbigt kun rygter

"Fyrer Kutjma Tymoshenko i morgen". Det var det spørgsmål, som internetavisen Pro.ua. stillede læserne i fredags - dagen inden præsident Kutjma skulle besøge Zaporizja-regionen øst for Kyiv. Ifølge Pro.ua. så skrev avisen Segodnja, at der inden præsidentens besøg gik vedholdende rygter i Zaporizja by om, at Kutjma under det besøg, der skulle have fundet sted lørdag den 18. november, havde tænkt sig at udpege Zaporizja-regionens guvernør, Aleksej Kutjerenko, (en nær allieret af oligarken og Tymoshenko-kritikeren, Oleksandr Volkov, red.) til ny brændsels-og energiminister efter Julia Tymoshenko.
    Ifølge Segodnjas oplysninger var Zaporizjas indbyggere meget overbeviste om Kutjerenkos "styrke". Deres overbevisning baserede sig på, at Zaporizjas guvernørpost allerede har været springbræt for senere vice-premierminister som Anatolij Holubtjenko, Volodymyr Demjanov og Volodymyr Kuratjenko.
    Desuden påpegede avisen, at Aleksej Kutjerenko langt fra er en novice i energispørgsmål - han har bl.a. været direktør for det private selskab "Interhaz" og nu guvernør for det industrielle kraftcentrum i Ukraine, som Zaporizje er.
    I forbindelse med de ovennævnte forlydender er det værd at erindre, at Leonid Kutjma for ikke så lang tid siden erklærede, at han ikke havde til hensigt at fyre nogen i forbindelse med de konklusioner, som kommissionen under ledelse af sekretæren for det nationale sikkerheds-og forsvarsråd, Jevhen Martjuk, vedrørende den kritiske situation i landets brændsels-og energikompleks, var nået frem til. Kommissionens rapport fremsatte nogle alvorlige beskyldninger mod bl.a. vicepremierminister Julia Tymoshenko, der har ansvaret for brændsels-og energikomplekset; beskyldninger som er blevet tilbagevist af såvel hende som af premierminister Viktor Jusjenko, skriver Pro.ua.
 

21.11.00. Vanskelig energisituation i Donetsk-regionen

Donetsk-regionen er den eneste af de ukrainske regioner, der er i en kritisk energisituation her på tærsklen til fyringssæsonen. 77 dampkedler er endnu ikke tilsluttet varmeforsyningssystemet, oplyste vice-premierminister Julia Tymoshenko i går. Værst er situationen i byen Makijivka, hvor der bor 0,5 millioner mennesker. Her 36 dampkedler ude af drift. 15 dampkedler er ude af drift i Artemivsk-distriktet. En sådan situation er ifølge Tymoshenko opstået p.g.a. den regionale ledelses utilfredsstillende indsats i forhold til at sikre forbrugernes rettidige betaling af gasregningerne. Regeringen har givet Donetsks guvernør 2 døgn til at tilslutte samtlige regionens dampkedler til regionens varmeforsyningssystemet.
    I et interview sagde Tymoshenko, at regeringen fra i morgen af vil indlede en kamp mod korruptionen og den lyssky økonomi i kulsektoren. Ifølge Tymoshenko er det "den sidste branche indenfor brændsels-og energikomplekset, hvor den lyssky kapital endnu er dominerende". Underforstået, at regeringen takket være hende allerede har løst problemet i olie-og gasbranchen.
Vice-premierministeren truede med at "tage fat i hver eneste konkrete kulmine". "Pengene vil fra nu af tilgå minearbejderne", - lovede Tymoshenko.
 

21.11.00. Flere ændringer i budget-2001

Det lovforslag til statsbudgettet for næste år, som regeringen har forberedt til 2. behandling i Radaen, vil næppe blive vedtaget uden ændringer, forudså parlamentets 1. vice-formand Viktor Medvedtjuk. Efter SDPU (o) lederens mening indeholder lovforslaget "en lang række spørgsmål, som der ikke kan findes noget svar på i dag".
    På den traditionelle mandagspressekonference i Verkhovna Rada i går bad journalisterne ham også at kommentere de udtalelser, som præsident Kutjma forleden dag kom med omkring de såkaldte oligarkers retsstridige handlinger. Den ukrainske offentlighed er efterhånden ved at vende sig til, at Leonid Kutjma ind imellem kommer med et par uoverlagte udfald mod såvel udenlandske som indenlandske politiske og økonomiske aktører. Eller også bliver han bare presset til det af journalisters og andres evindelige spørgsmål om, hvad han mener om alt mellem himmel og jord. Denne gang var turen åbenbart kommet til oligarkerne - en kategori af borgere, der i høj grad sikrede Kutjmas genvalg sidste år.
    Medvedtjuk, der jo selv anses for at være en af de førende ukrainske oligarker, eller i det mindste for at være tæt allieret med den største af oligarkerne - Hryhorij Surkis - snakkede sig ud af den fra visse sider givetvis ønskede konfrontation med Kutjma ved at understrege, at "begreber som oligarker eller finans-industrielt kapital ofte bliver forvekslet".
    "Om oligarkerne - og det ville være ukorrekt af mig at give nogle vurderinger af hverken Surkis eller nogen andre som I har remset op - er oligarker eller ikke, det tror jeg man skal overlade til dem selv. Hvis de betragter sig som sådanne, så skal de indrømme det. Hvis de benægter det, så vil de nok komme med deres indvendinger desangående (...) Et sådant begreb som "oligarker" findes ikke. Man har et sprogligt begreb, men spørgsmålet om, hvem man lader være omfattet af dette begreb - det er et spørgsmål om diskussionens niveau og om, hvad genstanden for diskussionen er. Jeg tror under alle omstændigheder ikke, at præsidenten mente noget, som overtræder gældende lovgivning", - sagde Radaens 1. viceformand.
 

22.11.00. Ukraine og Polen styrker forsvarssamarbejde

I går ankom en delegation fra den polske forsvarsstab på et officielt tre-dages besøg i Ukraine. Delegationen ledes af den polske generalstabschef, Czeslaw Piontas. Det er meningen, at parterne i løbet af besøget skal underskrive en plan om et såkaldt internationalt militærsamarbejde mellem Ukraines og Polens forsvarsministerier. Den polske generalstabschef skal mødes med Ukraines forsvarsminister, Oleksandr Kusmuk, sekretæren for det nationale sikkerheds-og forsvarsråd, Jevhen Martjuk og udenrigsminister Anatolij Zlenko. Desuden vil der efter planen finde forhandlinger sted mellem Czeslaw Piontas og hans ukrainske kollega, generalstabschef og 1. viceforsvarsminister, Volodymyr Shkydtjenko.
    I planen for det polske besøg indgår også Ukraines nationale forsvarsakademi og virksomheden for fremstilling af de berømte Antonov-fly "ANTK im. Antonova", oplyser internetavisen Pro.ua.
 

22.11.00. Transkarpato-regionen lider fortsat under forurening af floder

Ni måneder efter den ulykke i en række rumænske kulminer, som medførte en forurening af grænsefloden Tysa med tungmetaller, er den økologiske situation i Transkarpato-regionen, der grænser op til Rumænien, ikke blevet bedre.
    Alene i Tysa-flodens bassin er næsten 200.000 hektar landbrugsjord blevet ubrugelig som følge af ulykken i Rumænien. De høje kommissioner, som Kyiv sendte til området, anbefalede de lokale myndigheder at bortskære det forurenede jordlag omkring floderne Tysa, Ushta og Latorysa og fylde det op med sort muldjord hentet fra andre områder. I den regionale afdeling for økologisk sikkerhed er man enige i, at fjernelse af det forurenede jordlag i distrikterne Tjatjiv, Plutsk og Vinogradiv er den ideelle løsning, men den er alt for dyr. Derfor foreslår de lokale økologieksperter nu deres egen løsning. "En af mulighederne er, at udnytte vores ceolitforekomster i Khust til at forbinde ionerne i tungmetallerne med henblik på at udskadeliggøre forureningen", - siger leder af den statslige afdeling for økologi og de naturressourcer i Zakarpatska-regionen, Ivan Rosokha.
    Det er endnu uvist, hvor hurtigt den spaltede ciolit vil neutralisere jordbundsforureningen. I mellemtiden er indbyggerne gået helt væk fra at bruge en del af landbrugsjorden omkring Tysa. Monika Oras bor ved flodbredden. Tidligere havde hendes familie sin køkkenhave langs med Tysa. Efter uheldet i den rumænske kulmine og den deraffølgende forurening er de gået væk fra at dyrke jorden i det område. På trods af embedsmænds forsikringer om, at jordens forurening ikke overalt er kritisk, er de bange.
    "Der var nogen herude for at tage prøver. Vi havde en ged der græssede her, de tog prøver fra dens mælk. De tog også prøver fra brøndens vand. Men vi fik ikke noget at vide", - siger Monika.
Familien skaffede sig kort tid efter af med geden, men man drikker stadig vandet fra brønden. "Vi hentede vand langvejs fra, men jeg blev trær af det, fordi vi har to små børn... [Myndighederne] er ligeglade med, om vores vand er forurenet".
    De giftige stoffer, som sivede ud i floderne i Transkarpato-regionen, har aflejret sig i bunden. Følgen heraf er, at man risikerer en ny og ikke mindre økologisk katastrofe, næste gang der kommer et kraftigt regnskyl eller snefald.
 

22.11.00. Rigsadvokaten strammer grebet om Tymoshenko

Oleksandr Tymoshenko, der er gift med den omstridte vicepremierminister med ansvar for energisektoren Julia Tymoshenko og som efterfulgte sin kone på posten som en af lederne af selskabet "Ukraines Forenede Energisystemer", skal fortsat sidde i varetægtsarrest. Retten i Kyivs Radjanskyj-distrikt afviste i går en begæring fra hans advokater om at løslade Oleksandr Tymoshenko, fordi loven efter deres mening var blevet overtrådt, da arrestordren imod ham blev udstedt. En af Tymoshenkos advokater sagde i et interview til journalisterne, at han var uenig i rettens afgørelse og ville kære den til Kyiv byret.
    Ukraines rigsadvokat Mykhajlo Potebenjko sagde i går på en pressekonference, at de sigtelser, der er rejst mod Oleksandr Tymoshenko, byggede på reelle beviser og, at hans kone var involveret i det. Da journalisterne så spurgte ham, om der kunne blive tale om en sigtelse for overtrædelse af straffeloven imod Julia Tymoshenko, svarede Potebenjko: "Jeg mener det, som I siger".
    Rigsadvokat Potebenjko skal sammen med sin stedfortræder Mykola Obikhod snart til Moskva med henblik på at undersøge sagen omkring selskabet "Ukraines Forenede Energisystemer"s gæld til Ruslands forsvarsministerium. Sagen går tilbage til 1997, da Julia Tymoshenko var leder af "Ukraines Forenede Energisystemer". "Vi har dokumenter, der bl.a. bringer Julia Tymoshenko i en ikke særlig behagelig situation", - sagde Potebenjko. - "Og det vil måske snart blive offentliggjort, herunder på en pressekonference".
    Rigsadvokaten oplyste desuden, at man i Tarastja-distriktet, hvor der jo for et par uger siden blev fundet et lig, som muligvis er identisk med den i september forsvundne journalist Gongadze, også har fundet et afskåret hoved. Indtil videre er det for tidligt at tale om, hvorvidt det makabre fund stammer fra det hovedløse lig. Potebenjko understregede, at det kun er journalistens kone Myroslava, der kan have krav på en status som skadelidt, og under ingen omstændigheder hans kolleger: "Den retsmediciner, som udstedte attesten, som bekræftede at liget var Gongadzes, handlede umodent. Vi har i øvrigt forhørt ham, og han fortalte hvordan det altsammen fandt sted, og han sagde at han gjorde det under indtryk af presset fra de mennesker, som ankom".
    Rigsadvokaten afviste, at den regeringsbeslutning der tillod statsadvokaterne at beholde 10% af det erstatningsbeløb, som de får medhold i af retten, til egne formål, ville føre til at statsadvokaterne fra nu af ville sigte forretningsfolk uden grund.
 

22.11.00. Tymoshenko i et nyt angreb på lyssky kapital

Den ukrainske regering er utilfreds med fraværet af en klar strategi for udviklingen af landets kulsektor og lyssky strukturers monopolisering af kulmarkedet. Derfor forbereder regeringen en række reformer i den kriseramte sektor. Det drejer sig bl.a. om privatisering. Julia Tymoshenkos forslag er allerede stødt på hård kritik fra hendes traditionelle opponenter. En ny "kulkrig" mellem regeringen og den lyssky kapital kan derfor meget vel afløse den igangværende konflikt i olie-og gassektoren.
    Ifølge Julia Tymoshenko, der gang på gang afslører et indgående kendskab til diverse indviklede  manipulationsskemaer, befinder de største lyssky kapitaler sig netop i kulsektoren, og nærmere betegnet omkring produktet kokskul. Monopolistiske klaner kontrollerer ifølge hende ikke alene de virksomheder, som står for udvindingen af kul, men også metalvirksomhederne og har oprettet deres eget lyssky marked for afsætning.
    "Kokskul bliver solgt til nedsatte priser gennem en vis forarbejdning på metalvirksomhederne. Edvidere skabes der en vis merværdi til eksport, som forbliver i udlandet. Dvs. at vi har at gøre med kapitalflugt for så vidt angår hele det overskud, som er skabt. De gælder såvel de kuludvindende virksomheder som metalvirksomhederne og ved salg med henblik på eksport, som så bliver kørt igennem skattely i udlandet", - sagde Tymoshenko på en pressekonference i går.
    Samtidigt med det lider kulminerne en langsom men sikker død p.g.a. for lave kulpriser - de har intet overskud. Det tekniske udstyr, som de får tilbudt, er til gengæld noget af det dyreste der findes. Statstilskud bliver brugt til nedbringelse af gæld, men også de statslige penge ender ifølge vicepremierministeren i lommerne på de selvsamme lyssky forretningsfolk. Det var de samme skemaer, som der angiveligt blev brugt til hvidvaskning af penge på markedet for elektricitet. Derfor planlægger regeringen at komme dem til livs efter det allerede afprøvede scenario: man vil gøre en 100% afregning for det udvundne kul til normen og tillade at sælge kullet på auktioner.
    "For det første skal vi koble os på verdensmarkedspriserne på kokskul", - siger Tymoshenko. - "Det andet er, at vi skal indføre et system, som ligner det system vi har for betaling for elektricitet. D.v.s. at vi skal introducere nogle befuldmægtigede banker, som ikke kun skal kontrollere opkrævningen udelukkede i form af rede penge, men også skal overvåge, at disse opkrævede penge kun bliver anvendt til indkøb af udstyr på et konkurrencemæssigt grundlag".
    Reformeringen af kulsektoren betyder også en revision af ejerforholdene. Regeringen vil gerne gå væk fra monopolsammenslutninger og indføre den konkrete kulmine som ejer. Tymoshenko foreslår en anden privatiseringsform, som vil gøre det umuligt at opkøbe en kulmine med det formål at eliminere en konkurrent. Ifølge hendes plan skal det ikke kun være pengenes størrelse, der skal afgøre ejendomsretten, men også den udviklingsplan, der er fremlagt, og som medregner sociale og miljømæssige aspekter.
 

23.11.00. Lazarenko bliver ikke udleveret til Ukraine

USAs justitsmyndigheder har truffet en beslutning om, at den tidligere ukrainske premierminister i årene 1996-97,  Pavlo Lazarenko, som står anklaget for korruption i såvel Ukraine som USA og er blevet dømt in absentia i Schweiz, skal forblive i USA med henblik på en retssag og en eventuel senere afsoning. Lazarenko befinder sig for tiden i et varetægtsfængsel i San Francisco.
    Spørgsmålet om en eventuel udlevering af Lazarenko til Ukraine vil der først blive taget stilling til efter den endelige domsafsigelse. Og det kan vare mindst et år, før alle appelmuligheder er opbrugt.
    USAs myndigheder vil sætte Lazarenko under tiltale for at  have hvidvasket 114 mill. $, som han i årene 1994-99 angiveligt havde modtaget på ulovlig vis og overført til udenlandske bankkonti.
    "Der er ikke sket noget nyt i Amerika. At den tidligere premierminister skulle retsforfølges i USA var noget, vi allerede har vidst siden i sommers, da han blev sigtet for pengehvidvask", - oplyser Pavlo Lazarenkos ukrainske advokat, Maryna Dovhopola, til internetavisen UP. Det eneste nye er, at den ukrainske rigsadvokat, Mykhajlo Potebenjko, for første gang offentligt har indrømmet, at det første sted, hvor eks-premierministeren får retfærdigheden at føle, ikke bliver Ukraine men USA.
    Lige nu er det uvist, hvornår retsmøderne vedrørende hvidvaskningsanklagen finder sted. "Det eneste jeg kan sige er, at det bliver snart", - sagde Dovhopola til UP.  Den amerikanske anklagemyndighed er ifølge advokaten i øjeblikket i gang med at udfærdige anklageskriftet og diverse dokumenter, og hvornår disse er klar, tør hun ikke sige noget om. Retssagen skal foregå i distriktsretten i San Francisco.
    I øjeblikket forbereder Lazarenkos amerikanske advokater sig til det næste retsmøde vedrørende løsladelsen af Lazarenko mod kaution; et retsmøde, der allerede er blevet udsat adskillige gange. Men det skal efter planen finde sted den 28. november. "Der er begrundet håb om, at man på baggrund af de amerikanske advokaters dokumentation, vil kunne løslade Lazarenko mod kaution indtil selve retssagen, - oplyser Dovhopola. Spørgsmålet om eks-premierministerens ansøgning om politisk asyl i USA er foreløbig blevet udsat p.g.a. de strafferetlige sigtelser imod ham.
 

23.11.00. SDPU (o) og Jusjenko i ny konflikt

Partiet SDPU (o), der ledes af parlamentets 1. viceformand Viktor Medvedtjuk, beskylder nu reelt den ukrainske regering for manglende professionalisme og korruption under salget af landets største metalvirksomhed, skriver det den amerikansk-gifte premierminister Viktor Jusjenko venligt stemte UP, som i øvrigt bliver finansieret af USAs ambassade i Kyiv.
    SDPU (o)s parlamentsfraktion betegner regeringens holdning som "kortsigtet". Ifølge SDPU (o) består denne kortsigtethed i, at regeringen har rettet henvendelse til præsident Leonid Kutjma med anmodning om at nedlægge veto mod loven om særlige forhold under privatiseringen af Mariupols metalfabrik "im. Illitja". De forenede socialdemokrater er overbeviste om, at den slags henvendelser fra regeringens side sker af "rent finanspolitiske årsager eller p.g.a. lobby'eringen af konkrete udenfrakommende køberes interesser", - citerer Interfaks-Ukrajina SDPU (o)s erklæring ifølge UP.
    Loven om særlige forhold under privatiseringen af Mariupols metalfabrik "im. Illitja" blev vedtaget i Verkhovna Rada den 2. november, og den opererer med en hidtil uset fordel til en af de potentielle købere - medarbejderne, som er forenet i selskabet "Illitj-Stal" A/S. Ifølge loven, hvis første ophavsmand var deputeret Matvijenkov fra fraktionen "Regionernes Genfødsel" og sidenhen udvalget for økonomisk politik under ledelse af deputeret Kostusjev fra fraktionen "Trudova Ukrajina", får "Illitj-Stal" A/S "en fortrinsret til købet af aktiemajoriteten", Derudover får "Illitj-Stal" ret til at købe denne aktiemajoritet på afbetaling. Medarbejderne har som hovedargument brugt, at det er dem selv, som i deres ansigts sved har skabt en rekordhøj produktion og overskud, og derfor er berettigede til at eje deres egen virksomhed. Selvfølgelig kan andre potentielle købere også tage del i privatiseringen, men efter UPs mening vil den klare diskrimination i loven afholde dem fra det.
    Derfor har Jusjenko henvendt sig til Kutjma med forslag om at nedlægge veto mod denne lov. Regeringens holdning er, at den slags "særlige forhold" under privatiseringerne af en virksomhed kan komme til at danne præcedens. En lovmæssig præferance for en af køberne kan danne præcedens for en hvilken som helst direktør for en strategisk vigtig virksomhed, som så kan bruge Mariupol-medarbejdernes logik til sin fordel. Desuden mener man i regeringen, at Ukraines internationale omdømme vil lide skade herunder - og det på tærsklen til den såkaldte super-privatisering i 2001, skriver UP.
 

23.11.00. Bombe mod kendt politikers sommerhus

Ifølge den ukrainske avis Fakty oplyste Tv-stationen Inter i tirsdags, at en bombesprængning havde fundet sted på den grund, hvor tidligere brændsels-og energiminister og nuværende vice-sekretær for Ukraines nationale sikkerheds-og forsvarsråd, Serhij Tulub, er ved at opføre et sommerhus i landsbyen Kozyn lidt udenfor byen Obukhiv syd for Kyiv.
    Næstkommanderende i Kyivs regionale politi, Vasyl Zarubenko, bekræftede overfor Fakty, at en hjemmelavet sprængladning blev udløst ved 11-tiden i mandags. Til al held var sprængkraften begrænset og ingen af de håndværkere og vagter, som var i området, kom noget til. Sommerhuset forblev også intakt. Sprængstofeksperter, som ankom til stedet, uskadeliggjorde endnu en sprængladning, som blev fundet på sommerhusgrunden. Eksperterne er ved at typebestemme "bomben". Politiet arbejder med flere forskellige teorier, som de endnu er utilbøjelige til at offentliggøre.
    I en kommentar til hændelsen sagde Tulubs overordnede - sekretær for det nationale sikkerheds-og forsvarsråd, Jevhen Martjuk - at han havde grund til at antage, at terrorhandlingen var bestilt, og at dens hovedformål var at "intimidere". Den daglige leder af sikkerheds-og forsvarsrådet var "tilbøjelig til at vurdere hændelsen i en bredere kontekst af begivenheder, som foregår i energisektoren", eftersom Serhij Tulub er sikkerhedsrådets ansvarlige for landets brændsels-og energikompleks og en hård kritiker af den nuværende regering.
    Selv sagde Serhij Tulub i en kommentar til nyhedsbureauet Interfaks-Ukrajina, at de kompetente organer, som har indledt en efterforskning for overtrædelse af straffeloven, nok skulle afklare det, som var sket. P.g.a. det store arbejdspres besøger Tulub kun sjældent det sommerhus, som har været under opførelse i næsten to år. Ifølge hans oplysninger har sprængningen ikke haft nogen betydning for hans lyst til at arbejde videre, oplyser Fakty.
 

23.11.00. Over to tons marihuana beslaglagt i ukrainsk havn

Det ukrainske toldvæsen afslørede natten til tirsdag i denne uge, at fragtskibet "Tropical Land" havde over to tons marihuana gemt i den last af friske bananer, som skibet havde leveret i havnen Illitjivskyj ved Sortehavet, skriver avisen Fakty. Skibet tilhører selskabet "Dole", der specialiserer sig i eksport af tropiske frugter. Den ulovlige last blev afsløret under stikprøvekontrollen af nogle af de 76.000 kasser med "bananer", hvor man pludseligt opdagede nogle briketter i sort plastikindpakning. En teknisk undersøgelse af briketternes indhold viste, at der var tale om et narkotisk stof. En laboratoriumsundersøgelse viste, at det var marihuana.
    Den eksotiske vare er efter al sandsynlighed blevet læsset i en columbiansk havn: for det var netop i den columbianske havn, Santa Marta, at et stort parti bananer blev læsset på skibet "Tropical Land" den 25-27 oktober.
    Skibets besætning bestod af borgere fra forskellige lande. Skibet sejlede under maltesisk flag. Det er foreløbigt blevet arresteret, så længe efterforskningen fortsætter. Kaptajnen, den equadoranske statsborger Patricio Jaramilla, og besætningsmedlemmerne afgiver nu forklaring til de ukrainske myndigheder.
    Indtil videre er der ingen informationer om, hvem de mulige bagmænd er. Det anses dog for at være et gennemgående træk ved søtransporter, at det er kaptajnen, som bærer ansvaret for alt det, som finder sted ombord, mens en af hans assistenter må svare for alle aflæsnings og pålæsningsoperationerne.
    En række private firmaer i en række større ukrainske byer er aftagere af partiet, som det columbianske selskab "C.I. Promotora bananera S.A." formelt står som afsender af, skriver Fakty. Et gram marihuana koster ca. 3$ på det sorte marked.
     Den første, der opdagede en kasse med marihuana, var en havnearbejder, som derefter underrettede sikkerhedspolitiet i byen.
    Det kan ikke udelukkes, at en del af marihuanaen allerede har nået at blive indleveret før beslaglæggelsen den 20. november. Efter at have gennemgået toldproceduren den 17. november, fik skibet nemlig lov til at afskibe sin last, selvom sikkerhedspolitiet holder et ekstra vågent øje med de skibe, som kommer fra landene med en øget narkorisiko; nemlig Latinamerika, herunder Columbia. Sikkerhedspolitiet var godt klar over, at skibet "Tropical Land" var på vej til en ukrainsk destination og havde en mistanke om, at det muligvis kunne indeholde et parti narkotika, men fandt altså ikke noget, før man ved et tilfælde fik et tip af en havnearbejder.
    I Ukraines nyere historie er det det næststørste parti marihuana, som er blevet beslaglagt af de ukrainske myndigheder. Det hidtil største parti blev afsløret på den ukrainsk-slovakiske grænse for to år siden. Dengang opdagede man over seks tons hash i en last med parketgulv fra Uganda.
 

24.11.00. Præsidenten fremlægger lovforslag om forfatningsændringer

Præsident Leonid Kutjma har sendt to lovforslag til parlamentet. Lovforslagene skal implementere april-folkeafstemningens beslutninger.
    Efter ankomsten til Tyrkiet, hvor Kutjma i disse dage er på sit andet officielle besøg, kom præsidenten med en udtalelse om, at han ville være nødsaget til at søge "ekstra midler" til at opnå indflydelse hos de folkedeputerede, hvis parlamentet ikke godkender hans lovforslag med det nødvendige flertal af stemmerne, skriver UP.
    Det er ifølge internetavisen uklart, hvad landets leder mere præcist lagde i begrebet "ekstra midler". Efter UPs mening skyldes uklarheden nok, at man vil kunne overraske de folkevalgte, hvis ikke de udviser "en tilstrækkelig politisk modenhed til at træffe en for Ukraines skæbne afgørende beslutning".
    En politisk degeneration kan meget vel blive konsekvensen, eftersom hver eneste af de deputerede ifølge Kutjma "gerne vil se sig selv på toppen af magtens pyramide og træffe beslutninger på alles vegne, herunder folkets". "Jeg har ikke tænkt mig at bruge fire år på en permanent kamp med parlamentet, og hvert eneste år miste de positive forandringer i økonomien", - delagtiggjorde den ukrainske forfatnings garant tilhørerne om sine planer for fremtiden.
    "Udviklingens baggård" - det er det sted, som Ukraine ifølge Kutjma vil havne i, hvis landet bevarer den nuværende model. Og selv, hvis der skulle komme lidt fremskridt, så vil dets fart være lig med "en skildpades", påpegede han.
    De ideer, som parlamentet skal implementere, er indeholdt i to lovforslag. Det første lovforslag vedrører de folkevalgtes status. Det andet lovforslag vedrører nogle mekanismer, som gør det muligt at berøve de folkedeputerede denne status, inden deres mandat udløber.
    Præsidentens pressesekretær, Oleksandr Martynenko, fortalte under besøget i Tyrkiet lidt nærmere om, hvad der er i vente. Således har de folkedeputerede en immunitet, og bærer ikke et retligt ansvar for resultater af afstemninger, udtalelser i parlamentet eller dets organer. Ganske vist med undtagelse af fornærmelser og bagvaskelser. Denne immunitet kan blive frataget, hvis den folkevalgte bliver tilbageholdt eller anholdt - men kun efter en motiveret afgørelse truffet af landets Højesteret. Kun rigsadvokaten eller dennes befuldmægtigede kan rejse en strafferetlig tiltale mod de folkedeputerede.
    Ifølge Kutjmas andet lovforslag, kan parlamentet nu blive opløst i tre tilfælde. For det første, hvis parlamentet indenfor en måned ikke kan danne et parlamentsflertal (lovforslaget opererer med, at et sådant flertal skal fungere under hele parlamentssamlingen, og at de folkedeputerede personligt skal underskrive de aftaler, som fastlægger de vigtigste principper for flertallets virke). Det andet tilfælde er, hvis de deputerede ikke har vedtaget statsbudgettet senest 92 dage efter, at regeringen har fremlagt lovforslag herom i Radaen (det skal regeringen gøre inden den 15. september). Og det tredje tilfælde, hvor de folkevalgte samlet kan blive berøvet deres mandat, er den nuværende regel i forfatningen om, at parlamentet skal træde sammen senest 30 dage efter en sessions begyndelse.
    Hvis Radaen nogensinde bliver opløst, så skal præsidenten udskrive parlamentsvalg, som skal afholdes senest 60 dage efter dekretet om ophøret af Radaens mandat er udstedt. Reglen om, at Radaen ikke kan opløses indenfor et år efter et ekstraordinært parlamentsvalg, indenfor et halvt år før præsidentens ordinære mandat udløber og under krigsrets-eller nødretstilstand, bibeholdes.
    Præsidentens repræsentant i Radaen, Roman Bezsmertnyj, sagde i går, at parlamentet inden en måned skal tage stilling til, hvorvidt parlamentsvalget skal foregå efter en ny metode. Bezsmertnyj "vil ikke udelukke", at Radaen midt i december skal 2. behandle et lovforslag om valget af folkedeputerede efter en forholdstalsordning. I dag vælges det ukrainske parlament som bekendt for halvdelens vedkommende efter en forholdstalsordning (partilister) og for den anden halvdels vedkommende efter et majoritetsprincip (i enkeltmandskredse). Repræsentanterne for parlamentets centrum-højre flertal anser det imidlertid for uacceptabelt at indføre et rent forholdstalssystem. Kutjma udtalte fornylig, at han kun kan bakke op om et forholdstalssystem, hvis der kommer et to-kammer parlament. I så fald skal man efter Kutjmas ide vælge partier og sammenslutninger til underhuset, mens overhuset skal bestå af kendte efternavne, vurderer UP. Men hvis oprettelsen af et to-kammer parlament går i hårdknude, så er Kutjma "kategorisk" for det nuværende blandede valgsystem. Efter UPs opfattelse vil Kutjmas næste lovforslag omkring forfatningsændringer som følge af folkeafstemningens beslutninger netop dreje sig om valgsystemet.
 

24.11.00. Ukraine og Tyrkiet underskriver bilaterale dokumenter

Indenfor rammerne af den ukrainske præsident Kutjmas officielle besøg i Tyrkiet, underskrev Ukraines og Tyrkiets præsidenter en række bilaterale aftaler, oplyser internetavisen Proua.
    Tyrkiet er Ukraines 5. største handelspartner. Samhandelen mellem de to lande er blevet forøget med 1/3 i løbet af de første 10 måneder af i år sammenlignet med sidste år. Men der er stadigvæk problemer i forholdet mellem de to stater. Tyrkiet valgte at tilsidesætte det ukrainske tilbud om leverance af 1.000 kampvogne til en samlet pris af 4 mia. $ til fordel for et tysk firma. Udover Tyskland og Ukraine deltog også franskmænd og amerikanere i licitationen. Ifølge Ukraines præsident "er der ikke sket noget dramatisk ved at Ukraine tabte licitationen". Ifølge ham var det "hverken de økonomiske eller de tekniske karakteristika der vandt, men noget helt andet". "Vores kampvogne er betydeligt billigere". Kutjma bekræftede desuden, at ukainske grænsevagter også fremover vil reagere "skarpt" på de tyrkiske fiskeres overskridelser af territorialfarvandet. "De skal ikke tro, at de bare kan komme der, hvor der ikke er bud efter dem, for så vil der ikke være problemer", - sagde Kutjma og tilføjede, at "Tyrkiet ikke har nogen problemer med de ukrainske fiskere". Det vides ikke, hvad den tyrkiske part sagde i den forbindelse, men det vides, at tyrkerne bliver oversvømmet af ukrainske borgere, der køber varer i Tyrkiet for derefter aft sælge dem på det ukrainske marked. Det er en af årsagerne til, at samhandelen mellem de to lande er så stor.
    Tyrkiets ledelse har sikkert helle ikke været udelt begejstrede for præsident Kutjmas nylige omtale af olierørledningen fra Baku (Azerbajdzhan) til Ceyhan (Tyrkiet). Kutjma nærmest hånede dette amerikansk-inspirerede projekt som et eksempel på en rørledning, som der tales meget om, men hvor intet er sket. Kutjma omtalte projektet for at illustrere, at den planlagte gasrørledning fra Rusland via Polen til Vesteuropa (udenom Ukraine) nok heller ikke blev til noget. Men det, som nok gjorde Kutjmas ord ekstra sårende for tyrkerne, er nok så meget den omstændighed, at Baku-Ceyhan ruten rent faktisk ser ud til at have tabt slaget til Tengiz-Novorosijsk ruten som den foretrukne transitrute for den kaspiske olie. Det har nemlig vist sig, at Azerbajdzhans forhåndenværende oliereserver alligevel er for små til, at en rørledning gennem det bjergrige Østtyrkiet vil være mere rentabel end én som går fra Azerbajdzhan til Rusland, der mod forventning har genetableret en relativ kontrol med de urolige provinser på grænsen til Georgien og Azerbajdzhan.
    Til gengæld kan tyrkerne slå ukrainerne i hovedet med, at Gazprom er ved at være færdige med det såkaldte "Blue Stream" projekt, som er en ny gasrørledning fra Rusland til Tyrkiet langs Sortehavets bund, der vil kunne levere over halvdelen af Tyrkiets behov for naturgas. Gasrørledningen går selvfølgelig, fristes man efterhånden til at sige, udenom ukrainsk territorium.
    Men ellers burde Tyrkiet netop være et af de lande, som det må være meget magtpåliggende for Ukraine at knytte nære bånd til. De to lande har fælles interesser som potentielle amerikanske forposter i regionen på længere sigt.
    Dette afspejler sig da også i, at de to lande undertegnede et fælles communique vedrørende resultatet af forhandlingerne. Følgende aftaler blev ifølge Proua underskrevet:
En aftale om hurtig gensidig underretning om kernekraftsulykker og udveksling af informationer om atominstallationer (fra ukrainsk side blev disse dokumenter underskrevet af miljø-og naturressourceminister Oleksandr Zajets); aftale om retlig hjælp og samarbejde indenfor borgeranliggender og et protokol om samarbejde mellem de to landes justitsministerier (underskrevet af justitsminister Suzanna Stanik); aftale om samarbejde indenfor den farmaceutiske industri (underskrevet af sundhedsminister Vitalij Moskalenko); aftale om gensidig beskyttelse af informationer og materialer, udvekslingen af hvilke finder sted i forbindelse med samarbejdet indenfor forsvarsindustrien (underskrevet af sikkerhedstjenestens chef, Leonid Derkatj); aftale om samarbejde indenfor post-og kommunikationssfæren (underskrevet af formanden for den statslige kommunikations-og informationskomite Oleg Shevtjuk); aftale om samarbejde mellem de statslige informationsbureauer "Ukrinform" og Det anatoliske agentur (underskrevet af direktør for "Ukrinform" Viktor Tjamara), oplyser UNIAN.
 

24.11.00. Jusjenko svarer undvigende på spørgsmål om USA

For et par uger siden bragte den russiske avis Nezavisimaja Gazeta en artikel, der påstod, at Jusjenko-regeringens afgang ifølge en velunderrettet kilde i Ukraines præsidentadministration ville ske i umiddelbar forlængelse af, at det officielle resultat af valget i USA bliver kendt, men på betingelse af, at George W. Bush vinder. Udokumenterede rygter vil vide, at Al Gore som leder af den såkaldte "Kutjma-Gore kommission" i december sidste år fik overtalt Ukraines præsident til at presse parlamentet til at godkendte netop nationalbankdirektør Viktor Jusjenko som Ukraines ny premierminister, hvilket også skete kort tid efter med et overraskende stort flertal i Radaen.
    Ukraines premierminister deltog i går i en direkte udsendelse i ukrainsk fjernsyn, hvor han bl.a. kommenterede den russiske udenrigsministers forhandlinger i Warszawa og regeringens reformer indenfor kulsektoren. Efter en diskussion om den ukrainske kulsektors problemer, stillede studieværten Jusjenko følgende spørgsmål:
    "Viktor Andrejevitj, Deres reformregering har formået bedre end alle de forrige regeringer at udstå et så massivt pres, som der i øjeblikket er mod regeringen. Mange politikere og massemedier ser en sammenhæng mellem længden af regeringens levetid og en støtte fra Washingtons side. Og at denne støtte er direkte afhængig af de garantier, som De personligt har givet og vil give om at favorisere de investorer, som har en geopolitisk og økonomisk interesse for Ukraine. Hvor sandfærdige er disse påstande?`"
    Efter at have trukket vejret dybt et par gange, svarede Jusjenko:
    "Det er et meget...mangesidigt spørgsmål, men jeg vil forsøge at besvare visse nøglespørgsmål. Jeg er stolt af, at den ukrainske regering arbejder i 11 måneder...ikke så meget p.g.a. bedømmelsen af længden af tiden, men af det saglige. Jeg tror, at hvis denne regering vil være nødt til at træde tilbage på et eller andet tidspunkt, så er jeg overbevist om, at alle ministre vil forlade regeringsbygningen via hoveddøren og ikke liste sig stille og roligt ud ad bagudgangen. Det er for at forstå, at den tid, som vi har tilbragt i regeringen, har vi viet til at tjene den ukrainske interesse og de ukrainske mennesker, og jeg tror ikke, at det bare er søde ord, og har ikke lyst til yderligere at uddybe det.
    Det andet spørgsmål: hvad angår...øh...støtten...og en eller anden form for støtte...herunder en politisk, international o.s.v., er der det at sige til det, at Ukraine har altid været og vil altid blive vurderet på én ting: hvis den indenrigs-og udenrigspolitiske kurs er bekvem og forståelig, vil denne politik altid finde støtte, uafhængigt af personspørgsmål, og hvem der vil føre den. Jeg er overbevist om, at vi i dag har en grundlæggende kurs, som er fastlagt af præsidenten og af landets institutter, som bliver modtaget ret tolerant både i Vesteuropa, i Øst...Asien, i det centrale Asien og på begge de amerikanske kontinenter. Og det er det allervigtigste. Jeg er overbevist om, at vores relationer i dag har et niveau, hvor vi let kan tale om et strategisk partnerskab med såvel Rusland som Amerikas Forende Stater og sågar Polen, som vi har snakket om. Det er grundlaget. Det er grundlaget for de relationer og den position, som efter min opfattelse reflekteres i regeringen i form af en politisk bedømmelse".
 

24.11.00. Lovforslag om forfatningsændringer kritiseres

Det ukrainske parlaments vice-formand, Stepan Havrysh, der selv er jurist og tilhører oligarken Volkovs fraktion, mener at implementeringen af folkeafstemningens resultater bliver "genstand for diskussion", skriver UP.
    Ifølge vice-formanden bør Radaen ikke uden videre indskrænke sine beføjelser. Derfor foreslår Havrysh at man søger "kompromisformuleringer" for at gennemføre forfatningsændringerne allerede i denne parlamentssession (dvs. inden januar). Ifølge ham, så har de to lovforslag, som præsident Kutjma i forgårs fremlagde i parlamentet, "visse juridiske unøjagtigheder", som efter Havrysh's opfattelse bør "finpudses på professionel vis i parlamentssalen", - citerer Interfaks-Ukrajina.
Først efter "nøje at have studeret" lovforslagene kan man efter hans opfattelse vurdere, hvilken skæbne de vil lide i parlamentssalen. Havrysh går så langt som til at sige, at han er overbevist om, at parlamentet ikke uden videre vil indføje de formuleringer som blev vedtaget på april-folkeafstemningen som ændringer i forfatningen, og at man vil blive nødt til at gå til Forfatningsdomstolen "for at blive konsulteret", skriver UP.
    Den tidligere amerikanske statsborger og nuværende parlamentsmedlem i Ukraine, Roman Zvarytj fra Rukh, kom ligefrem med en direkte kritik af præsidentens lovforslag. I et interview til TV-kanalen ICTV påpegede han, at man overhovedet ikke kan vedtage de love. Hvad han mere præcist mente med det vides ikke, men formuleringerne var ret hårde - han sagde noget om, at præsidenten "var blevet fanget i en fælde" af disse love. En tanke som socialistpartiets Oleksandr Moroz også kom frem med fornylig. Samtidigt kunne Zvarytj dog skrive under på nødvendigheden af, at beskære den parlamentariske immunitet.
 

27.11.00. Shell vil gerne overtage Ukraines gasrørledning

Det britisk-hollandske selskab Shell er parat til at forpagte den ukrainske gasrørledning, der årligt transporterer over 100 mill. tons naturgas fra Rusland til Europa. Betingelsen er imidlertid, at den ukrainske stat afgiver aktiemajoriteten og afstår fra at forlange betaling for forpagtningen, skriver UP.
    Koncessionen skal efter Shells opfattelse strække sig i 40 år, og den ukrainske stat kan beholde 25% af aktierne i det forenede rørledningssystem, mens Shell til gengæld vil investere 600 mill. $ i en modernisering. Det er de betingelser for at forpagte den unikke ukrainske gasrørledning, som Shells ledelse nu officielt har fremlagt. "Hvis aftalen kommer i stand, så vil de russiske gasejere få en pålidelig partner, om kan sørge for transporten af gas til Europa", - skriver den russiske avis Izvestija ifølge UP.
    Ifølge avisen er Shells nuværende betingelser langt hårdere end dem, som Shell foreslog den ukrainske stat i 1997. Dengang var Shell villig til at lade staten beholde 51% af aktierne. Desuden tilbød briterne dengang at investere en hel milliard $ i det ukrainske gasrørledningsnet. Derudover vil selskabet ikke længere betale Ukraine en bonus på 500 mill. $.
    "I onsdags meddelte Shells direktør med ansvar for udviklingen af virksomheden i SNG-landene, Hans Voss, at hans selskab i princippet er parat til at forpagte gastransportsystemet", - skriver Izvestija. Selskabet har opstillet nogle hårdere betingelser, hvorved det har udnyttet Ukraines kritiske situation p.g.a. Gazproms pres og rørledningernes nedslidning. Det sidstnævnte har medført, at de årlige tab af gas i det ukrainske system nu svarer til 350 mill. $, påpeger Izvestija.
    "For Ukraine er en sådan aftale ikke alene en mulighed for at støtte sin gassektor, men en chance for at overføre landets gældsproblemer i forhold til Rusland til olieselskabet", fortsætter den russiske avis. Gazprom skal også være tilfreds med dette forslag. En kilde i det russiske selskab oplyser overfor avisen, at Shells koncession betyder, at "vi overgår til et principielt anderledes forretningsforhold". "Fremover vil vi ikke have at gøre med en abstrakt stat som Ukraine, som ikke kan få bragt orden i sit gassystem, men med en reel partner - et selskab, som vi kender. Desuden vil der være nogle, man kan stille til ansvar for tyveriet af gas - hvis selskabet ikke sikre beskyttelsen af den russiske gas som transporteres mod den ulovlige aftapning, så bærer det ansvaret", - meddelte kilden.
    I en kommentar skriver UP, at Gazprom på denne måde vil løse alle sine hovedproblemer i forholdet til Ukraine. Uden at skyde nogle penge ind hverken i privatiseringen eller koncessionsafdrag, får Gazprom en garanti for en uabrudt leverance af gas til Europa. Efterhånden kan leverancerne blive forøget uden at man behøver at opføre en ny gasledning udenom Ukraine. I øvrigt oplyser UP, at antallet af modstandere af et sådant byggeri gennem Polen, er blevet forøget. Ifølge Moskva-avisen Sevodnja, der henviser til polske aviser, "glemte" russerne at informere det officielle Warszawa om, at de under byggeriet af den første gren af gasrørledningen Jamal-Europa lagde fiberoptiske kabler ned sammen med rørledningen. Således udbrød der en "spionskandale" i det russisk-fjendtlige Polen med Gazprom i en mindre heldig rolle.
    Hvis det kun bliver Shell, der skal stå for koncessionen, bliver Ukraines gæld overfor Gazprom bevaret.  Der var planer om at fjerne den gæld ved at modregne den i russernes betaling for administrationen af den ukrainske gasrørledning. Ganske vist forbliver alle disse varianter foreløbigt kun arbejdshypoteser. Det er velkendt, at premierminister Viktor Jusjenko går ind for en koncession, mens præsident Vladimir Putin under mødet med Leonid Kutjma i Sotji forlangte, at Ukraine lod gasrørledningen privatisere med en aktiemajoritet til russerne.
    Officielt er der endnu ikke truffet nogen som helst beslutning desangående. I parlamentet i Kyiv er man parat til at drøfte tre lovforslag, som udelukker hinanden: 1. om forbud mod koncessioner; 2. om tilladelse af koncessioner og 3. om tilladelse af privatisering, men på betingelse af, at staten beholder aktiemajoriteten. Ifølge brændsels-og energiminister Serhij Jermilov, kræver alle disse lovforslag en nøje bearbejdning og vil næppe blive virkeliggjort i den nærmeste fremtid. "Ikke før midten af næste år", - siger han til UP.
 

27.11.00. Uklart om Polen vil tillade ny russisk gasrørledning

Det, som for bare en måned siden ville have fremkaldt en bølge af politisk hysteri i Ukraine, passerer nu i al ubemærkethed. Den polske premierminister har således offentligt erklæret, at Warszawa er interesseret i byggeriet af en gren af en gasrørledning udenom Ukraine, skriver UP. Det meddelte Jerszy Buzek efter forhandlinger i sidste uge med den russiske udenrigsminister, Igor Ivanov, i Warszawa. Efter to dages forhandlinger mellem Ivanov og den polske regering, er det dog fortsat uklart, om polakkerne vil tillade russerne at bygge den "anti-ukrainske" gasrørledning.
    Den polske avis Gazeta Wyborcza, som bragte et citat af den polske regeringschef, antager, at uenigheden mellem Warszawa og Moskva nu kun ligger i detaljer. Således har polakkerne forlangt, at gasrørledningen skulle placeres på en anden rute, end den, som russerne oprindeligt foreslog. Dermed er den russiske presses formodninger fra først på efteråret om, at Polens problem primært lå i, at man ønskede at føre ledningen igennem de regioner som har det største gasforbrug, mens strategiske interesser (hensynet til Ukraine) spillede en sekundær rolle, delvist blevet bekræftet, mener UP.
    Samtidigt gav Warszawa udtryk for et ønske om, at omfanget af de russiske gastransitter gennem Polen ikke kom til at influere på omfanget af de gasleverancer, som nu går igennem Ukraine. Dermed fremsatte Polen en formulering, ifølge hvilken Ukraine accepterer en rørledning udenom sit territorium - noget som præsident Kutjma og EU-kommissionens formand Romano Prodi blev enige om under forhandlingerne i Kyiv for et par uger siden. Men den russiske minister Ivanov kom ikke med nogle garantier til polakkerne omkring denne formulering. Han henviste blot Polen til landets placering i det store gas-spil - der er ingen der vil opføre noget i strid med Warszawas ønsker, men russerne vil så bare finde nogle alternative ruter. Under topmødet mellem EU og Rusland i Paris fornylig advarede præsident Putin polakkerne om, at Finland allerede har tilbudt endnu gunstigere vilkår for transitten af russisk gas til Europa, oplyser UP.
    Ifølge Gazeta Wyborcza venter den polske regering at få besøg fra den russiske præsident Vladimir Putin i løbet af første halvår af 2001. Det er som sagt fortsat uklart, om polakkerne vil tillade den "anti-ukrainske" gasrørledning.
    Der er ingen tvivl om, at nyheden om, at russerne havde forsynet den nuværende første afgrening af Jamal-Europa ledningen med fiberopriske kabler, har haft en negativ effekt på forhandlingsklimaet og det i forvejen anspændte forhold mellem de to nabolande. Ifølge Gazeta Wyborcza sagde Buzek til Ivanov, at hvis det viste sig, at Gazprom under byggeriet af den første ledning gennem Polen har "overtrådt love eller forsøgt at omgå love, så vil den polske regering entydigt reagere til forsvar af de polske interesser", - refererer internetavisen Proua.
 

27.11.00. Kutjma citeres for at beskylde regeringen for forræderi

Ifølge nyhedsbureauet UNIAN sendte Ukraines premierminister Viktor Jusjenko fredag et brev til præsident Leonid Kutjma, hvori han opstillede 12 krav, uden hvis opfyldelse han ikke længere ville se sig i stand til at bestride posten som premierminister, skriver Proua.
    Jusjenkos brev kom nogle få timer efter Kutjmas seneste udfald mod regeringen, som præsidenten angiveligt fremsatte under et besøg i Istambul, Tyrkiet, i fredags. Her benyttede landets leder for første gang lejligheden til offentligt at beskylde den nuværende regering for "forræderi mod de nationale interesser" og nedbrydningen af "det eksisterende bogholderi med hensyn til afregning for den russiske gas".
    Den slags udtalelser fra præsident Kutjma ville det være svært at opfatte som andet end en bevidst underkendelse af de positioner, som Viktor Jusjenko indtager, skriver Proua. Og Jusjenkos efterfølgende brev til Kutjma kunne så blive en passende anledning til at træde tilbage uden at smække med dørene.
    Blandt de krav, som Jusjenko stillede i sit brev til Kutjma, var kravet om at få mulighed for at føre en uafhængig udnævnelsespolitik indenfor regeringen, samt kravet om at sætte en stopper for den organiserede bagvaskelseskampagne mod regeringen. Ifølge visse kilder indeholder brevet nogle navne på konkrete højtstående personer, som efter premierministerens mening bør afskediges. Premierministeren tilbød desuden præsidenten at lægge Ukraines skatteadministration ind under regeringen.
    Reaktionen på brevet kom lørdag. Jusjenko fremsatte ikke noget ønske om at træde tilbage, sagde Kutjmas pressetalsmand, Oleksandr Martynenko. Talsmanden sagde, at der var kommet et 12-punkts brev angående betingelserne for Jusjenkos fortsatte virke som regeringsleder. Jusjenkos pressetalsmand, Natalia Zarudna, meddelte ligeledes, at regeringens pressetjeneste ikke havde nogle informationer om, hvorvidt premierministeren havde sendt præsidenten et brev med nogle krav.
    I et interview til nyhedsbureauet Interfaks-Ukrajina i lørdags gav Martynenko udtryk for den antagelse, at denne slags informationer blev viderebragt af en række massemedier. "Der er åbenbart nogle, der i dag har gavn af en vis spænding i de statslige organer", - sagde han. Ifølge Martynenko findes de såkaldte "kilder i præsidentens administration", som skal have viderebragt diverse oplysninger, ikke i virkeligheden. Ifølge UNIAN nægtede Jusjenko selv at kommentere oplysningerne om hans 12-punkts brev til Kutjma, skriver UP.
 

27.11.00. Viktor Jusjenko vil kunne fyre ministre

Den ukrainske premierminister Jusjenko er meget tilfreds med vice-premierminister Julia Tymoshenkos arbejde og skuffet over brændsels-og energiminister Serhij Jermilovs arbejde. Disse udtalelser fremsatte han ifølge UP i et interview med ugeavisen Dzerkalo Tyzhnja.
    Jusjenko betegnede den politik, som Julia Tymoshenko stod for, som "regeringens", og som "en opfyldelse af præsidentens krav". (Han mente nok præsident Kutjma, red.).
    Tymoshenko, som ikke har fået et eneste kompliment fra Kutjmas side i al den tid, hun har haft det overordnede ansvar for den vanskeligt brændsels-og energisektor, har hermed fået premierministerens velsignelse. Ifølge Jusjenko afhænger "beslutningen om Tymoshenkos tilbagetræden først og fremmest af hende selv". "Hun bør finde kræfterne inde i sig selv til at afklare, hvilken rolle hun ser sig selv i. Jeg betragter det som værende noget, der er underlagt hendes kompetence".
    Samtidigt vurderede Jusjenko brændsels-og energiminister Serhij Jermilovs handlinger som "en stor menneskelig skuffelse", eftersom Jermilov satte sin underskrift under på sidste måneds rapport, som Jevhen Martjuk stod i spidsen for. "Udfra en etisk-moralsk synsvinkel kan jeg ikke forstå, hvad han har gjort", - sagde Jusjenko. "Jermilov forsynede Martjuk-kommissionen med de officielle tal fra brændsels-og energiministeriet - tal som blev brugt af Julia Tymoshenkos i den beretning, som hun fremlagde i Radaen. De samme data gav Jermilov til kommissionen, hvor de er blevet fortolket på en helt anden måde. I den forbindelse blev ministeriets holdning fremlagt som værende et alternativ til regeringens. I virkeligheden var den det ikke, og kunne ikke være det. Men hvem interesserer sig for det i dag", - spørger Jusjenko, - "eftersom ministerens underskrift allerede er blevet anbragt sammen med en række andre store menneskers underskrifter under rapportens konklusion. Jeg har stadig svært ved at fatte, hvordan Serhij Jermilov kunne sætte sin underskrift der", - sagde Jusjenko ifølge UP til Dzerkalo Tyzhnja.
    I begyndelsen af selvsamme interview indrømmede Jusjenko, at han tog fejl af nogle af medlemmerne af sit hold, uden dog at præcisere, hvem dette var. At dømme udfra kritikken af brændsels-og energiministeren, er han den ene af dem. Ganske vist forklarede Jusjenko, hvorfor han ikke fyrede den slags ministre - der gik for lang tid til at finde nogle nye, hvorved reformtempoet blev nedsat. Men der er dog alligevel et punkt, hvor der ikke vil være nogen som helst nåde for et hvilket som helst regeringsmedlem. "Hvis jeg får at vide, at en af mine ministre fører en uren lobby-politik, så vil det være denne ministers sidste dag på arbejdet", - slog Jusjenko fast. For tre uger siden sagde Julia Tymoshenko i et interview til den sammen avis Dzerkalo Tyzhnja, at "de mennesker, som har mistet de penge [som de har optjent ved hjælp af lyssky operationer i brændsels-og energisektoren] vil gerne dreje udviklingen tilbage. Jermilov fremsætter konstant forslag, som forsøger at bringe fortiden tilbage".
    Derfor skulle Jermilov efter premierministerens logik være den første kandidat til at blive fyret fra regeringen. Det ville sikkert også være sket, hvis ikke det lige var fordi, at det er landets præsident, der har kompetencen til at udnævne og fyre ministre, skriver UP.
 

28.11.00. Moskva-avis: Kutjma købt til accept af gasrørledning

Leonid Kutjmas og hans svigersøns - parlamentsmedlem Viktor Pintjuk - familieforetagende vil i modsætning til den ukrainske stat få en økonomisk gevinst ved byggeriet af en gasrørledning udenom Ukraine, hævder den Kutjma-kritiske internetavis UP under henvisning til en artikel i Moskva-avisen Sevodnja, der menes at være kontrolleret af finfansfyrsten Vladimir Gusinskij, som er i opposition til det nuværende russiske styre og i dag opholder sig i New York.
    "Ukraine og Rusland er i realiteten tæt på at underskrive en slags "tuskhandel", - skriver Sevodnja ifølge UP i en forsideartikel: Kyiv afstår fra politisk at modsætte sig byggeriet af en gasrørledning udenom Ukraine og privatiseringen af sin egen gasindustri. Til gengæld fjerner Moskva alle sine såkaldte "anti-dumping" forholdsregler og giver grønt lys for importen af de ukrainske rør med en bred diameter, produktionen af hvilke netop kontrolleres af Leonid Kutjmas "familie", - hævder den russiske avis. Nyhederne har tidligere omtalt denne konflikt omkring de ukrainske rør.
    Sevodnja mener selv at have fundet en indirekte bekræftelse på sin teori: det russiske handelsministerium har således lige ekskluderet de breddiametererrør, som Khartsyzskyj rørfabrik i Donetsk-regionen i Ukraine producerer, fra ministeriets egen anti-dumping efterforskning. Det skal være sket efter pres fra energimonopolet Gazprom, som har brug for disse rør til etableringen af nye "grene" af gasrørledninger i det nordlige Rusland, herunder den, som skal gå udenom Ukraine. Selskaberne Bashneft' og Tjumens olieselskab, som ejer store industriforetagender i Ukraine, har ligeledes rettet henvendelser til den russiske regering med lignende ønsker.
    "Nyzhnjodniprovskyj stålvalseværk, Dnipropetrovsk rør og Nikopol sydlige rørfabrik er de vigtigste leverandører til disse selskaber, men de er ikke blevet omfattet af lempelsen [af den russiske regerings anti-dumping efterforskning], - skriver bladet. Men det kan meget vel snart ske - de omtalte ukrainske virksomheder bliver nemlig kontrolleret af gruppen "Interpipe", "som ejes af en af de anerkendte lokale oligarker, præsident Leonid Kutjmas borgerlige svigersøn, Viktor Pintjuk".
    Ifølge Sevodnja "er selve Leonid Kutjmas reaktion på ideen om at opføre en gasrørledning udenom Ukraine yderst interessant". "I modsætning til premierminister Viktor Jusjenko indrømmer præsidenten med en stoisk ro, at han ville have handlet ligeså, hvis han havde været i den russiske ledelses sko. Kutjma opfordrer til "ikke at lave et problem ud af det" og antyder ligefrem muligheden af, at få en vis indtjening som følge af gasskandalen".
    "En række iagttagere i Ukraine og i Polen har allerede fremsat hypoteser, der går ud på, at Kutjma og Pintjuk har tænkt sig at tjene penge på leverancerne af rør til det "anti-ukrainske" projekt. Det videre scenarium vil efter deres mening forløbe på følgende vis: de rør, som bliver fremstillet i Ukraine af Pintjuk-gruppen, passer fuldt ud til byggeriet af den gasrørledning, som går udenom Ukraine, og efterhånden som dette projekt vil skride frem, så vil Gazprom presse den russiske regering til at afvikle importbegrænsningerne for så vidt angår Khartsyzskyj rørfabriks produktion.
    Men Moskva-avisens formodninger stopper ikke dér. "Den tjeneste, som Moskva hermed vil gøre Kutjmas familieforetagende, vil give russerne mulighed for at gøre regnskabet op. F.eks. i form af det officielle Kyivs støtte til den russiske privatisering af det ukrainske gastransportsystem", - refererer UP.
    Det har af gode grunde ikke været muligt for hverkend UP eller Sevodnja at få en kommentar fra de involverede parter.
 

28.11.00. Nye forlydender om at Jusjenkos afsked er nær

Der er alt flere tegn i sol og måne på, at den ukrainske premierminister, Viktor Jusjenko, er på vej til at blive afskediget fra den post, som han har bestridt siden december 1999, skriver internetavisen Proua. Skattechef Mykola Azarov skal efter sigende være en af favoritterne til at efterfølge Jusjenko. Den russisk-talende Azarov gennemgår ifølge forlydender et intensivt ukrainsk-kursus.
    Hvis Jusjenko snart bliver afskediget af præsident Kutjma, så giver rygter, som den russiske avis NG for et par uger siden satte i omløb, og som bl.a. hævdede, at Jusjenkos videre skæbne som premierminister direkte var afhængig af, om Al Gore vandt det amerikanske præsidentvalg, en vis mening, nu hvor George W. Bush efter det officielle Florida-resultat menes at stå med de bedste kort på hånden i kampen om Det hvide Hus.
    Ifølge Proua så blev en "diplomatisk" sygdom hos Jusjenkos nyfødte datter det første symptom på "problemer", eftersom den tjente som en undskyldning for, at Jusjenko ikke kunne komme til et møde i Budapest i sidste uge. Jusjenkos efterfølgende demarche bestående af 12 krav til præsident Leonid Kutjma efterlod hele Ukraine i en spændt venten på, hvad landets egentlige leder ville sige til det. Men en åbenlys reaktion er ikke kommet endnu.
    En indirekte konsekvens af demarchen blev tilsyneladende en udsættelse af Jusjenkos besøg i Donetsk-regionen, som ifølge iagttagere er en slags arnested for oppositionen mod regeringen indenfor det brændsels-industrielle kompleks.
    Proua skriver, at en regeringsafgang i umiddelbar forlængelse af et sådant besøg i Donetsk, hvis det altså havde fundet sted i disse dage, kunne være blevet tolket som værende udløst af dens manglende evne til at løse problemerne i landets brændsels-industrielle kompleks. Besøgets udskydelse overfører derimod den eventuelt snarlige afsked på andet plan; nemlig relationerne mellem premierministeren og præsidenten.
    For Donetsks kul og-metalklaner ville dette imidlertid være ligeså tilfredsstillende. I særdeleshed fordi de ikke helt uden grund regner med at få en mere venligtsindet regering, eftersom der er pålidelige forlydender om, at den nye regeringschef enten bliver Donetsks nuværende guvernør, Viktor Janukovytj, eller den Donetsk-fødte skattechef, Mykola Azarov, der ifølge visse rygter for tiden er på ferie, som han i øvrigt bruger på at lære ukrainsk - det officielle sprog, som alle regeringsmedlemmer forventes at kunne formulere sig på.
    Parlamentsformand, Ivan Pljustj, sagde i går, at han i lørdags havde samtaler med såvel præsidenten og premierministeren, og at der for ham at se overhovedet kunne blive tale om noget af det, som de seneste dage er kommet frem.
 

28.11.00. To eks-ministre forlader sikkerhedsrådet

Præsident Leonid Kutjma har udstedt et dekret, som fratager to tidligere ministre deres poster i Ukraines nationale sikkerheds-og forsvarsråd. Det drejer sig om den tidligere økonomiminister og nuværende folkedeputerede Serhij Tyhypko og den tidligere udenrigsminister Borys Tarasjuk, skriver Proua med henvisning til nyhedsbureuaet UNIAN. De erstattes af deres to respektive efterfølgere; nemlig den nuværende økonomiminister Vasyl Rohovyj og udenrigsminister Anatolij Zlenko.
    Denne rokade er en umiddelbart en formalitet, eftersom landets udenrigsminister er født medlem af det nationale sikkerheds-og forsvarsråd. Man kan kun gisne om, hvorfor Kutjma har gennemført rokaden først nu - over fire måneder efter Rohovyjs udnævnelse til økonomiminister og næsten to måneder efter Zlenkos afløsning af Tarasjuk. Formelt sker alle nyudnævnelser og afskedigelser i det nationale sikkerheds-og forsvarsråd efter henstilling fra dets sekretær, som i øjeblikket er Jevhen Martjuk.
 

28.11.00. Tjornobyl-værket lukket ned på grund af kortslutning

I går morges slukkede Tjornobyl-atomkraftværkets havarisystem automatisk for værkets eneste fungerende 3. reaktor. Ifølge ukrainsk Tvs oplysninger eksisterer der ingen miljømæssig trussel. Årsagen til frakoblingen var angiveligt en kortslutning der opstod i et luftkabel som følge af nedfrysning. Tjornobyl-værkets ingeniører kæmper i øjeblikket for at reparere systemet for at muliggøre en fortsat drift af atomreaktoren i ca. 2 uger. Det i 1986 forulykkede kraftværks eneste tilbageblevne reaktor vil i overnesstemmelse med Ukraines internationale forpligtelser blive standset den 15. december.
    Det var faktisk hele to atomreaktorer, der blev slukket i Ukraine i går. Udover 3. reaktor på Tjornobyl-kraftværket drejede det sig om den 2. reaktor på Det sydukrainske Atomkraftværk. Årsagen til reaktorslukningen på det sidstnævnte A-kraftværk var angiveligt en uorden i dampgeneratorerne, som der allerede har været flere af. For så vidt angår Tjornobyl-værket, så forsikrede man fra atomværkets pressetjenestes side, at årsagen til den midlertidige standsning lå i naturfænomener, og at det derfor overhovedet ikke var værd at lave det store nummer ud af det.
    "Årsagen til den ekstraordinære slukning af den 3. energireaktor er en kortslutning i et 750 kilowatt luftkabel i Vinnytsa som følge af nedfrysning. Der opstod en kortslutning, hvorefter afbryderen reagerede og slukkede for transformatoren. Afbrydelsen vil vare frem til den 2. december 2000. Den radioaktive situation på værket og omkring det er uforandret", - sagde lederen af Tjornobyl-værkets informationstjeneste, Stanislav Shekstelo.
    Eksperter i Kyiv er imidlertid knap som optimistiske med hensyn til Tjornobyl-værket. Det kan meget vel være, at den 3. reaktor ikke vil blive genopstartet den 2. december. Det mener man i miljøministeriets kontor for nuklear regulering. "Stationen har nogle kritiske.....problemer. Det er række rørledninger, som hverken er blevet repareret eller efterset i et helt år, og derfor er det vigtigt, at kontrollere disse problematiske koblinger, som vi har", - sagde Vadym Hrystjenko, der er vicechef for miljøministeriets kontor for nuklear regulering i Kyiv.
    "Der er problemer med leverancen af organisk brændstof, først og fremmest gas. Man vil derfor sandsynligvis afbryde for forsyningen til forbrugerne", - sagde Viktor Stovbur, der direktør for det nationale selskab NAEK "Enerhoatom".
    I mellemtiden er hele tre atomreaktorer på værkerne i Rivne og Zaporizhja fortsat under reparation. Ifølge "Enerhoatom" er der problemer med brændstof. Desuden hævder man, at man endnu ikke har haft den slags problemer; nemlig at reaktorerne står foran at skulle genopstartes uden at der er nok brændsel.
 

28.11.00. 10 regioner drukner i sne

10 af Ukraines 27 regioner lider i øjeblikket under et kraftigt uvejr. I Vinnytsa-regionen er der erklæret undtagelsestilstand; 1753 landsbyer og mindre byer har mistet energiforsyningen her. Biltrafikken er ophørt p.g.a. isslag og et stort antal væltede træer. Samtlige skolder i regionen er blevet lukket. Situationen i Khmelnytskyj og Mykolajiv-regionerne er lignende, mens den er lidt mindre kritisk i regionerne Tjerkasy, Kherson, Kirovohrad, Rivne, Zhytomir, Tjernivtsi, hvor det gennemsnitlige antal af landsbyer og mindre byer, der er uden strøm, ligger på mellem 40 og 60. Også jernbanerne er blevet ramt af uvejret og det har medført aflysninger på flere nøglestrækninger.
 

29.11.00. Moroz tæt på at give Kutjma ansvaret for mord

Socialistpartiets formand, tidligere parlamentsformand og nuværende oppositionspolitiker Oleksandr Moroz, fremsatte i går en række meget alvorlige anklager mod præsident Leonid Kutjma. Hovedanklagen går på, at Moroz er overbevist om, at Ukraines præsident har bestilt journalisten Georgij Gongadzes forsvinden. Moroz baserer sin påstand på "modtaget information", skriver internetavisen UP, som den forsvundne journalist Gongadze grundlagde i juni i år. Inden da var Gongadze journalist på tidsskriftet Grani, som finansieres af Moroz' socialistparti. Begge aviser har under Gongadzes ledelse bragt kritiske artikler om Kutjma og hans nærmeste politiske støtter.
    "Den meget professionelt organiserede forsvinden, efterforskningens passivitet, tilsidesættelsen af elementære nødvendige forholdsregler og de højtstående politifunktionærers lidet overbevisende forklaringer leder mig hen på den tanke, at det hele var nøje planlagt", - sagde socialistlederen fra parlamentets talerstol.
    Moroz' mistænksomhed fik øget næring efter, at man udenfor byen Tarastji i Kyiv-regionen fandt et lig, som "efter mange forhold at dømme var identisk med den forsvundne journalist". Vægten i de meddelelser, som kommer frem og antydninger og rygter "bliver spredt på en koordineret måde, der minder om den blodige provokation i Kryvyj Rih, hvis efterforskning efterhånden har varet i over et år", - sagde Moroz.
    "Den pause, som opstod efter at liget blev fundet, manipulationerne med bevisgenstande, forsinkelsen af den retsmedicinske undersøgelse, truslerne mod de fagfolk, som havde indledt denne undersøgelse, er en indirekte bekræftelse af, at gerningsmændene selv er havnet i det net, som de har sat op. Og da de ikke ved, hvad de skal gøre, håber de nu på, at samfundets interesse for denne forbrydelse forsvinder af sig selv. Det er imidlertid på tide at sætte en stopper for samfundets gliden ned i kriminalitetens og bandeuvæsenets mørke. Netop derfor er jeg, med det forhåndenværende materiale jeg er i besiddelse af, nødt til at erklære, at Ukraines præsident Leonid Kutjma har bestilt journalist Georgij Gongadzes forsvinden", - erklærede Moroz fra Radaens talerstol.
    Socialistlederen bygger sine ret alvorlige anklager på dokumenter, som angiveligt vidner om, at den der bestilte Gongadzes forsvinden "systematisk har kontrolleret gennemførelsen af den opgave, som han havde pålagt udøverne". "Lederen af præsidentens administration, Volodymyr Lytvyn, har været vidende om forberedelsen og gennemførelsen af opgaven lige fra starten af. Indenrigsminister Jurij Kravtjenko er den umiddelbare organisator og udøver af den plan, som førte til journalisten Gongadzes forsvinden", - citerer nyhedsbureauet Interfaks-Ukrajina Moroz for at sige, skriver UP.
    Socialistpartiets leder insisterede på, at Verkhovna Rada og Højesteret skulle opklare sagen.  Han indrømmede, at hans oplysninger ikke ligefrem "forbedrede Ukraines renomé", men "et åbnet sår gør det muligt at fjerne råddenskaben fra det og demonstrere sin evne til at beskytte demokratiet og menneskerettighederne, for i handling at få bekræftet, at den ukrainske stat er en retsstat".
    Under et møde med journalisterne i parlamentsbygningen demonstrerede Moroz det, som han betegnede som en udskrift af - som Interfaks-Ukrajina formulerede det - "samtaler mellem Ukraines præsident Leonid Kutjma, lederen af præsidentens administration Volodymyr Lytvyn og indenrigsminister Jurij Kravtjenko". Disse udskrifter vidnede ifølge Moroz om, at præsident Kutjma var den, der bestilte fjernelsen af Gongadze, skriver UP.
    Moroz understregede, at han ikke er det fjerneste i tvivl om, at de bånd, som han fik overdraget af en officerer i den ukrainske sikkerhedstjenestes (SBU), var ægte. Officeren arbejdede angiveligt med at "sikre, at informationer ikke kommer udenfor visse lokaler". Den pågældende officer er ifølge Moroz parat til at vidnå i retten for at bekræfte disse oplysninger.
    SBU-officeren overlod båndene med henblik på offentliggørelse, men på den betingelse, at man garanterede hans personlige sikkerhed. Optagelserne på båndet varede i en periode på 2-3 måneder og udgør fragmenter af samtaler, som angiveligt fandt sted mellem præsident Leonid Kutjma, Lytvyn og Kravtjenko og handlede om Gongadzes forsvinden.
    Journalister fik lov til at overspille et uddrag på en 15-20 minutter på deres diktofoner.
Selv Moroz måtte imidlertid indrømme, at når man lytter til båndet, er det ikke altid lige klart, hvad der egentlig bliver talt om. Men hvis man studerer båndet nøje, forsikrede han, så kan man "finde en bekræftelse på, at der er tale om bestilling af en opgave og en afrapportering om dens udførelse".
    Båndet vidner om, at Kutjma "personligt gav ordrer og kontrollerede" opgavens udførelse. Moroz har tænkt sig at overdrage båndet til parlamentets særlige kommission vedrørende undersøgelsen af Gongadzes forsvinden.
    Moroz har allerede rettet henvendelse til diverse europæiske strukturer for at få bekræftet optagelsernes autencitet. Han sagde dog ikke nærmere, hvilke "strukturer" det var. Men ifølge ham var de parat til at komme med en officiel bekræftelse af optagelsernes autencitet efter anmodning fra relevante instanser.
    Socialistpartiets leder antager, at præsidenten vil gå til domstolene på grundlag af de fremsatte beskyldninger. Han vil sågar antage, at offentliggørelsen af disse optagelser kan føre til "en rigsretssag mod præsidenten, selvom det er op til den parlamentariske undersøgelseskommission at tage stilling til det".
    Jeg ønsker ikke, at offentliggørelsen af optagelserne af samtalerne skal se ud som om, at jeg er blevet Des med Leonid Kutjma. Jeg er blot bekymret for, at politikere og journalister forsvinder i vores land uden at nogen tager sig af det", - meddelte han.
    Moroz mindede om, at der sidste år blev bevilget 148 mill. Hryvna fra regeringens reservefond til indkøb af specialudstyr til overvågning. "Eftersom SBU holder øje med indenrigsministeriet, mens indenrigsministeriet holder øje med SBU, og de hver især holder øje med regeringen og konkrete højtstående personer, måtte det her før eller siden ske, - mener Moroz.
 

29.11.00. Præsidentens administration tilbageviser anklagerne

Pressetalsmand for præsident Kutjma, Oleksandr Martynenko, erklærede i går, at Oleksandr Moroz' beskyldninger mod Leonid Kutjma og en række af hans nærmeste medarbejdere ikke har noget som helst på sig og er rene insinuationer. Ifølge talsmanden overvejer Ukraines præsident nu muligheden for at forsvare sin ære og værdighed ved en domstol.
    Lederen af præsidentens administration, Volodymyr Lytvyn, erklærede, at formålet med denne erklæring [fra Moroz] udelukkende var at bringe ham i miskredit og fjerne ham fra posten som.
Lytvyn sagde, at han nu agtede at sagsøge Oleksandr Moroz.
 

29.11.00. Kutjmas talsmand: Moroz lokket i en fælde

Oleksandr Moroz' bebudede offentliggørelse af hans påståede beviser mod Leonid Kutjma og dennes nærmeste støtter omkring journalist Gongadzes forsvinden fremkaldte ikke overraskende en usædvanlig interesse for en pressekonference i Verkhovna Rada. Det gjalt såvel repræsentanterne for massemedierne som de folkedeputerede. Alle ventede på Moroz' forklaring.
    "Den erklæring, jeg fremlægger nu, er ikke nogen juridisk erklæring - det er en moralsk-politisk handling og skridt, som jeg er forpligtet til at tage, eftersom jeg er i besiddelse af informationer, som måske ingen anden", - sagde Moroz.
    Som omtalt tidligere, offentliggjorde Moroz nogle kortvarige båndoptagelser af en række samtaler mellem præsident Leonid Kutjma og hans indenrigsminister og lederen af præsidentens administration. Dette mildest talt eksklusive materiale havnede hos oppositionspolitkeren Moroz via en officer i sikkerhedstjenesten, som stod for kontrol med informationsstrømmen i landets øverste institutioner. Denne officers navn er af gode grunde ikke kendt, og Moroz svarede undvigende på spørgsmålet om, hvorvidt officeren i øjeblikket befandt sig i udlandet. Dog forsikrede han de fremmødte om, at officeren var villig til at vidne i en eventuel retssag.
    Den båndede samtale, som Moroz fremlagde på pressemødet, var af en overraskende dårlig kvalitet, hvilket i sig selv er mærkeligt. Desuden foregik første del af samtalen på ukrainsk, hvilket ikke er normalt for private samtaler mellem præsident Kutjma og indenrigsminister Kravtjenko. Den anden del af samtalen var på russisk og bestod for en stor dels vedkommende af bandeord, som  ville være underlagt selv den lempeligste censur. Den korte bid af samtalen, som ukrainsk Tv viderebragte, var meget svær at tyde, men man hørte unægteligt mange bandeord og stemmen man hørte lignede præsidentens. Det lød som om, stemmen talte i telefon, idet der var pauser i talen, og man hørte kun den ene stemme.
    Moroz slog efterfølgende fast, at han havde en skudsikker garanti for, at samtalen rent faktisk fandt sted mellem de personer, som der er nævnt. Moroz har rettet henvendelse til "relevante
strukturer" i udlandet - i Europa - som bekræftede, at der var tale om en autentisk optagelse.
    Herefter sagde han, at han fralagde sig ansvaret for båndene og meddelte, at han nu overlod dem til Radaens særlige undersøgelseskommission vedrørende Georgij Gongadze og journalistkollegernes initiativgruppe.
    Der blev imidlertid ikke talt særlig meget om båndoptagelsens autencitet i parlamentets korridorer i går. Flertallet undgik i det hele taget nogen som helst kommentarer. Dem, som ville kommentere begivenheden hævdede, at dette måtte være enden på Moroz' politiske karriere. En af dem, som gerne ville udtale sig, var SDPU (o) lederen Oleksandr Zintjenko, der også er formand for udvalget for ytrings-og informationsfrihed. "Jeg vil ikke ind på spørgsmålet om tro eller ej. Efter min mening har Moroz ødelagt sig selv som politiker. I den langvarige kappestrid, som politik jo er, især fra det ene parlamentsvalg til det næste, vil en eller anden politiker under alle omstændigheder, når det drejer sig om politiske partiers konkurrence, bukke under. Den erklæring, som han er fremkommet med, har en rent strafferetlig karakter. En strafferetlig karakter vil sige, at den under alle omstændigheder vil få strafferetlige konsekvenser", - sagde Zintjenko.
    Den farverige Moroz-kritiker, Natalia Vitrenko, fra de progressive socialister sagde, at der næppe var tale om, at Moroz' karriere var overstået. "Oleksandr Moroz har brug for en skandale for at skabe øget opmærksomhed omkring sin person. Han forstår, at hans parti er ved at falde fra hinanden".
    Præsident Leonid Kutjmas talsmand i Radaen, folkedeputeret Roman Bezsmertnyj: "Kort sagt, så er Moroz blevet lokket i en fælde. Der er tale om en offentlig indrømmelse af, at du er ved at være færdig som politiker. Og på en måde ærger det mig, at han tog det skridt, fordi han som politiker jo udfyldte en bestemt rolle i ukrainsk politik på godt og ondt".
    De fremlagte bånd og Moroz' erklæringer vil under alle omstændigheder ikke forblive uanfægtede. Ingen er i tvivl om, at der vil blive rejst søgsmål i deres forlængelse. Det kan ikke udelukkes, at Ukraines præsident for første gang vil gå til domstolene med et søgsmål mod en anden politiker.
 

29.11.00. Kutjma: jeg vil ikke tænke på en 3. periode

I en tale som han holdt i går på det første møde for ukrainske indenrigspolitiske eksperter sagde præsident Kutjma bl.a. følgende: "Jeg har under ingen omstændigheder tænkt mig at overveje en 3. periode som præsident. Jeg har mere end rigeligt i den [igangværende] 2. periode.
 

30.11.00. Energisituationen normaliseres

Kl. 5.17 onsdag blev 1. atomreaktor på Det sydukrainske Atomkraftværk tilsluttet Ukraines energisystem. Denne reaktor blev taget ud af drift om morgenen den 28. november som følge af et automatisk frakoblingssystem, der træder i funktion, når der opstår uregelmæssigheder i driften, skriver ProUA.
    Kl. 6.15 onsdag blev reaktorens kapacitet øget til 600 megawatt. Efter gældende direktiv fra det nationale energiselskab "Ukrenerho" er Det sydukrainske Atomkraftværks kapacitet begrænset til 1100 megawatt.
    Dermed var 9 af i alt 14 af Ukraines atomreaktorer i går i drift. Dermed kan man igen tale om en normalisering af energisituationen i landet. Der finder i øjeblikket udbedringsarbejde sted på Zaporizhja-atomkraftværkets reaktor 3 og 4, på Rivne-atomkraftværkets reaktor 3, på Det sydukrainske Atomkraftværks reaktor 2, samt på den eneste tilbageværende - tredje - reaktor på det i 1986 forulykkede atomkraftværk i Tjornobyl nær grænsen til Hviderusland, oplyser det nationale atomare energiselskab afdeling for kontakten til offentligheden ifølge ProUA.
 

30.11.00. 3 regioner hårdt ramt af isslag

To personer er døde som følge af kombinationen af isslag og storm, som i de seneste dage har ramt Ukraine. En ældre kvinde og en ung mand blev dræbt i Vinnysta-regionen, efter at have fået en lysmast ned over sig. 240 personer er kommet til skade som følge af naturens hærgen. Alene i Vinnitsa-regionen, som grænser op til det meget hårdt ramte Moldova, er 56 personer blevet indlagt. I selve Vinnytsa by er en stor del af den offentlige blevet indstillet. Skolerne er fortsat lukkede. Næsten alle regionens distrikter er uden lys. Også naboregionerne Khmelnytskyj og Odesa er hårdt ramt. De foreløbige beregninger viser, at de seneste dages voldsomme uvejr har kostet Ukraine omkring 296 mill. Hryvna (godt 50 mill. $).
    Op mod 4.000 landsbyer og småbyer i 11 regioner er fortsat uden lys og varme. Kraftigt nedbør vanskeliggør arbejdet med at udbedre skaderne. Man regner ikke med at skaderne efter det voldsomme uvejr er udbedret før end om en måned.
 
 
 
 

30.11.00. Antallet af arbejdsløse ukrainere falder

I starten af november udgjorde antallet af registrerede arbejdsløse i Ukraine 4,2% af arbejdsstyrken. Ifølge Ukraines statslige statistiske komite faldt antallet af arbejdsledige borgere, som var registreret som arbejdssøgende af de relevante myndigheder, fra 1.184.000 i oktober til 1.174.000 i starten af november. I løbet af en måned er antallet af arbejdsløse faldet fra 1.147.000 til 1.134.000 personer. I løbet af den sidste måned er der fundet arbejde til 62.600 personer. Der er i Ukraine ca. 15 arbejdssøgende om én ledig arbejdsplads, skriver ProUA.
 

30.11.00. Kutjma opfordres til at svare på anklager

Parlamentsmedlem Anatolij Matvijenko, en af de mest fremtrædende kritikere af præsident Leonid Kutjma og daglig leder af partiet "Sobor" udsendte i går en erklæring om hans partis holdning til anklagerne mod præsident Kutjma for at stå bag "Gongadze-sagen", altså sagen om den i september forsvundne og endnu ikke fundne journalist.
    I Matvijenkos erklæring hedder det, at partiet "Sobor" mener, at "det politiske ansvar" for alt det, der er sket med Georgij Gongadze pålægger "det nuværende regime i Ukraine med præsident Leonid Kutjma i spidsen, som gør alt for at udrydde selve begrebet "oppositionelle massemedier og uafhængige journalister" i Ukraine. Matvijenko understreger, at "betoningen" i gårsdagens erklæring fra Oleksandr Moroz' side "ligger andre steder", og Kutjma bliver ikke alene stillet overfor politiske men ligefrem strafferetlige sigtelser. Og det er så op til "anerkendte specialister" at afgøre den sag.
    Men udner alle omstændigheder, konstaterer A. Matvijenko, så er det først og fremmest Kutjma selv, der må være interesseret i en efterforskning. "At forblive præsident og bære byrden af ikke dementerede beskyldninger for en alvorlig forbrydelse - er ødelæggende for Ukraine, referer ProUA oppositionspolitikeren Matvijenkos erklæring.
 

30.11.00. Indenrigsministeriet og sikkerhedstjenesten dementerer

Oleksandr Moroz' afsløring i tirsdags og den skandale, som fulgte i kølvandet på den, har fremkaldt en stor opstandelse i de statslige strukturer, som Moroz' afsløringer bragte i focus, skriver UP.
    Præsidentens pressetjeneste betegner Oleksandr Moroz' metoder som "uacceptable og utilladelige" og erklærer, at Kutjma forbeholder sig ret til "passende forholdsregler så vidt som til forsvare sin ære og værdighed i retten". "Præsidentens pressetjeneste er befuldmægtiget til at erklære", - hedder det, "at disse beskyldninger er helt og aldeles grundløse og er rene insinuationer, og derfor må betragtes som fornærmelse og bagvaskelse, som er undergivet offentlig påtale efter Ukraines straffelov", - citerer UP fra Interfaks-Ukrajinas viderebringelse af pressetjenestens erklæring.
    Moroz, som led et nederlag ved præsidentvalget, hedder det videre, og "på katastrofal vis er ved at miste resterne af sin politiske popularitet, griber igen til anvendelse af skandaløse metoder, for at tiltrække offentlighedens opmærksomhed og beholde sin plads i magtens strukturer".
    Erklæringen påpeger, at Moroz' seneste erklæring vidner om, at han "for at tilfredsstille sine politiske ambitioner ikke engang holder sig tilbage fra brutalt at fornægte alment vedtagne regler for politisk kamp og elementære etiske normer".
    Den ukrainske sikkerhedstjenestes (SBU) pressetjeneste betegner Oleksandr Moroz' udtalelser om "SBU-repræsentanters delagtighed i optagelsen af samtaler ført mellem de ledende personer i staten", som "en grov provokation, som bærer karakteristika af en overtrædelse af straffelovens § 125 (bagvaskelse)".
    "Denne provokation har til formål at fjerne offentlighedens opmærksomhed fra retssagen mod Serhij Ivantjenko - Oleksandr Moroz' repræsentant under sidste års præsidentvalg, som i øjeblikket står tiltalt for at have begået et attentat mod en gruppe folkedeputerede".
    "Uanset hvad Moroz' subjetktive motiver måtte være, er hans handlinger objektivt rettet mod en destablisering af den politiske situation i staten og vil medvirke til en mindskelse af Ukraines og dets ledelses autoritet på den internationale scene, og bør derfor blive genstand for en passende bedømmelse", - hedder det i SBUs erklæring.
    Det ukrainske indenrigsministeriums center for offentlige relationer har rettet henvendelse til Ukraines rigsadvokat, Mykhajlo Potebenjko, med anmodning om at "få undersøgt de oplysninger, som er udlagt i Oleksandr Moroz' erklæring, og komme med en retlig vurdering heraf".
    Den gruppe af medarbejdere i SBU, som umiddelbart står for sikringen af kommunikationen mellem de ledende instanser i de lokaler, som bruges af landets øverste ledelse, er ganske enkelt "oprørte" over Moroz' erklæringer om, at båndoptagelserne af samtalerne mellem landets øverste ledelse, som angiveligt skulle være involveret i journalisten Gongadzes forsvinden, var blevet overdraget af en af SBUs egne officerer; nærmere "af en officer fra den særlige kommunikationsenhed".
    "Enhver nogenlunde veluddannet fagmand ved, at det ganske enkelt er såvel teknisk, organisatorisk som fysisk umuligt at nedtage informationer fra forbindelseslinjer med henblik på at fiksere samtaler, som finder sted i lokaler, som bruges af landets ledelse", - understreges det i erklæringen.
    Hver enkelt officer i kommunikationsenheden kan kun komme ind og befinde sig i de nævnte lokaler under udførelsen af sin opgave, når der en repræsentant for styrelsen for den statslige sikkerhed (en ukrainsk pendant til Secret Service, red.) til stede.
    Alt det arbejde, der foregår i og omkring regeringens kommunikationsmidler i disse lokaler, bliver nøje dokumenteret. Systemet af tekniske og organisatoriske forholdsregler udelukker enhver afvigelse fra den fastsatte plan for udførelsen af den slags opgaver", - hedder det i dokumentet.
     "Den eksisterende lov, en officers ære og hans trofasthed mod pligten og eden, som vejer tungt i SBUs delinger, tillader heller ikke, at noget sådant finder sted. Vi erklærer hermed med påtagelsen af det fulde ansvar herfor, at ingen af os nogensinde, under nogen omstændigheder har haft noget som helst med Moroz at gøre. Hans erklæringer omkring landets ledelse og dens og SBU-repræsentanters delagtighed i gerninger, som har forbindelser med journalisten Gongadzes navn, anser vi for at være populistiske, urimelige og uforenelige med handlemåden for en folkedeputeret og en leder af et politisk parti", - hedder det i erklæringen, som er refereret af UP.
 

30.11.00. USAs ambassade tilbyder hjælp i Gongadze-sagen

Det ukrainske parlaments midlertidige udvalg til undersøgelse af journalist Georgij Gongadzes forsvinden skulle i går tage stilling til, hvad man skulle foretage sig med de materialer, som udvalget havde modtaget fra Oleksandr Moroz. Flertallet af udvalgets medlemmer var enige om, at en undersøgelse af de bånd, som angiveligt indeholdt samtaler mellem præsident Kutjma og hans nærmeste medarbejdere, nu var påkrævet. Der var imidlertid uenighed om, hvordan det skulle ske. En del af udvalgets medlemmer mente, at man burde anmode udlandet, herunder OSCE, om hjælp. Andre, herunder formanden for udvalget Oleksandr Lavrynovytj, var overbevist om, at man primært skulle gøre brug af de hjemlige eksperter på området og ikke have så travlt med at "bære affald ud af hytten". Til sidst besluttede udvalget at henvende sig til USAs ambassade i Ukraine, som havde tilbudt sin hjælp.
    Tidligere på dagen havde Oleksandr Moroz ifølge UP opfordret parlamentet til at henvende sig til USAs ambassade og anmode om gennemførelsen af en uafhængig undersøgelse af det lig, som blev fundet i Tarastja tidligere på måneden. USAs ambassade oplyste, at den var parat til at deltage i gennemførelsen af en uafhængig retsmedicinsk undersøgelse af det lig, som blev fundet i Tarastji-distriktet syd for Kyiv, hvis en eller anden ukrainsk myndighed ville bede den om det, sagde Moroz.
    Han foreslog desuden, at der skulle afholdes et særligt møde i parlamentet med henblik på at høre, hvad Radaens særlige undersøgelsesudvalg i Gongadze-sagen var nået frem til.
    Socialistpartiets leder mente, at de folkedeputerede burde afholde sig fra at kommentere skandalen omkring båndoptagelsen, indtil alle omstændigheder omkring Georgij Gontgadzes forsvinden var blevet belyst. "Lad være med at retfærdiggøre det, som ikke kræver retfærdiggørelse. I ved jo alle sammen udmærket, at alt dette er sandheden", - sagde han i en henvendelse til sine kolleger.
    Moroz henledte opmærksomheden på den "særegne belysning" den skandaløse båndoptagelse havde fået i fjernsynet. Således lykkedes det Ukraines Tv 2, kanalen "1+1", at omtale sagen uden overhovedet at nævne Kutjmas, Lytvyns og Kravtjenkos navne og stillinger. Flertallet af de øvrige Tv-kanaler dækkede Moroz' afsløring ved at lade en række præsident-loyale deputerede udtale sig om, at Moroz "var blevet lokket i en fælde".
    Internetavisen UP lagde en afskrift af optagelserne af Kutjmas angivelige samtaler med sine nærmeste medarbejdere ud på sin hjemmeside. Fra og med i går har man desuden kunne lytte til båndoptagelserne i systemet Real Player. Tv-stationen STB, der er stort set landsdækkende, havde en temmelig detaljeret dækning af Moroz' afsløringer i Tv-udsendelsen i går.
 
 


Copyright (c) Dansk-Ukrainsk Selskab og Ivan Nester